Quantcast
Channel: Nyt fra Roinfo.dk
Viewing all 1030 articles
Browse latest View live

OL-roer ny forhandler af Coastalbåde

$
0
0
Tekst & Foto: Mette Bacher
Foto: Focusrowing v/M. Bacher


- Vi tilbyder, at I kan prøve en Coastalbåd fra Ave, siger den kendte OL-vinder fra guldfireren, Thomas Ebert. I denne sommer har en del roere kunnet prøve den flotte blå og smarte coastal-1X på træningsaftener, på coastallangturen rundt om Bornholm, og ved Danish Open i Horsens for to måneder siden. Båden er lige nu på turné hos interesserede klubber, hvor tilbagemeldingerne har været rigtigt fine. Ebert har for ½ år siden fået Agenturet på Ave-både fra Portugal, og oplevet en stigende interesse i Danmark, og nu er første sending er på vej. Dem, der har testet båden, har været tilfredse, lyder det.
Således erfarer roinfo, at de roere, der lånte denne båd for at stille op til Danish Open i Horsens, kun har lutter lovord overfor den.
- Den virker mere levende, i forhold til de coastalbåde, vi har i forvejen i klubben, og det skyldes udelukkende designet, hvor producenten har kigget lidt på at gøre den smallere, så den minder mere om en kaproningsbåd, lyder det fra dem, der har testet båden.
- Den er rigtig god, og virker hurtig, er den korte og præcise melding fra testerne, alle erfarne roere.
Picture
AVE-1X, Coastal, her i aktion ved Danish Open i Horsens m. Jesper Skavin fra Skovshoved Roklub bag årerne. Foto Mette Bacher
PictureBåden fra AVE varrepræsenteret ved Danish Open i Horsens forleden. Foto Mette Bacher
Coastals ideelle for nye unge roere
Thomas Ebert, der qua sine mange år, som landsholdsroer, ikke går på kompromis med design og finish, har naturligvis også været ude at ro flere ture i den.
- Jeg synes, det er en fed bådtype. Man føler, man er rigtigt ude på bølgerne, hvor man også bliver straffet for sine fejl. Følelsen er en blanding af spænding og hurtighed, og det er jo noget helt andet, end at ro inrigger, hvor det føles ret tungt og mere stabilt, siger Thomas Ebert.
Han har tidligere prøvet at ro coastal ved et arrangement i Thorsminde, hvor et par andre roere fra den tidligere guldfirer var med.
- Jeg synes, coastalroning er ideelt for unge mennesker, der både får spændingen og bådfølelsen med på én gang, når de ror ud, samtidig er coastalbådene gode for nybegyndere, set i forhold til outriggerne, der er langt sværere at balancere i de første gange, siger Ebert.


Ny sending både til Ringsted

Thomas Ebert oplevede for første gang hvor stort et arrangement, WRMR er, da han for nylig var med ved Aves stand i Bled, hvor tusindvis af roere fra hele verden valfartede til. - Det var en noget anderledes stemning og aktivitet, jeg oplevede her, end når jeg har været med ved VM & OL. Det var ret fascinerende, fortæller Ebert.
Han har taget en ny udfordring op, som forhandler af coastalbåde, og om få dage modtager han den første sending på hele otte styk, som bliver afleveret på hans og fruens landsted ved Ringsted Roklub.
- Det bliver dejligt at kunne styre det hjemmefra, og søen ligger lige i baghaven, så man kan komme ud og prøve bådene, fortæller Thomas. - Ave fremstiller ikke kun coastal-1X, men også coastal-2X, og en 4X+ er allerede på tegnebrættet hos firmaet Ave, der er placeret i Portugal.
Picture
Thomas Ebert og fru Nina bliver inviteret med, når der kaldes ind til store sportslige shows, som i Herning Hallen i januar 2017, hvor Eskild Ebbesen, Eberts makker fra guldfireren, skulle hyldes og blev indlemmet i sportens Hall of Fame. Foto Mette Bacher
PictureSammen med Eskild Ebbesen, og de øvrige roere i guldfireren, har Thomas Ebert vundet mange ædle medaljer hjem fra OL & VM til Danmark. Foto Focusrowing v. Mette Bacher
- Jeg får også nogle outriggere hjem, hvor Ave har stor succes med scullere til ungdommen, fortæller Thomas Ebert, hvis roer-CV blandt andet tæller 2 olympiske guldmedaljer, 7 verdensmesterskaber, og hertil flere sølv- og bronzemedaljer fra OL & Verdensmesterskaber. Thomas Eberts junior-år indledtes i Sorø Roklub, som elitekaproer, blev det i Danske Studenters Roklub.



Det er tillige blevet til hele 25 Danmarksmesterskaber, hvor Thomas Ebert, indtil videre, er eneste danske roer, der har opnået at vinde 14 DM-guldmedaljer i toer uden styrmand.
Picture
Thomas Ebert, tv., med sin uundværlige roerkasket i hånden. Den var han kendt for at have på, både ved VM, OL & DM. Her efter at have vundet Danmarksmesterskab med Jacob Amstrup-Møller, Jesper Krogh og Eskild Ebbesen i Maribo. Foto Mette Bacher

Roskilde i alarmberedskab - roformand kalder folk til

$
0
0
Tekst & Foto: Mette Bacher

I Roskilde ved havnen holder alle vejret i disse timer.
Således er der så meget pres på vandet ude fra fjorden, at domkirkebyen er i højeste alarmberedskab.
Ikke mindst for at sikre Vikingeskibsmuseet, der som sidst, hvor der var stormflod, med Bodils hærgen i 2013, var i alvorlig fare for at synke i fjorden. Men også naboen, Roskilde Roklub mærkede følgerne, hvilket kan ses på nedenstående fotos, som roinfo.dk bragte i januar 2014. Alle billeder er taget af Peter Skafte, rofoto.dk
For nogen timer siden udsendte Roskilde Roklubs formand, Ove Petersen, følgende appel:
Vandstanden stiger fortsat i fjorden. Her ca. kl. 11.30 søndag er vi oppe på 1 meter over daglig vande. Prognosen siger at der vil komme ikke under 50 cm mere. Vi er blevet kontaktet af Roskilde kommune som siger at der vil være vand ca. 20-30 cm op på vores bygning og de kommer nu med sandsække til havnen, hvor de vil være senest kl. 14.
Vi skal bruge folk til at sikre vores hus.
Der skal sættes krydsfiner,plastik og sandsække op foran vores porte. Det samme vil gælde for vores udvendige døre og døre til motionsrum.
Vi kan også bruge folk til kaffebrygning mv.
Så snart sikringen er på plads vil disse døre og motionsrum være lukket for anvendelse og aktivitet.
Spørgsmål til ovennævnte til formand Ove P på 25426113.

DE TRE FOTOS NEDENFOR ER TAGET VED STORMEN BODILS HÆRGEN I DECEMBER 2013
PictureDer er pyntet op til jul, og sådan så der ud ved Roskilde Roklub efter stormen Bodils hærgen i december 2013. Foto Peter Skafte, Rofoto.dk

Picture
Trods sandsække strømmede vandet ind i roklubben. Foto Peter Skafte, Rofoto.dk
Picture
Billedet fortæller alt og hvor voldsomt, det går for sig, når stormene hærger i Danmark. Til daglig er dette parkeringspladsen foran Roskilde Roklub. Foto Peter Skafte, Rofoto.dk
For få uger siden indviede Roskilde Roklub et flunkende nyt motionsrum, hvor byens kvindelige borgmester: Joy Mogensen deltog, og indvielsen blev foretaget af den tidl. OL-roer: Kim Rørbæk.

Lad os håbe, at Roskilde Roklub slipper nådigt, nu hvor stormen, Ingolf hærger, de seneste fotos fra Roskilde Havn ser således ud:
Picture
Foto taget for 1½ time siden ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde
Picture
Der kæmpes for at holde vandet ude
Picture
Denne kanal er ved at blive bygget til den nye kystsikring i Roskilde, sådan så den ud i går, og den skulle ellers være tørlagt.
Picture
Roskilde Fjord for få timer siden. Foto fra Roklubben.

Totalt drama i flere roklubber grundet stormfloden

$
0
0
Tekst & Foto: Mette Bacher
En rundtur på de sociale medier giver et rystende indblik i, hvad flere roklubber er udsat for i disse timer, hvor vandet stiger efter stormen Ingolfs hærgen.
Det er næsten som at følge en gyserhistorie, når man læser om desperationen i Kalundborg Roklub, hvor formandsfrue: - Lene Mikkelsen skriver følgende:

Lene Haugaard MikkelsenLige fået besked om at vandet næsten er ved døren nu. Så kom hurtigt dem der kommer
· 2 timer.

Aleksander Nygaard HansenOk
· 2 timer
Ellers så det sådan ud:
Lene Haugaard MikkelsenArbejdet er udført 👍
· 5 timer
Niels Jørgen JacobsenJeg kommer kl. 18
· 5 timer
Lene Haugaard MikkelsenVi har aftalt at mødes igen 19:30 - for dem der vil være med og se/hjælpe når vandet stiger.
Niels Jørgen JacobsenEr der brug for en dykpumpe
· 4 timer
Lene Haugaard MikkelsenNej - der står en vandstøvsuger som kan bruges. Så dykpumpe kun hvis der kommer meget vand
· 4 timer
Niels Jørgen JacobsenJeg flytter til kl. 19.00 og taget pumpe og en 220 v s generator.
· 2 timer
Aleksander Nygaard HansenJeg kommer
 2 timer
Lene Haugaard MikkelsenPrognoserne har ligget ret stabilt den seneste time, max vandstand forventes 140-142 cm.
Vandet ventes at nå dørtrin (135 cm) kl 19:40 / 19:50 men det kan selvfølgelig være lidt før. Plastik på gulvet rundt om køkken skal fæstnes til gulvet inden vandet evt kommer ind. Kåre medbringer Gaffa til det.

· 50 min.·

Picture
Lene Mikkelsen og en håndfuld andre medlemmer sidder netop nu i Kalundborg Roklub og venter... Foto Mette Bacher
Picture
Kalundborg Roklubs Kaare Mattesen og Alexander Hansen er naturligvis i roklubben hele aftenen. Foto fra Coastal-2016. Mette Bacher
Picture
Sådan så det ud i eftermiddag i Kalundborg Roklubs opholdsstue. Foto FB
Picture
Sådan så det ud for 1 time siden. Nu er vandet nået helt hen til klubben. Foto Kalundborg Roklub.
Picture
Bekymrede miner. Tv. Alexander Nygaard Hansen og formand: Kaare Mattesen med lille Carl Emil. Foto for en time siden ved Kalundborg Roklub
SENESTE NYT FRA KALUNDBORG:
Lene Haugaard MikkelsenSå er vandet faldet til 135 cm. Fortsat ingen vand inde

· 13 min.
Også i Nyborg er Brian Sørensen obs - og befinder sig lige nu i roklubben
Roinfo har osse netop været i kontakt med Nyborg Roklubs formand, Brian Sørensen. Da han tager telefonen, siger det plump plump i baggrunden. - Hej Brian, hvad er det, der siger sådan, spørger roinfo.dk. - Det er toilettet i roklubben. Jeg er her nu sammen med min kæreste Charlotte. Hvordan ser der ud lige nu, spørger vi?
- Vandet er nået helt op til roklubben nu, og det er derfor spændende at se, om de mange sandsække, vi har lagt ud i eftermiddag, hvor 50 personer mødte frem for at hjælpe, kan holde vandet ude, siger Brian Sørensen til Roinfo.dk.
- De forventer, at vandet vil stige yderligere 40 cm, men jeg er nødt til at løbe, vi må tale sammen senere, lyder det fra Nyborg Roklubs formand.
Picture
I Nyborg strømmede medlemmerne til, da klubben skulle sikres søndag eftermiddag. Hele 50 kom forbi og hjalp til. Foto: Britta Nielsen
70medlemmer strømmede til, da Roskilde Roklub skulle sikres.
I Roskilde har man også haft travlt hele eftermiddagen, hvor 70 medlemmer mødte frem og gik i gang med en stor arbejdsindsats, som roinfo har fortalt om tidligere i dag, hvor formanden bad om hjælp.
Sådan så resultatet efter arbejdsindsatsen ud. Imponerende!!!
Formand Ove Petersen har netop sendt følgende ud:
En dag hvor der til kystsikring på havnen kan mobiliseres helt op til ca. 70 frivillige fra medlemsskaren, familie og venner i vores roklub må siges at være en fantastisk dag.
Sammen med 10 naboer og borgere fra Roskilde lykkedes det os at fylde 20 tons sand i 2000 sække, hvilket vi alle håber vil være nok til sammen med beredskabets watertubes at holde bygningerne på havnen - herunder ikke mindst vores ny indviede motionsrum - fri for vand - indvendigt!
Tak til alle for en stor flot indsats - uden Jer havde Strandgade og Havnevej tabt slaget mod vandmasserne.
Vandet vil være på sit højeste søndag aften omkring midnat - og vi krydser fingre

Picture
Der blev knoklet og arbejdet ved Roskilde Roklub hele eftermiddagen.
Picture
Portene sikres
Picture
Der slæbes...
Picture
Også inde i klubben blev der sikret på steder, hvor vandet kan trænge op.
Picture
Sådan så det ud efter timers arbejde
Picture
... Og lige inden, det blev mørkt.
I Odense står Kanalvej under vand hen til roklubben.
Også i Odense er der også grund til at følge med i udviklingen med stormfloden, idet den seneste melding lyder at dele af Kanalvej hen til roklubben er oversvømmet. Men fra Odense lyder det, at den nye klub er hævet noget mere i forhold til den gamle. Det er blot få måneder siden, Odense Roklub kunne holde indvielse af de nye klublokaler efter branden for et par år siden.

I Holbæk Roklub fik man i sidste øjeblik broen på land, i går i hårdt vejr
Picture
Holbæk er særligt udsat, når der kommer stormflod, men i går lørdag, og i meget hårdt vejr, fik man broen ind på land.

To spændende ro-seminarer samtidigt lørdag

$
0
0
Tekst & Foto: Mette Bacher

Der burde ellers være lørdage nok at tage af. Men lige præcis den 4. november må danske roere vælge, om de vil til et spændende coastalseminar i Fredericia, eller til det store KU-seminar i Københavns Roklub.
For det foregår nøjagtigt samtidig. Det kunne ellers have været spændende for de ikke så få coastalinteresserede kaproere at køre til Fredericia for at give deres besyv med. Således er et væsentligt punkt, hvordan man får flere deltagere til coastalregattaer?
Picture
Coastalroningen er for alvor blevet populært i Danmark, hvor flere og flere investerer i coastals. Men det bliver spændende at se, om udviklingen også gælder deltagelsen ved regattaer, for som det ser ud, i de fem år, der har været coastals i Danmark, da har man deltagermæssigt egentlig ikke rykket sig ved regattaerne.
Der er hverken regattaerne - eller interessen, den er gal med. Men det kniber åbenbart at få gjort flere interesserede i at deltage ved regattaerne.

Roinfo har lavet en statistik, der tydeligt fortæller, at der må flere med, hvis regattaerne fortsat skal bestå.
Sådan ser det ud med fordelingen af løbene:

Coastal Danish Open statistik - åbne klasser, kvinder & mænd

            2014    2015       2016    2017

W1X       2           2           2           3

M1X       3           3           3           6

W2X       5           2           5           2

M2X       9            4           5         4

W4X       3            4           1         3

M4X       2            3           2         4

Det bemærkes, at roere fra Fyn ikke har den helt store interesse i Coastal-regattaer. Til gengæld møder flere klubber fra Jylland op, hovedsageligt fra Aalborg, Horsens og Aarhus.
Fra Sjælland er det Kalundborg Roklub, der lige siden begyndelsen på Coastalroningen troligt er mødt frem i stærkeste position.
DSR har også med ildhu kastet sig over coastalroning og med stor interantional succes for kvindernes vedkommende.
Men roerne fra Danske Studenters Roklub møder osse frem i flere bådtyper pr. roer, og dermed pynter det deltagermæssigt set ikke mere på statistikken.
Roforeningen KVIK tog for alvor fat på coastalroningen i 2016.

Det bemærkes, at coastalroerne ikke har så mange tilbud, bortset fra, at man i år, og med succes, har afholdt en langtur for coastals: Bornholm Rundt. Det er også glædeligt at Humlebæk Roklub har indført Nordsjællands Blå Bånd, hvilket blev en bragende succes.

Men hvis coastalroningen skal udvikle sig indenfor kaproningen, så kræver det noget mere. Det er at lade costalroerne have tilbud om regattadeltagelse hele sæsonen, og ikke blot om eftersommeren. Københavnskredsens populære turnering: Sved På Panden, der oprindeligt var for inriggerfolket, indlemmede coastalroerne for et par år siden, og der møder troligt op ved hver eneste afdeling, som typisk foregår en aften, hver 14. dag, enten på Øresund eller i Københavns Sydhavn.

Hvis det skal batte noget, og der skal flere roere med til regattaerne, som der er ganske få af, vil det være oplagt at lade coastals blive implementeret i langdistancekaproningsturneringen, der i forvejen hænger med færre deltagere. Dermed får coastalfolket flere udfordringer gennem hele sæsonen. Lad os håbe, at det bliver et vigtigt tema denne lørdag i Fredericia.

Imens sidder 50 deltagere med i Københavns Roklub, hvor DFfRs Kaproningsudvalg holder sit årlige seminar - og det med mange spændende emner denne lørdag. Blandt andet fordelingen af mesterskaber ved DM, kønsmæssigt fordelt, hvor en gruppe har arbejdet med dette tema i denne sæson og skal fremlægge det på seminaret.
Det forlyder desuden, at at der kommer nye personer ind i DFfRs Kaproningsudvalg, og det bliver osse et vigtigt tema på Kaproningsseminaret i Københavns Roklub.







Christina & Lærke nomineret til Årets Sportsnavn

$
0
0
Tekst & Foto: Mette Bacher

De har, om nogen, efter kort tid sammen i den tekniske mest svære bådtype af alle, toer uden styrmand, præsteret mere, end hvad man kunne forvente.
Efter få måneder sammen i toer uden, opnåede Christina Juhl Johansen & Lærke Berg Rasmussen at vinde en fornem sølvmedalje ved Europamesterskaberne.
Som de eneste danske roere slog de også til, da der blev kaldt ind i kampen om medaljerne ved VM i USA for få uger siden, hvor Lærke og Christina stemplede ind og vandt en bronzemedalje i den hæsblæsende finale.

Fortsættes under billedet...
Picture
Intensitet og stabilitet. Christina Juhl Johansen & Lærke Berg Rasmussen, DSR, viste vejen i 2017 for Danmarks bedste kvinder i den åbne klasse ved at hjemtage to ædle medaljer fra EM & VM til Danmark. Foto Mette Bacher
Indledte i W4X-
Præstationerne er helt unikke, og det er sjældent, at to roere falder så godt i hak så hurtigt, og i toer uden styrmand.
Men Lærke Berg Rasmussen opnåede allerede at komme på verdenskortet, da hun med Anne Dsane Andersen, Roforeningen KVIK, vandt bronze ved OL i Rio i 2016. Og et tilbageblik fortæller, at Christina og Lærke for nogle år siden var med i en W4X-, her med bl.a. Anne Dsane Andersen, uden at kvartetten kom helt op at ringe og blev udtaget til OL. Til gengæld skulle det vise sig at tre af kvinderne her fra kunne opnå fantastiske resultater i toer uden, hvor først Anne og Lærke viste vejen, og da Anne bebudede, at hun ville holde en pause, så tog Christina Juhl Johansen over og fortsatte vejen med Lærke Berg Rasmussen.
Picture
Christina Juhl Johansen & Lærke Berg Rasmussen, begge fra Danske Studenters Roklub, under den første prøvelse i 2017, ved Langdistancen i Odense i april. Foto Mette Bacher
Nu er Christina og Lærke fuld ud fortjent blevet nomineret til Årets Sportsnavn. Og listen af andre dygtige sportsfolk, der er nomineret er lang, og konkurrencen endnu hårdere, end en VM-finale i roning, se nedenfor:

De 15 indstillede til Årets Sportsnavn 2017:
• Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen, badminton
• Viktor Axelsen, badminton
• Amalie Dideriksen, cykling
• Jakob Fuglsang, cykling
• Christian Eriksen, fodbold
• Kvindelandsholdet, fodbold
• Emma Jørgensen, kajak
• Maja Alm, orientering
• Daniel Wagner, para-atletik
• Lisa Gjessing, para-taekwondo
• Cathrine Dufour, ridning
• Lærke Berg Rasmussen og Christina Juhl Johansen, roning
• Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen, sejlsport
• Pernille Blume, svømning
• Caroline Wozniacki, tennis
Picture
Lærke & Christina blev i sidste uge hyldet af Dansk Forening for Rosport ved årets medaljereception, hvor de to dygtige kvinder kunne drage hjem med favnen fuld af gaver. Foto Mette Bacher
Således skriver Dansk Idrætsforbund i den netop udsendte pressemeddelelse:
11 sportsgrene er repræsenteret i kandidatfeltet om at blive Årets Sportsnavn 2017.Når DR den 6. januar blænder op for ’Sport 2017’, så er en af aftenens hovedpriser Årets Sportsnavn, som uddeles af Jyllands-Posten og DIF. 15 kandidater er indstillet, og de repræsenterer 11 sportsgrene.
”Det er et utroligt stærkt felt, som kæmper om titlen Årets Sportsnavn 2017. Listen af kandidater tæller masser af VM- og EM-guldmedaljevindere, World Cup-vindere, Super Serie-vindere osv. Jeg vil ikke fremhæve nogen her, men i stedet glæde mig over, at der er atleter fra hele 11 idrætsgrene på listen. Det vidner om et velfungerende og seriøst talent- og elitearbejde i vores specialforbund og i Team Danmark.,” siger Morten Mølholm, der er administrerende direktør i DIF og med i den priskomité, som udvælger Årets Sportsnavn.
Tidligere har Jyllands-Posten og DIF nomineret tre atleter til Årets Sportsnavn, men i år er listen udvidet til 15 kandidater. Senere i november skæres feltet ned til tre nominerede, og vinderen findes på sportsgallaen i Herning den 6. januar.
”Det har været uhyre svært at finde de 15 kandidater, og øvelsen bliver med garanti ikke nemmere, når listen skal skæres ned til tre og senere til en vinder. Jeg håber, at vores valg vil skabe en masse debat, for det viser, at danskerne går op i sport og gerne vil hylde deres helte. Internt i DIF og hos Jyllands-Posten har vi selv haft debatten, for det er virkelig svært at sammenligne præstationer på tværs af sportsgrene. Hvilken VM-guldmedalje er fx den flotteste at vinde? Det er et nærmest umuligt spørgsmål at svare på, men med kriterier som blandt andet global konkurrence og folkelighed i hånden har vi alligevel igen i år vovet pelsen,” smiler Morten Mølholm
Kriterier for udvælgelsen
De 15 navne på kandidatlisten til Årets Sportsnavn 2017 har DIF og Jyllands-Posten udvalgt på baggrund af følgende kriterier:

• Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de helt store idrætsnationer satser på den?
• Konkurrencen på dagen: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.
• Forløbet: Mange års målrettet arbejde frem mod en sejr taler for, at præstationen er mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med.
• Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere. Dette kriterium indeholder også et kommercielt aspekt.

DIF har siden 1991 uddelt Årets Sportsnavn sammen med Jyllands-Posten. Ansvaret for den endelige kåring er lagt i hænderne på en priskomité på syv personer bestående af kulturminister Mette Bock (LA), DIF-formand Niels Nygaard, DIF-direktør Morten Mølholm, Team Danmark-formand Frank Jensen, Team Danmark-direktør Lone Hansen, samt chefredaktør Jacob Nybroe og sportsredaktør Troels Henriksen fra Jyllands-Posten.
Skulle der frem mod nytår komme verdensklassepræstationer fra atleter, som ikke er på listen, så forbeholder DIF og Jyllands-Posten sig retten til at tilføje ekstra kandidater. 
Vinderen af Årets Sportsnavn modtager 75.000 kroner og indskriver sig i historiebøgerne sammen med en perlerække af de ypperste danske atleter.


10 år siden Mads & Rasmus blev Årets Sportsnavn

Tidligere vindere af Årets Sportsnavn
• 1991: Mette Jacobsen, svømning
• 1992: Jesper Bank, sejlsport
• 1993: Damelandsholdet, håndbold
• 1994: Damelandsholdet, håndbold
• 1995: Mette Jacobsen, svømning
• 1996: Bjarne Riis, cykling
• 1997: Wilson Kipketer, atletik
• 1998: Letvægtsfireren, roning
• 1999: Camilla Martin, badminton
• 2000: Damelandsholdet, håndbold
• 2001: Thomas Bjørn, golf
• 2002: Tom Kristensen, motorsport
• 2003: Nicki Pedersen, speedway
• 2004: Letvægtsfireren, roning
• 2005: Tom Kristensen, motorsport
• 2006: Mikkel Kessler, boksning
• 2007: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, roning
• 2008: Herrelandsholdet, håndbold
• 2009: Lotte Friis, svømning
• 2010: Caroline Wozniacki, tennis
• 2011: Jeanette Ottesen, svømning
• 2012: Lasse Norman Hansen, cykling
• 2013: Maja Jager, bueskydning
• 2014: Camilla Pedersen, triatlon
• 2015: René Holten Poulsen, kajak
• 2016: Pernille Blume, svømning

Motionsturneringen 7. runde. Klap lige hesten

$
0
0
Picture
Foto Jonas Hoeg Thygesen
Dårligt vejr? Klap lige hesten
 
Af Leif Thygesen
Som det vil være de læsere, der følger med her på roinfo.dk bekendt, blev indkaldelsen af indrapporteringer til 7. runde ledsaget af et foto af Signaturen til hest – og jo, Signaturen har klappet den sagesløse hest, der hedder Blessie.
Flere af Motionsturneringens rapportører har i årets løb hængt en smule med mulen, og selvom roerne har arbejdet som heste, har der flere gange været tale om, at man har måttet 
erstatte roturen med en tur med apostlenes heste på grund af vejret. Bagefter har det dog altid lydt ”op på hesten igen”, og så er der blevet roet videre – Så der er ingen grund til at have skyklapper på, og når vejret har været til det, har roerne strammet tøjlerne og roet en vis legemsdel ud af (ride)bukserne. Her kan man absolut ikke tale om, at der ikke rides den dag, der sadles. I det hele taget ville man lyve ligeså stærkt som en hest kan rende, hvis man påstår, at motionsroerne sætter sig på den høje hest, næh, de tager betingelserne med knusende ro, og så har roerne lært at spille på flere heste – der bliver roet i forskellige bådtyper og forskellige steder - også i udlandet - ja, man kan vel sige, at roerne har lært at skifte hest i vadestedet og har sadlet om, når vejret drillede. Alt i alt vrinsker roinfo af fryd. Hvis du tror, de danske roklubber har brug for en hestekur, så har du spillet på den forkerte hest. Generelt kunne man godt tænke sig lidt flere deltagere i Motionsturneringen, men som bekendt kan man trække hesten til truget, men man kan ikke tvinge den til at drikke. Her er - næsten som prinsen på den hvide hest – reportagen fra syvende og sidste runde af Motionsturneringen 2017 – og det fra hestens egen mund.
Picture
Graasten Roklub på tur på en blæsende og regnfuld lørdag – nær Fredericia. Foto Mona Larsen
​Det er altid svært at komme lige efter en rekord, som den der blev sat i 2016. Motionsturneringen 2017 vil gå over i historien som den sjette bedste sæson med følgende facts: 4.820 roere fra 43 klubber har roet 1.635.034 kilometer, hvilket giver et gennemsnit på 339,219 km/roer. I forhold til rekorden på 378,298 km/roer er der tale om en tilbagegang på over ti procent, men vejret taget i betragtning må det siges at være godkendt – og årets resultat giver gode chancer for forbedringer i 2018.
Picture
Supermotionsligaen
De fem øverste klubber holdt hele vejen hjem og forsvarede deres topplaceringer med succes. Det betyder, at Randers for syvende gang i træk kan kalde sig Danmarks flittigste romotionsklub. Og hvordan fejrer kronjyderne så det? Jo, som man kan se på nedenstående foto med ”en tur i sivene”, hvor der blev budt på varm chokolade og boller. Udover førstepladsen kan Randers Roklub glæde sig over, at det er lykkedes at starte en ungdomsafdeling i 2017, oplyser Vibeke Christensen.
Picture
Randers Roklub på årets sidste rotur. Turen endte i sivene, hvor der blev budt på varm chokolade og boller. Foto Randers Roklub
​Egå Rosport har været tophold hele sæsonen. Annie Kaalby beretter:  ”Selv om efteråret med megen blæst har tittet frem ind i mellem, har oktober også været præget af høj roaktivitet på vandet. De sidste kilometer skal jo roes hjem til sølv/guldårer eller andre personlige mål, og derfor har der også været en del langtursaktivitet, som jo tæller godt med her på falderebet. Så nu håber vi at kunne holde vores placering og ikke som sædvanlig i oktober se os overhalet af klubber beliggende ved mere beskyttet farvand end Egå.” Og det lykkedes så Egå at bevare sin flotte andenplads.
Hellerup Roklub slutter på bronzepladsen – en placering, man har indtaget siden august. I september vendte Aalborg Dame Roklub tilbage til Motionsturneringen på en fjerdeplads – en fjerdeplads man også indtager her i slutstillingen for 2017.
Nyborg Roklub slutter årets på femtepladsen. I forhold til 2016 er der tale om en fremgang på fem pladser, idet fynboerne dengang sluttede som nummer et i 1. division.
Svendborg Roklub rykker to pladser frem og slutter sæsonen som nummer seks. Ninna Larsen skriver:  ”Vi har til det sidste arbejdet på at skrabe kilometer sammen. I efterårsferien var flere medlemmer i Lübeck, en på et par tyske floder og en enkelt i Tolo – med fine kilometermæssige resultater. Vores velbesøgte “Sæsonens sidste rotur” med champagnebrunch, blev afblæst af Ingolf, så 33 roere kørte i bil til Troense, hvor vi havde lånt sejlernes hus til vores brunch.”
Picture
Svendborg Roklub fejrer sæsonafslutningen med champagnebrunch
For Kolding Roklub er det også status quo i denne runde. Østjyderne slutter på en syvendeplads. ”Det har måske været den mest blæsende sæson nogensinde, men trods det har det været en okay sæson med mange gode oplevelser. Nu skal vi indendørs og træne, så vi er klar til skiferien i uge 3 og i uge 10” siger Uffe Lau Sørensen.
Humlebæk rykker tre pladser frem til ottendepladsen i den bedste række. Christian Probst rapporterer: ”Samlet set endte vi i Humlebæk Roklub med den mest aktive sæson nogensinde! En af årets sidste langture var fra Hundested til Humlebæk, 71 kilometer. Formanden havde lovet at køre en båd til Hundested Roklub 22. oktober, hvorfra tre medlemmer så roede den hjem. De oplevede både marsvin og sæler samt en fantastisk efterårsnatur. Standerstrygningen 28. oktober medførte stor uddeling af sølv- og guldårer. I alt 27 medlemmer havde nået de to milepæle. Og endelig er vi super glade for at vi pt. har en ungdomsafdeling på 28 roere – ca. 20 procent af vores aktive roere.” Den megen flid i Humlebæk udløser udover klubrekorden også rekordplacering i Motionsturneringen. I 2009 sluttede Humlebæk som nummer ti i Supermotionsligaen - en placering man nu slår med to pladser.
Roklubben Gefion slutter - som i sidste runde - på en niendeplads.
Picture
Humlebæk Roklub har fået en stor og aktiv ungdomsafdeling. Her trænes der indendørs til den nye sæson. Foto Ungdomsafdelingen i Humlebæk
Picture
Vejle Roklub. Træning på Vejle Å. Foto Birgit Bech Jensen
​Vejle Roklub rykker fire pladser ned og slutter som nummer ti. Fra Vejle skriver Jytte Vodstrup: ”Så fik vi sluttet sæson 2017. En mærkelig sæson! Mange i klubben snakker om, at det har været en skidt sæson hvad angår roaktiviteten. MEN... det har nu ikke været så ringe endda! 2017 har været den femte bedste sæson i de otte år, vi har brugt rokort. Der er flere årsager til det pæne resultat: Masterroerne har igen i år roet rigtigt mange kilometer, og det har været muligt, da roningen finder sted om morgenen og om formiddagen. Et kig på vejrudsigten, beslutte om nordsiden eller sydsiden af fjorden giver mest læ, hvornår kommer vinden - og så er det bare af sted. En anden årsag er opfindsomhed (læs: plan B, C...), når der roes langtursroning. Og endelig har roning i regnvejr netop i år ikke været en hindring for roning ("den med påklædningen").”
,​
1. division
1. division toppes af Nykøbing Sj. Roklub, det er i forhold til sidste runde en plads ned og dermed må nykøbingenserne forlade den bedste række, men det overlever de jo nok. Lyngby Dameroklub bevarer sin andenplads. ”Langtur til Tolo var en lille hjælp til de, der jagtede kilometer, og samtidigt har vi været på den fælles dametur på søerne, en hyggelig men lidt kold tur,” beretter Inger Barløse.
Picture
Picture
Standerstrygning i Lyngby Dameroklub. Arrangementet blev rykket indendørs på grund af vejret. Foto Inger Barløse
​Horsens Roklub slutter sæsonen som nummer tre i 1. division – samme placering indtog man i sidste runde. ” Oktober bød på nye oplevelser; i forlængelse af Danish Open Coastal i Horsens fik nogle roere mod på at deltage i Copenhagen Harbour Race. Andre gennemførte traditionen med at ro til Alrø og gå på Cafe Alrø og få Danmarks måske største tarteletter,” beretter Gitte Enghild fra Horsens.
Picture
Er det Danmarks største tarteletter, der serveres på Cafe Alrø? Foto Gitte Enghild
Picture
Silkeborg Roklub på en stille tur i gig inden standeren stryges. Foto Sonja Linnet
​Silkeborg Roklub og Haderslev Roklub bytter i forhold til sidst plads således, at Silkeborg rykker en plads frem til fjerdepladsen, mens Haderslev rykker en plads tilbage til femtepladsen.
Aarhus Roklub bevarer sin sjetteplads, mens Københavns Roklub rykker hele ti pladser frem. Den store fremgang skyldes, at ungdomsroerne fik registreret deres kilometer samlet sidst på sæsonen. Ellers er der uddelt syv guld- og seksten sølvårer, fortæller Elisabeth Thieden og fortsætter: ”Lørdag den 14. oktober blev Copenhagen Harbour Race arrangeret af KR. Det var en regatta med mere end 400 deltagere og 150 til fest om aftenen. Lars Hvedstrup Jensen og Betina Holck var tovholdere på det store arrangement - godt hjulpet af rigtig mange KR’ere. Det er en god lejlighed til at reklamere for vores sport, så københavnerne kan se, hvor dejligt der er i en robåd.”
De tre sidste klubber i 1. division Skanderborg Roklub, Strib Ro- og Kajakklub samt Roklubben SAS rykker alle en enkelt plads tilbage. Skanderborg slutter som nummer otte, Strib som nummer ni og SAS som nummer ti. Roklubben SAS var under Copenhagen Harbour Race base for 36 inriggere og fire coastalbåde. Det fungerede fint – ligesom den hyggelige café i klubhuset. Roklubben SAS deltog selv i regattaen med en otter, fortæller Erik Nielsen.
Picture
Roklubben SAS var base for inriggere og coastalbåde under Copenhagen Harbour Race. Her ses Roklubben SAS´ otterhold, der deltog i regattaen. Foto Dorthe Jensen
Picture
2. division
2. division toppes – som i sidste runde – af Nivå Roklub. Graasten Roklub er rykket to pladser tilbage og slutter dermed som nummer to i 2. division. Middelfart holder sin tredjeplads. Klaus Scheffel gør status for Middelfart: ” Det var så sommeren 2017. Vi havde standerstrygning i søndags med et pænt fremmøde. Vores sæson har været præget af det ustadige vejr, hvilke også har medført, at sæsonen har været lidt mindre end de senere år. Til gengæld har vi haft en livlig aktivitet på ergometrene med det 
resultat, at når vi gør hele året op, er der roet stort set lige meget på vandet og i ergometrene.”
Vi bliver i området, men rykker til Jylland, da vi på femtepladsen finder Kolding Dame-Roklub. Det er i forhold til sidste runde tre pladser tilbage. 
Picture
Graasten Roklub på tur. Bridgewalking fik ny betydning. Smal bro i Fredericia Havn i forbindelse med kaffepausen. Foto Mona Larsen
Picture
Højvande ved roklubberne i Kolding. Foto Jette Hvidtfeldt
​Aalborg Roklub rykker en enkelt plads tilbage og slutter som nummer seks. På syvendepladsen finder vi Rudkøbing, der er rykket tre pladser tilbage. Fra Rudkøbings rapportør Lone Skovbjerg er der optimistiske toner, trods sæsonafslutningen: ”Om fem måneder starter vi igen på vandet!”
Picture
Højvande ved Rudkøbing Roklub.
​Holbæk rykker en enkelt plads frem til ottendepladsen, mens Jels tager et stort skridt på otte pladser frem til niendepladsen.
Tiendepladsen tilfalder Roskilde Roklub. Det er i forhold til september to pladser tilbage. Men der er en god forklaring på den lille tilbagegang. Annette fra Roskilde skriver: ”Vi måtte lukke ned for vores roning to uger før tid på grund af kystsikringsetablering. Myndighederne nåede desværre ikke at blive færdige med kystsikringen, inden stormen Ingolf arriverede. Men vi klarede stormen med sandsække og en fantastisk medlemsopbakning og fik på den måde sikret vores klub.”
Picture
3. division
Frederikssund Roklub er også i denne runde duks i 3. division. Nakskov Roklub er rykket to pladser tilbage og må dermed forlade det forjættede land i 2. division. På det fla´e Lolland er der ikke meget læ, så flere roture er blevet aflyst. Til gengæld har der i år været et blomstrende klubliv i Nakskov Roklub, og det ser ud til at fortsætte ind i vinterhalvåret, hvor den står på træning, rospinning og sociale sammenkomster.
Picture
Frederikssund Roklub er ved at tage deres bro op. Foto Leo Nøhr
​Nummer tre til seks: Varde, Ægir, Viking og Bogense indtager alle samme placering som i sidste runde og det i nævnte rækkefølge. Fra Varde skriver Lene Balje: "Det gode er, at der er meget plads til forbedringer næste år”. I Roklubben Ægir har det været en sæson med flere markante begivenheder og et overflødighedshorn af gode oplevelser, skriver klubbens formand Dorte Rothmann og nævner som eksempler, at man har mødt både Dronningen og statsministeren, og så fik Roklubben Ægir også en DM-titel. Endelig har formand Dorte Rothmann personligt kæmpet en indædt kamp for at nå de magiske 1000 kilometer. Det lykkedes og blev fejret med en flaske med bobler – jo, der har været meget at glæde sig over i Ægirs 75-års jubilæumssæson.
Picture
Roklubben Ægir på tur. Foto Dorthe Rothmann
​Roklubben Viking har i oktober besøgt venskabsklubben Saffonia i Berlin. René Hansen skriver om turen:
”I Berlin roede vi ”sternfahrt”. Turen gik til Rudergesellschaft Wiking ved Neuöllner. Herfra havde vi en dejlig tur igennem Berlin på cirka 36 kilometer hver vej.”
Picture
Roklubben Viking har besøgt venskabsklubben i Berlin.
Picture
Sønderborg på årets sidste rotur. Foto Anette Hammerstrøm
​Roklubben Øresund vender tilbage til verdens bedste romotionsturnering på syvendepladsen i 3. division. I sidste runde holdt Øresund ferie. Roklubben Stevns og Sønderborg Roklub er på samme placeringer som sidst, nemlig som nummer otte og ni. Og endelig slutter Roforeningen KVIK sæsonen af som nummer ti – det er otte pladser tilbage i forhold til sidst.
Picture
4. division
Tre klubber i 4. division i denne runde. Alle tre klubber er i forhold til sidste runde rykket en plads tilbage. Greve Roklub ligger nummer et. Jens Revall Jensen fra Greve skriver: 
”Vi har haft en sæson under det sædvanlige niveau, da vi, især i foråret, blev forhindret i at komme på vandet på grund af kraftig vind i den forkerte retning i forhold til vores farvand. Trods dette synes jeg, vi har haft en god sæson med mange gode oplevelser.”
Høruphav Ro- og Kajakklub slutter året som nummer to, og endelig indtager Tolo Roklub den forventede tredje- og sidsteplads. Søren Uldall har noteret: ”En forrygende sæson. Vi ser tilbage på en ny rekord i antal roede kilometer og antal roere på vandet. Tolo Roklub takker af for 2017 sæsonen med en forventet sidsteplads i r.... af 4. division. Vi takker de mere end 550 personer, aktive såvel som passive, der har tilbragt godt en uges tid i Tolo og omegn, for den store support. ”
Picture
Solopgang ved Tolo Roklub - bådene ligger klar. Foto Inger Barløse.
Og med disse optimistiske toner lukker vi Motionsturneringen 2017 – men nej, nej, det er slet ikke slut endnu. Flere nye artikler er på vej. I kommende artikler vil vi se lidt mere på de sportslige dramaer, der har udspillet sig, og vi vil tage Topscorerlisten lidt under behandling – og den sædvanlige statistik med blandt andet ”Alle Tiders Rangliste” skal I heller ikke snydes for, så følg med her på roinfo.dk, for som bekendt: Roinfo er på vej. Væg-til-væg-ronyheder. Vi dækker alt.
lthygesen@youmail.dk
 
Slutstillingen 2017 her
Topscorerlisten 2017 her

Flot dag i Danske Studenters Roklub

$
0
0
Tekst & Foto: Mette Bacher
I de seneste to år har der været meget stille om Gudmund Schacks Mindefond. Lige siden 1989 har det ellers været en sikker årligt tilbagevendende fin begivenhed, at der blev indbudt til Legatoverrækkelse i DSR i november måned på en dag, som var clearet af med Prinsesse Benedikte, som i efteråret er i Danmark i længere tid, hvor hun varetager sine mange protektorater og legatoverrækkelser. Men det forlød, at fonden var ved at lukke ned. Fondsbestyrelsen besluttede sig for i år at opløse fonden og uddele de sidste midler til de tre organisationer, som siden fondets begyndelse, i 1989, har haft modtagere af legaterne.
Det var de tre mærkesager, Gudmund Schack i sit 90-årige liv følte særligt for, Frihedskampen, rosporten og handicapsporten.
Før prinsessens ankomst
Formand for Danske Studenters Roklub, Kasper Haagensen, modtager gæster.
Picture
Fra Dansk Forening for Rosports Hovedbestyrelse, var OL-roer, Lisbet Falch Jakobsen blandt gæsterne. - Min kjole er fra Designers Remix, fortæller stangsmarte Lisbet til roinfo.dk. Foto Mette Bacher
Picture
Kasper Haagensen venter med Susanne Heering på Prinsesse Benediktes ankomst. Susanne har i mange år haft balletskole i DSR, hvor dronning Margrethe har været blandt hendes elever. Foto Mette Bacher
Picture
Christian Eugen-Olsen, dronningens tidligere ceremonimester, skal styre slagets gang i DSR. Mens der ventes på prinsessen, er han mand for sjove historier med en mening om Enhedslisten, som Susanne Heering, Kasper Haagensen, og vi andre, morer os over. Foto Mette Bacher
Sidst prinsessen besøgte Danske Studenters Roklub var i forbindelse med klubbens 150 års jubilæum den 17. juni. At datoen er også Gudmund Schacks fødselsdag (17. juni, 1898), var der næppe nogen, der tænkte over på den skønne sommerdag for snart ½ år siden. Det fortalte Gudmund Schacks familie, som var mødt op denne torsdag, den 9. november...
Picture
Elegante Prinsesse Benedikte, hvor detaljerne om et farvematch er helt på plads. Foto Mette Bacher
Picture
- Goddag igen, siger prinsesse Benedikte, og rækker hånden frem mod Kasper Haagensen, DSRs formand. Foto Mette Bacher
Formand for Frihedskampens Mindefond, Christian Eugen-Olsen fortalte om, hvad eftermiddagen ville byde på, og begrundede beslutningen om at Gudmund Schacks Mindefond opløses.
Studentersangerne var med, og denne gang med flere sangere, end vanligt, og det blev til et herligt repertoire med skønsang krydret med herlige anekdoter som oplæg til sangene, som fik alle til at trække på smilebåndet flere gange denne eftermiddag.
Picture
Studentersangerne synger for Prinsessen og de inviterede gæster i DSRs festsal. Foto Mette Bacher
Første legatmodtager var Dansk Forening for Rosport, hvor formand Henning Bay Nielsen blandt andet nævnte, at Gudmund kaldte sig for Idrættens Tjener. Han var altid beredvillig til at hjælpe en pengefattig sport. - Send mig et par ord - så skal jeg se på det, er han citeret for at have sagt utallige gange.

Ny legat-æra
Henning Bay Nielsen kom i dagens tale også ind på Schacks store personlighed. Og så nævnte han noget, som helt sikkert er i Gudmund Schacks ånd. - Jeg synes, det er vigtigt, at karismaen omkring Mindefondens årlige uddeling kan fortsætte.
Ved sådanne begivenheder gøres man opmærksom på de milepæle, som det er muligt at nå ved at der udvises en helt særlig flid.
Jeg synes derfor, at dansk roning bør bevare muligheden for at hædre et ungt menneske, som har vist et særligt talent for roning.
DFfRs forretningsudvalg har besluttet, at bevillingen fra Mindefonden skal reserveres til etablering af en ny legatæra.
Bevillingen fra Mindefonden kan ikke alene understøtte et nyt legat. Men hvis flere trækker i åren samtidigt kan vi alle vinde.
Afslutningsvis vil jeg citere Gudmund Schack for at have sagt: - Det gør ikke noget, at man går tiggergang, blot man tigger hos andre og folk, der gør en indsats, vil jeg gerne støtte.
Picture
- Mange tak for legatet, Deres kongelige Højhed, det skal nok komme til ære og værdighed i fremtiden, smiler Henning Bay Nielsen, Formand for Dansk Forening for Rosport. Foto Mette Bacher
Stolt parasportmodtager
Næste modtager var John Petersson fra Parasport Danmark, svømmer med mange olympiske medaljer bag sig, også kendt, som piskeriset, og at han sagtens kan tale med om, hvordan folk bliver kejtede, fordi man er bange for at tale om handicaps. Han indledte således: - Ja, jeg vælger at stå på gulvet foran jer og holde min tale, for hvis jeg går op på talerstolen, kan I ikke se mig, men kun høre mig, og det nævnt med en klar hentydning til sin lave højde.
- Det er 25 år siden, jeg modtog legat fra Gudmund Schacks Mindefond, og det var en meget stor dag for mig. Jeg husker tydeligt, hvor beæret jeg følte mig, og alt det fine, der skete, da jeg modtog legatet, fortalte John Petersson. Det har for alle de handicapudøvere, der har modtaget det, haft meget stor betydning og har afhjulpet udgifter til deltagelse ved stævner og træningslejre.
Mange tak fordi der har været tænkt på handicapsporten i alle årene, sluttede John Petersson.

Dem fra Frihedskampen
Christian Eugen-Olsen afrundede talerækken med at fortælle om Frihedskampen og de efterladte, og hvor spændt han er på, hvor mange/få, der til næste forår møder frem ved Normandiet. Sidst var der 5 tilbage, men nu må vi se, lød det fra Christian Eugen-Olsen. Han fortalte blandt andet om Gudmund Schacks hjem på Klampenborgvej, der også blev benyttet under 2. Verdenskrig til at gemme våben - og det var ret mange. Utroligt og heldigt, at det aldrig blev opdaget, lød det fra Christian Eugen-Olsen, og kaldte modstandsmand: Max Roe frem, som modtog legatet.

Prinsessens tale
Til alles store overraskelse rejste HkH Prinsesse Benedikte sig op, og gik hen til Studentersangerne, for at takke hver enkelt. Derefter holdt prinsessen en fin tale, som en afrunding af de mange år i Gudmund Schacks Mindefond. Hos Schack var der ikke noget, der var umuligt, og man kendte ikke til ordet nej, nævnte prinsessen blandt andet.
Picture
Prinsesse Benedikte rejste sig spontant op og gik hen til Studentersangerne, hvor hun takkede hver enkelt. Både Studentersangerne og Prinsessen har været med i alle årene, hvor Gudmund Schacks Mindelegat har uddelt midler til sporten og frihedskampen. Foto Mette Bacher
Picture
Prinsessen holdt en meget flot og personlig takketale til alle for at have været med i årene med Gudmund Schacks Mindelegat. Foto Mette Bacher
Picture
Et fællesbillede for allersidste gang. Fv. DFfRs Formand, Henning Bay Nielsen, Hendes kongelige Højhed Prinsesse Benedikte, John Petersson fra Parasport Danmark, og Max Roe fra Danmarks Frihedskamp. De tre organisationer har fået de sidste midler fra fondet. Roinfo er bekendt med beløbet, men det må være op til DFfR, om det skal offentliggøres. Foto Mette Bacher
Picture
Henning Bay Nielsen viser prinsessen nogle artikler om Gudmund Schack. Foto Mette Bacher
Efter taler og fællesfotografering bød DSR på en buffet på verandaen.

Fire formænd samlet
Det er ikke hver dag, man kan mønstre hele fire formænd fra DFfR gennem næsten fire årtier, men det kunne man torsdag eftermiddag i Danske Studenters Roklub.
Børge Kaas-Andersen, formand fra 1979-1989, og fra Københavns Roklub, Janne Hallengreen, formand fra 1989-2001, og fra Hellerup Dameroklub, Morten Espersen, formand fra 2001-2011, fra Bagsværd Roklub, og Henning Bay Nielsen, formand fra 2011, og fra Danske Studenters Roklub,  Imponerende.
Picture
Dv. Børge Kaas- Andersen, Janne Hallengreen, Morten Espersen og Henning Bay Nielsen, Foto Mette Bacher
Mange roere har, siden Gudmund Schacks Mindelegats oprettelse i 1989, modtaget midler fra fonden. Som udgangspunkt så man først og fremmest på en dygtig roer fra Danske Studenters Roklub, og dem har der været en del af gennem tiden, men ellers gjaldt det landsholdsroere, der havde bedrevet noget særligt, og legatet er altid uddelt til enkeltpersoner. Den sidste roer, der modtog legat, var Jacob Barsøe fra Roskilde Roklub, i 2014, som i flere år har siddet på guldfireren.
Picture
Denne elegante æske stod i forhallen i DSR, inden prinsessen ankom til roklubben. Foto Mette Bacher
Picture
Indeni æsken lå denne smukke buket til prinsessen, bundet af Bjarne Als fra Bering Flowers. Prinsesse Benedikte og hendes lillesøster, Dronning Anne-Marie har netop været på besøg i Bering Flowers, som er en årlig tradition, når butikken indbyder til sin flotte juleudstilling. Foto Mette Bacher
Om Gudmund Schack:
17. juni 1898 i Fredericia - 1. februar 1988 var en dansk grosserer. Han var bestyrelsesmedlem i Danske Studenters Roklub fra 1924-1957, og formand fra 1939-1957. Fra 1962-1968 var han formand for Dansk Idræts-Forbund.
Under besættelsen var Gudmund Schack med i modstandsbevægelsen, i gruppen Holger Danske. Gudmund Schacks indsats er nævnt i bogen "Kæft trit og retning - en sabotørs erindringer" af Jørgen Røjel, 1973.
Da Feltmarskal Montgomery besøgte Danmark den 12. maj 1945 og kørte i triumftog gennem København, var det Gudmund Schack, der fik æren af at være hans chauffør.
Som roer i Danske Studenters Roklub (DSR) roede Gudmund Schack blandt andre med den jævnaldrende kronprins Frederik, den senere konge Frederik IX (født 1899).
Angående Gudmund Schacks arbejde i DIF oplyses følgende: "medlem af bestyrelsen for Dansk Idræts-Forbund fra 1955, kasserer 1955-61, næstformand 1961-62, formand 1962-68". Desuden: "medlem af bestyrelsen for Danmarks Olympiske Komité 1955, formand 1965-73.
Gudmund Schacks Mindefond er oprettet til minde om idrætslederen og modstandsmanden Gudmund Schack. H.K.H. Prinsesse Benedikte, som er protektor for fonden, deltager i den årlige uddeling af Gudmund Schacks Mindelegater. Gudmund Schack havde, som formand for Dansk Idræts-Forbund (DIF), en særlig interesse for handicapidrætten, og gjorde et stort arbejde for at skaffe penge til den idræt (som først senere blev optaget i DIF).

Picture
Kasper Haagensen står klar med prinsessens overtøj, men Benedikte havde en dejlig eftermiddag i DSR og var ikke sådan lige på vej hjem... Foto Mette Bacher
Picture
Tid til farvel. Christian Eugen-Olsen følger prinsessen til Krone-bilen, og da prinsessen har lejlighed på Amalienborg, er der ikke langt hjem fra Strandvænget i DSR. Foto Mette Bacher
Picture
I DSR lå Jubilæumsårbøgen flot linet op til gæsterne. Foto Mette Bacher
Picture
Og da prinsessen kørte afsted kunne det konstateres, at hofdamen i baggrunden havde sikret sig et eksemplar af DSRs flotte Jubilæumsårbog. Foto Mette Bacher

Topscorerlisten – Motionsturneringen

$
0
0
Picture
Årets absolutte topscorer Steen Hansen fra Nykøbing Sj. Roklub, her sammen med Irene. Steen roede 5.555 kilometer. Mange af de 5.555 kilometer blev roet som morgenture sammen med Irene. Foto Holger Wittrock
Af Leif Thygesen
Sideløbende med Motionsturneringen er der hver måned udarbejdet en topscorerliste. Årets topscorer blev Steen Hansen fra Nykøbing Sj. Roklub, der har roet ikke mindre en 5.555 kilometer.
På andenpladsen finder vi Lonnie H. Schmidt fra Haderslev Roklub.
Picture
Lonnie H. Schmidt (etter i båden) på vej til et imponerende resultat på 5.005 kilometer. Foto Bjarne D. Petersen
​Lonnie H. Schmidt fortæller om det imponerende antal kilometer:  ”Jeg har stort set roet hver dag. I weekenderne og i sommermånederne har jeg roet to gange daglig. Hverdagsmorgenerne sommeren igennem var det i tidsrummet mellem klokken 5.00 og klokken 7.00, når solen er stået op, og igen sidst på eftermiddagen/først på aftenen efter arbejdet. Jeg kan stort set komme på vandet, uanset hvordan vejret er. Jeg vil helst ro singlesculler, som jeg låner af klubben, men hvis det blæser meget, tager jeg min egen coastalbåd i stedet. Jeg elsker at se solopgangene og solnedgangene på vandet; lyset er helt specielt på den tid af dagen, og der er dejligt stille. Derudover ror jeg til åben roning i roklubben to gange i ugen, laver ro-aftaler med klubkammerater i løbet af ugen, og jeg har også været med på flere madpakketure i Synnejysk Ronetværk og Ronet Syd samt været på enkelte weekendlangture. Det har ikke været et mål fra sæsonstart at ro over 5.000 kilometer fra standerhejsning til standerstrygning; jeg ønskede kun at slå min rekord fra sidste år, men da det var gjort, satte jeg nye mål, og i slutningen af september var de 5.000 kilometer et realistisk mål, hvis jeg gjorde en indsats. Det hjalp, at jeg havde en uge fri op til standerstrygning, så de sidste kilometer kunne tilbagelægges.”
Picture
Lonni H. Schmidt har fotograferet solopgangen fra sin coastalbåd en morgen i marts.
Picture
Peter Klug-Andersen - Svendborg Roklubs topscorer med 3.113 kilometer – det rakte til en samlet fjerdeplads, så der er grund til at sige skål og tillykke.
Tredjepladsen på Topscorerlisten indtages af Svend Åge Poulsen, Randers Roklub, med 3.680 kilometer. På fjerdepladsen kommer Peter Klug-Andersen fra Svendborg Roklub.
Endelig har Lisbeth Grænge Hansen, Hellerup Roklub, roet 3.027 kilometer, hvilket udløser en femteplads. Tillykke til Lisbeth og alle de andre topscorere. Det er imponerende kilometer-tal, der opnås rundt omkring i landet. Se den samlede topscorerliste her
lthygesen@youmail.dk
Picture
Peter Klug-Andersen har fotograferet Ventepose Mølle på Tåsinge under en af sine utallige ture.

Marginalernes turnering

$
0
0
Picture
Kolding Roklub forbedrede sit resultat i Motionsturneringen fra 2016 til 2017 med over 57 kilometer. Arkivfoto Leif Thygesen
Af Leif Thygesen
Hvis man tager det helt store overblik over slutstillingen i Motionsturneringen 2017, kan det konstateres, at forskellen mellem højeste gennemsnit, Randers Roklub 567,010 km/roer, og laveste gennemsnit, Tolo Roklub 140,228 km/roer, er på 426,782 km/roer, og det er jo en kæmpe forskel - Men tager man de enkelte placeringer ned gennem rækkerne, er det ofte kun ganske små marginaler, der afgør placeringen. For eksempel bliver ”Det fynske Mesterskab” afgjort med en forskel på 21 meter – det svarer vel nogenlunde til tre – fire rotag i en toåres inrigger. Nyborg bliver den bedst placerede fynske roklub med et gennemsnit på 453,388 km/roer, mens Svendborg i kampen om Fyn må strække våben, idet svendborgenserne ”kun” opnår et gennemsnit på 453,367 km/roer. Samlet sluttede Nyborg som nummer fem og Svendborg som nummer seks i Supermotionsligaen.
​Også kampen om at slippe med i den bedste række er knivskarp. På tiendepladsen i Supermotionsligaen har Vejle Roklub et gennemsnit på 422,628 km/roer, mens Nykøbing Sj. slutter som nummer et i 1. division med et gennemsnit på 422,364 km/roer. 264 meter skiller altså sjællænderne fra den bedste række.
 
Der er Randers - og så er der alle de andre
For syvende år i træk vinder Randers Roklub Motionsturneringen – og det i suveræn stil med et forspring på 25,260 km/roer ned til nummer to Egå Rosport. Det er en markant forskel. Men ser man på Randers i kamp med sig selv, så er årets opnåede resultat på 567,010 km/roer faktisk det dårligste resultat Randers har præsteret, siden klubben vandt Motionsturneringen første gang i 2010. 567,010 km/roer havde ikke været nok til at vinde Motionsturneringen i 2016, idet Roklubben Furesø på andenpladsen i 2016 præsterede et gennemsnit på 586,511 km/roer. Kronjyderne vil nok give vejret skylden for tilbagegangen, men selvom vejret generelt set har været dårligere i 2017 end i 2016, så er der adskillige klubber, der præsterer bedre gennemsnit i år end i rekordsæsonen 2016. Det gælder blandt andre Humlebæk Roklub, der forbedrede sit gennemsnit med mere end 45 kilometer og avancerer fra en samlet 25. plads i 2016 til en ottendeplads i 2017. 17 pladsers fremgang i forhold til 2016 er der også til Kolding Roklub, der i 2017 har forbedret sit gennemsnit med over 57 kilometer. Den flotte fremgang udløser en syvendeplads i Motionsturneringen. 
Picture
Humlebæk Roklub har haft rekordsæson i antal af roede kilometer i 2017. Arkivfoto Leif Thygesen
​Bedre gennemsnit end i 2016 præsteres også af Egå, Hellerup, Nyborg, Lyngby Dameroklub, Aarhus Roklub, Nykøbing Sj., Københavns Roklub, Strib Ro- og Kajakklub, Varde, Holbæk, Bogense, Roklubben Stevns og Tolo Roklub - Så selvom vejret har været dårligere, har der altså været tale om fremgang for femten klubber. Om vindretning og geografisk placering spiller ind vides ikke.
Picture
Selvom vejret har været meget gråt i 2017, er der alligevel femten klubber, der har øget deres gennemsnit i 2017. Foto Mona Larsen
Netværkskamp
Ser vi på, hvordan de roede kilometer fordeler sig geografisk, idet vi benytter DFfRs inddeling i ronetværk, kan det konstateres, at Østjysk Ronetværk med klubberne Egå Rosport, Silkeborg Roklub, Aarhus Roklub og Skanderborg Roklub klarer sig bedst med et samlet gennemsnit på 420,002 km/roer. Klubben der er fremhævet med fed/kursiv er ”Netværksmester” med det højeste gennemsnit. På andenpladsen kommer med et gennemsnit på 410,320 km/roer Nordjysk Ronetværk, der er repræsenteret af klubberne Randers, Aalborg Dame Roklub, Aalborg Roklub og Roklubben Ægir. Tredjepladsen går til Fyn (Nyborg, Svendborg, Strib, Middelfart, Rudkøbing og Bogense). Fyn opnår et gennemsnit på 356,281 km/roer.
Ronet Syd har hele ni klubber med i Motionsturneringen. De ni klubber er Kolding, Vejle, Horsens, Strib, Middelfart, Fredericia, Kolding Dame, Jels og Varde. Og jo, det er rigtigt, ifølge roning.dk, at nogle klubber er medlem af flere netværk på en gang, og på den måde ligger i kamp med sig selv. Ronet Syd har tilsammen et gennemsnit på 355,439 km/roer, altså et gennemsnit, der kun er 842 meter mindre end fynboernes.
Nordsjællands Ronetværk har Nivå, Frederikssund og Humlebæk med i Motionsturneringen. Det nordsjællandske trekløver opnår et gennemsnit på 354,328 km/roer, hvilket udløser en samlet femteplads.
Tre deltagende klubber i Motionsturneringen er der også fra Vestsjælland: Nykøbing Sj., Holbæk og Roskilde. 343,013 km/roer præsterer vestsjællænderne.
Hovedstaden er repræsenteret af otte klubber fra Københavns Kredsen, nemlig Hellerup, Gefion, Lyngby Dame, Københavns Roklub, Roklubben SAS, Roklubben Øresund, Roforeningen KVIK og Tolo Roklub. Københavnerne slutter som nummer syv med et gennemsnit på 324,608 km/roer.
På ottendepladsen finder vi Rokreds Sydhavsøerne med et gennemsnit på 283,053 km/roer. Her skal det bemærkes, at Nakskov Roklub er ene om at repræsentere Sydhavsøerne i Motionsturneringen – Det må kunne gøres bedre. Nakskovitterne savner selskab fra Lolland Falster.
Fire sønderjyske roklubber: Graasten, Haderslev, Sønderborg og Høruphav opnår et gennemsnit på 267,897 km/roer, hvilket udløser en niendeplads, og endelig på tiendepladsen i netværkskampen kommer Sydøstsjælland (Viking, Stevns og Greve) med et gennemsnit på 209,022 km/roer.
Picture
Solopgang over Haderslev Roklub, der i 2017 kan kalde sig netværksmestre. Foto Lonnie H. Schmidt
Samlet statistik
Roinfo skal i en senere artikel vende tilbage med lidt mere statistik og ”Alletiders Rangliste” mv. Desværre må Motionsturneringen for fjerde år i træk notere en mindre tilbagegang i antallet af deltagere i Motionsturneringen, men det ødelægger jo ikke fornøjelsen for de deltagende klubber. Læs mere her på roinfo.dk
lthygesen@youmail.dk

Langdistancearrangørerne og -dommerne har massive problemer med Regattasystemet

$
0
0
Picture
screen print
Af Leif Thygesen
På langdistancearrangørernes og –dommernes årlige seminar der blev afholdt for nylig, kom det frem, at arrangørerne og dommerne har massive problemer med at få DFfRs regattasystem til at fungere. Der er flere kritikpunkter. Desværre er der ikke tale om et nyt problem. Igennem årene har Langdistancekaproningsudvalget (LDKU) gjort opmærksom på utallige fejl og mangler. Senest i 2015 fremsendte LDKU en liste med fejl og mangler ved systemet til hovedbestyrelsen/regattasystemet. Denne henvendelse er aldrig blevet besvaret, og i mellemtiden er listen blevet uaktuel, ikke fordi tingene er begyndt at fungere, men fordi der nu optræder andre og flere fejl, siger formand for LDKU, Christian Probst, til roinfo.dk. 
Picture
Arkivfoto Leif Thygesen
Sårbart system
Regattasystemet er et meget sårbart system, som er afhængig af én mand, står der at læse i mødereferatet. Sårbarheden indebærer blandt andet, at når der foretages rettelser et sted i systemet, giver det utilsigtede bivirkninger andre steder i systemet. Systemet er beregnet til at kunne dække tilmelding, afvikling og formidling af ergometerstævner, kortbanekaproninger og langdistancekaproninger.
-Vi oplever, at når der er foretaget ændringer i de afdelinger, der dækker ergometer eller kortbanekaproninger, så får det utilsigtede bivirkninger, der gør, at vi får problemer, når der skal afvikles en langdistancekaproning, fortæller Christian Probst.
Arrangørerne påpeger, at systemet er meget tungt at benytte. Systemet er langt fra intuitivt og brugervenligt. Der er en omfattende menu, som bruges, uanset om der er tale om et ergometerstævne, en kortbanekaproning eller en langdistancekaproning, og ofte er det mere end svært at finde lige nøjagtig det punkt, man skal bruge for at lave en ønsket ændring – for eksempel en holdændring – og får man lavet ændringen det forkerte sted, ”vælter” hele systemet.
Et andet problem er, at alle via en hjemmeside kan se et foreløbigt resultat, før dommerne har godkendt det.
Picture
Formand for Langdistancekaproningsudvalget (LDKU), Christian Probst – til venstre og Kenny Andersen medlem af LDKU – til højre, har haft store udfordringer med at få Regattasystemet til at køre ved langdistancekaproningerne. I 2018 vil Kenny og Christian generere samtlige startlister til alle fem regattaer for at hjælpe arrangørerne. Arkivfoto Leif Thygesen
Hovedbestyrelsen er klar over problemerne
På langdistanceseminaret blev det vedtaget, at LDKU endnu engang må kræve et møde med hovedbestyrelsen omkring regattasystemet. Inden dette møde ønsker LDKU at aktualisere den liste med fejl og mangler, som er fremsendt i 2015. Herudover ønsker arrangørerne et testsystem, så man har mulighed for at øve sig, og se om tingene fungerer inden regattaen.
I mødereferatet står, at medlem af DFfRs hovedbestyrelse Birgit Bech Jensen oplyste, at hovedbestyrelsen godt er klar over, at systemet ikke virker til langdistancekaproning, og at systemet trænger til at blive opgraderet. Det kan da heller ikke komme bag på hovedbestyrelsen, at der er problemer eller udfordringer, som Christian Probst diplomatisk udtrykker det. 19. juni 2017 var Christian Probst gæst ved et hovedbestyrelsesmøde. I referatet fra hovedbestyrelsesmødet står: ”LDKUs ønsker at forbedringer af regattasystemet, som har været planlagt et stykke tid. CS lovede, at få sat processen i gang.” Den noget knudrede formulering må vel tolkes som, at de forbedringer LDKU ønsker i regattasystemet iværksættes med øjeblikkelig virkning. Bag initialerne CS gemmer sig DFfRs økonomiansvarlige Conny Sørensen. På trods af denne vedtagelse skete der intet i resten af 2017-sæsonen.
Picture
Arkivfoto Leif Thygesen
Også roerne har mistet tålmodigheden
Ikke alene arrangører og dommere har mistet tilliden til systemet, også de deltagende roere udtrykker i klare vendinger deres frustration -  ikke over dommerne, men over systemet. I mødereferatet fra seminaret kan læses: ”DSR-roere har en følelse af, at tidtagning er ”tilfældig”, og man oplever nogle gange, at man ikke altid ved om resultaterne er korrekte. Mistillid til system – ikke til dommere. En rapport til ophængning som viser reelle starttider og sluttider vil være en god ide. Enighed om at en forbedring af regattasystemet vil kunne løse flere af problemerne.”
 
Regattasystemet indført i 2013
Historisk har Regattasystemet været på vej til Langdistancekaproninger fra 2011, hvor hovedbestyrelsen besluttede, at Sørens Madsens ”Regattasystem” skulle bruges til samtlige kaproninger og ergometerstævner under DFfR. Indtil da havde langdistancekaproningerne sit eget system, som bestod af to dele, en tilmeldingsdel og en afviklingsdel. Efter fleres års arbejde lykkedes det at få disse to systemer til at arbejde sammen, og langdistancekaproningerne havde kun udfordringer i form af formidling af resultat. For at få resultatet offentliggjort på nettet umiddelbart efter regattaen, var det nødvendigt, at en person med adgang til at lægge resultatet på roning.dk gjorde dette lørdag sidst på eftermiddagen, når regattaen var roet, men weekendarbejde er jo ikke altid lige populært. Bortset fra det kørte tilmelding og afvikling upåklageligt.
I 2011 fik MTU og langdistancekaproningerne ordre fra hovedbestyrelsen om at bruge Søren Madsens system, og dermed skulle formidlingsdelen jo gå af sig selv. Systemet var dog langt fra udviklet til langdistancekaproninger, hvilket fik det daværende MTU til at begå civil ulydighed ved at nægte at bruge systemet, før det også blev designet til dette brug. Ansvarlig for langdistancekaproningerne i MTU i 2011 var Signaturen.
I 2013 blev systemet så indført, og problemerne væltede ned over arrangørerne og dommerne. Undervejs i 2013 blev der afleveret en cirka tyve sider lang rapport med fejl, mangler mv. til hovedbestyrelsen. Systemet har nu kørt i fem år, og man kan vel næppe længere tale om ”børnesygdomme”. Men fem år til udvikling og fejlretning har åbenbart ikke været nok til at få systemet til at fungere stabilt – også selvom Regattasystemet har virket upåklageligt ved enkelte regattaer.
Læser man mødereferaterne fra langdistancearrangørernes/dommernes møder for de sidste fem år, vil man hvert år kunne læse om store problemer med Regattasystemet, og hvordan der næsten råbes om hjælp for at få systemet til at virke. Således også i 2017, hvor referatet under punkt 1. Gennemgang af årets regattaer starter med: ”Generelt er udfordringerne IT systemet”.
Picture
Arkivfoto Leif Thygesen
Økonomi
At fejl og manglerne skulle skyldes økonomiske problemer, er vel næppe en gangbar undskyldning. For hver tilmelding betales en afgift til systemet på kr. 10 pr. rosæde. I 2016 blev der ifølge DFfRs regnskabet brugt kr. 308.679 til licenser til regattasystemet og til licenser til Idrætsforbundet samt køb af en PC. Denne oplysning kom frem på hovedgeneralforsamlingen efter et spørgsmål fra Mikael Espersen. Roinfo har spurgt DFfRs økonomiansvarlige Conny Sørensen, hvordan de 308.679 kroner er fordelt på de tre poster licens til Regattasystemet, licens til Idrætsforbundet og køb af en pc. I en mail svarer Conny Sørensen: ”Jeg kan ikke give dig mere specificeret svar end det jeg kom med på HGF, men kan bekræfte at sædegebyr fra regattaer er med til at dække drift og vedligeholdelse af vores Regattasystem.”  Roinfo tillader sig dog at konkludere, at i de år systemet har kørt, er der tale om en ikke uvæsentlig brugerbetaling, og arrangører, dommere og roere er vel i deres gode ret, når de kræver, at systemet leverer det, som der betales for.
 
Søren Madsens kommentar
Roinfo.dk har forelagt den ansvarlige for Regattasystem, Søren Madsen, ovenstående kritik. Søren Madsen siger: ”Jeg har ikke andre kommentarer, end at jeg var af den opfattelse, at det fungerede fint til Langdistance, men at jeg ved, at der er en fejl efter at coastal nu også indgår i Harbour Race.”
lthygesen@youmail.dk

Langdistanceregattaer i 2018/19

$
0
0
Picture
DSR arrangerer DM-finalen 2018. Arkivfoto Leif Thygesen
​På langdistancearrangør og –dommer mødet for nylig blev nedenstående terminer fastsat
 
Langdistanceregattaer 2018
Lørdag den 19. maj: Gudenåens Gule Åkande. Randers Roklub
Lørdag den 02. juni: Vejlefjordens Grønne Bøge. Vejle Roklub
Lørdag den 16. juni: Århusbugtens Røde Rose. Egå Rosport
Lørdag den 11. august: Nordsjællands Blå Bånd. Humlebæk Roklub
Lørdag den 25. august: Svanemøllebugtens Blågrønne Vande DM-finalen. DSR
Lørdag den 01. september: Øresund Maraton
​Der tilbydes coastalløb i Egå, Humlebæk og i DSR. Samtidigt blev det oplyst, at Randers Roklub trækker sig som arrangør efter 2018. Nyborg Roklub er gået i tænkeboks, om de vil være ny arrangør, men også andre har vist interesse. Randers Roklub har været arrangør siden 2008.
I 2018 bliver det også til farvel til Jysk Maraton. Interessenetværket ”Jysk Maraton” er nedlagt på grund af manglende interesse, fremgår det af et opslag på Facebook.
Der er stillet forslag om, at der udskrives løb for to- og fireåres inriggere ved Odense Langdistance, der normalt roes sidste i april.
 
Langdistancekaproningerne i 2019 vil ligge på følgende datoer:
 
Lørdag den 18. maj: Alssunds Røde Løver. Sønderborg Roklub
Lørdag den 01. juni: Præstø Roregatta. Præstø Roklub
Lørdag den 15. juni: Koldingfjordens Slotsregatta. Roklubberne i Kolding
Lørdag den 10. august: Port of Copenhagen. Københavns Roklub
Lørdag den 24. august: Lollands Havørn. DM-finale. Nakskov Roklub
lthygesen@youmail.dk
 

Ny udfordring for Danmarks store drenge

$
0
0
Tekst: Mette Bacher
Storbritannien har altid været garant for roning af verdensklasse, hovedsageligt indenfor en-åres roning, og det hos både mænd og kvinder.
Pinsent, Redgrave og Cracknell er navne, som mange roere har kunnet i søvne, hvis man taler om tidligere store triumfer, og mens England har roet mange flotte resultater hjem i mændenes firer uden, så er Danmark endelig, efter mange års tilløb, for alvor kommet ind i varmen, hvilket den nys sammensatte firer beviste, da mandskabet m. Joachim Sutton, Roskilde, Tobias Kempf, Odense, Steffen Bonde, Odder, og Tøger Berg Rasmussen, DSR, ved VM i USA klarede en fornem 5. plads hjem i finalen. Forleden offentliggjorde Danmarks Rocenter, hvilke roere, der danner DRC´s bruttogruppe i mændenes åbne klasse, hvor 10 herrer skal forsøge at kæmpe sig ind på de fire pladser. Det er: Peter Holmquist, LR, Steffen Bonde Jensen, Odder Roklub, Peter Rytter Munk, Hadsund Roklub, Loui Lam, KVIK, Bastian Secher, Roskilde, Tobias Kempf, Odense Roklub, Lars Fjord, DSR, Christoffer Kruse, DSR, Joachim Sutton, Roskilde Roklub og Tøger Berg Rasmussen, DSR.
Picture
Steffen Bonde, Odder, og Peter Holmquist, Lyngby, var begge med ved årets VM i USA, Bonde i 4- og Holmquist i 2-. Foto Mette Bacher
Men nu lader det til, at det britiske landshold har fået en erfaren sportshelt ind fra en uventet kant, når det handler om forberedelserne til OL i 2020 i Tokio.
Således skriver BT i dag en interessant historie om den 5-dobbelte OL-vinder i cykling (!): Bradley Wiggins, der nu "sadler om"...
Fra at veje 69 kilo, når den stod på rap cykling, har Bradley nu lagt 30 kilo på, og den 9. december kommer første delmål, hvor han stiller op ved Britiske ergometermesterskaber, som sjovt nok finder sted i velodrome, hvor selvsamme Bradley triumferede på to hjul ved OL 2012.
Picture
Bradley Wiggins satser på at komme til OL i 2020, men i roning.
Læs historien, og se hvad James Cracknell, og Danmarks mest kendte roer, Eskild Ebbesen, mener om Bradley Wiggins OL-planer: HER

Organisatorisk revolution på vej i DFfR

$
0
0
Picture
DFfRs formand Henning Bay Nielsen og den øvrige hovedbestyrelse er på vej med en helt ny organisering af DFfR. Arkivfoto Leif Thygesen
Alle bestående udvalg nedlægges og erstattes af seks nye udvalg med underliggende arbejdsudvalg

Af Leif Thygesen
Der er nærmest tale om en organisatorisk revolution, når alle bestående udvalg i Dansk Forening for Rosport(DFfR) nedlægges af hovedbestyrelsen. Nedlæggelsen af de bestående udvalg fremgår af hovedbestyrelsens mødereferat fra onsdag den 15. november 2017, hvor hovedbestyrelsen har godkendt den nye struktur.
Af referatet fremgår det også, at de nuværende udvalgsformænd afsættes, og at hovedbestyrelsen udpeger nye formænd – i dialog med de eksisterende udvalg. Fyringen af de nuværende udvalgsformænd vil i første omgang ske mundtligt ved en samtale mellem de enkelte udvalg og hovedbestyrelsen. Herefter vil fyringen blive bekræftet skriftligt via mail.
Strategiske udvalg
De eksisterende udvalg vil blive erstattet af såkaldte strategiske udvalg, der vil blive kaldt for eksempel ”Strategisk udvalg for fastholdelse”. Under de strategiske udvalg vil der være ”arbejdende udvalg”. De strategiske udvalg nedsættes for at implementere en aftale med Danmarks Idrætsforbund (DIF). I hvert udvalg vil der sidde mindst et medlem af hovedbestyrelsen, mindst en medarbejder fra sekretariatet, formændene for de underliggende arbejdsudvalg samt eventuelle frivillige. Udkast til kommissorium for de nye udvalg er godkendt af hovedbestyrelsen, men er endnu ikke offentliggjort – I mødereferatet fra den 15. november 2017, er kommisorierne gemt i bilag, som læserne ikke har adgang til. De endelige kommissorier for de seks nye udvalg fastsættes af hovedbestyrelsen. Hovedbestyrelsen godkender også opgavebeskrivelser og formænd for de underliggende arbejdsudvalg på baggrund af en indstilling fra de strategiske udvalg.
Picture
Arkivfoto Leif Thygesen
”Ny organisering” træder i kraft i 2018?
Den nye struktur har været præsenteret rundt omkring på diverse møder blandt andet på et strategiseminar, men der er ikke givet oplysninger mere bredt. Allerede 10. oktober 2017 spurgte roinfo.dk sekretariatet:  ”Er der et sted, hvor man kan læse om ”ny organisering” eller har I mulighed for kort at fortælle, hvad det drejer sig om?”
Sekretariatsleder Anne Meisner svarede: ”Nej det er der ikke. Det er ikke på plads endnu. Hovedbestyrelsen arbejder på sagen og vi håber, at det falder helt på plads inden årets udgang.”
lthygesen@youmail.dk
De seks strategiske spor er
  • DFfR ønsker at støtte de roklubber, der vil gøre en særlig indsats for at udvikle ungdomsafdelinger, hvor unge trives og dygtiggør sig.
  • DFfR vil fastholde flere voksne roere med organiserede træningstilbud i klubberne.
  • DFfR vil samle og styrke organisationen, så den afspejler og understøtter strategien.
  • DFfR ønsker at styrke og påvirke vores internationale interesser.
  • DFfR og DKF ønsker, at skabe bedre ro, kano og kajak faciliteter og en endnu bedre adgang til vand for den organiserede idræt.
  • Uddannelse
Kilde: www.roning.dk.  ​https://roning.dk/om-dffr/vigtige-dokumenter/dffrs-fem-strategiske-spor/

Ergometersæson 2017/2018 er skudt i gang

$
0
0
Tekst og foto: Mette Bacher

Normalt bør man altid indlede en artikel med de positive vendinger, og det gør vi også her - delvist.
For sikke et flot arrangement, Næstved Roklub atter bød ind med denne lørdag. Arrangementet fejler bestemt intet, det er høj klasse, og denne gang havde man flyttet lidt rundt på tingene, så præmieoverrækkelserne fandt sted up front. Det var godt tænkt.

Artiklen fortsætter nedenfor...
Er der noget, vi skal blive bedre til i dansk roning, så er det at tilgodese hinanden og påtænke, at man gør alt for at bestående aktiviteter bibeholdes, og at der bakkes op om det.
I årevis har Næstved Roklub afholdt Sjællandske Mesterskaber, og altid den sidste lørdag i november. Det er god timing, for det virker som om,  sjællænderne viser al mulig hensyn overfor næste ergometerstævne, Slide-regattaen i Gladsaxe Sportshal 14 dage senere. Men i modsætning til Slide-Regattaen, som ofte tæller Danmarks bedste landsholdsroere, som deltagere, både for juniorer og seniorer, led årets Sjællandske Mesterskaber gevaldigt under, at der var planlagt træningssamling for unge kaproere andetsteds.
Det var både synd og kikset for arrangør og deltagere. Og det blev især bemærket i pigernes og drengenes junior A-klasser, hvor deltagelsen var ringe, og hvor flere stærke juniorer fra Københavnsområdet, der ellers var meldt til, nu havde meldt fra.
Man kan undre sig over at den ledelse, der står bag en sådan træningssamling slet ikke afstemmer det med en eksisterende event, hvor hovedparten af de roere, der bliver kaldt ind til samlingen kan deltage. Dette datosammenfald led stævnet gevaldigt under.
Picture
Og spørgsmålet er så, om andre regattaarrangører mon ville finde sig i det? Tænk om arrangørerne af Slide Regattaen, DM i ergometer i slutningen af januar, eller et tænkt eksempel: - Arrangøren af Copenhagen Regatta, til maj - og det på vandet, fik at vide, at der var arrangeret træningssamling andet steds, så roerne ikke kunne være med ved de nævnte regattaer...
Det ville næppe komme til at gå helt stille af, men i Næstved må de ihærdige medarbejdere, som banedommere, tidtagere, præmiefolk osv. - blot finde sig i, at sådan er det.
Nu er det sådan, at Sjællandske Mesterskaber i ergometerroning altid finder sted den sidste lørdag i november - og så bør det være sådan, at andre tager hensyn til det.
Vi har for få roere til, at ledere og arrangører af træningssamlinger kan opføre sig så nonchalant, at eksisterende arrangementer ignoreres.

Sådan gik det
Til gengæld var det opløftede at se unge roere fra klubber, der ikke til daglig har den store tilgang til kaproningsbanerne. Måske har de tidligere haft det - eller aldrig, fordi klubben er placeret således, at den direkte linje til ideelt outriggerfarvand simpelt hen ikke er der. Men nu er der sket noget i positiv forstand.

Hvor var det glædeligt at se unge mandlige deltagere fra Korsør Roklub, og fra NS Roklub i Nakskov, hvor vedkommende dog allerede har vist lovende takter på kaproningsbanerne i nogle år efterhånden, eller fra Dragør Roklub, hvor kendte Morten Juel Hansen, dygtig international banedommer, virkelig har fået gang i de unge med stor opbakning fra Brünnich-familien. Dragør-roerne markerede sig godt og grundigt og blev bemærket i hallen i Næstved denne lørdag. For ikke at tale om roerne fra Roklubben STEVNS, der myldrede rundt, og lidt færre, men også dygtige klasseroere fra Rødvig Roklub, der er bosiddende på samme havn, som Roklubben Stevns, også der fra markerede de sig flot. Disse tiltag skyldes ikke mindst et kæmpe arbejde i klubberne med at få motiveret de unge til at være med. Næste delmål er at få de dygtige unge mennesker til at blive hængende.

Roinfo kørte igennem tæt rimtåge tidlig formiddag for at besøge de Sjællandske Mesterskaber i Næstved, blev der i nogle timer, og var både imponeret og underholdt, inden turen gik ind mod hovedstaden igen. En ting er sikker: - De entusiastiske tilskuere manglede ikke. Og selvom der var færre deltagere med denne gang, så blev der vist meget flot og spændende roning over hele linjen. Roinfos udsendte greb under billedoptagelser og interviews mikrofonen og gik i gang med lidt speakning, nu man alligevel var kørt så langt, og det lod til, at stemningen blev peppet lidt op, det bilder deres udsendte sig i hvert fald ind.
Og da Roinfo forlod hallen, var stævnet slet ikke færdigt endnu, men i de timer, vi var tilstede, var der gang i den, flotte medaljer til vinderne, der desuden fik lidt lækkert guf med hjem - og for dem, der susede først i mål, var der osse sponsorpræmier.
Flere OL-roere var tilstede i hallen, så kendisfaktoren var der, så absolut. OL-guldvinder Morten Jørgensen tog en tørn med at overrække medaljer. OL-bronzevinder i W2-fra Rio anno 2016, Anne Dsane Andersen, var tilstede hele dagen, og det som både sekundant for sine klubkammerater fra KVIK,og deltager over sprint. Sarah Lauritzen, KVIK,  en af dansk ronings største kvindelige profiler i historien, sekunderede flittigt, og det for sin klubkammerat og masterskollega: - Astrid Haastrup Jespersen, som tidligere med Sarah blandt andet, har vundet VM-sølv i 4X-, og tillige har en del Danmarksmesterskaber bag sig.
Picture
Roforeningen KVIK var pænt repræsenteret over hele paletten ved Sjællandske Mesterskaber. Fv. Mark Van Herk, der indledte dagen med en heftig 6 kilometer i maskinen, Marianne Becker, i midten, mødte blandt andet til start i kvindernes mastersklasse, og Anne Dsane Andersen, th., OL-bronzevinder anno 2016, havde også en travl dag, både som sekundant, aktiv i sprint - og i holdkappen. Foto Mette Bacher
Picture
Det blev til et herligt gensyn med guldfirerens Morten Jørgensen, der er Næstvedroer om en hals. OL-guldvinderen og dertil et hav af ædelt metal fra VM og OL gennem årene, delte medaljer ud i flere timer i salen. Her efter pigernes finale i klassen 2001 med vinder Marie Ramm i midten, Matilde Hjorth th., begge piger kommer fra Bagsværd Roklub, og tv. Astrid Bruun Fejfer, Lyngby Dameroklub. Foto Mette Bacher
Guld til far og søn
Men mesterskaberne blev indledt med noget af en maratonaffære, 6000 meter, som resultatmæssig set bød på lidt af en overraskelse, idet far og søn kunne drage hjem med hver en guldmedalje. Således deltog årets VM-bronzevinder i JM4X-, Jacob Lenzing i dagens første finale, som han vandt i sikker stil foran Hvidovre Roklubs Thomas Jensen, og KVIKs Nicholas Andersen. I det hele taget var denne finale spækket med kendisnavne fra juniorklasserne, der udover de tre nævnte, også bestod af Aksel Bay fra Bagsværd Roklub, klubkammeraten: Lasse Maigaard, og endnu en Bagsværd-roer: Magnus Quaade Oddershede. Men Lenzing styrede denne finale temmelig sikkert, og var 20:33.7 om de 6 kilometer.
Derefter blev det Thomas og Nicholas.

Tre modige herrer roede med i denne første finale, men i deres helt egen klasse, senior mænd, og her blev der budt på lidt af en gyser, da Asger Lenzing, Lyngby Roklub, og Emil Jensen “Uden klub”, tordnede samtidig over ved 1000 meter mærket i: 3:26.4. Roforeningen KVIKs coastalekspert: Mark van Herk indtog tredjepladsen. Men Emil Jensen hægtede sig godt på Asger Lenzing, og ved 2000 meter hed tiderne: 6:54.0 og 6:54.3 i Lenzings favør. Og så fik Lyngby roeren endelig lov til at suse videre uden påhæng, og far Lenzing tordnede sikkert i mål og vandt herreklassen i: 20:35.3. Så blev det Emil Jensen: 20:53.3 og Mark Van Herk bliver nummer 3: 23:23.2
Det var imponerende, at Asgers tid rakte til en fornem 2. plads i det samlede felt, og som sådan fulgte sin søn, VM-bronzevinder: Jacob til dørs. Også Emil Jensen i herrernes klasse susede ind og opnåede en samlet 4. plads i det stærke felt.


Bare 2 minutter for fuld hammer
Picture
Nicky Alex Olsen var ene unge mand i løbet for årgang 09 eller yngre. Tissø-roeren skulle ellers have holdt klubkaproning med Valdemar fra samme klub, men han meldte fra, og Nicky tog turen mutters alene. Det udløste naturligvis en flot guldmedalje og en pose godis til den stærke Tissø-roer. Foto Mette Bacher
Picture
Første deltager over 2 minutter var Nicky Alex Olsen. Foto Mette Bacher
I pigernes finale, junior E, for klassen 07-08, bemærkedes det, at Roklubben STEVNS besatte tre ergometre ud af seks deltageres. Imponerende!
Og det blev til dobbeltsejr, idet klubbens Anna Iversen klarede 459 meter hjem, mens Cecilia Tornehøj Kroll roede 447 meter. På tredjepladsen blev det Frida Elleberg Møller fra Bagsværd Roklub.
Picture
Emma Løren, Sorø Roklub, assisteres af Birgit Juul Hansen. Foto Mette Bacher
Picture
En koncentreret Maye Sørensen, Køge Roklub er undervejs. Foto Mette Bacher
Picture
Klubformand i Roklubben Stevns,, Klaus Kroll, sekunderer: Anna Iversen. Foto Mette Bacher
Picture
Frida Elleberg Møller, Bagværd Roklub, er med helt fremme i kampen om medaljerne hos de yngste piger. Foto Mette Bacher
Picture
Kristina B. Nielsen, STEVNS, kæmper mod Sorø om at ro flest meter. Foto Mette Bacher
Picture
Anna i midten, Cecilia til højre, og Frida til venstre. Foto Mette Bacher
I samme årgang, men hos drengene, var Rødvig Roklubs Michael Kjøng Jørgensen ene anmeldt, og han klarede 368 meter hjem over de 2 minutter. STEVNS-roerne viste det samme i aldersklassen 11-12 år, hvor der igen var tre piger til start ud af seks deltagere. Men her var Alma Biltoft Benediktson fra Bagsværd Roklub en hård nød at knække, og suveræn med hele 519 roede meter. Stevnspigerne: Malmgaard og Bache, havde en heftig fight, hvor de fulgtes ad og hvor forskellen i mål var blot to meter til Malmgaards fordel. På 4. pladsen Sofie Kristiansen, Stevns, så Sorøs Babette Post-Kallenbach og Rødvig Roklubs Amalie Kjøng Jørgensen
Picture
Drenge junior E, i klassen 07-08 havde blot en deltager med. Michael Kjøng Jørgensen fra Rødvig Roklub. Her er starten ved at gå, og sekundant, Tommy Knudsen, i baggrunden, ser spændt og tilfreds ud. Det er heller ikke en Hr. Hvem-som-helst. Tommy er tidligere verdensmester i LM8+. Foto Mette Bacher
Picture
Efter endt dåd, og pavestolt. Michael fra Rødvig med medalje og en pose guf fra Haribo, og så er det lige man spørger sig selv, om julen varer lige til påske - eller omvendt, jvnf. posens indhold: Happy Easter... Foto Mette Bacher
Picture
Alma Biltoft Benediktson, Bagsværd Roklub, flankeres af: Ida Malmgaard & Isabella Bache, begge fra Roklubben STEVNS, der imponerede med en stor flok dygtige unge, der markerede sig både med mange deltagere i hver finale, og fine resultater. Foto Mette Bacher
Det så rigtigt fint ud med deltagelsen i drengenes klasse, hvor hele ni friske purke mødte til start. Og skønt at opleve roere fra klubber, vi ikke altid hører så meget om på juniorfronten - endnu. Men med den entusiasme, der blev lagt for dagen lørdag eftermiddag i Næstved, kan det ikke vare længe før vi ser de kommende stjerner markere sig på vandet osse.
Picture
Roklubben STEVNS befinder sig på havnearealet i Rødvig. Det gør Rødvig Roklub også. De to klubber er placeret ganske få meter fra hinanden, Og kom ikke og sig´, at det ikke kører for begge. Således tog Rødvig Roklubs Kevin Joensen sig af sejren i klassen junior D, årgang 05+06 foran Jakob Iversen og August Riis Poulsen, begge fra Roklubben STEVNS. Foto Mette Bacher
En Fie look-alike
Silkeborg Roklub har fostret en del dygtige roere gennem tiderne. Eskild Ebbesen, en nærmere præsentation er næsten overflødig. Lars Christensen, Verdensmester i M2X i 1995, Lene Petersen, OL-deltager i W4X-, og Emil Espensen, VM-medaljetager og nuværende landsholdsroer i LM2X. Det er blot nogle af de mange dygtige landsholdsroere, der har været kendte i international roning, fra Silkeborg gennem tiderne. Og nu ser det ud til, at et nyt stortalent er godt på vej.
Picture
Sofie Hæk er, med sin klubkammerat, Maja Klitgaard, et godt bud på en succesfuld fremtid for Silkeborg Roklub. Foto Mette Bacher
Picture
Clara Hornnæss havde sin entusiastiske sekundant, Mads Boesen, som en rigtig god indpisker. Han hjælper sin gamle klub, Roklubben Furesø pt., fordi klubben i noget tid med lys og lygte har søgt efter en ungdomstræner, uden at det har givet noget resultat. Det kan man da ikke helt forstå, men så er det godt, at hjælpen er nær. Foto Mette Bacher
Picture
Bagsværds Cathrine Duedahl-Olsen undervejs i den fire minutter lange finale. Foto Mette Bacher
Sofie vandt sikkert i klassen piger junior C, hvor hun på fire minutter roede 1102 meter hjem. At hun har givet sig fuldt ud vidner scenariet ved præmieoverrækkelsen om, hvor Sofie lige må sætte sig ned, og få styr på de lange stænger, der er syret godt til. Men derefter er hun klar til en lille snak.
- Jeg har roet i et år nu, og har både prøvet at ro 1X, 2X og 4X-, fortæller Sofie til Roinfo.dk.
Picture
Cathrine Duedahl-Olsen, Bagsværd Roklub, tv., får bronze, Sofie fra Silkeborg vinder finalen og Clara Hornnæss, Furesø, vinder sølv. Foto Mette Bacher
- Er du egentlig klar over, at du minder om Fie Udby Erichsen en hel del af udseende, spørger roinfo.dk.

- Ja, for det er der flere, der har nævnt overfor mig, svarer Sofie Valentik Hæk. Højden er der, udseendet, måden at tale på, gestikulere på. Det er sørme en ung Fie Udby, vi ser her.
- Hvor høj er du, spørger Deres udsendte, der med sine egne 183 cm, aldrig har været blandt de laveste i klassen, og godt kan fornemme, at det er en høj juniorpige, Silkeborg Roklub har med i Næstved. - Jeg er 185 cm, svarer Sofie og må sætte sig ned endnu engang, fordi det gør avs i benene.

Sofie havde en klubkammerat med, Maja Klitgaard, der også er en rigtig dygtig roer, om end Maja ikke denne gang kom på præmieskamlen. Ser man på Majas meritter har hun været ganske dygtig indenfor andre sportsgrene også, hvor hun eksempelvis har vundet en del medaljer i kajak, som noget yngre, ganske vist, men også svømningen har hørt med til de sportsgrene, Maja Klitgaard har været en del af - og det i øvrigt, som en del andre af vores dygtige juniorer.
Picture
- Hvad skal der ske til sommer, spørger roinfo.dk. - Jeg skal give demax gas i 2018, svarer Sofie Valentin Hæk, hvis far, Morten, selv er tidligere roer, fra Aalborg Roklub for år tilbage. Foto Mette Bacher
Picture
To dygtige piger fra Silkeborg Roklub prægede billedet ved Sjællandske Mesterskaber. Her er det Maja Klitgaard, der dog ikke nåede til medaljeskamlen, men til gengæld har dyrket sport på et højt plan i flere år. Foto Mette Bacher
Det er ikke unormalt, at tidligere svømmere prøver rosporten og bliver hængende her. Men for Majas vedkommende kan det konkluderes, at vandsport, hvad enten det forgår i det eller på det, er et sandt hit.

Og det bliver måske nye tider, hvor de to piger fra Silkeborg kommer til at præge billedet fremover indenfor dameroning?

I forvejen var det rigtigt flot, at Silkeborg-roerne havde taget turen helt til Næstved for at være med ved Sjællandske Mesterskaber.

Det bliver Roklubben Furesøs Clara Hornnæss, der indtager 2. pladsen, mens 3. pladsen går til: Cathrine Duedahl-Olesen fra Bagsværd Roklub.


3-minutters-race
I pigernes junior C-klasse, årgang 04, hvor der skal ros 3 minutter, er det Sorø Roklubs Smilla Post-Kallenbach, der erobrer førstepladsen i overlegen stil. Denne gang uden hue, idet Smilla ellers ror med hue, når det foregår på vandet. Og den hue er hun glad for!.
Andenpladsen går til Rødvig Roklubs Frederikke Munch, og Astrid Kirstine Kofoed, Bagsværd Roklub, indtager 3. Pladsen.
Picture
Picture
En heftig finale er overstået. Smilla fra Sorø, tv., puster ud, og Rødvigs Frederikke må se i øjnene, at det blev til sølv. Det er da heller ikke så værst... Foto Mette Bacher
Picture
Vinder er smilende Smilla fra Sorø, i midten, forstås, Rødvig Roklubs Frederikk Munch vinder sølv, og Bagsværd Roklubs Astrid Kirstine Kofoed vinder bronze. Foto Mette Bacher
En heftig og velbesøgt finale er at se i drengenes junior C-klasse med hele ni deltagere. Herligt med fin deltagelse fra: Roklubben Viking, Køge Roklub, Næstved Roklub, hele tre deltagere fra Bagsværd Roklub, en fra Tissø Roklub og en fra Sorø Roklub.
Picture
Gustav Tornvig, Sorø Roklub, bliver nummer syv. Foto Mette Bacher.
Picture
Tissø Roklubs Nathaniel Christensen bliver nummer 6. Foto Mette Bacher
Picture
Casper Girke, Bagsværd Roklub kommer lige udenfor medaljeplaceringen. Foto Mette Bacher
I 2016 var det Køges Kasper, der tog mesterskabet foran Aske Storm fra Roklubben Viking, der denne gang tager teten, men lægger så hårdt ud, at den begynder at bide. Da feltet runder de 3 minutter, har Køges Kasper Krejberg for alvor roet sig op, og to meters forskel skiller de to førende roere ad i det knivskarpe opgør. Men det bliver Storm, der stormer i mål, og vinder med blot 7 meter over Krejberg. Så bliver det Næstveds William Kjærgaard på tredjepladsen, hvor Bagsværds Casper Girke Kristensen er lige ved at tage over med en forrygende finish, som gjaldt det en verdensrekord. Kjærgaard bliver treer: 1152 meter, hvor Girke opnår: 1150. Så bliver det Bagsværd, Tissø, Sorø og Bagsværd.
Picture
Fokuseret og klar. Foto Mette Bacher
Picture
Der gås til stålet fra første tag. Foto Mette Bacher
Picture
Intensitet. Foto Mette Bacher
Picture
Alt er lukke ude, klar til start. Foto Mette Bacher
Picture
Sidste års vinder, fra Køge Roklub, har fået noget at se til, og det ses tydeligt både hos roer og sekundant. Foto Mette Bacher
Picture
Denne gang går guldet til Aske Storm fra Roklubben Viking. Foto Mette Bacher
Næste finale byder også på et sandt drama, hvor vi atter ser en heftig kamp om 3. pladsen. Ni friske drenge er til start, og her er det Alexander Aldrich, Bagsværd, der i ensom majestæt ror en sikker sejr hjem. Lyngby Roklubs Christian Blomberg bliver toer, og Mads Rubin, der egentlig synes sikker i opgøret med klubkammerat Elias Ellehammer, får pludselig noget at se til det sidste minut. Sølle en meter skiller de to fra en tur på præmieskamlen, idet Rubin lige akkurat får trukket sig ind i medaljeopgøret foran Ellehammer.
Picture
Fv. Kjærgaard, Storm og Krejberg fra hhv. Næstved, Viking og Køge. Foto Mette Bacher
Det bemærkes, at Bagsværd Roklub har 5 drenge med i denne finale, og Tissø Roklub møder til start med 3 drenge i en finale, der har 12 deltagere til start. Også dejligt at se, at Kate Rasmussen atter møder frem med en deltager fra Helsingør Roklub, noget, som roinfo bemærkede i 2016.
Efter minutløbene stod den på finaler over den fulde distance: 2000 meter.
Picture
Fv. Mads Rubin & Alexander Aldrich, begge fra Bagsværd Roklub, og sølvvinder fra Lyngby Roklub: Christian Blomberg. Foto Mette Bacher
Blot tre piger til start i aldersklassen 2001, men de møder naturligvis pigerne fra årgang 2002, og her møder otte roere til start. Det er ikke som ved regattaerne på vandet, hvor det hele samles i en klasse.
Marie Ramm, Bagsværd Roklub tager sig sikkert af sejren for årgang 01, hvor hun vinder med mere, end 20 sekunder. I årgang 02 er det Sorøs Nicoline Bluhme, der sætter sig på løbet indtil 1000 meter.
Picture
Tissø Roklub er repræsenteret ved Katrine Jepsen. Foto Mette Bacher
Picture
Astrid Fejfer, Lyngby Dameroklub. Foto Mette Bacher
Picture
Nicoline Bluhme går all in og lægger hårdt ud, og det kom til at koste på den sidste halvdel af distancen. Foto Mette Bacher
Et hårdt udlæg koster - og det gør det osse her, hvor Emma Braad Olsen, BR, Caroline Munch, Roskilde og Furesøs Kristine Søndergaard Hansen kæmper indædt om de første 3 placeringer. Sejren går til Emma, og Kristine, der ellers lå på 2. Pladsen, må overgive sig til Caroline fra Roskilde, der bliver toer.
Picture
Sejrsglæde, Emma Braad Olsen, Bagsværd Roklub. Foto Mette Bacher
Picture
Kristine Søndergaard Hansen, Roklubben Furesø, Emma Braad Olsen, Bagsværd Roklub, og Caroline Munch, Roskilde Roklub. Foto Mette Bacher
Drenge junior B - årgang 2001.
Rasmus Lind, Sorø Roklub, sætter sig totalt på løbet, og ingen kommer i nærheden af soraneren denne eftermiddag. Sejr med mere, end ni sekunder over Victor Helmann Lauritsen, mens Dragør Roklub - se der er de sørme igen… - ved Victor Brünnich Rasmussen, bliver nummer tre og Bagsværds Niels Østergaard nummer fire.
Picture
Rasmus Lind, Sorø Roklub, viser, hvor skabet skal stå, i drengens heftige finale. Foto Mette Bacher.
Picture
Victor Brünnich Rasmussen, Dragør Roklub, og i nær familie med Cecilie Brünnich fra Københavns Roklub, viste også flot roning. Herligt at se klasseroning af roere fra Dragør Roklub denne lørdag i Næstved. Foto Mette Bacher
Picture
I midten Rasmus Lind, th., Victor Hellmann Lauriten og tv. Victor Brünnich Rasmussen. Foto Mette Bacher
Fletterier i hallen
Roinfo har hvert eneste år bragt billeder af de flotte fletninger, som en del ropiger sætter, inden det går løs på vandet eller i maskinen. Således også i Næstved, hvor vi mødte de fire søde piger fra Bagsværd Roklub.
Picture
Fv. Katrine, Astrid, Frida og Alma. Foto Mette Bacher
Picture
To flettepiger, Astrid og Alma. Foto Mette Bacher
Lige så sikker er Malthe T. Christiansen fra Roklubben STEVNS klassen 2002, junior B. Og det glæder man sig over i klubben. - Du kom under 7 minutter, lyder det fra en stolt Stevns-far, hvilket er en fin præstation i sig selv, men Malthe nedtoner det overfor roinfo.
Picture
Johan Søvndahl Kok, Roforeningen KVIK får hjælp af ingen ringere, end OL-bronzevinder: Anne Dsane Andersen. Foto Mette Bacher
Picture
Ansigtsudtrykket fortæller det hele: - Det er sgu sejt, det her! Oskar Dinesen Usmani, Roskilde Roklub. Foto Mette Bacher
- Jeg er altså 1 sekund fra min personlige rekord, men er godt tilfreds alligevel, siger Malthe efter at have vundet over syv konkurrenter. Roinfo bemærker, at 2. pladsen indtages af en høj roer fra Roskilde Roklub, Simon Bruun Hubrechts, og det efternavn fortæller lidt af en historie, for Simons far, Peter, var en ganske dygtig scullerroer for år tilbage. Dengang for Bagsværd Roklub, hvor høje Peter Hubrechts havde nogle flotte år i sin ro-karriere - og så hørte man ikke mere til ham, før sønnike pludselig dukker frem.
- Jeg har ikke far med i dag, men min mor er her, fortæller Simon til roinfo.dk
Klubkammeraten: Oskar Dinesen Usmani indtager 3. pladsen.
Picture
Malthe T. Christiansen, Roklubben STEVNS, kom under de 7 minutter, og den seje finale sad i stængerne i noget tid derefter. Foto Mette Bacher
Picture
Tv. Oskar, i midten: Malthe, og th. Simon Hubrechts. Foto Mette Bacher
Tamme junior A-finaler
Det var trist at opleve, at junior A-finalerne hos både piger og drenge var særdeles tyndt besatte. Især når man ved, at Danmark har mange dygtige junior A-roere, der kunne have vist flaget denne lørdag eftermiddag ved Sjællandske Mesterskaber i Næstved.
Det kunne have været interessant at se DSRs piger, hhv. Cecilie Girke, deltager ved EM i 4X- og Louise Hyldager, bl.a. deltager ved Københavnskredsens Bymatch i Berlin for en måned siden, deltage her. Men de meldte fra, og dermed var vejen banet for fire andre roere.

Agnete Jersild, Bagsværd Roklub, lagde hårdt ud, og førte ved 500 meter mærket. Måske lagde hun FOR hårdt ud, for Jersild kunne ikke holde til, at Tissø Roklubs Mette Nissen lagde pres på hele vejen, og det endte da også med, at Nissen overtog finalen efter de første 500 meter. Der blev aldrig den helt store spænding i løbet. Mette vandt sikkert over Emilie Jersild. Roskildes Malli Segoli blev nummer tre, og Mette Nissens tvillingesøster, Janni, tog 4. pladsen.
Picture
Fv. Malli, Mette og Agnete. Foto Mette Bacher
Vinderen var meget nøgtern efter sejren.
- Jeg ved jo godt, at det ville have været meget sværere at vinde finalen, hvis de to roere fra DSR havde været med, og det er også sådan, at jeg er ganske godt tilfreds, men jeg er ikke helt oppe at toppe endnu, så det bliver mere spændende at se til Danske Mesterskaber til januar, hvad der kommer til at ske, lyder det fra Tissø Roklubs Mette Nissen, der ellers fremstod, som værende i rigtig flot topform.

Heller ikke hos drengene var det spor bedre med deltagelsen, idet fire roere mødte til start. Det blev, ifølge resultatlisten, KVIKs Torbjørn Frankel, der vandt sikkert over NS-roeren, Jonas Kristensen, og Korsør Roklubs Marcel Nyvang, der roede en rigtig flot finale. Man må håbe, at vi får mere at se til ham på kaproningsbanerne til sommer, for potentialet er der helt bestemt. Det bliver også spændende at følge Jonas fra NS Roklub. Han har nu roet et par sæsoner. - Jeg håber på, at komme til at ro med en fra Odense, fortæller Jonas til roinfo.dk. Der er sikkert ingen tvivl om, at den tidligere Nakskov-roer, Johnny Rusbjerg, træner i Odense, holder lidt øje med, hvad der sker mht. Jonas og roningen i Nakskov.
Picture
Herligt at se deltagere fra Korsør og NS Roklub, der bider skeer med roere fra klubber med en mere naturlig tilgang til kaproning. Fv. Marcel Nyvang, Korsør Roklub, der blot har trænet 2 uger i maskinroning frem mod lørdagens mesterskaber. Jeg har ellers roet kajak, fortalte Marcel, der har den rette støbning til en kaproerkarriere. I midten Roforeningen KVIKs Thorbjørn Frankel, og th. Jonas Kristensen, NS Roklub. Foto Mette Bacher
Picture
Jonas havde sin far, Søren Kristensen, med i Næstved. Søren mødte til start i sprintklassen, nu han alligevel var med. To høje herrer, som har den helt rette støbning til roning i mændenes åbne klasse. Foto Mette Bacher
Picture
Utrættelige hjælpere. Fredrik og Anne fik delt mange medaljer og poser med guf ud lørdag i Næstved. Foto Mette Bacher
Kvinder, masters
Alle ergometre besættes af en flok stærke kvinder i mastersklassen, men klasserne slås sammen, for der er nu ikke så mange med i de enkelte kategorier. DSR har flere deltagere med her, og det er hovedsageligt roere, der dagligt enten har coastal - eller langdistancekaproning på programmet, men også der ser det noget magert ud med konkurrencen sådan at forstå, at der ikke er så mange med, som ønskeligt. Det er derfor desværre blevet mere reglen end undtagelsen, at DSR ofte mangler konkurrence, og ror medaljer hjem uden kamp - i nogle af coastalklasserne.
Picture
Picture
Picture
Øverst tv. Kate Petersen, DSR, har for alvor fået et gennembrud indenfor kaproning i 2017, hvor hun med Julie Schou, udover coastal, som ellers er favoritdisciplinen, har trænet flittigt på Bagsværd Sø i 2X, det gav for Kate en plads i DSRs DM-4X- og et ægte Danmarksmesterskab. Th. endnu en Petersen, Ingrid, fra Sorø Roklub, der altid stiller op, osse selvom ikke mange møder frem, som konkurrenter. Tv. Marianne Becker, KVIK, der heller ikke fik modstand i sin klasse i Næstved. Hun sekunderes af Anne Dsane Andersen, som hun, med Dorte Lassen, har dannet en topbåd indenfor LD-roningen med. Foto Mette Bacher
Denne lørdag er det Kate Petersen fra DSR, der vinder sikkert. Pigen, der kommer fra Solskinsøen Bornholm, hvor hun i flere år har været en sand stjerne i Rønne Roklub. Mutters alene har Kate ofte været ude at “hygge sig” med benhård træning på Østersøen. For et par år siden besluttede hun sig for at melde sig ind i DSR, og det har givet bonus. Udover at vinde medaljer i coastal, hvor hun i år har roet med Julie Schou, der osse er med i Næstved, var hun et varmt bud med elitekaproerne om Danmarksmesterskabet i kvindernes 4X-, som DSR vandt. Dermed fik Kate sin første DM-titel nogensinde, og i Næstved beviser hun denne lørdag, at hun er i særklasse og vinder finalen, og i en tid, der bliver dagens bedste blandt alle de kvindelige deltagere. Kates tid hedder: 7:19.0, og Astrid Haastrup Jespersen, KVIK, ror i: 7:30.7. I 2. afdeling vinder Kates romakker: Julie Schou, DSR, over sine klubkammerater: Cecilie Lützen Søltoft og Ragna Karen Sigurdardóttir.
Picture
Julie Schou, i midten, Cecilie Lützen Sølftoft, th., og Ragna Sigurdardóttir, er bestemt ikke uvante med at score medaljer. På vandet er det nærmest en selvfølge, at de tre, i hver deres klasse indenfor coastal eller Langdistancekaproning, kommer på podiet ved sommerens regattaer. Foto Mette Bacher
Picture
- Honning, ej, hvor dejligt, lød det fra søde Ingrid Petersen fra Sorø Roklub. - Jeg skal nemlig sige dig, min mand har tømt honningglasset derhjemme, og jeg skulle netop have købt honning i dag, og nu fik jeg roet mig til det i stedet for. Det er jeg rigtig glad for, fortalte Birgit til roinfo.dk Foto Mette Bacher.
Picture
Nabotræf i hallen. Kate Petersen, DSR, og Astrid Haastrup Jespersen, Roforeningen KVIK kunne drage hjem til hovedstaden med medaljer, honning og chokolade. Det er da ikke helt værst. Foto Mette Bacher
For tre år siden begyndte Lisa Petersen at gå til roning, og den seje kvinde fra Næstved vinder i klassen 40-49 år over coastalroer: Tanja Igland, DSR, mens Mette Mandrup Kjær fra Ringsted Roklub bliver nummer tre, og Jeanette Emde Jensen fra Sorø nummer fire. Marianne Becker, Roforeningen KVIK, der har kastet sig over LD-roning i denne sæson, og det med bravour og mesterskab med Anne Dsane Andersen og Dorte Lassen, må se i øjnene, at ingen ønsker at møde hende denne lørdag i Næstved, hvorved hun må ro sit eget race, og vinde uden kamp. Det samme gælder Ingrid Petersen, Sorø Roklub, der møder til start i 70+ letvægt, som hun må ro igennem uden konkurrenter. Ingrid har også vundet et hav af mastersløb både til lands og til vands i en årrække efterhånden.
Picture
Skønt at se masterskvinder fra Ringsted og Næstved. Tanja Igland, DSR, kender vi jo en hel del til i forvejen fra de mange ture til coastalregattaer, hun ses til højre. tv. er det Mette Mandrup Kjær fra Ringsted, og i midten, dagens vinder: Lisa Petersen. Foto Mette Bacher
Picture
Mange gjorde sikkert store øjne, da denne politikvinde blev spottet i hallen. Og nej, hun er ikke i gang med en anholdelse af en ung pode. Tværtimod har Næstved Roklubs Anne Ørsted travlt med at dele medaljer ud. - Jeg har været i praktik hos politiet. Det er derfor, jeg har denne t-shirt på, lød det fra Anne. Foto Mette Bacher
Picture
... der også fik tid til selv at ro med og komme på podiet ved lørdagens Sjællandske Mesterskaber. Foto Mette Bacher
Dragør igen igen
Masters - og det åbne løb hos mændene er også slået sammen. I letvægt er der en sand nabofight i gang, idet Roforeningen KVIK, Strandvænget 53, v. Kelvin Yeung møder Danske Studenter Roklubs Christoffer Hansen fra Adressen: Strandvænget 55. Det er kvikkeren, der lægger sig i klar føring, men DSR får roet sig op til sidst, og forskellen i mål er blot 2 sekunder - i KVIKs favør. I mændenes åbne klasse, ses også en herlig dyst, men det er Dragør Roklubs Mark Raun, der hele vejen igennem tager teten. Næstveds Frederik Wendel Hansen er lige ved at få hentet Raun ved 1500 meter, men det lykkes for Mark Raun at holde Wendel bag sig på de sidste 500 meter. DSRs genvalgte kaproningschef, storklubben havde generalforsamling aftenen før SM i Næstved, Martin Schjerning, bliver nummer tre.
Picture
Schjerning, Raun og Wendel efter den heftige dyst i mændenes åbne klasse. Foto Mette Bacher
Dagens hurtigste mænd
Taler vi mastersroning på vandet, er der ingen tvivl. Her er det Christian Mølvig, Sorø Roklub, der styrer løjerne. Det gjorde han også i Næstved, i klassen 30-39 år, hvor Jan Olsen, Rødvig Roklub med imponerende styrke får roet sig op og forbi Mølvig ved 1000 meter, men Soraneren svarer godt igen, og afviser angrebet. Ved 1500 meter er forskellen 3 sekunder, men så angriber Jan Olsen igen. Hele salen koger i dette sande drama, hvor Mølvig tordner først i mål, nøjagtig to sekunder foran Olsen. Næstved Roklubs Andreas Nielsen bliver en sikker treer.
Picture
Christian Mølvig, Sorø Roklub, er altid garant for toproning, og han har efterhånden så mange medaljer indenfor mastersroningen, at kommodeskufferne må være så proppede, at de næppe kan lukkes. Th. Jan Olsen, Rødvig Roklub, der stod for dagens mest seje spurt. - Jamen jeg skulle jo lige i gang, og så måtte jeg gå med til sidst, lød det fra Olsen, der kommer fra Rødvig Roklub. Tv. Andreas Nielsen, Næstved Roklub. Foto Mette Bacher
Dagens hurtigstetid
I klassen 50-59 år er Thomas Jensen, der er tilmeldt under: - Hjemme fra kælderen, helt suveræn og vinder med mere, end et halvt minut over Vikings René Hansen, mens Lars Wallin fra Roklubben Furesø bliver nummer tre.

Thomas Jensen er, med sit resultat: 6:18.0, dagens hurtigste herre, og tiden rækker til, at han måske bør overveje at møde til start i mændenes åbne klasse ved DM i maskinroning, der afholdes i Gladsaxe Sportshal i slutningen af januar.

I klassen 60+ er der heldigvis tre roere til start, og denne kategori tager Sorøs Bjarne Hjorth sig af i : 7:16.7, derefter er det Maribo Roklubs John Winther og Roskilde Roklubs Mogens Kleis.
Bent Bøgh Pedersen har taget turen fra Middelfart til Næstved, også selvom han er ene anmeldt i sin klasse. Respekt!

Bent er 7:14.9 om at ro sin finale. Hans Nøhr, Lyngby Roklub, er ligeledes ene anmeldt, og det er i 70+, letvægt. 7:37.7


Picture
I klassen 40-49 år er Morten Thorving, Næstved Roklub, billedet tv., ene anmeldt. Det samme gælder for Roklubben Vikings Uffe Dyhr, og begge gennemfører løbet let og ubesværet. Foto Mette Bacher
Resten af eftermiddagen bydes der på holdstafet og sprintløb.
I stafetten vinder Silkeborg/Bagsværd v. Sofie Valentin Hæk, Casper Girke Christensen, Jeroen Grimmelikhuijzen og Villads Jørgensen over Næstved og Sorø. Der er ti hold til start her.
Picture
Sikke et mylder. De unge deltagere er klar til en spændende omgang holdkap. Foto Mette Bacher
Picture
Rodommer, Thomas Sandager, informerer om, hvad der skal ske, og må gang på gang opfordre til ro - ikke at ro - men ro, så roerne lige kan høre, hvordan holdkappen skal forløbe. Foto Mette Bacher
Dagen rundes af med sprint
I drengenes sprint tager Bagsværd Roklub sig af den første fem pladser, hvor Mads Rubin vinder over Casper Girke Christensen, Alexander Aldrich og Elias Ellehammer.
Hos pigerne er det Sofie Valentin Hæk (igen), der får en medalje hjem. Hun vinder over Clara Hornnæss, Roklubben Furesø og Rødvig Roklubs Frederikke Munch. 11 piger er til start her.

Roinfo bemærkede at:
Det vrimlede med deltagere fra Roklubben STEVNS

Picture
Klaus Kroll, Formand for Roklubben STEVNS informerer de unge om, hvad der skal ske. De unge, klædt i opsigtsvækkende rødt, prægede billedet i salen i Ringsted. Foto Mette Bacher
I klassen: 14-16 år vinder Roklubben Stevns v. Malthe T. Christiansen over Patrick Klestrup, Rødvig Roklub, og Roskildes Victor Hellmnn Lauritsen bliver nummer tre.
Hos pigerne er det herligt at se Lyngby Dameroklub være med her. Astrid Bruun Fejfer vinder over Emma Braad Olesen, Bagsværd, mens Roklubben Furesøs Kristine Søndergaard Hansen bliver nummer tre.

... Og at Køge Roklub også havde gode deltagere med, vi så desuden, at Rødvig Roklubs deltagere for alvor fik markeret sig i maskinroning efter et imponerende arbejde af den tidligere verdensmester i LM8+, Tommy Knudsen, og at Tissø Roklubs Lis Bay, atter mødte frem med flere unge talentfulde roere, der også prægede billedet på medaljeskamlen. Samme Lis har netop fejret 50 års jubilæum med gemalen Knud, i Tissø Roklub. Imponerende!
- Jubiiie, jeg skal til Tyskland til sommer og ro kaproning, fortæller lille glade Anker Lerdorff fra Køge Roklub til roinfo. dk.
Det er Anker i den orange bluse, th. i billedet.
- Okay, er det så regattaen i Hamburg eller i Lübeck, du skal med til, spørger roinfo.
- Det ved jeg ikke, men det er i hvert fald i Tyskland, og jeg glæder mig helt vildt, svarer Anker. Sådan!


Tv. er det Maya Sørensen, der blev nummer fire, og i midten er det Køge Roklubs Kasper Krejberg, der vandt sølv.

Picture
Maya, Kasper og Anker fra Køge Roklub. Foto Mette Bacher
Hos drengene i klassen 16-18 år, sprint er blot tre med: Matias Lang Sørensen, der vinder over Torbjørn Frankel, KVIK, og Korsør Roklubs Marcel Nyvang.
Hos pigerne i samme klasse bliver det til et herligt gensyn med Næstveds egen Anna Frimann, der vinder over Agnete Jersild, Bagsværd og Roskildes Malli Segoli.

Og i sprint er mændene ved Emil Jensen, uden klub, hurtigst foran Rødvigs Jan Olsen og DSRs Martin Schjerning. Syv herrer er til start her, hvor det bemærkes, at der også er en roer med fra N.S. Roklub, Søren Kristensen, og den tidligere verdensmester i LM8+, Tommy Knudsen deltager her, hvor der er syv til start.
OL-bronzevinder, Anne Dsane Andersen er hurtigst i kvindernes klasse over 200 meter, og 2. pladsen indtages af Kate Petersen, DSR, mens Astrid Haastrup Jespersen, KVIK bliver nummer tre. Syv kvinder er til start her.

Syv er også betegnelsen for deltagerantallet i dagens sidste finale: 4-sprint, hvor Sorø Roklubs Bjarne Hjorth, Christian Mølvig, Ingrid Petersen og Jeanette Emde Jensen suser først i mål med 4½ sekunds forspring til KVIK, og Københavns Roklubs drenge, der ellers ikke har været helt oppe at toppe under den øvrige del af regattaen i Næstved, bliver nummer tre.


Trip trap træsko trap trip
                                  - Dragør Roklub imponerede

Picture
Morten Juel Hansen med Victor og Frederik. Foto Mette Bacher
Picture
Frederik og Victor med Mark Raun. Foto Mette Bacher
I fjor bemærkede roinfo.dk, at Dragør Roklub pludselig er dukket op med unge kaproere... Således deltog Frederik i de yngstes klasser og gjorde det fremragende. Takket være farmand, Morten Juel Hansen, der er tidligere kaproer, og kendt og skattet international rodommer, er der sket noget i positiv retning for Dragør Roklub, der mest har holdt sig til inriggerroning. Denne gang deltog roklubben i flere løb, og det med stor succes. Det blev til bronze til Victor Brünnich Rasmussen, og Mark Raun, th. vandt finalen i mændenes åbne klasse. Osse Frederik mødte til start og fik en fornem 7. plads i sin meget velbesøgte klasse. Sikke en succeshistorie for den lille roklub i smukke Dragør.

En flot ergometerregatta er overstået, og der er, som altid her fra, stor ros til Næstved Roklub og de frivillige hjælpere med dommere og tidtagere for at tage en stor tørn med arrangementet år efter år. Nu mangler blot, at mange, mange flere deltagere melder sig til, og at kaproningsledere rundt om i landet sikrer, at der ikke fremover er datosammenfald, så træningssamlinger i fremtiden bør finde sted på et andet tidspunkt, end på den faste lørdag, den sidste i november måned, som år efter år er helliget Sjællandske Mesterskaber.


Næste ergometerarrangement er Slide Regattaen, som finder sted i Gladsaxe Sportshal den 9. December.

Du kan se alle resultaterne fra Sjællandske Mesterskaber her:
https://tilmeld.roning.dk/?regatta=sm2017&show=resultater







Hvem bliver ny KU-formand? Med roinfo til KU-seminar

$
0
0
Tekst & Foto Mette Bacher

Får DFfR ny KU-formand i dag?
Nu afgøres det formentlig, hvem der bliver indstillet, som ny formand for KU.
KU-seminaret er overstået - og det for nøjagtig en måned siden.
Fremmødet var pænt - men deltagerne måtte gå derfra med flere uafklarede spørgsmål…
Som vanlig blev der afholdt KU-seminar i Københavns Roklub, denne gang den 4. November, og det er altid en fornøjelse at deltage her, idet roerne fra Sydhavnen, med formand Niels Holmquist i spidsen, lægger sig hårdt i selen for at sikre deltagerne en rigtig fin bespisning, og udover det, er klubbens store og flotte lokaler ganske velegnet til et seminar med ca. 50 deltagere..

Der blev budt på morgenmad, og klokken 09.00 præcis, bød KU-formand, Reiner Modest, velkommen.

Evaluering af sæson 2017
Han gav nu ordet til: Ungdomslandstræner: Nils Henrik Stene(NHS) og Anders Tranberg.
De kunne fortælle, at det går godt med talentarbejdet, at det har været en travl sæson, og at de håber på, at 2018 bliver mindre travl. De har valgt ikke at have så mange nye tiltag i den kommende tid.
Projekthold er ikke bare målet, men det kræver, at projektet er en videreudvikling, så roerne bliver bedre hen over sæsonen.
NHS nævnte, at forholdet “trænere med børn”, ikke er godt.
Johnny Bo, Odense Roklub: Det er en hårfin balance at være forældre og træner. Det er en uheldig situation, hvis børnene får den holdning, at roeren bliver udtaget, fordi far er træner.
NHS: - Det er vigtigt, at vi ikke vil tage lysten fra nogen. Men man kan ikke være ansvarlig, som træner og forælder, det er inhabilt.
Forældre med børn i en projektgruppe kan ikke også selv være ansvarlige trænere.
Mikael Espersen, Bagsværd Roklub, spurgte til det forhold, at der sendes en regning til klubben, hvis en roer svigter mht. træningslejr?
Johnny Bo: - Vi havde en roer, som trak sig, og har man sagt A, må man også sige B.
Michael Sørensen, Odense Roklub: - Det er ikke roerne, der skal give tilsagn. Det skal klubberne. Hvem kommer så til at hænge på regningen?
Freddy Quist, Holstebro Roklub: Det er vigtigt, at kommunikationen foregår på en rigtig måde.
Kasper Haagensen, DSR: Administrationen omkring ansvarlige, må være sådan, at frivillige ledere/kasserere IKKE også skal påtage sig opgaven at være administrator. Jeg vil gerne opfordre til, at man ser på denne problematik.
Johnny Rusbjerg, Odense Roklub: - Angående projekter, så er det ikke bare sådan lige, men der er meget administration.
Karen Bardram, Bagsværd Roklub: - Det er meget administrativt at skulle påtage sig opgaven.
Mikael E. Bagsv. - Et stykke af vejen vil jeg give Kasper ret, men det er ikke noget nyt. Til Freddy og Michael: Det er vigtigt, at tilsagnet kommer fra klubberne.
Anders Tranberg: U19 - Baltic Cup Camp. Vi afventer et lignende tilbud i uge 31, i 2018. Tranberg understreger, at det er et tilbud og ikke et krav. Der vil blive udtagelsesløb til Baltic Cup i forbindelse med Skolekaproningen.

Sæsonplan v. Nils Henrik Stene
U19-EM foregår i maj,
NM er ved Sorø Regattaen
JVM i august
22.-23. September Testregatta

Drøftelse af danskeres universitetsroning i USA
- Det er svært at skabe landshold, når roerne er i USA, det er en udfordring.  Man skal tænke i fleksible løsninger. Det er en udfordring for det danske træningsmiljø, og vi synes, det er problematisk på damesiden.
Vi har talt med andre nationer, der mener, vi er for blødsødne overfor det.
Torben Bech, Roskilde Roklub: - Man må se muligheder og ikke udfordringer. Roerne på Bagsværd ved jo, at der er 5 roere i USA, der kommer hjem og løfter dansk roning.
Mikael E. Unironing i USA. Collegeroning har det været et problem tidligere, hvor roerne ikke kunne komme ind på landsholdet?
Stene: - Jeg har været i kontakt med Universiteterne i USA, som er meget interesseret i at holde fast i vores roere. Hvis man kommer hjem, skal man være overbevisende i forhold til sin styrke til båden.

Ungdoms-OL
Takket være Bastian Sechers præstation i 2017, har Danmark fået mulighed for at få en roer med til Ungdoms-OL i M1X. Der ros 500 meter i Buenos Aires City, lige foran IOC´s hotel… Det finder sted fra 6.-18. Oktober, og der vil blive udtagelsesregatta i august.
Ang. U19 til testregatta, da er det frivilligt. Men det kan begrænse sig, grundet Harbour Race.
Der er indkøbt en ny bådvægt mhp. Kontrolvejning, da der er for mange lette både i Danmark.

- Bør der være et overordnet forældremøde?
Stene spørger til det, som et oplæg
Freddy Quist & Johnny Bo: - Det bør ligge i roklubben
Mikael E. supplerer: - Det gør vi i roklubben
Problemet opstår osse i forbindelse med de unges regattadeltagelser. - Hvad må forældrene - og hvad må de ikke?
Torben Bech: Man bør informere dem ude ved regattaerne.
Klaus Kroll, Roklubben Stevns: Vi har hver vores måde at gøre det på.
Karen Bardram: Giv dem en brochure
Mette Bacher: - Informér via roning.dk. Gør det, når I offentliggør udtagelserne. Forældre og roere elsker at se navnene på de udtagne fra officiel side, og så kan man samtidig offentliggøre en slags vejledning, som forældrene kan læse, før de tager ud for at kigge på.

Vinterroningsreglement
Anders Tranberg: Ved samlinger er det dem, der inviterer, der har ansvaret. Og det er for U19-U23. I Odense gælder det for trænere og roere. Vi skal følge reglerne for den pågældende klub.
Freddy Quist: - Jamen fint nok, at reglerne i Odense gælder for trænere og roere, men behøver jeg, som træner at have redningsvest på, når jeg cykler på bredden ???
(Den udtalelse lo man meget af, den formiddag i KR)…

I bund og grund handler det også om, at roere, der har redningsveste på, ikke går i panik i det kolde vand,.
Bjarne Petersen, Aalborg Roklub: - Hos os har vi indført koldvandstilvænning. Mine roere skal alle igennem en koldvandstilvænning. Her kan man med det samme se, om de har styrken til at ryge i det kolde vand, uden at gå i panik.
Anders T. - Man kan rette henvendelse til DFfRs Sikkerhedsudvalg.

Coupe de la Jeunesse
N. Stene: En ny event for U19-roere, men det er niveaumæssig set for dem, der er under U19VM. Det giver god mening for dem, der har gjort det godt, men ikke er gode nok til JVM. Det er ikke en erstatning for Baltic Cup - og det finder sted i sidste weekend i juli.

Mikael E. - Udgifter igen! Og vi har rigeligt med udfordringer.
Reiner: - Vi vil bakke op, og høre jeres mening. Der er stor international interesse om det.
Mikael E. - Vi må hellere satse på at få et fuldt hold til JVM.
Nils S. De var stærke ved JVM - det skal være en god oplevelse.
Karen B. Der er mange tilbud, og det koster.
Freddy Q. - Det er et modningsforløb - man skal overveje et alternativ til VM.
Kasper H. Financieringen. Hvad med den?
Conny S. (HB) - De samme penge til KU-aktiviteter, vi får ikke mulighed for at fremskaffe flere penge.
Ian B. - Vi svigter de 23-årige - alle dem, der IKKE er på landsholdet. Vi må hellere koncentrere os om dem, frem for hele tiden at lave flere tiltag for de yngre.
Torben B. Man udvander kampen om at lade roerne være med i Coup de Jeunesse. For så kan man jo altid komme med til et eller andet, og få følelsen af, at man nu er blevet en del af landsholdet.
Emnet blev lukket med, at der ikke var opbakning til det fra klubbernes side.

Conny S. fortalte om Økonomien i forhold til DIF, og at DIF har bevilget flere penge, end i 2016, grundet ambiøsitet.
Hun fortalte kort om de fem spor.

Fremlæggelse af KU-kommissorium
Lea J. fremlagde - og fortalte. Det er HB, der skal godkende det endelige kommissorium.
Forslag om at formand for KU sidder i DRC´s bestyrelse og at KU er repræsenteret ved FISA-kongresser.
Peter Jelsgaard: Oplægget skal besluttes på en Hovedgeneralforsamling.
Thomas E. - KU har haft en observationspost. Der skal ikke sendes 15 personer af sted for at drøfte problemer i DIF.
Johnny Bo: Det er som om sportschefen har det overordnede ansvar. Der kommer en udefra, der nu har ordet. Det bekymrer mig.
Conny S. - Vi skal passe på, at vi ikke ser spøgelser, bestyrelsen har det overordnede ansvar. HB nedsætter tre personer til DRC: Formand, kasserer og en KU-repræsentant, i alt 6 medlemmer.
Mikael E. Der bør være en bedre forståelse for, hvordan tingene hænger sammen. DRC bør være mere åben. Der bør være offentliggørelse af referater, og hvad er tankerne? Det er rigtigst at tale tingene igennem.
T. Ebert: - Den nye sportschef skal stadig holdes i hånden, og Lars Christensen er inde over en tid endnu.
Johnny B. : - Når der foretages indkøb af nye både, så bliver det pludselig ændret i en helt anden retning.
Reiner: Kommissorium er en begrænsning.
Ian: - Kommissorium bliver overdraget til HB. God fornøjelse med det.

Ny KU-formand
Derefter fortæller Ian om Reiners afgang.
Det er HB, der udpeger en udvalgsformand
Picture
Reiner Modest meddelte i 2016 at han ville trække sig, som formand for KU, men blev opfordret til at tage et år mere, så man i mellemtiden kunne få kørt en ny person i stilling. Modest har for år tilbage været KU-formand, da DFfR havde en anden struktur, og hvor udvalgsformænd blev valgt på årets hovedgeneralforsamling. Foto Mette Bacher
Nu kommer det frem, at den person, der havde meldt sig, som interesseret i KU-formandsposten, i elvte time har trukket sig. - Er der nogen, der er interesseret i at overtage, spørges der.
Så bliver der stille…
Bjarne Petersen: - Jeg har fremsendt et forslag til HB, og det drejer sig om en person, som jeg ser, som en god og dygtig kandidat, og han har indvilget. Det er Morten Espersen fra Bagsværd Roklub.
- Har du fået svar fra HB, spørges der. - Nej, jeg har intet hørt, svarer Bjarne.
Så nævnes det, at det er Lea Jakobsen fra KVIK, der først indvilgede, men lige inden KU-seminaret meddelte, at hun ikke ønskede at stille op alligevel.
- Jeg har ikke følt en opbakning fra DRC og KU, nævner hun, uden at komme nærmere ind på, hvad det drejer sig om.
Thomas E. - Man må indstille den formand, man ønsker.
Også Bagsværd Roklub bakker op om Morten Espersens kandidatur.
Pludselig meddeler Lea Jakobsen, at hun nu vil stille op alligevel.

Der komme ikke en afgørelse på KU-seminaret, men de to kandidater skal have et møde med HB indenfor en måned.
N. Stene: Tak til KU.

Roinfo er blevet gjort bekendt med, at der skal være møde i dag, den 4. december, hvor det skal drøftes, om det bliver Morten Espersen, eller Lea Jakobsen, der bliver indstillet, som ny formand for Kaproningsudvalget.
Picture
Morten Espersen, Bagsværd Roklub, er den ene kandidat, som ny KU-formand. Espersen har sit generalieblad i orden med flere lederposter i dansk - og international roning. Foto Mette Bacher
Picture
Lea Sletting Jakobsen, Roforeningen KVIK, tv., meddelte ved KU-seminaret for en måned siden, at hun alligevel er interesseret i posten, som KU-formand. Roinfo er bekendt med, at hun også gerne ønsker at arbejde i Kaproningsudvalget, i fald, det bliver en anden, der udpeges, som formand. Lea Sletting Jakobsen er pt. kaproningschef i Roforeningen KVIK, hvor hun også er hjælpetræner. Lea har haft en flot karriere på de internationale baner med flere ædle medaljer på repetoiret. Foto Mette Bacher
Gennemgang af kønsfordeling ved DM
v. Jens O. Dahlgaard:

Louise fra KC Aarhus: Fordele og ulemper ved at fjerne W8+ af programmet.
T. Ebert minder om, at man har et skud i bøssen overfor DIF, når det skal fremlægges.
Michael S. Vi skal helt klart tænke over, hvad vi vil med DM, og det skal stå klart også overfor DIF.
Inriggerproblematikken nævnes også, om 4+inrigger for mænd, som gennem ronings historie har været roet, som et Danmarksmesterskab, fortsat skal være et DIF-mesterskab?
Jens O. Dahlgaard: - Det er dødfødt, og nej, det giver ikke bredde, der er intet belæg for det.
Derefter drøftes det, om JM8+ bør ændres til at involvere kraftcentrene, så det ikke blot er to klubber, der hvert eneste år ror om det.
Freddy Q. - Kraftcenter 8+ bør indfries.

Mikael E.
Det betyder meget for klubberne, at der vindes mesterskaber. DFfR er ikke selv begejstret for DM. DFfR er nærmest ligeglad.
Olav D.
Vi skal snakke formål med DM. Jeg fornemmer, at der er en general opbakning til arbejdet, og jeg stiller gerne op overfor HB med argumenterne for det.  
Torben B. - Er tilmeldingerne blevet bedre af 2-dages DM?
Thomas E. - Det må blive sådan, at vi fremlægger det overfor HB, og det afstemmes, inden vi går til DIF.

Formålet med DM v. / Bjarne Petersen
- Jeg ser tre formål, som det ser ud i dag.
- Formålet med at tage mesterskaber - DIF´s
- For kombinerede og klubhold
- DM skal afholdes over én dag + en reservedag
- Kraftcentrene skal involveres
- Det handler helt og holdent om danske mesterskaber

Thomas E. - En fordel med Bjarnes formålsoplæg
Sarah L. - Godt forslag at tænke ud af boksen. Det er forfriskende
Torben B. - Et godt forslag
Andreas S. - Klausulen med at stille op i 2 klasser, kan det være en begrænsende faktor?
Freddy Q. - Et forfriskende oplæg, men med hensyn til kombinerede mandskaber må man frygte, at DRC-roerne render af med alle mesterskaberne.
Kasper H. - Enig med Freddy. Er fortaler for at DM er over én dag.
Helle K. - Kan man overveje at kombinere i 8+?
Klaus Kroll: - Vi frygter at miste juniorer, hvis alderen ikke sænkes
Mia E. Det er noget af en udfordring med DM med indførelse af testregattaen, der blokerer. Det er et stort dilemma.
Tommy Knudsen: - Nej tak til kombineret 8+ ved DM. Så bliver det aftalt spil. Tommy nævner eksempler fra da han selv var landsholdsroer i 80´erne, hvor landsholdet på hjemturen fra VM sad og aftalte, hvilke bådtyper, man skulle vinde, og hvem af landsholdsroerne, der skulle ro med hvem.
Sarah: - Kan man slå testregattaen og DM sammen?
Olav: - Man bør holde fast i klub-DM. Idé med at åbne for junior B til DM.
Johnny: - Det kan være for de bedste junior B-roere
Michael S. - Der er så mange spørgsmål om for og imod, så der bør arbejdes videre med det.

Universitetsroning v. Bjarne Petersen
Fremlæggelse af foreløbig rapport fra arbejdsgruppen.
16/6: Aalborg Regatta om eftermiddagen. Transporten bliver betalt.
Kenneth Drexel gør opmærksom på, at det er samme dato, som Haderslev Regattaen.

Indkomne forslag: Bagsværd Roklub:
- Nye strategier er påkrævet til at afbøde uhensigtsmæssige følgevirkninger for talentudviklingen i kraftcentre og klubber ellers vil konsekvensen blive at færre roere og klubber kan følge med.
Det er Karen Bardram, der på glimrende vis gennemgår Bagsværd Roklubs forslag.
Bagsværd Roklub fremlægger et skema, som eksempel:

- Flere mesterskaber både på U23 og U19-niveau
Betyder større deltagergebyr pr. roer, til klubberne (dobbeltudtagelse)
- Krav om landsholdssamlinger og træningslejr
Betyder øget udgift til roere og kluberne fx transport og deltagergebyr til Varese.
- Dobbelt så mange både til to regattaer (Odense & København)
Betyder omkostninger til bådindkøb, forsikringsudgifter og bådtransport.
- Projekttrænere
Betyder krav om flere trænere til KC/Klubberne, hvis aktivitetsniveau for de øvrige roere skal holdes. Øget refusion og godtgørelse til trænerne, da arbejdsbyrden for dem er steget.
- Projekthold
Betyder begrænset mulighed for klubberne at søge lokale sponsorer til båd/hold på grund af blandede hold.
- Testregatta
Betyder krav til klubberne om mange små både.

Bagsværd Roklub foreslår mulige tiltag:

1) Nationalt sponsorudvalg, hvor DRC og Hovedbestyrelsen er tovholder. Her skal søges flere midler til alle landsholdene. Alternativt skal en procentdel af DRC´s sponsorindtægter gå til talentudvikling og kraftcentrene.

2)
Kraftcentertilskuddet fra Team Danmark til DRC skal gå ubeskåret til kraftcentrene.

3)
Undgå dobbeltudtagelse og fasthold udtagelseskrav om den bedste tredjedel til mesterskaberne.
- Bagsværd Roklub skriver således om formålet her: - Lavere deltagergebyr til klubberne, hvilket på sigt vil øge antallet af kaproningsklubber i Danmark.
- Det skærper det sportslige niveau, så roere og trænere fokuserer på et mål for sæsonen.

4. Revidere udtagelseskravene i forhold til brug af små både samt krav om deltagelse til to udenlandske regattaer for U23

5. Testregattaen for U23 og U19 skal udgå.
Her menes, at klubdeltagelse ved testregattaen i forvejen belaster klubbens bådpark for småbådenes vedkommende. Læg i stedet testene af de unge ved DM.

Mikael Espersen: - Hvorfor Holland Beker?
Holland Beker deltagelsen koster 7000 kr. pr. roer at deltage i. En voldsom økonomisk belastning, hvis en klub har 7-8 roere med.
Torben Bech: Vi må finde midlerne af anden vej
Mette Bacher: Holland Beker er ikke så velbesøgt, internationalt set, som for eksempelvis 10-15 år siden. Kun i de små bådtyper er der stadig heftig konkurrence. Hvorfor så fortsat benytte regattaen, som et krav til udtagelserne, når det nu er så dyrt?
Freddy Quist: - Jeg undrer mig over, at når de jyske klubber skal have deltagere med til udlandet, så skal udgangspunktet altid være fra København mht. rejserne. Behøver man det, det er lidt surt at vi skal bruge ekstra ressourcer, fordi man har besluttet det.

Første del af KU-seminaret er overstået

Sportschefens oplæg drøftet
Derefter stod den på frokost - en lækker buffet, som deltagerne kunne nyde og samtidig lige fundere over formiddagens debatter eller smalltalke på baggrund af de forskellige temaer.

Efter frokosten er det nu tid for at drøfte økonomi og landsholdsdeltagelse, men nu får deltagerne at vide, at den nye sportschef slet ikke møder op.

Noget, som arrangøren af KU-seminaret har været bevidst om i noget tid, da det blev drøftet i forbindelse med samarbejdsaftalen med den nye sportschef, hvor det bliver oplyst, at sportschefen skal afholde ferie i selvsamme periode, hvor KU-seminaret er planlagt at finde sted. Det oplyses der om på seminaret.
Heller ikke medlemmer af Hovedbestyrelsen er tilstede om eftermiddagen ved KU-seminaret.

Det bliver derfor Anders Tranberg og Nils Henrik Stene, der skal forsøge at gennemgå det, sportschef Finn Trærup-Hansen, lægger op til, da indbydelsen til KU-seminaret bliver sendt ud.
Det oplyses, at træningslejr for U23-roere finder sted i Varese fra 3.- 10. Marts.
Johnny Bo nævner, at træningslejren i Mölln har været en stor succes.
Martin Schjerning, DSR: - Vi vil gerne vide, hvem vi skal have med i DRC-træningslejren, idet DSR selv afholder træningslejr for kaproerne, så vi får det at vide i god tid, og kan planlægge bedre med hensyn til hvem, der skal med til hvad.

Det oplyses, at en træningslejr i Varese ligger på ml. 7500-8000 kr. pr. roer i udgifter.

Deltagerne i KU-seminaret har alle fået udleveret oplægget fra Sportschefen, og hvilke bådtyper, der satses på fra DRC´s side. Dem gennemgår Nils Henrik Stene.

Mette Bacher: - Hvordan kan det være, at kvinderne i letvægtsklasserne både har en 2X og en 4X-, som muligheder, når mændene ikke har det samme, men kun en LM2X?

Stene svarer: - Det er jo sådan, at LM2X er en OL-bådtype, og derfor er det det, der satses på.

Johnny Bo supplerer: - Jamen jeg vil gerne spørge om det samme, som Mette, for at få et konkret svar på, hvorfor kvinderne har en LW4X- og en LW2X, når mændene ikke har?

Træningstilbud: - Der bliver seatrace om W4-
Seneste selektion: - Ergo DM i januar 2018.

Personale: - Bent Fransson er tilknyttet til og med januar, og der kommer et stillingsopslag om en assistenttrænger til DRC i november.

Martin Schjerning: - Der savnes kriterier for udtagelserne, og en begrundelse for kriterierne?
Karen Bardram: - Hvad med reserver og Team Danmark?

Reiner Modest: - Skal Junior B-roere have mulighed for at stille op i seniorløb?
Peter Jelsgaard: Et spring fra junior B til senior er voldsomt. Jeg tvivler på, fysikken kan holde til det.

Ian Baden spørger til, om Kraftcenter København er der?
Lea JaKobsen: - Siden 2017 har der ikke været noget KCKBH.

Kasper Haagensen minder om, at det er vigtigt, roledere nøje gennemgår og læser indbydelserne til regattaer, så man er på forkant med regelsæt, før man stiller op. Gør opmærksom på nye bådevægtgrænser i 2019.

Dernæst er det tid for KU-formand, Reiner Modest, at fortælle om sin beslutning med at trække sig tilbage. - Og det ville han egentlig allerede have gjort på KU-seminaret i 2016.
KU-formand: Reiner Modest fik langvarig applaus, da de mange deltagere rejste sig op og sendte minutterlange velfortjente klapsalver mod den afgående formand.

Michael Sørensen, Odense Roklub, nævnte afslutningsvis, at det var meget skuffende, at hverken sportschefen eller medlemmer af hovedbestyrelsen var tilstede under eftermiddagens program.

Dermed blev det sådan, at deltagerne ved KU-seminaret 2017 ikke helt fik de besvarelser, man forventede, ved eks. DRC-spørgsmål eller DFfRs oplæg om de 5 spor og et KU fremover, da seminaret fortsatte efter frokosten.
DFfRs oplæg om sporene har tidligere været drøftet på et andet seminar, hvor hovedparten af deltagerne ved KU-seminaret ikke var med. Der har de seneste måneder været lidt rygter om, hvad der skal ske angående DFfRs opfølgning på de 5 spor, der tilsyneladende indebærer, at udvalgene nedlægges, men hvordan og hvorledes det kommer til at foregå, syntes ikke på nogen  måde at være klart, da de 50 tilmeldte ved KU-seminaret gik hjem lørdag eftermiddag.

Man burde have flyttet KU-seminaret til en anden dato, så de mange deltagere, der satte en hel dag af til at være med, kunne få en chance for at møde den nye sportschef, og få svar på relevante spørgsmål, mens det tillige heller ikke var optimalt, at DFfRs hovedbestyrelse ikke havde et par medlemmer repræsenteret ved eftermiddagens program.

Efter KU-seminaret var der DRC-møde med kraftcentrene og Regattaledermøde.

Referatet er roinfos eget, og blev nedfældet under hele KU-seminaret. Enkelte udtalelser er udeladt, men vi har valgt at bringe hovedparten af de udtalelser, der blev lagt op til på baggrund af de forskellige emner.
Som sådan var der ret mange emner til et seminar, som skulle afholdes på blot en enkelt dag.

Tak til Københavns Roklub for at være en god vært for endnu et KU-seminar, og tak til Ian Baden for at være en god og kompetent ordstyrer.


Årets Julehit i Københavnskredsen

$
0
0
Tekst og foto: Mette Bacher
Sjovt at tænke på, at det, der for mere, end 20 år siden begyndte på en lidt primitiv måde, hvor en håndfuld roere tog på kanaltur lige før jul, gik i land, hvor det var muligt i en af kanalerne, drak lidt varm gløgg, roede hjem, og ønskede hinanden glædelig jul, har udviklet sig så meget, at det er en fast tradition, at Københavnskredsens roere, nu mødes den 2. lørdag i December, i B&W Roklub på Langelinie, hvor der bydes på lune æbleskiver, og varm gløgg.
Picture
Blandt de først ankomne til Københavnskredsens hyggelige juleroningstræf m. gløgg og æbleskiver er det en flok deltagere fra Københavns Roklub. Kvinderne med nissehuer, mændene med blå huer. Foto Mette Bacher
Og at det er blevet et gevaldigt hit, vidner de seneste års store deltagertal en del om. Denne lørdag var ingen undtagelse.
Da der blev købt ind dagen før, vidste arrangørerne, at der ville komme 70 roere til gløgg og æbleskiver, men at man nåede op på 80 deltagere, vakte stor glæde, og da klublokalet i B&W blev fyldt op, og snakken gik, så man dårligt kunne få ørenlyd, var der så mange mennesker derinde, at nogle af deltagerne måtte nyde traktementet ude i bådehallen.
Picture
Herligt nissepar, der egentlig stammer fra Hamburg, men pt. ror i B&W Roklub. Foto Mette Bacher
Picture
Ved Langelinjehavnen var dette forbudsskilt slået op, men der var ikke skyggen af vandscootere i havnen denne kolde decemberdag. Foto Mette Bacher
Picture
Der blev hurtigt rift om de smalle landgangsbroer. Foto Mette Bacher
De fleste kom roende dertil, og det hovedsageligt fra de roklubber, der ligger nær ved, i Københavns Sydhavn, men det sker også gerne at Hellerup Dameroklub, og skovserne tager turen til Langelinie, og at der kommer roere fra hhv. Holte og Lyngby Dameroklub. Svanemølleklubberne var pænt repræsenteret ved Roklubben Gefion, Roforeningen KVIK og tre roere fra DSR. Værtsklubben var selvfølgelig med, der kom roere fra Roklubben SAS og Tolo Roklub, blandt andet.
Alle er velkomne, og efter en times tid, hvor snakken går, og deltagerne får varmen, hvor især dette års gløgg med sine procenter gav en ekstra indre varme, er det tid til farvel, for deltagerne skal nå hjem, inden det bliver mørkt, og vinterroningsreglementet bliver naturligvis overholdt.
Picture
Det fås ikke bedre. Kvindelige nisseroere med store smil, klar til at gå fra borde og ind i varmen til stærk gløgg og lune æbleskiver. Foto Mette Bacher
Picture
Styr på linen. Foto Mette Bacher
Picture
Roforeningen KVIK er altid med ved årets Juleroning i Københavnskredsen. Foto Mette Bacher
Der har været år, hvor roningen har været umulig, grundet et hårdt vejr, eller en isfyldt havn, men der aflyses ikke, for så kommer roerne blot via landevejen til Langelinjehavnen.
Picture
DSRs motionsrochef, Marlene Evensen, tog ikke turen af vandvejen men af landevejen for at være med til traktementet i B&W Roklub. Foto Mette Bacher
Dem kom der også nogen af denne gang, som ikke havde mulighed for at entre en båd - for det med at ønske hinanden en rigtig glædelig jul og tak for en stor rosæson i Københavnskredsen, det skal der til, før julefreden sænker sig over byen.
Picture
Dejligt at se deltagere fra bådlauget Halv 12, og de havde ikke nogen lang tur til B&W Roklub. Foto Mette Bacher
Picture
Det er lige før, det blev en større udfordring for denne kvindelige roer, da hun skulle fra broen og ud i båden, der ligger længst tv. Det var en flot manøvre. Foto Mette Bacher
Picture
De glade nissepiger fra Københavns Roklub forlader Langelinjehavnen, og turen går hjem til Tømmergraven, inden solen går ned. Foto Mette Bacher
Det er Københavnskredsen, der står som arrangør af årets Juleroning. B&W Roklub lægger lokaler til. Lotte Smedegaard, Roklubben Gefion, og Eva Guld, Hellerup Dameroklub står for indkøb, og Inger Barløse, Lyngby Dameroklub samt Mette Bacher, Københavnskredsen og DSR, står for selve traktementet med at varme æbleskiver og gløgg til de mange deltagere.

Roinfo lagde vejen forbi Slide Regattaen

$
0
0
Slide Regatta i Gladsaxe
Roinfo kiggede ind, og blev ½ times tid i Gladsaxe Sportshal.
Der var stort fremmøde, hvor Danmarks bedste roere fik vist, at der ikke gås på kompromis med formkurven.
Cremen af dansk elitekaproning deltog, som vanlig, ved den årligt tilbagevendende Slide Regatta.
Picture
Danmarks bedste kvindelige roere morede sig gevaldigt efter endt medaljeoverrækkelse. Fv. Luise Lund Hansen og Marta Kempf, Odense, Mette Dyrlund, DSR, Frida Sanggaard, Bagsværd, Trine Toft, Hadsund, Aja Runge Holmegaard, Roskilde, Mathilde Persson, Bagsværd, Juliane Elander, Odder, Anne Katrine Kiilgaard, DSR, Line Katrine Olsen, Odense, Stine Mathiasen, DSR, og Marie Louise Ladegaard Petersen, Bagsværd. Foto Mette Bacher
Picture
Præmiepodiet okkuperet af Danmarks stærke herreroere. Fv. Nick Larsen, Odense, Bastian Secher, Roskilde, Mathias Larsen, Bagsværd, Lars Fjord Garvey, DSR, Tøger Berg Rasmussen, DSR, Tobias Kempf, Odense, Steffen Bonde, Odder, Loui Lam ,KVIK, Emil Espensen, DSR, Alexander Modest, LR, Jesper Fredsted, Odense og Christian Thor Hagemann, LR. Foto Mette Bacher
Egentlig har også denne regatta oprindelige rødder i Københavnskredsen. For en del år siden efterhånden, oprettede kredsens kaproningsudvalg: Christmasrace, hvor en del af DSRs ergometre blev slæbt op i salen, og Københavnskredsens kaproere mødte frem til dette race. På daværende tidspunkt var Reiner Modest, der nu har en hel del med Concept II Danmark at gøre, kaproningschef i DSR. Siden udviklede det sig til at Christmasrace kom til at finde sted i en sportshal, men datoen, den anden lørdag i december blev bibeholdt.
Picture
Der gås til stålet over hele linjen. Foto Mette Bacher
Bagsværd Roklub har i en årrække været arrangør, og da slides kom med på repertoiret, blev det en ny aktivitet.
Deltagertallet er meget flot, og gid nogen af de samme deltagere i Slide, hvad enten man er ungdomslandsholdsroer eller elitekaproer, vil lægge vejen forbi, når der fjorten dage før Slide-Regattaen afholdes Sjællandske Mesterskaber i Næstved. Det må gerne ske i 2018.
Picture
Gitte Niven, Laila Hjorth, Ingrid Petersen og Birgit Juel-Hansen fra Sorø Roklub tog sig af sejren i kvindernes mastersklasse over 1000 meter. Foto Mette Bacher
Hele paletten af danske roere var repræsenteret ved lørdagens store Slide Regatta, der i øvrigt blev transmitteret, så folk kunne blive hjemme og sidde og se roning på skærmen.

Ski-ergometer-konkurrence afvikles samtidigt, og denne del af regattaen skal man lige vænne sig til. Mest publikumsvenligt er selve slideløbene.
Picture
Sølv til Sorø/Køge: Ulla Hvid, Anna Karina Gravad (Køge), Linda Milling og Jane Steensberg. Foto Mette Bacher
Arrangementet var som vanlig veltilrettelagt af den store stab af hjælpere fra Bagsværd Roklub, og det er samtidig en forprøve på DM og FM i maskinroning, der afholdes i slutningen af januar.
Picture
Bronze til DSRs: Lea Benedicte Skov Hansen, Julie Schou, Ragna Karen Sigurdardóttir og Cecilie Lützen Søltoft. Foto Mette Bacher
Roinfo bemærkede, at arrangementet havde fået ny speaker, idet den kendte letvægtslandsholdsroer og Danmarksmester i LM1X, Aarhus-roeren Andrej Lawaetz Bendtsen utrætteligt lagde stemme til finalerne ved slide-regattaen. Det gjorde han ganske glimrende. Måske er stemmen dermed varmet op til næste arrangement i januar, hvem ved.

Du kan se alle resultaterne fra Slide Regattaen her:
https://tilmeld.roning.dk/?regatta=sl2017&show=resultater



Jeg er bedst til det lange seje træk

$
0
0
Picture
Foto Leif Thygesen
Niels Iversen,
Aarhus Roklub

Født 09. maj 1955

1968 – 1973: Medlem af Maribo Roklub
1991 – 1995: Medlem af Odder Roklub. Formand i et år
1995 – : Medlem af Aarhus Roklub
1995 – : Materialeforvalter i Aarhus Roklub
1996 – : Valgt til bestyrelsen i Aarhus Roklub
1997 – 2004: Formand for Aarhus Roklub
2005: Æresmedlem af Aarhus Roklub
2012: Næstformand for Aarhus Roklub
1993 – 2003: Formand for Sydjyske Kreds og dermed medlem af DFfRs hovedbestyrelse
2003 – 2011: Valgt til hovedbestyrelsen i DFfR, formand for Motions- og turudvalget (MTU)
2007 – : Frivilligt arbejde for Eurow med transport
2012: Tildelt DFfRs ærestegn
2012-2016: Valgt til Hovedbestyrelsen
2014: Med til at starte DFfR – coastal center i Thorsminde
2016: Formand for Thorsminde Coastal Roklub
2017: Nomineret som en blandt ti til Frivillighedsprisen ”Tailgate” i Aarhus
2017: Nomineret som en ud af fem til titlen ”Årets Ildsjæl i Aarhus”
2004 – 2008: To gange deltaget i ”Boston Hammer” – Uofficielt VM i ergometerroning
Har roet 33 ro-maratons og to gange deltaget i Sea Challenge Fyn, en kaproning Fyn rundt.
Været langdistancekaproer i en lang årrække. Var på holdet, der samlet vandt 25 km åben mix i 2004 og 2009.
Picture
Sådan kender de fleste Niels Iversen. Som langdistancekaproer. Her ved Svanemøllebugtens Blågrønne Vande 2008 sammen med Helle Krogh og Leif Thygesen. Samme hold vandt i 2004 den samlede turnering i 25 kilometer åben mix. Foto Henrik S. Asmussen.
Af Leif Thygesen
”Jeg blev roer, fordi jeg ikke var særlig god til atletik. Jeg forsøgte mig i et par år med atletikken, men det lykkedes ikke rigtig. Jeg havde et par kammerater, som tog mig med i Maribo Roklub, og så blev jeg ellers hængende i rosporten og blev hurtigt en del af det organisatoriske arbejde”, sådan fortæller Niels Iversen om sin start som roer.
Picture
Der er ikke mange fotos af Niels som ungdomsroer. Her er Niels etter i en otter ved klubkaproningen i Maribo Roklub 1969.
​”Jeg var kun drenge-roer, da bestyrelsesmedlem i Maribo Roklub, Hans Sørensen, tog mig med til en kredsgeneralforsamling i Lolland Falster Kredsen i Nykøbing F. Det blev en oplevelse for livet. Det var et arrangement, der fandt sted en søndag og varede fra klokken 09.00 om morgenen til omkring klokken 18. Her fik man virkelig drøftet og vendt tingene. Alt blev gennemarbejdet, og alle havde en mening, og man tog sig den tid, det nu tog. Det var jeg meget imponeret af, og på en måde kom det til at præge min tilgang til det frivillige arbejde og det at løfte i flok. Jeg har aldrig været bange for at sige ja til en tillidspost. Det handler om at være med, der hvor tingene sker, og så kan jeg godt lide at tage ansvar. Når der er ting, der indimellem er blevet lidt brogede, og der for eksempel har været et træls hovedbestyrelsesmøde, har jeg ofte tænkt tilbage til kredsgeneralforsamlingen i Nykøbing F - og det har på en eller anden måde givet fornyede kræfter til at møde de mange udfordringer.”
Picture
Foto Leif Thygesen
​Niels Iversen har forberedt sig til interviewet og har styr på årstal og tillidsposter. Svarene kommer med sikker stemme og overbevisning. Man kan mærke, at Niels Iversen er vant til at sidde i møder og gennem årene mange gange har skullet forsvare sine synspunkter. Rent fysisk befinder vi os i Nakskov hos Signaturen. Niels er på vej med et læs både for Eurow – et af de utallige frivillige jobs han har/har haft. Undervejs i interviewet holder vi små pauser, som Niels benytter til at tjekke næste dags aftaler telefonisk og rette sin køreplan til. To både er kommet på traileren i sidste øjeblik, og det betyder, at Niels i morgen skal med en færge kl. 07.15 fra Tårs for at nå til Odense, inden de øvrige aftaler på turen skal passes. Coastalbådene har en særlig plads i Niels´ hjerte – det er ikke uden en vis stolthed, at Niels taler om det forløb, der har været siden han og Peter Froskov for små ti år siden hentede det første læs coastalbåde i Frankrig til i dag, hvor der er cirka 150 coastalbåde rundt omkring i Danmark. I dansk roning - hvor ændringer ofte tager meget lang tid, og hvor man siger, at ændringer er lige så tidskrævende, som at ændre kursen med en supertanker - er udviklingen af coastal-roning nærmest gået eksplosivt, og Niels har været med hele vejen.
Picture
Niels Iversen har været medlem af Aarhus Roklub siden 1995 og han har i alle år været en del af bestyrelsen. Foto Leif Thygesen
​Det er ikke verdens nemmeste interview. Signaturen har været ven med Niels i cirka 20 år, og i elleve sæsoner var vi fast inventar på et langdistancehold, hvor tredje mand M/K skiftede. Signaturen skal passe på ikke at overhøre nuancerne i Niels´ svar. Nuancer som kan forsvinde i indforståetheden og de mange timer sammen før, under og efter utallige regattaer. Niels er på en gang meget åben og meget privat. Niels vil meget hellere tale om roning, fællesskab, foreningsarbejde, samarbejde og så videre end om privatpersonen Niels. Denne aften i november kommer det til udtryk, da Signaturen beder Niels om at beskrive sig selv. Niels griber sit glas og nipper til hvidvinen, ser ud af vinduet, hvor man ingenting kan se på grund af mørket, og stilheden afbrydes kun af en svag syden fra ovnen, hvor kyllingen og de bagte rodfrugter udover lyd også udsender en liflig duft. Jo, svaret kom, men efter en vanskelig fødsel. Det var den eneste gang under interviewet, at Niels ikke var sikker i mælet. ”Jeg er udholdende, jeg er en god kammerat og jo, så er jeg også nok en ildsjæl. Jeg vil ikke kalde mig ronørd. For mig er en nørd en roer, der går op i en lille facet af roningen eller udstyret. Min indgang til roningen er mere bred. Hvis jeg skal beskrive roning som sådan, så er roning udfordrende både fysisk og mentalt, roning er samarbejde, det at få alting til at gå op i en højere enhed og få roningen til at fungere - og så er det en meget stor del af mit liv. Jeg har haft sindssygt mange gode oplevelser og har fået mange gode værdier fra rosporten.”
Picture
Foto Leif Thygesen
​Niels´ ro-cv er, som det fremgår af ovenstående, næsten ligeså langt som en stemmeseddel til et kommunevalg – og ingen tvivl om, at han har været med til bords, hvor beslutningerne blev taget og dermed har været med til at præge udviklingen. Hvis Niels var ombord på et skib, ville han - hvis det var muligt - befinde sig på broen. Niels er kendt og respekteret for sit store arbejde i rosportens tjeneste. Mest kom det nok til udtryk, da der var valg til hovedbestyrelsen på generalforsamlingen i 2012 i Roskilde. Niels blev absolut topscorer, og var meget tæt på at opnå det maksimale antal stemmer, man kunne få - og så er Niels vellidt og kendt som en venlig mand, der altid har tid til at høre på én og udveksle erfaringer om roning, både og måder at organisere sig på. I robåden er Niels seriøs og arbejder med detaljerne for at forfine teknikken og få mest mulig fart i båden med det givne mandskab. Når vi ror, så ror vi og ”kaffe-kage-roning” er ikke lige Niels. Båden er efterset og i orden. Hjulene på sædet skal køre gnidningsfrit og åren være raspet. Ikke bare raspet med en nedstrygerklinge eller en stålbørste, som andre bruger, næh, det skal gøres godt og grundigt med en fukssvans. Flere af Niels´ materialeforvalter-kolleger vil nok mene, at det Niels udsætter åren for nærmer sig hærværk, men som med det organisatoriske arbejde skal Niels have et godt og sikkert greb om tingene.
Picture
Niels på vj ind i "Søsporten", hvor Aarhus Roklub residerer. Her har Niels tilbragt et utal af timer med at passe bådene og arbejde organisatorisk. Foto Leif Thygesen
-Du blev langdistancekaproer. Hvorfor det?
”Ja, fra 1995 og frem til 2014 roede jeg fast langdistancekaproning og maratonløb. Det var en fed tid. Den strukturerede træning og forpligtigelsen på holdet tiltalte mig. Jeg meldte mig ind i Aarhus Roklub, hvor jeg fandt ligesindede, men snart begyndte jeg også at kombinere med andre klubber – Nakskov Roklub for eksempel. Jeg har roet sammen med utallige roere fra mange forskellige klubber. Det er fedt at få nye roere med til langdistancekaproningerne og på den måde få begejstringen for langdistancekaproning til at brede sig. Og det var fedt at opleve, at det begyndte at gå stærkt i båden og samtidigt på land kæmpe for, at langdistancekaproning faktisk blev anerkendt som en seriøs del af roningen, hvor der også er store udfordringer. Jeg har mange gange oplevet at sætte mig i en båd med roere fra andre klubber, og hurtigt har vi sammen kunnet få båden op i hastighed. Jeg har altid roet i mix-klassen, og det var ikke fordi jeg var bange for at få tæsk i herreklassen, men jeg syntes, det var sjovere at kombinere med mange forskellige roere fra mange forskellige klubber. Jeg synes det er sjovt, at uanset hvem jeg har roet med, så har jeg næsten altid kunnet få båden til at gå stærkt. Det var sjovt og være på vej op, og på en måde var det også sjovt at være på vej ned.” 
Picture
Niels har gennem årene roet sammen med et utal af langdistancekaproere. Her er det i 2007 sammen med Leif Thygesen, Nakskov Roklub og Trine Søttrup, Københavns Roklub i 25 kilometer åben mix. Foto Nakskov Roklub
Picture
I 2009 roede Niels 25 kilometer åben mix sammen med Leif Thygesen, Nakskov Roklub og Martin Kiel, Nyborg Roklub. Det var en succes, der førte til en turneringssejr. Foto Ebbe Andersen
Picture
I 2011 dannede Niels hold med Erik Pedersen, Nakskov Skibsværfts Roklub og Leif Thygesen, Nakskov Roklub ved Lollands Havørn. Foto Jens Højkrog.
​På et langdistancekaproningshold er der altid et vist hierarki. Niels har altid været en naturlig kaptajn på de hold, som han har roet på – og så kan det jo ske, når adrenalinen pumper og pulsen kører tæt på maks, at tålmodigheden ikke helt slår til, og kaptajnen uddeler en røffel. Men som Niels siger: ”Det har aldrig været værre, end at vi sammen har kunnet grine af det efter løbet.” Niels ror stadig en langdistancekaproning i ny og næ – senest i maj måned 2017 i Nakskov, men en dårlig ryg har i årenes løb drillet en hel del – også da Niels var på toppen. I de senere år har Niels også mange gange fungeret som dommer ved langdistancekaproningerne og coastalregattaerne.
Picture
Niels har siden 1995 været materialeforvalter i Aarhus Roklub, så han befinder sig godt i et værksted. Her er Niels på besøg hos Djurslands Bådebyggeri. Foto Leif Thygesen
-Hvorfor blev du aldrig ”rigtig” kaproer i outrigger?
”Jo, jeg forsøgte i de første år i Maribo, hvor vi roede en drengefirer. Vi fik klø, men vi vandt også lidt. Med årene blev det dog det sociale, der kom i første række. Da jeg igen efter en pause optog roningen i 1991, var jeg jo også nået en alder, hvor det med kortbanekaproning nok var passé. Men jeg har da deltaget i otter grand prix og roet lidt firer og otter. Nej, for mig gælder det nok, at det er det lange seje tag og det lange seje træk, der skal til – og det gælder både i robåden, i værkstedet og i det organisatoriske arbejde.”
Picture
Niels Iversen har gennemført Sea Challenge Fyn to gange i 2006 og 2007. I 2008 udgik Niels og hans hold efter tredje etape på grund af Niels´ dårlige ryg. En dårlig ryg, der jævnligt har drillet i rokarrieren. Billedet er fra 2008, hvor Niels og Signaturen roede sammen med Geert Olsen, Rønne Roklub. I 2006 vandt samme hold inriggerklassen i suveræn stil. Foto Sea Challenge Fyn.
Picture
I 2007 var Geert Olsen udskiftet med Kurt Jensen, da det gik løs med Sea Challenge Fyn. Igen blev det til en flot førsteplads til holdet. Foto Sea Challenge Fyn.
Picture
Sea Challenge Fyn 2008. Foto Sea Challenge Fyn
Vi stopper for denne gang og mødes i Aarhus om små to uger for at tage fotos. Kyllingen og de bagte rodfrugter kommer på bordet. Det smager udmærket, og over det gode måltid får vi vendt mange gode minder. Da vi på Limfjorden – sammen med Helle - stødte sammen med en anden båd, knækkede åren, humpede hjem til pausen, gik ud og roede anden del - stort set uden at sige et ord til hinanden - og så vandt. Da vi efter en maratonroning fandt et noget skummelt værtshus, og Niels bestilte irish coffee. Servitricen spurgte den tilstedeværen taxachauffør, om han skulle have mere kaffe, og da det ikke var tilfældet, kunne Niels godt få sin irish coffee. At lave mere kaffe var utænkeligt. Da vi sammen i MTU var med til - for alvor - at sætte langdistancekaproning på ro-landkortet. Batmann og Robin var der nogle, der kaldte os. Da vi på Nakskov Fjord ned langs Enehøje virkelig fik båden til at gå, og det føltes, som båden fløj hen over vandet. Da vi sammen med Martin brugte en hel dag i sommerferien til at arbejde med vores teknik – og ved regattaen efter vandt. Da vi som eneste inrigger roede med i Odense Langdistance, og blev spurgt om vi på seks kilometer-distancen i det hele taget nåede ned i banetempo. Da vi sammen med Geert med årerne daskede lidt til de kajakker, der var i vejen, da starten gik til en etape på Sea Challenge Fyn. Da vi, i vores første løb sammen – og første gang vi i det hele taget roede sammen – vandt Silkeborg Søernes Blå Bånd. Da vi i Københavns Havn midt om natten under et Karlebo Maraton blev ramt af en hurtiggående gummibåd, der slog smut over vores årer. Da vi - tre erfarne roere - missede en bøje på en etape i Sea Challenge Fyn… også videre og så videre og så videre. Jo, både minderne og kyllingen fik ben at gå på.
lthygesen@youmail.dk
Picture
Foto Leif Thygesen

Roinfo besøger Djurslands Bådebyggeri

$
0
0
Picture
Bådebygger, Kaptajn Jens Martensen, har startet sit eget bådeværft: Djurslands Bådebyggeri. Foto Leif Thygesen
Jens Martensen forsøger at komme ind på robådsmarkedet med en kopi af en gammel hurtig inrigger
Af Leif Thygesen
”Jeg endte med at flytte til Djursland, fordi jeg ville til Sverige. Jeg er født og opvokset i København, men fik hurtigt en drøm om at flytte på landet med frisk luft og masser af plads. Jeg var i lære som bådebygger og skibstømrer, på det sidste hold hvor der blev udlært skibstømrer, men så gik firmaet, som jeg arbejdede i, konkurs. Samtidigt søgte Fregatten Jylland en lærling, og så flyttede jeg til Jylland i stedet for til Sverige – og det er jo næsten også det samme,” siger bådebygger Kaptajn Jens Martensen med et stort grin. Da roinfo spørger nærmere ind til titlen ”Kaptajn”, svarer Jens, at der ikke noget særligt ved ”Kaptajn”. Jeg syntes bare det var kedeligt kun at hedde Jens, dengang for ti år siden, da jeg lavede min profil på Facebook.
Picture
Jens har roet kaproning i Københavns Roklub, og det er blevet til flere titler. Her er han i 2006 blevet dansk mester i letvægtsfirer sammen med Anders Christensen, Jacob Øjvind og Bo Vestergaard. Privatfoto
​Jens begyndte med at ro i Københavns Roklub i 1982. I 1997 blev det til mere seriøs kaproning som juniorroer. Kaproningen førte til udtagelse til Junior VM i 2000 på en firer og til U23 VM på en letvægtsfirer i 2002 og igen i 2004. Som seniorroer kom Jens med til Senior VM i letvægtstoer uden styrmand i 2002 og til VM i letvægtsotter i 2003 og 2006 – begge gange blev otteren nummer fire. Desuden arbejdede Jens som kaproningstræner i Københavns Roklub i perioden fra 2002 til 2009.
Picture
Flere gange har Jens roet på Danmarks letvægtsotter. Her har holdet vundet World Cup sølv i Luzern 8. juli 2006. Besætningen er fra venstre Cox: Frederik Vanggaard, Morten Jørgensen, Mads Kruse Andersen, Martin Kristensen, Jens Martensen, Jonas Thygesen, Christian Mølvig, Asbjørn Joensen og Kasper Jørgensen.
Picture
Da Jens´ datter, Ida, så ovenstående foto spurgte hun: ”Hvorfor har du et billede af faster Kirsten, der ror sammen med nogle mænd?” For at læserne selv kan bedømme, har roinfo indsat et foto af faster, Kirsten Østergaard Martensen, Københavns Roklub (Arkivfoto Leif Thygesen. Præstø 2015). Roinfo synes Ida har ret - der er lighed. Men ellers er besætningen fra venstre Anders Skovholm, Lars Hvedstrup, Jens Martensen og Brian Bruun. Privatfoto
​I dag får Jens ikke roet meget. ”Både Kristina og jeg savner det, men det er svært at få til at hænge sammen med to små børn - og så er roklubben jo heller ikke lige om hjørnet. Der står en romaskine inde i privaten, så den må vi nøjes med en gang imellem,” siger Jens.
Jens har mødt sin kone Kristina, der oprindeligt kommer fra Korsør, i Danmarks Rocenter. ”Kristina skulle ro for alvor – og så skal man jo bo i København for at være med ude på Bagsværd Sø,” konstaterer Jens tørt. ”Men både jeg og Kristina ville gerne væk fra København, og så gik det hele op i en højere enhed,” siger Jens.
Kristina, der er udlært lærer, fik job på Feldballe Friskole, hvor også børnene Ida og Olav i dag går, og Jens blev efter syv år på Fregatten Jylland selvstændig for cirka et år siden.
Picture
Der er højt til himlen, frisk luft og et smukt landskab omkring Djurslands Bådebyggeri. Foto Leif Thygesen
​Kristina og Jens har indrettet sig i en gammel firelænget gård. Drømmen om en tilværelse på landet leves ud. Her er høns, katte, får og en hest, men hesten er ikke hjemme, da roinfo er på besøg. Det ældste barn, datteren Ida, viser stolt kaninerne frem – Ida er en smule utålmodig og vil hellere have far med hen til kaninerne end at høre på al den snak om kedeligt arbejde. Bedstefar er på besøg, og han klarer problemet ved at give børnebørnene en tur i trillebøren. 
Picture
Jens´ børn Ida og Olav får en køretur i en trillebør. Foto Leif Thygesen
​Der er et smukt bakket terræn lige uden for døren. Luften er klar og ren, og der er en behagelig temperatur, her en lørdag formiddag i december, hvor roinfo er kommet på besøg. Fårene kigger nysgerrigt fra deres indhegning, da der skal tages billeder. Niels Iversen har fungeret som chauffør for Signaturen på turen fra Aarhus til Djurslands Bådebyggeri – en tur på en lille times tid. Efterhånden som vi kom længere og længere ud på landet, blev vejene smallere og smallere. ”Da jeg kørte denne turen første gang, troede jeg, det ville ende med grusveje”, siger Niels Iversen med et lille grin. Og rigtig er det, at vi ”er langt ude på landet”, men samtidigt er her et meget smukt og et kuperet terræn, som Signaturen slet ikke er vant til fra det ”fla´e” Lolland. Indkørslen til den firelængede gård er smal og med den sparsomme plads på vejen, kan man undre sig over, hvordan det i det hele taget kan lade sig gøre at få en bil med en lang trailer ind på gårdspladsen. Men det kan lade sig gøre – for på pladsen holder en stor bådtrailer. Da vi ankommer, er Kristina ikke hjemme – hun er sendt i byen efter mere gas, så værkstedet fortsat kan være opvarmet.
Picture
”Jeg havde en god og sjov tid på Fregatten Jylland med ”ordentligt træhåndværk””. Foto Leif Thygesen
​”Jeg havde en god og sjov tid på Fregatten Jylland med ”ordentligt træhåndværk”. Da jeg sluttede min læretid, fik jeg et par priser for godt håndværk. I gamle dage kom man op til dronningen og fik en medalje – og det havde jeg egentlig også lovet min gamle nabo, at jeg ville - men det blev afskaffet. I stedet fik jeg Metalindustriens sølvmedalje og en medalje fra Østjyllands Håndværkslaug - og det er jo godt at have med. Det var for det meste en god tid på Fregatten Jylland, men jeg ville jo gerne bygge robåde, lave lidt almindelige både og være selvstændig. Sidste jul tænkte jeg, at nu skal det være, hvis det skal nås, og så startede jeg for mig selv. Det går fint, det løber da rundt, og jeg har endnu ikke manglet arbejde – og så er det i øvrigt meget rart at bygge i andet end store planker. Som nystartet er der mange ting at forholde sig til. Jeg ville jo gerne have det helt perfekt, da jeg begyndte, men det hele hænger jo sammen. Den tid jeg bruger på at indrette værksted, kan jeg jo ikke bygge både i, og omvendt når jeg ”passer forretningen”, er der jo ikke tid til at indrette et fancy værksted, men jeg klarer mig,” siger Jens.
Picture
Jens har indrettet sit værksted i den gamle kostald. Foto Leif Thygesen
​Jens har indrettet sit værksted i den gamle kostald. På gulvet kan man stadig se ajle- og foderrender. Dørene er blevet ombygget, så de kan pilles af, og døråbningen kan forstørres i et snuptag, når de brede inriggere skal ud og ind af værkstedet. I naborummet er fårenes bås midlertidigt inddraget til tre dobbeltscullere, der er til reparation. Bådene tilhører Københavns Roklub. Der er lavloftet i værkstedet. På et par bukke ligger en fireåres inrigger, der er ved at få en overhaling af kompositbeklædningen. I naborummet kan man se en træ-inrigger, der har fået ny køl. Inriggeren kommer fra Vestervig Roklub. ”Engang med tiden skal vi nok have et større værksted, måske skal vi indrette det ovre i den gamle grisestald - i den modsatte længe,” siger Kristina, der imellemtiden er kommet hjem med en ny flaske gas.
I værkstedet ligger også en båd, der er under konstruktion. Det er en kopi af en gammel båd fra Nivå Roklub. ”Det var en båd, som langdistancekaproerne var meget glade for, så jeg har målt den op, og forsøger nu at lave en tro kopi af den hurtige inrigger. Den er lidt rund i bunden - Det er nok det, der er med til at gøre den hurtig,” forklarer Jens.

​Båden ”Kræmmer”

Den originale båd hed ”Kræmmer”, og Mads Peter Andersen fra Nivå/Københavns Roklub fortæller om båden: ”Båden ”Kræmmer” er cirka 60 år gammel og eksisterer stadig. Det siges, at den er bygget af det firma, hvor Jørgen Andersen stod i lære.” Roinfo har ikke kunnet få bekræftet dette. For de knap så bådekyndige læsere kan roinfo oplyse, at Jørgen Andersen er en legendarisk bådebygger, der blandt andet har bygget bådene ”HU”, der ejes af DSR, og ”Sølvmågen”, der ejes af Humlebæk Roklub. Begge både er særdeles gode, hurtige toåres inriggere.
Mads Peter Andersen fortæller videre om ”Kræmmer”: ”Båden er bygget som en søbåd. I starten af 1990´erne deltog den i en langdistancekaproning, og et hold fra Karlebo Roklub, der ikke synede af meget, vandt over de ellers etablerede ”langdistance-stjerner”. Det førte til protester, som igen førte til, at der blev lavet detaljerede beskrivelser af hvilke både, der kunne deltage i langdistancekaproningerne. For at ”Kræmmer” kunne overholde dette, blev den bygget om flere gange. Blandt andet blev den forsynet med et skot, der kunne sættes i og tages ud ved hjælp af to fløjmøtrikker, så skottet kunne være på plads, når reglementet krævede det, og tages ud, når det ikke var lovkrav. Som årene er gået, har det hvert år været et stort stykke arbejde at få den tæt. Den gamle båd er både slidt og tørret ud. ”Kræmmer” er ikke speciel let, vel omkring 90 kilo, men formen gør, at den er meget hurtig. Den er både vind og skæv, og med sine mange reparationer ligner den ikke noget, der er værd at samle på, men på trods af det, er det et fantastisk stykke håndværk. Den har nogle helt enestående detaljer, og det er den hurtigste toåres inrigger, jeg nogensinde har roet i,” slutter Mads Peter Andersen. ”Kræmmer” har sammen med blandt andre Mads Peter Andersen vundet et utal af langdistance-medaljer.
Picture
Jens er i gang med at bygge en kopi af Karlebo Roklubs gamle båd ”Kræmmer”. Foto Leif Thygesen
​Jens siger om den nye prototype: ”Jeg vil jo godt bygge en båd, som der er nogen, der kan lide på forhånd – i stedet for at starte helt i blinde. Jeg kan ikke garantere, at min prototype vil blive nøjagtig magen til ”Kræmmer”, men jeg håber, at den leve op til noget af alt det gode, som jeg har hørt om. Den første model af ”Kræmmer” tager jo meget lang tid. Der er mange ting, jeg skal udrede undervejs, men efterhånden går det godt. Jeg har blandet andet måttet lade det øverste borde hælde lidt mere ud, for at den overholder Langdistancekaproningsreglementet. Vægten har jeg ikke rigtigt noget bud på, men jeg bygger af det bedste krydsfiner, man kan få, og apteringen er jeg ikke bange for – det er nok det nemmeste. Men det tager alt sammen tid. Jeg har sjusset mig frem til, at det vil tage cirka tre måneder at bygge en ny båd – men er der nogen, der allerede nu er interesseret, kan de jo bare ringe. Så kan de nå at få den til foråret. Jeg skal nok give en god pris, da der jo er tale om en demomodel. Det drejer sig jo også om at få en båd færdig, som man kan vise frem og sige: Det er det her produkt, jeg forhandler. Jeg kan endnu ikke koncentrere mig om nybygning. Økonomien kræver, at jeg laver reparationer, og det er nu også spændende nok. Når man er et et-mandsfirma, skal man jo klare alt selv. Når jeg for eksempel skal flytte bådene, har jeg lavet en vogn af nogle trillebørshjul, men det er jo ulige nemmere ”at trække” lidt på min far og naboerne. Det skal man nok ikke overdrive, men vi hjælper hinanden her ude på landet.
Picture
Jens´ kone Kristina arbejder på den nærliggende Feldballe Friskole, hvor også begge børn går. Foto Leif Thygesen
​”Jeg kan tilbyde reparation af alle bådtyper uanset materiale. Jeg har endnu ikke plads til en otter – men skulle der komme en otter ind, skærer vi bare et hul i væggen. Jeg henter også gerne bådene ude i roklubberne, og selvom der måske er lidt langt, så opvejer den pris, jeg kan tilbyde reparationer til nok transportudgifterne. Kvalitetsmæssigt kender jeg robåde særdeles godt – de har været en stor del af mit liv. Jeg håber med tiden, at jeg kan få en sund blanding af nybyggeri og reparationer. Jeg tager også ud på havnene og reparerer almindelige både. Det har jeg lige haft nogle opgaver med - i Hals blandt andet. Jeg tager også gerne ud til roklubberne for at hjælpe med reparationer - og det gælder i hele landet. Står man med en besværlig reparation, kan jeg tilbyde min hjælp på timebasis,” siger Jens og tilføjer: ”Jeg er heller ikke bange for at tage almindeligt tømrerarbejde, hvis det bliver nødvendigt.”
Picture
Jens kan tilbyde reparation af alle bådtyper uanset materiale. Foto Leif Thygesen
FAR! Hvornår skal vi ind til kaninerne?” spørger Ida igen utålmodigt - og så er det endelig blevet tid til at give kaninerne nogle gulerødder og hygge sig sammen med de bløde søde dyr i høet.
Er der roklubber, der er interesserede i at købe Jens´ nye båd eller har reparationer, som Jens kan hjælpe med er kontaktoplysningerne: Djurslands Bådebyggeri, Kaptajn Jens Martensen, Søbyvej 30 Søby, 8570 Trustrup. Tlf. 61 67 48 56 Mail: mail@djurslandsbaadebyggeri.dk
lthygesen@youmail.dk
Picture
Langt om længe er det blevet tid til, at Ida kan hygge sig med sine kaniner. Foto Leif Thygesen
Picture
Kaptajn Jens kom ikke til Sverige, men trives med sin familie på Djursland. Foto Leif Thygesen

Nu blev det officielt: Morten Espersen ny KU-formand

$
0
0
Tekst & Foto: Mette Bacher

I nogle uger har det været en offentlig hemmelighed, at den nye kaproningschef i KU bliver Morten Espersen, men i dag blev det endelig officielt, idet den afgående formand, Reiner Modest, i et udsendt julebrev, bekræfter det.

Det er en erfaren leder, der overtager rorlinerne efter Reiner Modest, som KU-Formand. Således er Morten Espersen, Bagsværd Roklub, klar til at arbejde videre med DFfRs Kaproningsudvalg efter Reiner Modest trækker sig fra posten, som KU-formand ved årets udgang.
Men han trækker sig ikke helt og holdent tilbage. Således bliver Reiner menigt medlem af Kaproningsudvalget, som stadig består af "den gamle garde": Niels Holmquist, Peter Jelsgaard & Merete Boldt.

Ny i KU er Lea Jacobsen, Roforeningen KVIK, der ved KU-seminaret i november meddelte, at hun gerne ville stille op, som formand. Det ville Bagsværd Roklubs Morten Espersen også.
Med mange års erfaring, som roleder, Morten har i en årrække været formand for Dansk Forening for Rosport, tillige med hans landstrænerjobs ude i den store verden, i både Australien og senest Irland, er det en dedikeret og meget erfaren kaproningsleder, der kommer til at styre DFfRs kaproningsudvalg de næste to år. Dermed kan Morten også støtte og hjælpe den nye sportschef med de kommende landsholdsopgaver, og forberedelserne til OL i Tokio i 2020.

Det er, indtil videre meningen, at Morten besidder KU-formandsposten i to år, mens Lea Jacobsen er føl med henblik på en senere overtagelse af formandsposten i kaproningsudvalget, som næppe takker nej, hvis andre yngre kaproningsinteresserede melder sig til forskellige fremtidige arbejdsopgaver i KU.

Interessant melding
I det netop udsendte julebrev nævnes det i øvrigt, at KU har anmodet om og er blevet godkendt til optagelse i Coupe de la Jeunesse fra 2018.


Viewing all 1030 articles
Browse latest View live