Quantcast
Viewing all 1030 articles
Browse latest View live

BREAKING: Odense Langdistance 2020 AFLYSES!

Tekst og foto: Mette Bacher

Melding fra Regattaarrangørerne i Odense Roklub:

Som følge af Corona-krisen i DK træffer vi allerede nu beslutning om, at Odense LD aflyses i 2020
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Odense Roklub har igennem mange, mange år, været samlingspunkt for alle danske kaproere, men i 2020 springer man årets første regatta over. Foto Mette Bacher
- Som alle ved, er Odense LD speciel på den måde, at al aktivitet er samlet omkring Odense Roklub (ophold) og Søhus Skolen (overnatning)

I den nuværende situation er det ikke forsvarligt at samle landets bedste roere, ledere, forældre etc. - normalt mellem 300 – 400 mennesker på så lille et areal.


Venlig hilsen
Regattaleder Johnny Rusbjerg


BREAKING: COPENHAGEN REGATTA AFLYSES

Tekst og foto: Mette Bacher

- Jeg har taget beslutningen om at aflyse Copenhagen Regatta. Det giver ingen mening for den medarbejderstab, som er i Københavns Regattaforening, at de udsættes for smitte, og medarbejderne er netop i en aldersklasse, hvor de er særdeles skrøbelige, når vi ser hvordan smitten rammer ældre borgere, som det fremgår af myndighedernes opgørelser dag for dag. Vi lytter til, hvad myndighederne melder ud, og hvad Danmarks Idrætsforbund henstiller til. Derfor aflyser vi Copenhagen Regatta den 16.-17. maj, siger Regattaforeningens formand, Reiner Modest til roinfo.dk
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Copenhagen Regatta, som finder sted i slutningen af maj, og hvor mange for alvor indleder rosæsonen, som kaproer, aflyses. Foto Mette Bacher

- Det handler om ansvar og om ikke at udsætte andre for smitte, og jeg har også, som så mange andre, taget mine forholdsregler i Lyngby Roklub, hvor jeg er formand, og lukket ned for indendørs - og udendørs træning siden i torsdags, fortsætter Reiner Modest.

Danmarksmesterskaberne er stadig en mulighed
- I stedet for vil vi koncentrere os om at få afholdt Danmarksmesterskaberne på Bagsværd Sø, som planlagt, den 19. september, som det ser ud, indtil videre.

Der er forskellige scenarier oppe at vende, og det vil vi drøfte i Regattaforeningen og vende tilbage om på et senere tidspunkt, siger Reiner Modest.


Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
- Vi skal sikre vores mange medarbejdere i regattaforeningen, og ikke udsætte dem for smitte. Derfor aflyser vi, siger Reiner Modest
Forleden tog han, med arrangørerne og et par klubledere for København en beslutning om, at Fynske Mesterskaber i ergometer i Middelfart skulle aflyses. - Også her kunne det have fået uoverskuelige konsekvenser, når medarbejderstaben er i den ældre kategori, og det havde alle heldigvis en stor forståelse for, slutter Modest.

Odense Langdistancekaproning i slutningen af april, og maj/juni måneds store internationale regattaer er også aflyst, og nu går Københavns Regattaforening med i samme retning.

Ny aflysning: U 19 EM i Beograd aflyses eler udsættes

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Rostadion i Beograd. Foto FISA
Efter aflysning af World Cup I i Sabaudia i Italien, 10. - 12. april, World Cup II, Varese, Italien, 1. - 3. maj,  Olympic Qualification, Luzerne, 17. - 19. maj og World Cup III, Luzerne 22. - 24. maj meddeler FISA på rowing.com, at også U19 EM i Beograd 30. - 31. maj indtil videre er aflyst. Der forhandles om en ny dato. Aflysningerne skyldes faren for coronasmitte. Se mere her

Den sportslige værdi af ro-konkurrencerne ved OL i Tokyo allerede nu kraftigt devalueret

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Et syn der ikke vil kunne ses ved OL i 2020. På podiet medaljetagerne i kvindernes toer uden styrmand (W2-). Fra venstre Australien (sølv), i midten New Zealand (guld) og til højre Canada. Canada og Australien deltager ikke ved OL, hvis det finder sted i 2020. Foto worldrowing.com
​Canada har meldt afbud, og Australien har meddelt atleterne, at OL først vil finde sted i 2021

Af Leif Thygesen

Mens Den Internationale Olympiske Komite, IOC, fortsat tøver med at udsætte de Olympiske Lege et år, har Canada allerede nu meldt afbud til OL i 2020. Samtidigt har den Australske Olympiske Komite (AOC) meddelte sine atleter, at de skal forberede sig på, at OL først vil finde sted i 2021.
Hvis OL gennemføres uden Canada og Australien, vil det være to store ro-nationer, der ikke deltager, og dermed vil de olympiske ro-konkurrencers sportslige værdi være kraftigt devalueret.
​Ved VM i roning i Østrig i 2019 blev Australien nummer seks i den uofficielle nationskonkurrence med to guld-, tre sølv- og tre bronzemedaljer. Canada sluttede som nummer tolv med en guld-, en sølv- og en bronzemedalje.
Ser vi på de olympiske bådklasser, så havde Australien syv hold med i A-finalerne ved VM. Der var bronze til M2- (mændenes toer uden styrmand), sølv til W2- (kvindernes toer uden styrmand) og W8+ (kvindernes otter). Desuden besatte Australien to fjerdepladser lige uden for medaljerækken i M8+ (mændenes otter) og M4x (mændenes dobbeltfirer).
Canada havde tre både med i A-finalerne og vandt bronze i W2- (kvindernes toer uden styrmand) og fik to fjerdepladser i M8+ (mændenes otter) og W2x (kvindernes dobbeltsculler).
Canadas afbud og Australiens udmelding kan skabe en sneboldeffekt, hvor flere andre nationer melder afbud, og dermed kan IOC blive tvunget til at udsætte OL til 2021 – imod deres vilje.
I Danmark har Danmarks Idrætsforbunds (DIFs) formand Niels Nygaard opfordret til, at OL udsættes et år dels fordi der fortsat kan være fare for coronasmitte, og dels fordi atleterne ikke vil have haft samme forberedelsesmuligheder op til OL.
lthygesen@youmail.dk

Savnede du også standerhejsningen?

I dag er normalt store standerhejningsdag i de danske roklubber, men det har coronavirussen sat en stopper for. Men du behøver ikke helt at undvære standerhejsningen. Som en service for vores læsere bringer roinfo her en gør det selv standerhejsning.

Sådan gør du
Rejs dig op. Er du en mand tager du en eventuel hovedbeklædning af. Afsyng nedenstående sang og klik derefter på billedet

Flagsangen
Der er ingenting, der maner
som et Flag, der gaar til Top,
mens det drager vore Hjerter
og vort Sind mod Himlen op -
og det vajer under Saling
som en flammende Befaling,
aah, men ogsaa som en Hvisken
om det største, som vi ved:
Ikke din og ikke min,
men hele Folkets Evighed.
Axel Juel 1915/Georg Rygaard 1917.

Endnu en dansk regatta aflyses

Tekst: Mette Bacher
Foto: Svend Anker Iversen


Det kommer næppe helt bag på nogen, at endnu en regatta, der skulle have fundet sted i juni, aflyses.

Således har Regattaleder: Anton Hirschhauer netop sendt en meddelelse ud til Roinfo og DFfR.

Aflysning Haderslev Regatta 2020

På grund af den aktuelle Corona-situation ser vi os nødsaget til at aflyse Haderslev Regatta 2020.

Vi ønsker at passe på alle deltagere og frivillige hjælpere, alle der er involveret i vores regatta i alle aldersgrupper, og derfor aflyser vi regattaen.


Vi håber på jeres forståelse.
Pas godt på hinanden.

De bedste hilsner
Anton Hirschauer
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Regattaleder, Anton Hirschauer, interviewes til TV i forbindelse med regattaen i 2017. Foto Svend Anker Iversen
Haderslev Regatta fik en flot opblomstring i 2017, hvor arrangørerne efter flere års tilløb, både med hensyn til at hente midler, men også til at få regattasystemet up to date, fik stor succes med en juniorregatta, der talte så mange deltagere, at det nærmest satte alle rekorder i deltagerantal.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Mange deltagere har været med, og tilmeldt regattaen på Haderslev Dam, siden 2017, men i 2020 bliver det ikke til noget. Foto Svend Anker Iversen
Udover mange danske deltagere, talte regattaen også hundredvis af dygtige roere fra Nordtyskland. Men arrangørerne har også siden da haft andre udfordringer, og det med hensyn til vejret, hvor man én gang måtte aflyse søndagens finaler, og i 2019 stod foran en total aflysning.
Nu sker så dette - og denne gang er det ikke vejret, der spiller arrangørerne et puds - men Covid-19.

Vinderne i 2019-julekalenderen fundet

Af Leif Thygesen
Opgaven i julekalenderen 2018 var, ifølge læserne, lige lovlig let at løse. Derfor blev der skruet op for sværhedsgraden i 2019. Men roinfos læsere klarede udfordringen til bravour. Den rigtige løsning var: "Roinfo er på vej. Væg-til-væg ronyheder: Vi dækker alt. God jul, godt nytår til alle læsere og annoncører. Tak for jeres interesse og støtte."
Alle indsendte besvarelser har den rigtige løsning - ordene kan også kombineres lidt anderledes og give samme mening.
På grund af den lidt sværere opgave har vi i år trukket to vindere. 
Ved lodtrækningen var det Lis Krøner og Erik Nielsen begge fra Roklubben SAS, der blev udtrukket. Iøvrigt er det andet år i træk, at Erik Nielsen vinder. 

 

Velkommen - Liteboat i Danmark

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Første gang i Liteboat – Fritz Ganzhorn, CO-ROW, forhandler af Liteboat i Danmark
Fremtidens moderne og innovative robåde til både Coastal og Klub roning samt til et voksende marked for fritidsroere. Liteboat kan få folk i gang med at ro, som motion, oplevelser og konkurrence. Demo, prøve og udlån til alle interesserede klubber.
 
Annoncør betalt indhold. Tekst og foto CO-ROW
Firmaet CO-ROW Danmark blev i sommeren 2019 officiel dansk forhandler af det franske fabrikat og fik i efteråret de første Liteboat demo-både og et mindre lager hjem til basen i Rødovre.
”Jeg har altid gerne villet ro, lige siden jeg startede min erhvervskarriere til søs i 1985. Jeg fik dog først tiden til at udleve drømmen i 2019, hvor jeg stoppede mit mangeårige professionelle job og besluttede mig for at der skulle ske noget nyt” forklarer Fritz Ganzhorn, 54 år, manden bag CO-ROW. 
Sådan startede det
Missionen for CO-ROW er ikke bare at sælge en masse lækre og gode LITEBOATS, men primært at være med til at udvikle rosporten og roning, som Danmarks sunde og friske motion på vandet i det nye årti. 
Tryk på nedenstående foto og se Se Liteboats passion:” Let’s start rowing”
​”For at komme i gang med at ro, gik jeg med det samme i gang med at undersøge mulighederne for robåde til havet og stranden - da det var der jeg ville ud. Youtube viste mig først Liteboat og siden også at der er en hel coastal rowing sport. Jeg ville have min egen Liteboat. Den er effektiv, sikker og let – og så kan man nemt have den med på taget af bilen.” fortæller Fritz.
For at komme i gang, inden en Liteboat kunne leveres, valgte Fritz at starte i roklub, og der blev ideen om CO-ROW og forhandling i af Liteboat født.
”Sådan en roklub er et fantastisk sted, gode faciliteter, masser af søde mennesker og aktivitet, men der hvor jeg startede så jeg også et potentiale for at tiltrække både ungdom og flere yngre medlemmer (25-50 år) til roning samt give de lidt ældre medlemmer nye udfordringer og muligheder - men jeg så også at det ville kræve nyt ”gear” til sporten” forklarer Fritz.
 
Liteboats store program af både giver nye muligheder.
Aktive mennesker i en travl hverdag skal kunne komme på vandet når de vil. Ligesom til fitness, løbeturen eller racercyklen. Det kræver ”enere” alle kan ro og booke, når folk har tid til at komme ud - helst også selvom dagen byder på sø og vind.  De tre modeller LiteSport 1X, LiteRiver 1X og LiteRace1X opfylder alle dette mål, med forskellige potentialer for den enkelte roer. Afhængig af om man skal kunne gå fuld Coastal, hvor LiteRiver ikke helt kan være med.
For dem der ror flere sammen, vil det også være godt med alternativer til de flotte ældre træ-inriggere. Moderne og lettere, men stadigt sikre og stabile, både med mere fart og mindre vedligehold vil give en anden oplevelse og tid til nye udfordringer. Her vil både LiteSport 2X og den større LiteQuattro være gode både.
LiteQuattro har god plads til hver enkelt roer og kan på 5 minutter skiftes om mellem sweep og sculling. I 2020 kommer der også kommer en ”open water” version, af bådtypen, som sammen med LiteRiver bliver brugt af den internationale virksomhed TopRow, der driver roning som fitnessklubber i Amsterdam, London og New York med stor succes.
Tryk på nedenstående foto og se præsentationen af LiteQuattro ”open water” 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
En LiteQuattro open water i Danmark er ca. halv pris af en ny træ-inrigger 4’er.
”Open water” er ikke coastal konkurrencebåde, men motions- og turbåde. Liteboat har tillige en open water båd til to og tre roere på tegnebrættet og i test til 2020. CO-ROW Danmark har som en af de første Liteboat forhandlere bestilt den nye båd hjem til demo og salg. Mere info vil komme. 
 
En LiteQuattro open water i Danmark er ca. halv pris af en ny træ-inrigger 4’er.
Endelig må det for mange klubber og private roere også være ideelt med kortere og lette både, som alle vil kunne tage på taget af bilerne og køre afsted til nye oplevelser udenfor dagligt ro-farvand. Eller man kan have sin egen båd med på ferie, camping eller i sit sommerhus. Dette er LiteSport 1X og 2X lige bådene til.  
 
Innovation og udvikling
Liteboat er en af de førende producenter i verden, styret af innovation, håndværk og kvalitet.
Alle både er designet fra ny af den anerkendte bådkonstruktør Sam Manuard efter de sidste nye principper for fart, stabilitet, kraft og materialer.  Her i 2020 kommer der hele fire nye både på markedet, som vi spændt vil præsentere. Den første bliver en helt ny og bedre udgave af den absolutte bestseller – LiteSport 1X.
 
Gode FISA Coastal både – nu kun i carbon
Liteboat har fuldt program med LiteRace 1X, 2X og 4X coastal konkurrencebåde konstrueret efter FISA mål og standarder. I takt med interessen for at coastal rowing på OL-programmet i 2024 er bådfabrikanterne i gang med udvikling. For Liteboat betyder det, at man fra 2020 nu kun bygger sine topmoderne carbon-udgaver med mest muligt bygget i kulfiber for at kombinere styrke, lethed og kraftoverførsel til fremdrift. For den populære LiteRace 1x har Liteboat fabrikken valgt både at sætte prisen på den FISA godkendte carbon version ned med over 10 % og udvikle yderligere en særlig LiteRace 1X ”Aero”, som med en kombination af kulfiber og Airex materiale bliver lettere end FISA-standarden, for dem som bare vil have en superlet ”coastal racer”. Begge tiltag vi også gælde LiteRace 1X i Danmark i 2020 og frem.
 
Demo i klubber, bestilling og udlån til prøve.
CO-ROW vil meget gerne komme ud til alle interesserede klubber til demo-arrangementer. ”Vi spænder gerne traileren på bilen og kører ud i weekender eller til almindelig ro-aften. På traileren har vi til en start LiteSport 1X, LiteSport2X og LiteRace 1X (carbon). Det er bare at kontakte os og aftale tid” fortæller Fritz.
CO-ROW kommer også gerne ud på demo her i januar og februar måned. ”Alle både er håndbygget kvalitet fra fabrikken i Frankrig med en leveringstid på 8-10 uger, så det handler også om at komme i gang, hvis man vil ro Liteboat allerede i april” forklarer Fritz og tilføjer ”Vi har dog allerede sikret os 6 stk. af de nyudviklede LiteSport 1X på lager i Danmark til april”.
Man kan også efter aftale låne bådene i en kortere periode. ”Det handler for os i Liteboat om at yde god service og give kunderne mulighed for at prøve bådene inden man beslutter sig for at købe”.
CO-ROW er også meget interesseret i at høre fra de danske klubber hvilke bådtyper man er interesseret i at prøve. ”Så vil vi planlægge dem ind i vores demo-progam” tilføjer Fritz.

Team-roer, events, kurser og workshops.
Michael Flou Blomstrand fra Hadsund er blevet team-roer for CO-ROW og Liteboat her i 2020, hvor han vil ro en LiteRace 1X i FISA-carbon versionen i konkurrencer.  Det vil derfor også være muligt at komme til Hadsund for demo af Liteboat. 
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Michael Flou Blomstrand i LiteRace 1X på Mariager Fjord i november måned.
​Sammen med Michael, der også er mangeårig træner, vil CO-ROW også i 2020 komme med tilbud om kurser og workshops, hvor der vil være mulighed for at prøve og lære at ro coastal-både eller få forbedret sin teknik. Det vil også kunne arrangeres i samarbejde med klubber, hvor CO-ROW kommer med både og instruktør.
”Lige nu glæder vi os bare til at komme ud på besøg og sprede det gode budskab med Liteboat i 2020” afslutter Fritz Ganzhorn.
Tjek www.co-row.dk eller www.liteboat.com eller gå på opdagelse med ”Liteboat TV” på Youtube.

Roinfo fylder seks år

Roinfo er på vej – og det har vi nu været i seks år. Seks års fødselsdagen druknede lidt symptomatisk i reportager fra ergometer DM. Men nu tillader vi os at sætte seks flag på vores reklamefoto, slappe lidt af og skåle med os selv.
Vi håber, at roinfo er som god vin, jo ældre roinfo bliver, jo bedre bliver hjemmesiden – eller som Pave Poul VI sagde: ”The older the fiddler, the sweeter the tune.”
Hurra – hurra – hurra – hurra – hurra – hurra!!!!!!

Åbent brev til ro-netværkene

Få jeres arrangement med på roinfos kalender
 
Kære Ronetværk
 
I et forsøg på at få alsidigheden i dansk roning frem, skal roinfo hermed tilbyde jer at få jeres program for den kommende rosæson med på roinfos kalender – kalenderen gælder frem til og med december 2020. Indtil videre er det næsten kun kaproninger, der er på roinfos kalender, men vi vil gerne bringe jeres fællesarrangementer, så man samlet et sted kan se, hvad der sker i dansk roning både på elite- og motionsplan.
​Arrangementer kan for eksempel være madpakketure, fælles roture, lokale kaproninger, træffestævner, stævner for ungdomsroere og lignende. Eneste krav til arrangement er, at det involverer to eller flere roklubber.
Vi hører også gerne om arrangementer, der ikke er arrangeret af ronetværket, men som alligevel har deltagelse af to eller flere roklubber. Det kunne for eksempel være Amagerregattaen, Juleroning, faste påske- pinse- eller andre helligdagsture – altså alt det, som I tager som en selvfølge i jeres roklub. 
Send jeres program eller dato(er) for jeres arrangement(er) til lthygesen@youmail.dk og bliv en del af Danmarks mest komplette ro-kalender.
Roinfo kan naturligvis ikke nå at dække alle arrangementer, men vi vil forsøge at besøge et repræsentativt udvalg både geografisk og indholdsmæssigt og præsentere det hele på roinfo – måske er det jeres arrangement, der får besøg af roinfo.
 
Med venlig hilsen
Leif Thygesen
www.roinfo.dk
Tlf. 21 48 27 60
 
PS. Dette brev er sendt til ”Formands-klubben” i ronetværket. Hvor det ikke er lykkedes at finde en formands-klub, er det sendt til den øverste klub på roning.dks oversigt. Er det ikke ”dit bord”, må du meget gerne videresende til rette vedkommende. På forhånd tak.

Coronavirus påvirker roningen - Mesterskaber aflyses!

Tekst: Mette Bacher

Ansvarlige roledere enige - vi aflyser!

I en så alvorlig situation, som den, der har ramt verden, og ikke mindst Danmark, er det vigtigt med ansvarlighed, og i eftermiddag tog fire roledere en vigtig beslutning.

Morten Juel Hansen & Kasper Haagensen, begge dygtige internationale rodommere, Søren Lykke-Jensen, formand for Middelfart Roklub, og Reiner Modest, Mr. ergometer himself, formand for Lyngby Roklub, og Københavns Regattaforening, tog beslutningen om at aflyse Åbne Fynske Mesterskaber.

Corona-virussen er over os, og i dag har myndighederne meldt ud, at man skal undlade at afholde arrangementer med mere, end 1000 deltagere, og det har allerede påvirket idrætten, hvor flere store stævner aflyses.
Men hvorfor have en norm, der hedder "flere end 1000 deltagere"?
Risikoen kan vel lige så godt være til stede med langt færre deltagere, som eksempelvis 100, eller 50?

I morgen skulle Middelfart Roklub have afholdt Fynske Mesterskaber. Med rekordtilmeldinger, hvor arrangørerne regnede med, at deltagere og tilskuere ville runde et flot tal på ca. 400 roere. Men med den seneste udmelding fra de danske myndigheder, var der grund til skepsis, når vi taler sportsarrangementer med mange deltagere - også selvom Åbne Fynske Mesterskaber - trods det pæne deltagertal - ikke helt nærmer sig de 1000 personer, som Sundhedsmyndighederne mener er normen for, at idrætsstævner og arrangementer bør aflyses.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Arrangør og formand for Middelfart Roklub, Søren Lykke-Jensen. Foto Middelfart Roklub
Roinfo tog derfor kontakt til formand for Middelfart Roklub, Søren Lykke-Jensen, fredag eftermiddag.
- Vi planlægger at gennemføre arrangementet. Vi har været i tæt kontakt med Sundhedsmyndighederne, der vurderer, at hvis vi tager vores forholdsregler, så bør det ikke være et problem at gennemføre mesterskaberne, fortæller Søren Lykke-Jensen til roinfo.dk.
- Nu er det sådan, at når der er maskinroning i lukkede haller og sale, så kan deltagerne jo godt både hoste og hakke, samt svede osv., og det bliver hvirvlet rundt af maskinerne, giver det en bekymring hos jer, spørger roinfo.dk

- Vi har besluttet os for at holde maskinerne i større afstand fra hinanden, end de plejer at være placeret, og så skal vi alle, både deltagere, tilskuere og arrangører huske på, at holde forholdsreglerne med hygiejnen og undlade berøringer, som kram og håndtryk, siger Søren Lykke-Jensen. - Men vi har en aftale med DFfR om at melde nærmere ud om det i aften, og vi planlægger at gennemføre regattaen, lød det fra Middelfart Roklubs formand.
Få timer senere, hvor roinfo har taget kontakt til flere klubber for at høre til, om de stadig planlægger at tage til Middelfart, er meningerne delte.
Et par af de store kaproningsklubber havde allerede taget beslutningen om at melde roerne af. En sjællandsk klub havde besluttet at tage af sted med sine over 50 roere (et flot deltagertal), mens en kendt klub i Jylland, indtil videre ville afvente arrangørernes tilbagemelding.

Sådan lød svarene, da roinfo ringede rundt:

DSRs formand, Kasper Haagensen, opfordrede sine roere til at blive hjemme
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Kasper Haagensen, formand for Danske Studenters Roklub, foto Mette Bacher
- Jeg synes ikke, vi kan forsvare at lade roerne deltage i et ergometerstævne i en fortættet atmosfære med den melding, myndighederne har meldt ud i dag, og derfor har jeg bedt DSRs deltagere om at blive hjemme. Vi vil ikke risikere noget, og jeg mener, man bør tage det meget alvorligt, som tingene er i øjeblikket, siger Kasper Haagensen til roinfo.dk. - Jeg meldte allerede ud i sidste uge, at vi fra Danske Studenters Roklubs side tager vores forholdsregler (meldingen, som er udarbejdet i samråd med en af DSRs kendte masterskaproere, læge, Søren Strange, kan læses nedenfor), og i det hele taget, hvordan vi bør forholde os til den alvorlige situation. Jeg har også forsøgt at få DFfR til at melde ud ret tidligt om holdningen til denne Coronavirus, nævner Kasper Haagensen, der også sidder i DFfRs Hovedbestyrelse. - Hvis det stod til mig, skulle man helt aflyse stævner med så mange deltagere, når man tænker på smittefaren, og derfor har vi taget konsekvensen, og holder os væk derfra, slutter Kasper Haagensen.


Bjarne Hjorth, Formand for Sorø Roklub:
- Jeg skal ikke selv med derover, men Sorø Roklub deltager i Middelfart, det er i hvert fald planen indtil videre, siger formanden for Sorø Roklub til roinfo.dk

Sorø Roklub brillierer med over 50 tilmeldinger. - Vi har taget vores forholdsregler i klubben og har sendt en meddelelse ud til vores medlemmer, slutter Bjarne Hjorth.

Klubben har for et par dage siden taget situationens alvor op, og sendt følgende meddelelse ud:

STOP! Forebyg smitte 5. marts 2020/af Elsebeth Kirkevang Nielsen

Vedr: Coronavirus

Har du været i et af følgende lande:
ITALIEN, IRAN, KINA, JAPAN, SINGAPORE, SYDKOREA inden for de sidste 14 dage bedes du ikke besøge Roklubbens lokaler.

Bestyrelsen Sorø Roklub

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Freddy Quist, kendt roleder fra Holstebro Roklub. Foto Mette Bacher
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Bjarne Hjorth, formand for Sorø Roklub. Foto Mette Bacher

Freddy Quist, kapronings-træner, Holstebro Roklub

- Vi har besluttet os for at afvente udmeldingen fra arrangørerne, og så tager vi stilling til, om vi tager til Fyn, lyder det fra den kendte kaproningschef fra den populære roklub v. Vandkraftsøen, der fortæller, at han netop nu sidder og ser ud over en spejlblank sø, hvor kaproningsbåde ror forbi.



Morten Juel Hansen, Dragør Roklub:

- Jeg har netop meldt mine roere af. Jeg mener, det er ganske uforsvarligt at afholde et ergometerstævne, når meldingen fra myndighederne i dag netop er at inddæmme tingene for at sikre, at der ikke spredes smitte. Jeg forstår slet ikke, hvorfor det ikke tages alvorligt, når vi ser på, at andre idrætsorganisationer har taget deres konklusioner, og aflyser. Ikke mindst, da et ergometerstævne netop kan være grobund for smitte, når deltagerne sveder, hoster, og måske også kaster op. Jeg er meget, meget undrende overfor hvis nogen vælger at gennemføre og trodse advarslerne, og ikke mindst, at roforbundet ikke rigtigt vil forholde sig direkte til det, lyder det fra den kendte træner i Dragør Roklub.



Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Morten Juel Hansen har fået bygget en solid kaproningsafdeling op i Dragør Roklub. Her er det sønnen, Frederik, en af de dygtige roere fra Dragør. Flere unge kaproere skulle have roet om Fynske Mesterskaber, men Morten Juel Hansen tog beslutningen om at melde dem af, og blive hjemme. Foto Mette Bacher
DFfR nedsætter task force-udvalg
Dansk Forening for Rosport har tidligere fredag meldt ud, at der er nedsat et Task Force-udvalg, der skal følge udviklingen af Corona Virus, og hvordan det internationale roforbund og Danmarks Idrætsforbund forholder sig til tingene.
Det er DFfRs Formand, Henning Bay Nielsen, DRCs Formand, Thomas Ebert, Sportschef, Finn Trærup-Hansen og Sekretariatsleder, Bent Jørgensen, der står for opgaven med at vurdere situationen og forholde sig til konsekvenserne for aktiviteterne i dansk roning.

Umiddelbart har DFfR besluttet sig for at forholde sig til landsholdsroernes færden i det næste stykke tid, hvor der både er tale om træningslejre og de første World Cups, som netop er beliggende på de steder, hvor Corona Virussen for alvor har slået til, i Italien, hvilket man kan læse ud fra den melding, DFfR har lagt på sin hjemmeside tidligere i dag, d. 6. marts:

"På nuværende tidspunkt er den vigtigste prioritering for det nedsatte task force at vurdere, hvordan vi skal forholde os til de regattaer som ligger i Italien til foråret og eventuelle meldinger fra myndighederne vedrørende restriktioner på afholdelse af større møder."
Sådan lød afslutningen på dagens udmelding fra DFfR.

Men i dag handlede det også om man skulle gennemføre et stort ergometerstævne, og DFfRs Hovedgeneralforsamling i næste uge, der for begge arrangementers vedkommende afholdes på Fyn.Der fremkom dog ikke yderligere oplysninger om dette fra Task Force-udvalgets side.

De ansvarlige roledere fra København valgte at kontakte Reiner Modest, for at drøfte situationen om morgendagens stævne på Fyn, og der var ikke langt fra tanke til handling.
Det ville ikke give nogen mening at afvikle arrangementet, som situationen har udviklet sig på baggrund af myndighedernes udmelding, tidligere i dag.


Opkald fra Søren Lykke-Jensen, Middelfart Roklubs formand:
- Hej Mette, jeg lovede at melde tilbage til dig, og vi har taget en beslutning om at aflyse arrangementet. Det var også sådan, at klubberne begyndte at melde roerne af, og det ville ikke give mening at afholde mesterskaberne, siger Søren Lykke-Jensen, der nu fik travlt med at informere de deltagende klubber om aflysningen.


Opkald fra Morten Juel Hansen, Dragør Roklub
Jeg har netop kontaktet Reiner Modest, og opfordret til, at stævnet aflyses. Det kan ikke være rigtigt, hvis dansk roning gennemfører et stævne, når alle andre vælger at aflyse af hensyn til den alvorlige situation, der er omkring os, og det var Reiner naturligvis helt enig i, siger Morten Juel Hansen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Fv. Kasper Haagensen, og Morten Juel Hansen er begge internationale rodommere. De tog en vigtig beslutning tidligere i dag, da de meldte deres roere af fra Åbne Fynske Mesterskaber i Middelfart, og tog kontakt til arrangørerne for at opfordre dem til at aflyse regattaen. Foto Mette Bacher
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Reiner Modest havde brugt mange timer på at laste ergometerne til lørdagens regatta, men han tog en beslutning om at blive hjemme. Foto Mette Bacher
Opkald fra Reiner Modest, Concept II
- Det er det eneste rigtige at gøre, og den beslutning tog Morten Juel Hansen og jeg ret hurtigt, lyder det i telefonen fra Reiner Modest. Vi gør det også af hensyn til dansk ronings ansigt ud af til overfor omverdenen, for det vil være skrupforkert, hvis vi ignorerer de meldinger, der kommer fra øverste sted, og lader som ingenting. Der skal tages en beslutning, og den tog vi. Jeg kontaktede derfor Søren Lykke-Jensen og fortalte, at jeg ikke ville komme til Middelfart i morgen med ergometerne, og heldigvis er det sådan, at arrangørerne ikke får et stort tab på det, da sådan en aflysning ikke påvirker startgebyrerne i denne situation, siger Reiner Modest.
- I øvrigt modtager jeg lige nu, mens vi taler, en melding fra selve Concept II om, at man ikke sender medarbejdere rundt til indendørsregattaerne i verden, så alle tager heldigvis dette her meget alvorligt, påpeger Reiner Modest og afslutter samtalen med: - Nu vil vi også gerne snart se en udmelding fra DFfR om Hovedgeneralforsamlingen. Det vil næppe komme bag på nogen, hvis den aflyses helt.

Mens DFfRs udvalg forholder sig afventende og følger situationen tæt, har andre ro-nationer besluttet sig for at handle for flere dage siden.


TYSK ROLANDSHOLD TAGER KONSEKVENSEN
Således skulle det tyske rolandshold have afviklet en vigtig træningslejr i italienske Varese, og det samtidig med, at det australske landshold ville have befundet sig samme sted, men da australierne forleden meldte ud til tyskerne, at alt var lukket, har de tyske ledere taget konsekvensen: - Vi tager ikke til Varese. Vi skulle have haft udtagelser til M2-, men har besluttet at lade det ske hjemme, og det kommer til at foregå på den olympiske robane i München, skriver tyskerne:


Aufgrund des Coronavirus und der damit zusammenhängenden Schließungen öffentlicher Gebäude in Italien musste das geplante Trainingslager des Männer-Riemen-Teams vom 01.-16. März in Gavirate abgesagt werden. „Das Australian Institute of Sport, in dem die Mannschaft untergebracht ist, hat uns informiert, dass die sportlichen Einrichtungen des Trainingszentrums gesperrt sind.  Demnach ist Rudern und allgemeines Training dort nicht möglich“, erklärt Sportdirektor Mario Woldt.
Zweierausscheid nach München verlegt

De skulle have haft udtagelser i M2-, men har så rykket det til München i stedet for...
Folglich kann auch der für den 03. März angesetzte Zweierausscheid dort nicht stattfinden. Ein Ersatzort konnte aber schnell gefunden werden. „Die Ausscheidungsrennen des Männer-Zweier ohne Steuermann finden nun zum selben Termin auf der Olympiaregattastrecke in München statt. Alle Teilnehmenden sind bereits informiert“, so Woldt weiter.
Auch für das Trainingslager wurde ein Ausweichort gefunden. Vom 06. bis 22. März geht es erneut nach Lago Azul (Portugal), wo die Jungs von Disziplintrainer Uwe Bender bereits im Februar für knapp zwei Wochen ihre Zelte aufgeschlagen hatten. „Wir sind froh, dass wir so schnell reagieren konnten und Ersatz gefunden haben. ( Vi er glade for, at vi har reageret så hurtigt, og har fundet andre muligheder) In Lago Azul herrschen perfekte Bedingungen für die Sportler", erklärt der Sportdirektor. Dort wird die Mannschaft parellel zu dem bereits vor Ort trainierenden Team Deutschland-Skuller die Trainingseinheiten absolvieren.

Roinfo har kendskab til, at også et kursus med danske undervisere, som skulle finde sted i denne weekend i Tyskland, blev aflyst i morges.

SVENSK ERGOMETERSTÆVNE RAMMES OGSÅ
- Lederne bag det store ergometerstævne, SVEARODDEN, der afvikles i morgen, lørdag, samme dag, som stævnet på Fyn, har også taget Coronavirussen alvorligt og sendt en meddelelse ud via Det svenske Roforbund: 


Næste event, som DFfR skal tage stilling til, og det bør være indlysende, at der snart kommer en klar og konkret udmelding om det, er DFfRs Hovedgeneralforsamling, der skal afholdes næste lørdag, den 14. marts i Middelfart.

På baggrund af dagens udmelding fra myndighederne, beslutningen om aflysningen af Fynske Mesterskaber på Fyn, samt hvad der besluttes i forbindelse med HGF på næste lørdag, har flere roledere igennem det meste af fredagen forsøgt at kontakte DFfRs Formand for en kommentar, og en udmelding om situationen, uden at det er lykkedes at få kontakt.

Nedenfor kan du se, hvordan formanden for Danske Studenters Roklub greb situationen an, med rettidigt omhu, og det allerede den 28. februar:

Coronavirus

Kære medlemmer,
Coronavirus spreder sig i store dele af verden, og lige om lidt kan vi have en pandemi. Problemets omfang skyldes, at virus er meget smitsom, og at der er tale om en ny virus, som ingen er immune overfor.

I Danmark så vi det første tilfælde i denne uge, men det er formentlig kun et spørgsmål om tid, før vi ser de næste. DSR vil derfor gerne bede dig, som aktiv bruger af klubhuset, være ekstra opmærksom på dig selv og dine klubkammerater i DSR.

Vejledning:
  • Har du været i udlandet, uanset hvor i verden, skal du være ekstra opmærksom på dit helbred. Selv milde symptomer efter udlandsrejse bør foranledige, at man bliver hjemme (feber, snue, hoste, ondt i halsen, vejrtrækningsbesvær)
  • Coronavirus kan smitte før symptomdebut, så er du i tvivl, og har du været ude og rejse i risikoområder, vil vi opfordre til, at du bliver hjemme et par ekstra dage.
  • Coronavirus og mange andre virus smitter ved hoste og væskedryp, så sørg for at hoste/nyse i dit ærme (og ikke i dine hænder). Sørg altid for god håndhygiejne.
  • Når du har trænet i ergometer, på cykel eller med vægte, skal du tørre ekstra godt af med sprit. Det kan også være en god idé at tørre af, før du tager redskaberne i brug.
  • Føler man sig syg, bør man ikke træne og bliv hjemme.

Til sidst vil jeg gerne appellere til folks sunde fornuft, og bede jer om at være ekstra opmærksomme.
Mvh
Kasper Haagensen, formand

Næsten alle mente det var en god ide

MEN måske ender det som en fiks ide?
 
Af Leif Thygesen
På roinfo forsøger vi en gang i mellem at lave nye tiltag. Det er ikke alt, der lykkes. For nogle år siden forsøgte vi at lave en afdeling med ”Navnenyt”. Den ide slog aldrig igennem, og afdelingen for navnenyt døde i stilhed efter et års tid uden at nogen protesterede.
Den 3. februar 2020 skrev roinfo et åbent brev til ronetværkene rundt omkring. I brevet stod
 
Kære Ronetværk
I et forsøg på at få alsidigheden i dansk roning frem, skal roinfo hermed tilbyde jer at få jeres program for den kommende rosæson med på roinfos kalender – kalenderen gælder frem til og med december 2020. Indtil videre er det næsten kun kaproninger, der er på roinfos kalender, men vi vil gerne bringe jeres fællesarrangementer, så man samlet et sted kan se, hvad der sker i dansk roning både på elite- og motionsplan.
​Arrangementer kan for eksempel være madpakketure, fælles roture, lokale kaproninger, træffestævner, stævner for ungdomsroere og lignende. Eneste krav til arrangement er, at det involverer to eller flere roklubber.
Vi hører også gerne om arrangementer, der ikke er arrangeret af ronetværket, men som alligevel har deltagelse af to eller flere roklubber. Det kunne for eksempel være Amagerregattaen, Juleroning, faste påske- pinse- eller andre helligdagsture – altså alt det, som I tager som en selvfølge i jeres roklub.
Send jeres program eller dato(er) for jeres arrangement(er) til lthygesen@youmail.dk og bliv en del af Danmarks mest komplette ro-kalender.
Roinfo kan naturligvis ikke nå at dække alle arrangementer, men vi vil forsøge at besøge et repræsentativt udvalg både geografisk og indholdsmæssigt og præsentere det hele på roinfo – måske er det jeres arrangement, der får besøg af roinfo.
 
Med venlig hilsen
Leif Thygesen
…..
 
PS. Dette brev er sendt til ”Formands-klubben” i ronetværket. Hvor det ikke er lykkedes at finde en formands-klub, er det sendt til den øverste klub på roning.dks oversigt. Er det ikke ”dit bord”, må du meget gerne videresende til rette vedkommende. På forhånd tak.
 
Det åbne brev blev særdeles godt modtaget. Flere læsere udtrykte begejstring for ideen, og DFfRs formand Henning Bay Nielsen sendte en mail, hvor han roste os for det nye initiativ, ja selv en af roinfos ellers meget skarpe kritikere, der ikke bare sådan smider om sig med superlativer, beskrev projektet som ”Rigtig god ide”. Således overøst med roser satte Signaturen sig ned og ventede på, at programmer og oplysninger om arrangementer skulle vælte ind i roinfos postkasse, så ideen kunne føres ud i livet.
Men i dag den 9. marts 2020 må Signaturen konstatere, at der endnu ikke er dukket nogle programmer eller oplysninger om arrangementer op.
Der er nogen, der siger, at man kan tænke så længe over en ide, at det bliver til en fiks ide. På trods af det tror Signaturen tror stadig på ideen, og der kan jo være flere gode grunde til at ronetværkene ikke har haft tid til at sende deres programmer. Måske var programmet ikke helt på plads, men nu er vi efterhånden meget tæt på rosæsonen, så mon ikke programmet er klart nu?
Jeg skal derfor tillade mig at rykke:
Har du et program for dit ronetværks aktiviteter eller et link, hvor jeg kan se programmet, så send program/link til lthygesen@youmail.dk. Du behøver ikke at være formand for netværket for at sende programmet.
Roinfo vil så omkring hvert månedsskifte forsøge at lave et overblik over hvad, der venter de danske roere i den kommende måned.
lthygesen@youmail.dk

Undersøgelse om spiseforstyrrelser

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Model- og arkivfoto. Leif Thygesen. Billedet har intet med undersøgelsen at gøre, men er blot blikfang.
I samarbejde med Team Danmark, Danmarks Idrætsforbund og Psykiatrien i Region Syddanmark

Kære danskere roere
 
Vi søger deltagere i alderen 15-45 år til et projekt, hvor vi undersøger træningsmønstre, kropsopfattelse, spiseforstyrrelser og helbred.
Man kan deltage ved at klikke på linket til vores spørgeskema og besvare spørgsmålene: https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=H9CJCZ7JUJ16
 
Det tager ca. 15 minutter at udfylde skemaet, og man kan deltage i en konkurrence, hvor vi trækker 50 vindere af 2 biografbilletter til en værdi af 180kr. Vinderne får direkte besked.
Der er mulighed for at deltage anonymt, og besvarelserne vil kun blive brugt til forskning. Det betyder, at vi ikke tager yderligere kontakt til dig og alle dine svar bliver behandlet fortroligt.
 
Projektet har til formål at afdække forekomsten af spiseforstyrrelser og relaterede problematikker i motion og sport med henblik på at kunne udvikle forebyggelsestiltag.
 
Vi kommer fra Syddansk Universitet og Psykiatrien i Region Syddanmark. Projektleder er lektor og psykolog Mia Lichtenstein. Projektmedarbejder er forskningsassistent og psykolog Lauge Haastrup.
 
Hvis du har spørgsmål, må du meget gerne kontakte Lauge Haastrup: Lauge.haastrup@rsyd.dk eller Mia Lichtenstein: mlichtenstein@health.sdu.dk
 
På forhånd mange tak for dine svar. De er værdsat.
Venlig hilsen

Lauge Haastrup
Psykolog ,Telepsykiatrisk Center, Telepsykiatrisk Forskningsenhed
Direkte: Heden 11, 1. sal, 5000 Odense C. Hovednummer: 9944 9550
www.psykiatrienisyddanmark.dk

Lukket, aflyst og ramt af restriktioner

2020 byder på en anderledes og kedelig sæsonstart
 
Af Leif Thygesen
Som roer glæder man sig normalt til slutningen af marts, hvor roklubberne traditionelt hejser standeren som et synligt tegn på, at rosæsonen på vandet er startet. Det er en festdag for roklubberne, og det er også i de efterfølgende måneder, man gør en ekstra indsats for at skaffe nye medlemmer til klubben med roskoler, åbent hus og andre tiltag.
Dansk Forening for Rosport, den enkelte roklubs bestyrelse, ronetværkene og andre har udarbejdet planer for sportslige- og sociale robegivenheder i sæsonen 2020. Kaproerne glæder sig til at dyste på vandet efter at have banket watt efter watt i Concept2 maskinerne, motionsroerne ser frem til hyggelige og sunde ture på vandet, og langtursroerne er utålmodige efter at komme af sted. Jo, foråret, standerhejsningen og sæsonstarten på vandet er imødeset med spænding, begejstring og glæde…
​Men i år - 2020 - er det hele anderledes. Coronavirussen har overtaget alt. Store dele af samfundet er gået helt i stå. En dyne af skuffelse, mismod og afmagt har lagt sig over Danmark (ja, hele verden for den sags skyld) og dermed også over roklubberne. Jo, der er kun tale om en fritidsinteresse, en idræt og ikke noget livsnødvendigt. De udfordringer svage og ældre udsættes for er betydeligt værre og tåler slet ikke sammenligning med de ofre roerne må bringe. Derfor kan man jo godt tillade sig at være lidt ked af, at man lige nu må undvære det sociale liv og det sportslige samvær, man har i roklubben. Der er jo en grund til, at man er medlem!
 
På rundtur til klubberne
Roinfo har taget en hurtigt rundtur på roklubbernes hjemmesider og de steder, hvor der er opdateret er det ordene: lukket, aflyst og restriktioner, der går igen. Ikke alle roklubber takler problemet på samme måde, men alle de roklubber, der har meldt ud, tager problemet alvorligt og retter sig selvfølgelig efter myndighedernes, Dansk Forening for Rosports og Danmarks Idrætsforbunds anvisninger.
Cirka 50 roklubber havde i går den 14. marts 2020 meldt ud på deres hjemmesider, at klubbens aktiviteter er lukket, aflyst eller er ramt af kraftige restriktioner.
På kort sigt gør det nok ikke så meget. Roklubberne skal nok komme i gang igen, men man kan frygte for den langsigtede virkning. Roning er i forvejen presset rent medlemsmæssigt, og med et ”forsømt forår” er der stor risiko for, at antallet af de nye medlemmer rosporten skulle høste i 2020 bliver væsentlig mindre. Dermed bliver en - i forvejen - uheldig udvikling, hvor medlemmernes gennemsnitsalder stiger, måske accelereret.

Kaproerne særlig hårdt ramt
Man kan kun håbe, at coronasmitten aftager hurtigt, og det snarest igen vil være muligt at mødes uden restriktioner. Roklubberne må så prøve på igen hurtigst muligt at komme op i fulde omdrejninger, ja måske endda ligefrem giver den yderligere gas for at indhente det forsømte.
Et særligt kapitel er kaproerne, der har forberedt sig gennem flere år til OL. FISA har netop meddelt, at forårets tre World Cups og Den Olympiske Kvalifikationsregatta, der skulle roes i Lucerne i tidsrummet 17. – 19. maj er aflyst. Det efterlader landsholdet som et stort spørgsmålstegn. Alt er usikkert – ja, man er endda ikke sikker på, at OL bliver gennemført. Hvis landsholdsroerne og staben omkring dem er frustrerede, er det forståeligt.
Roinfo sender et kæmpe elektronisk og smittefrit knus til alle danske roere med et stort håb om, at roklubberne og roere på alle niveauer - trods alt – må få en god sæson.
lthygesen@youmail.dk

Savnede du også standerhejsningen?

I dag er normalt store standerhejningsdag i de danske roklubber, men det har coronavirussen sat en stopper for. Men du behøver ikke helt at undvære standerhejsningen. Som en service for vores læsere bringer roinfo her en gør det selv standerhejsning.

Sådan gør du
Rejs dig op. Er du en mand tager du en eventuel hovedbeklædning af. Afsyng nedenstående sang og klik derefter på billedet

Flagsangen
Der er ingenting, der maner
som et Flag, der gaar til Top,
mens det drager vore Hjerter
og vort Sind mod Himlen op -
og det vajer under Saling
som en flammende Befaling,
aah, men ogsaa som en Hvisken
om det største, som vi ved:
Ikke din og ikke min,
men hele Folkets Evighed.
Axel Juel 1915/Georg Rygaard 1917.

Historien om ”Carl Emil”

Robåden der blev til blomsterkumme

Af Leif Thygesen

På Strandpromenaden i Nakskov er der en lidt alternativ kolonihave. Her er ikke kartofler, gulerødder og radiser, men haven er gjort til et spændende, sjovt og anderledes område, hvor der blandt andet er udstillet vejskilte, gamle træhjul og såmænd også et toilet. Cirka midt på grunden står en vejviser, der viser, hvilken vej man skal gå, hvis man skal til Lidl, Hestehovedet eller på Bodega.
I denne kolonihave er der også en dobbeltsculler, der er brugt som blomsterkumme. I 2019 var den i fuld længde – her i 2020 er det kun den forreste luftkasse, der er tilbage. Båden hedder ”Carl Emil” og har tilhørt Nakskov Skibsværft Roklub.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
I 2019 var ”Carl Emil” blomsterkumme i fuld længde. Foto Leif Thygesen
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Bådebygger Henry Larsen, Tøxensvej, Køge, byggede ”Carl Emil”. Skulle det i 1960´erne og 1970´erne være kvalitet, så skulle det være en båd bygget af Henry Larsen. Foto ”På vandet”. DFfR 1987.
”Carl Emil” blev bygget af Henry Larsen
Hvordan endte dobbeltsculleren sine dage som blomsterkumme? Vi skruer tiden tilbage til 1977-78. Dobbeltsculleren ”Carl Emil” er bygget af den legendariske bådebygger Henry Larsen, Tøxensvej, Køge. Henry Larsen var uddannet møbelsnedker og sad sammen med Børge Raahauge, Harry Knudsen, Erik Larsen, Henry G. Larsen og styrmanden Harry Knudsen på den danske firer med styrmand, der vandt bronze ved OL i London i 1948.
I 1949 begyndte Henry Larsen at bygge robåde som hobby, og efterhånden udviklede tingene sig så langt, at de fleste danske roklubber valgte en Henry Larsen båd, når der skulle anskaffes en kaproningsbåd af bedste kvalitet.
I 1960´erne og 1970´erne var man begyndt at bygge både i plast, men skulle det være let og hurtigt, blev båden bygget af cedertræ fra Brasilien. ”Tidligere fik jeg cedertræ fra Honduras og Nicaragua, det var af bedre kvalitet. Men de har desværre for travlt med at slås i dag”, sagde Henry Larsen i 1987.
Desværre var de tynde og lette både meget skrøbelige, og ramte man et stykke drivtømmer, kunne det være nok til at båden fik en læk. Men den kunne repareres fra den ene dag til den anden ved hjælp af vandfast lim, noget snor og nogle træklodser til at klemme lækken sammen, når der var masseret lim i lækken. Havde man ikke tid til en øjeblikkelig reparation, klarede man lækken med et stykke lærredstape – i dag nok bedre kendt som gaffa.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Nakskovs borgmester Carl Emil Hansen døber ”Carl Emil”, uden at vide, hvad båden skal hedde. Til højre er det formand for Nakskov Skibsværft Roklub, Ib Sommerfeldt. Foto Folketidende
Gudfar døbte båd uden at kende navnet
I slutningen af 1970´erne havde Nakskov Skibsværft Roklub sparet cirka kr. 30.000 sammen til en ny Henry Larsen dobbeltsculler. Båden skulle døbes ved standerhejsningen 1. april 1978.
Nakskov Skibsværft Roklubs formand Ib Sommerfeldt Petersen inviterede Nakskovs daværende borgmester Carl Emil Hansen (A) til standerhejsning, og spurgte om han ville have æren af at døbe en ny båd. Det svarede Carl Emil Hansen ja til, og da man ved standerhejsningen nåede frem til programpunktet ”Bådedåb” spurgte Carl Emil Hansen forståeligt nok: ”Hvad skal båden hedde”?  ”Det kan du se om lidt”, svarede Ib Sommerfeldt, og så måtte Borgmesteren døbe den nye båd kun med et par ord om, at han ønskede den held og lykke og mange sejre. Først på det tidspunkt blev afdækningen af navnet fjernet, og borgmesteren kunne se, at båden skulle hedde ”Carl Emil”. Således blev båden opkaldt efter gudfaderen. Da borgmesteren så, hvad båden skulle hedde, udbrød han: ”Så må vi håbe, at den vinder mere end mig, jeg vinder kun hvert fjerde år”.
At Carl Emil Hansen og socialdemokraterne vandt byrådsvalget hvert fjerde år, var på det tidspunkt en selvfølge. Det var ikke uden grund, at Nakskov blev kaldt ”Den røde by i det røde amt”. Carl Emil Hansen var uddannet journalist og kom til Nakskov, da han overtog jobbet som redaktør af A-pressens dagblad ”Ny Dag”. Carl Emil Hansen havde hele sit liv været glødende socialdemokrat, og i 1962 kunne han så iføre sig Nakskovs borgmesterkæde. Carl Emil Hansen var Nakskovs borgmester frem til 1985.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Signaturen og Erik Pedersen var de sidste, der roede i ”Carl Emil”. Den 20. august 2010 var båden på vandet for sidste gang. På fotoet er det dog Nakskov Roklubs dobbeltsculler ”Vejlø”, som Signaturen og Erik ror. Foto Henrik Petersen
”Carl Emils” karriere ukendt
Hvem der roede i ”Carl Emil”, og hvor mange sejre den hjemførte i årenes løb, gemmer sig desværre i historiens tåger. Men den afmatning der i slutningen af sidste århundrede ramte Nakskov Skibsværft Roklub bevirkede, at ”Carl Emil” i mange år lå og samlede støv på hylden i bådhuset.
I 2010 kom båden så på vandet igen. Den 27. juli løftede Erik Pedersen - tidligere dansk mester i singlesculler og toer uden styrmand - og Signaturen båden ned fra hylden og søsatte den.
Den 32 år gamle båd var temmelig udtørret, og det knagede og bragede en god del i spanter, toftelister og rigge, da båden blev udsat for pres. Måske var båden også vægtmæssigt belastet lige i overkanten af, hvad den var bygget til. Efter endt tur løftede vi båden over hovedet for at bære den på plads med det resultat, at en god del af apteringen faldt ud af båden. Stumperne blev samlet op, og Erik fik med lim, skruer og håndværksmæssig snilde repareret båden, som i øvrigt var ganske udmærket at ro i. ”Carl Emil” fik endnu to ture på vandet med Erik Pedersen og Signaturen ved årerne. Den 20. august 2010 var det så slut. Bådens sidste tur blev ifølge logbogen på elleve kilometer i sol, 20 grader celcius og 5 m/s fra SSV. Udover at det blev ”Carl Emils” sidste tur, vil turen også blive husket for, at vi var tæt på at kollidere med en svaneunge, og at turen kom til at koste Erik og Signaturen hver et par sko. Vores store sportssko passede ikke rigtigt i spændholterne, så før turen blev skoene parkeret på broen inden vi entrede båden. Da vi kom hjem var skoene væk. I strømpesokker måtte vil løfte båden op og lægge den på plads.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Selvom ”Carl Emil” i dag fungerer som blomsterkumme, er den stadig reglementeret udrustet. Den har både spidsbold og nummerholder. Foto Leif Thygesen
Troløse roere
Året efter anskaffede Nakskov Skibsværft Roklub en dobbeltcoastal og Erik Pedersen og Signaturen valgte herefter denne båd til de fælles ture. Dobbeltcoastal-båden kunne i sagens natur klare mere sø, og på den måde var den også nemmere for os at ro, og ”Carl Emil” fik igen lov til at samle støv på hylden i bådhallen.

Reinkarnation
I 2019 kasserede Nakskov Skibsværft Roklub flere af sine gamle træbåde blandt dem ”Carl Emil”. En kolonihaveejer, der havde en have et par hundrede meter fra Nakskov Skibsværft Roklub, så den kasserede båd ligge udenfor klubhuset, og spurgte om han måtte få den. Det fik han lov til, og således endte ”Carl Emil” sine dage som blomsterkumme. Hvis man tror på reinkarnation, kan man sige, at ”Carl Emil” genopstod fra båd til blomsterkumme og hvem ved? Måske vandre ”Carl Emils” sjæl igen tilbage til en ny robåd, når den er færdig med at være blomsterkumme?
lthygesen@youmail.dk
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
”Carl Emil” endte sine dage som blomsterkumme i hyggelige omgivelser. Foto Leif Thygesen

Danske ropiger i Ekstra Bladet

Tekst Mette Bacher

Det er efterhånden blevet en sjælden ting, at roerne fylder godt i avissiderne, og det sker højst, når kaproerne har vundet en ædel medalje ved et VM eller et OL - men det danske rolandshold, der netop er vendt hjem fra den traditionelle træningslejr i Portugal, har, for kvindernes vedkommende fået en pæn og stor omtale i sidste fredags udgave af Ekstra Bladet.
Således bringer tabloidavisen et helt midteropslag, om det kvindelige rolandshold, hvor en-åres gruppen befinder sig i Odense, i en slags isolation.
- Nu bor vi isoleret i små grupper i tre sommerhuse, fortæller Nina Hollensen, 27, Aarhus Roklub, der for nyligt gjorde medicinstudiet færdigt og med den baggrund har særligt fokus på omstændighederne, skriver Ekstra Bladet.
- For at bryde smittekæden er det jo vigtigt at begrænse den sociale omgang med andre, og her minimerer vi berøringsfladen til omverdenen, og er sammen i mindre enheder. Meningen er, at vi er mere isolerede her, end hvis vi eksempelvis boede hjemme hver især med bofæller og indkøbsture. Her bestiller vi mad over nettet.
Kvinderne havde besluttet sig for et 14 dages træningsforløb, som begyndte sidste mandag, men midt i det hele kom meldingen om, at årets OL flyttes til 2021. Nina Hollensen fortæller, at stemningen nu blev præget af, at der er lang tid til, at de skal toppræstere, som ved et OL, og det nu drejer sig om at finde ind til kernen ved glæden ved at ro og i det mindste at finde en anden mening med den træning, de er i gang med.
Nu står Nina Hollensen midt i et personligt planlægningskaos: - Jeg skal starte i turnus, som læge her i sommer, og skal vælge om en uge. Hvis jeg skal til OL, skal jeg kunne aftale med min nye afdeling, om jeg kan få orlov.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Nina Hollensen, der her stroker, var med ved OL i Rio, med Bagsværd-roeren: Lisbet Falch Jakobsen i 2X. Foto Mette Bacher
De danske kvinder skulle have roet for deres chance ved årets OL-kvalifikationsregatta i Luzern, men også denne regatta er aflyst grundet Covid19.
På træningslejren i Odense er, udover Nina Hollensen, Aarhus Roklub, også Anne Larsen, Odense Roklub, Trine Dahl Petersen, Holstebro Roklub, og Nicoline Laidlaw fra Danske Studenters Roklub.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Nicoline Laidlaw er pt. Nina Hollensens makker i W2-, og i 2019 var det Holstebros Trine Dahl Petersen og Nina Hollensen, der dannede en W2- i landsholdssammenhænge. Foto Mette Bacher

Dansk roning går nye veje for at skaffe unge medlemmer

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Dansk Forening for Rosport har lånt fire Manta5 Hydrofoiler XE-1, som kan afprøves af interesserede klubber, når roklubberne igen åbner. Foto Manta5
Eurow starter forhandling af Manta5 Hydrofoiler XE-1

​Af Leif Thygesen

Mens medlemstallet i Dansk Forening for Rosport (DFfR) de senere år har været stagnerende, har medlemstallet i Dansk Cykel Union været i fremgang. Dansk rosport har skævet til denne udvikling og kan konstatere, at det er de individuelle idrætter, som for eksempel cykling, der er i fremgang.
”Vi har overvejet, hvad vi skal gøre. Det er åbenbart ikke nok at tilbyde individualisterne roning i singlesculler. Singlesculleren kræver nok for meget teknik og for lang tids træning, inden man behersker den godt nok til at tilfredsstille unge medlemmer, der vil brænde krudt af her og nu”, siger Kasper Haagensen, formand for DSR, medlem af Hovedbestyrelsen og desuden formand for et produktudviklingsudvalg under DFfR, der refererer direkte til DFfRs hovedbestyrelsen.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Kasper Haagensen har været med til at finde det nye tilbud til de danske roere. Arkivfoto Leif Thygesen
Kasper Haagensen fortsætter: ”På New Zealand fandt vi firmaet Manta5, der fremstiller vandcyklen ”Hydrofoiler XE-1.”
Når jeg siger ”vandcykel”, er det nødvendigt at understrege, at man skal glemme alt om ænderne i Bonbonland eller andre fantasifulde vandcykler i forlystelsesparker. Her er tale om en strømlinet racer med op til 20 gear, som giver mulighed for at komme op over 40 kilometer i timen.
Cyklen er den første i verden, der fungerer ved hjælp af hydrofoil-teknologi, som løfter det meste af cyklen over vandoverfladen, og gør det muligt at holde balancen.
Vandcyklen kan drives frem udelukkende ved pedalkraft, men kan ligesom almindelige cykler også fås i en version, hvor der er indbygget en batteridrevet motor. Det giver nogle muligheder - også i forhold til ældre medlemmer af roklubberne”.
Du kan se Hydrofoilerne i aktion i denne lille præsentationsvideo:
https://video.repubblica.it/tecno-e-scienze/come-un-aliscafo-ecco-la-bici-elettrica-che-va-sull-acqua/288208/288817
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Manta5 Hydrofoiler XE-1 har et flot strømlinet design og er fremstillet af kulfibre. Foto Manta5
Eurow vil forhandle Hydrofoilerne
Rosportens eget selskab, Eurow, har haft forhandlinger med Manta5. Direktør for Eurow, Peter Froskov, siger, at man nu er så langt i forhandlingerne med Greg Johnston, direktør for Manta5, så det har været muligt at få fire Hydrofoiler XE-1 til Danmark på prøve. Hydrofoilerne vil blive præsenteret ved førstkommende regatta, der gennemføres i Danmark.

Roklubberne får mulighed for at afprøve det nye materiel
Men ellers oplyser Peter Froskov, at det er meningen, at de fire hydrofoiler skal rundt i landet for at blive afprøvet af de danske roere, når roklubberne igen åbner. ”Hydrofoilerne kan pakkes sammen, så de næsten ikke fylder noget, så vi sender en almindelig stor trailer rundt i landet med hydrofoilerne til de klubber, der ønsker at afprøve det nye materiel. Denne afprøvning foregår i samarbejde med roinfo, der har lovet at dække afprøvningen intenst og stå for markedsføringen af det nye produkt. Det er derfor hos roinfo, man skal booke, hvornår man ønsker besøg af traileren. Ønsker jeres roklub besøg, så send en mail til lthygesen@youmail.dk med de dage I ønsker at disponere over de fire Hydrofoiler XE-1.” Bookningen foregår efter først til mølle princippet.
Eneste ulempe ved Manta5 Hydrofoiler XE-1 er prisen. Lige pt forhandles hydrofoileren til 6.590 euro eller cirka kr. 49.250, men det er trods alt mindre, end hvad en kvalitets singlesculler koster.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
DFfRs formand Henning Bay Nielsen. Arkivfoto Leif Thygesen
I en kommentar til Hydrofoilerne siger DFfRs formand Henning Bay Nielsen: ”Jeg var først modstander af projektet, men kan nu godt se, at vi bliver nødt til at tilbyde noget mere og nyere end bare robåde, hvis vi vil have fat i de unge mennesker. Håbet er jo, at vi kan gelejde dem over i en outrigger og på den måde få nye kaproere, når de unge mennesker så at sige har cyklet hornene af sig.
En anden ting er: Tager vi ikke Hydrofoilerne ind, så gør cykel-, sejl- eller kajakklubberne det, og så er vi på forhånd kørt bagud. Så bestil roligt et besøg af traileren med Hydrofoilerne hos lthygesen@youmail.dk. Jeg glæder mig i øvrigt meget til selv at prøve en tur på en Manta5 Hydrofoiler XE-1.”
Du kan se mere om Manta5 Hydrofoiler XE-1 her: https://eu.manta5.com/pages/spec

TILLYKKE TIL OL-VINDER: RASMUS QUIST

Tekst og foto: Mette Bacher

TILLYKKE MED FØDSELSDAGEN
OL-vinder: Rasmus Quist runder i dag 40 år


Det var en drengedrøm om at vinde olympisk guld, hvor medaljen kunne hænges op på væggen, der betød, at roer Rasmus Quist begyndte at gå til roning, som 12-årig, og få succes dermed.
Fredensborg Roklub og Esrum Sø blev stedet, hvor Rasmus "trådte sine roer-barnesko", og søklubben, der i forvejen altid har haft enkelte roere, som kunne toppræstere, havde en dygtig ung træner, Torben Nielsen, der straks så potentialet i Rasmus Quist.
Også  Rasmus´ forældre har taget roningen til sig, og er i dag dygtige mastersroere i Fredensborg Roklub.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
OL-vinder, Rasmus Quist runder i dag de 40 år. Her ses han i 2016, på Københavns Rådhus, hvor hovedstadens OL-atleter blev præsenteret, inden turen gik til OL i Rio. Foto Mette Bacher
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Ved Danmarksmesterskaberne i 2008 på Maribo Sø, tog Rasmus Quist & Søren Eriksen, tidligere Verdensmester i LM8+, og i 2008, mastersroer fra Fredensborg Roklub fusen på de øvrige deltagere ved at vinde Danmarksmesterskabet i M2X til klubben i den nordsjællandske slotsby. Foto Mette Bacher
Som juniorroer opnåede Quist at vinde bronze ved VM i Hazewinkel på en hamrende varm finaledag i 1997, hvor han i dobbeltfirer med Martin Nielsen, Saxkjøbing, John Olsen, KVIK, og Morten Ølgaard Nielsen, KVIK, fik sit første store internationale gennembrud i rosportens verden, og siden gik det slag i slag.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Sådan sad de i båden, da de i 1997 vandt bronze ved Junior-VM, og her, 20 år senere ved Sorø Regattaen i 2017: Fv. Rasmus Quist, Fredensborg, Morten Ølgaard Nielsen, KVIK, John Olsen, KVIK, og Martin Nielsen, Saxkjøbing. Både Rasmus og Martin roede senere for Danske Studenters Roklub. Foto Mette Bacher
I 2001 er det Nykøbing Falster-roeren, Mads Rasmussen, der bliver ny makker til Rasmus Quist, og de to danner et fantastisk stærkt makkerpar i LM2X, og ror den ene internationale ædle medalje hjem efter den anden. Det bliver til OL-bronze, to verdensmesterskaber, en VM-sølvmedalje og to VM-bronzemedaljer, hvor Rasmus og Mads sætter kronen på værket med en olympisk guldmedalje i 2012 i London. Begge ror i de senere år for Danske Studenters Roklub, og vinder, udover ædle internationale medaljer, også mange Danmarksmesterskaber hjem til storklubben.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Rasmus Quist har en større samling af Danmarksmesterskaber, og i flere år stod han bag titlerne i: 2X, 4X & 8+ ved DM. Her på Bagsværd Sø, hvor Rasmus vinder 8+, han ses med matroshat, og ellers er det: fv. Asta Øjvind Nielsen, styrkvinde, Lars Fjord, Tøger Berg Rasmussen, træner Nils Menke, Emil Espensen, Mark Hartsteen, Christoffer Kruse, og foran på hug: Frank Steffensen og Sverri Nielsen. Foto Mette Bacher
Dagens fødselar fortæller til Ritzau om det med at vinde olympisk guld:
  • Selvfølgelig har jeg medaljen fremme engang imellem. Ikke så ofte, for den er jo bare et symbol. Det var mere oplevelsen, og det, der var omkring det, der var stort. Det er det største, man kan vinde, som sportsmand.
  • Engang imellem finder jeg løbet på YouTube, og glæder mig over det igen. Det er noget, jeg stadig er stolt af, siger Rasmus Quist til Ritzau.
Om makkerskabet med Mads Rasmussen, siger Rasmus Quist:
  • Det har været en succes, at vi har kunnet få det samarbejde og venskab til at køre i så lang tid. Det er ligesom et ægteskab, vi har altid været ærlige overfor hinanden, og snakket sammen om, hvordan vi fik samarbejdet til at fungere, siger Rasmus Quist om den tidligere romakker, som han stadig ses med privat.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
De to, Mads Rasmussen & Rasmus Quist har, udover guldfireren, dannet en af Danmarks mest succesrige bådtyper gennem tiderne, LM2X, og vundet: OL-guld, OL-bronze, 2 VM-guld, 1 VM-sølv- og 2 VM-bronzemedaljer hjem til Danmark. Foto Mette Bacher
Roningen er der ikke længere så meget tid til, for med et fuldtidsarbejde, som "rørabe", som Rasmus Quist præsenterer sit arbejde, som VVS-installatør, på facebook, og tre drenge i alderen: ni, seks og fire år, er der nok at se til.
Quist bor med sin kone, Sine Christiansen, tidligere toproer fra Hadsund Roklub, og de tre sønner, i Bagsværd.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Picture
Marius, Theodor og Ebbe er efterhånden blevet ni, seks - og fire år, og der er nok at se til for Rasmus Quist og fru Sine, der i flere år har boet i Bagsværd, tæt på Rostadion, og den sø, hvor Rasmus og Mads har været på hjemmebane, og lagt mange, mange kilometer bag sig. Her er Quist-parret og de tre sønner foreviget i forbindelse med pressemødet før afrejsen til OL i Rio i 2016, hvor Rasmus og Mads kunne runde af med en 10. plads i deres flotte karriere. Foto Mette Bacher
Den runde fødselsdag bliver på grund af coronakrisen ikke fejret med en stor fest. Det håber han i stedet at kunne gøre sidst på sommeren, skriver Ritzau.

ROINFO ØNSKER ET STORT TILLYKKE MED FØS´DAGEN

Senior EM udsat

The European Rowing Board, the FISA Events Team og Poznan Organising Committee (OC) meddeler på worldrowing.com, at Senior EM, der skulle foregå 5. – 7. Juni I Poznan er udsat på grund af corona. Der arbejdes med alternative datoer i september – oktober.
Viewing all 1030 articles
Browse latest View live