Quantcast
Channel: Nyt fra Roinfo.dk
Viewing all 1030 articles
Browse latest View live

Danskernes resultater ved Coastal-VM i Monaco

$
0
0
Af: Mette Bacher

Det blev ikke til medaljer i denne omgang for de danske coastalroere ved VM i Monaco - selvom det var uhyggeligt tæt på!

Således måtte Julie Schou og Mette Dyrlund Petersen fra DSR tage til takke med en 4. plads, blot 7 sekunder fra sølvet og godt 3 sekunder fra bronzen. Sikke et gyseropgør, vi blev vidner til her. I samme finale opnåede Helle Luthmann Tibian og Anna Munck Laybourn, DSR, en 10. plads.

Imponerende var det også at opleve Kate Petersen, DSR, fra Bornholm, blive en flot nummer 10 i finalen i 1X - og da 1X altid er meget velbesøgt, har Kate grund til at være yderst tilfreds, hvilket hun også har offentliggjort på FB.

Kalundborg Roklubs Kaare Mattesen blev nummer 11 i sin finale, og her bemærkedes det, at selvom den tidligere svenske verdensmester, Peter Berg, er ude, som følge af sygdom, så har svenskerne en anden dygtig roer, der opnående at vinde bronze i denne finale. Det var Dennis Gustavsson fra Höganäs.

I B-finalen, kvindernes 2X, opnåede Skovshoved Roklubs Kate Skavin og Lise Hendriksen at blive nummer 6, mens Roforeningen KVIKs VM-debutanter, Heather Reader og Ulla Eriksen blev nummer 7. Det giver samlede placeringer, som nummer 26 og 27 ved årets VM.

I mændenes 2X, B-Finale, blev Martin Schjerning og Jannik Nilton nummer 8, og det giver en samlet placering, som nummer: 29.

Kim Dalby, Roforeningen KVIK, blev nummer 8 i B-finalen i 1X-solo.

Det er tydeligt at konstatere, at Coastalroning er blevet så populært, at deltagerantallet også er stigende, og de øvrige VM-nationer nærmest har en professionel indstilling til tingene. Der skal noget til efterhånden at komme helt frem mod medaljeskammelen, men enkelte af danskerne var tæt på, og nogen oplevede ved denne VM-debut, hvad der skal til for at komme i A-finalen, men alene det at fornemme VM-stemningen er helt unik i sig selv.

Det bliver spændende, om nu også Københavns Roklub følger trop, med et solidt og stærkt mandskab, måske tidligere kaproere, der nu giver sig i kast med coastalroning i den flunkende nye 4X+, som blev døbt for få dage siden ved Københavns Roklubs storstilede jubilæumsdag.



Vejet og fundet for let?

$
0
0
Picture
Den danske letvægtsfirer Morten Jørgensen, Kasper Winther Jørgensen, Jacob Søgård og Jacob Barsøe med deres OL-sølv fra Rio. Var det sidste letvægtsmedalje Danmark vandt ved OL? Foto Leif Thygesen
Den der kæmper har stadig en chance for at vinde – uanset hvor lille chancen end måtte være. Den der ikke kæmper har allerede tabt. 
Af Leif Thygesen
Letvægtsroere er vant til at blive vejet, og det er vel sket adskillige gange, at nogle letvægtsroere har vejet lidt for meget, og det derfor har været nødvendigt, at tabe sig lidt. Nu er det modsatte ved at ske. Letvægtsroning – som sådan – er lige nu på vægten og vedholdende rygter siger, at den er fundet for let til det olympiske program. Hvad det betyder for dansk roning behøver roinfo.dk næppe at uddybe, men vi taler om otte olympiske medaljer siden 1996 – heraf fire af guld. Ja, dansk ronings flagskib har vel de sidste tyve år været letvægtsfireren, og de to letvægtsdobbeltscullere har jo også bidraget til den danske fest – ikke mindst hos mændene i London i 2012. Det vil derfor være en katastrofe for dansk kaproning, hvis der fremover ikke udskrives letvægtsløb ved OL. 
Deltag i underskriftsindsamlingen
En kampagne for at bevare letvægtsroningen ved OL er startet. En del af kampagnen er en underskriftsindsamling, som DU kan deltage i. Det er Dansk Forening for Rosport, der har taget initiativ til underskriftindsamlingen, men danske roere er ikke alene - der er også roere i andre lande, der arbejder intenst på at bevare letvægtsroningen på det olympiske program, og sammen kan vi måske gøre en forskel.
Nedenstående finder du et link til en side, hvor der samles underskrifter til støtte for letvægtsroning ved OL. Giv din underskrift og vær med i kampen.
Nu kan man måske indvende, at Danmark og de udenlandske roere, der skriver under er en meget lille brik i den her forbindelse, og hvad nytter det i det hele taget? Der er jo ingen, der tager notits af om jeg skriver under eller ej. Til det er kun at sige: Den der kæmper har stadig en chance for at vinde – uanset hvor lille chancen end måtte være. Den der ikke kæmper har allerede tabt. Så vær med i kampen og skriv under.
 
http://www.petitions24.com/petition_urging_fisa_to_preserve_lightweight_rowing

Motionsturneringen 7. runde

$
0
0
Picture
Aalborg Dame Roklub fejrede 100 års jubilæum ved at ro mere end 100.000 kilometer. Jo, på vandet går det strygende med Mette Ploughede cox, Kirsten Kristensen, formandinde Gitte Vinter, Lone Duerlund og Bente Nielsen. Foto Lone Thrysøe Larsen
Vi gjorde det – ny rekord i Motionsturneringen
Randers Roklub laver dobbelt hattrick
Af Leif Thygesen
5.135 roere fra 48 klubber har i løbet af 2016 roet 1.942.558 kilometer, hvilket giver et gennemsnit på 378,298 km/roer. Det er ny rekord og en forbedring på næsten fem procent af den gamle rekord fra 2014, der lød på 361,824 km/roer. I USA valgte de en ny præsident, der havde sloganet: ”We gonna make America great again”, men de danske roere sagde: We gonna make rowing greater – again! Og mens Donald Trompet rendte rundt og tog på kvinderne alle mulige private steder, ja så tog de danske roere fat i åren og satte en ny rekord, og det selvom vejret drillede i oktober.
Picture
Vind fra øst/nordøst kom til at sætte sit præg på roaktiviteten i oktober 2016. Her er Egå Rosport på tur fra Vordingborg til Kalvehave i strid nordøstenvind.
​Ovenpå en september måned, der bare var præget af kanongodt rovejr, opførte vejret sig i oktober mere som efterår, og det har fået flere rapportører til at knurre lidt, men på trods af svære betingelser lykkedes det at holde tempo og intensitet, så rekorden kom i hus. Roinfo.dk skal i en senere artikel vende tilbage med en lidt nærmere analyse af den nye rekord, og hvordan det ser ud med de enkelte klubbers kilometerregnskab. Men i første omgang tager vi en stor rundtur til de 48 klubber, der er med i den sidste runde af Motionsturneringen 2016. Spænd sikkerhedsselen og tag med en tur Danmark rundt til nogle af verdens ihærdigste roere.
Supermotionsligaen
Hvis ingen skulle være klar over det, så findes Danmarks flittigste motionsroere i Randers – men det kommer jo næppe bag på vores mange trofaste læsere. Det er sjette gang i træk, at Randers Roklub kan smykke sig med laurbærbladene for førstepladsen i Motionsturneringen. Dobbelt hattrick - mindre kan ikke gøre det. Randers slutter sæsonen med et gennemsnit på 625,167 km/roer – også det er ny rekord. Den gamle rekord lød på 621,957 km og var fra 2011 – og jo, den rekord tilhørte også Randers.
​Vibeke Christensen beretter om kronjydernes aktivitet i oktober: ”Vi startede med en bøftur lørdag den første oktober. Tolv personer nød det flotte vejr på Perronen i Allingåbro og de gode danske bøffer. Det var næsten en sommerdag, den vil blive husket længe. De fleste ro-aftner har der været mange ude og ro i det fine vejr, dejligt at se de mange både på vandet og tomme bådvogne på land. Vores afslutningsrotur blev fejret med boller og varm chokolade. Femten personer var på vandet, selv om det var lidt koldt og blæsende, men vi ville lige have den tur med, inden standeren kom ned.”
Roklubben Furesø beholder sin andenplads. Også rapporten fra Furesø fortæller om en succesfuld sidste tur i rosæsonen 2016. Torben Sørensen skriver: ”Som sædvanlig blev sæsonens sidste dag det store tilløbsstykke med næsten alle vores både på vandet til "Supperoning", hvor der serveres suppe ved bålpladsen ved Kolle Kolle. Nogle både ror søen rundt først og når derved 15-16 kilometer, andre ror direkte til Kolle Kolle og må nøjes med at registrere fem kilometer.”
Picture
Aalborg Garden har indtaget Aalborg Dame Roklub og varmer op inden standerstrygning. Foto Lone Thrysøe Larsen
​Aalborg Dame Roklub har haft en jubelsæson, hvor man har fejret klubbens 100 års jubilæum. Klubben har haft stor aktivitet, og det udløser en tredjeplads i Motionsturneringen. Lone Thrysøe Larsen beretter: ”Aalborg Dame Roklub levede i den grad op til forventningerne om at nå de 100.000 kilometer - i alt blev det til 117.339 kilometer. Vi sluttede sæsonen af i det skønneste vejr med godt blandede hold den sidste dag. Derefter var der champagnebrunch i klubhuset. Ved standerstrygningen havde vi fornemt besøg af Aalborg Garden, og derefter stod den igen på mere champagne som afslutning på vores forrygende 100 års sæson.”
Egå Rosport slutter i år som nummer fire, samme placering som i sidste runde. Annie Kaalby skriver: Østenvinden satte en brat stopper for aktiviteterne i begyndelsen af oktober og næsten fjorten dage frem. Havde vi ikke haft en del langtursaktivitet ved ikke østvendte kyster og på beskyttet farvand (Silkeborg, Randers) havde oktober set rigtig skidt ud.”
Nykøbing Mors Roklub rykker en enkelt plads tilbage til femtepladsen, mens Hobro Ro- og Kajakklub vender tilbage til Motionsturneringen med piber og trommer som nummer seks i den bedste række. Sidst Hobro var med i Motionsturneringen var i oktober 2015, hvor hobrogenserne lå nummer fire i 1. division. Hmm – måske Hobro kan være med i lidt flere runder i 2017?
Picture
Hobro er tilbage i Motionsturneringen efter et års pause. Her er fem roere, der nyder den lave sol på en tur til ”paradiset” 27.10. 2016. Foto Sigurd Østergaard
Picture
Sensommer på Vejlefjord. Foto Inge Lundholm
Vejle Roklub slutter året som nummer syv. Det er i forhold til sidste runde to pladser ned - også her var det østenvinden, der drillede, fortæller Jytte Vodstrup: ”Som sikkert mange andre østvendte klubber, kom østenvinden til at genere roningen i Vejle i oktober. Vi mangler cirka 2000 "egne" kilometer for at sætte rekord. Og det er klart oktober måned, der trækker ned. Mange dage måtte roningen helt opgives, andre dage tog vi ud, men distancen blev væsentligt afkortet. Men uanset hvad, så blev det en flot sæson: næstflest samlede antal roede kilometer i klubbens historie, højeste gennemsnit i de år, hvor der har været Motionsturnering, flest roere, der har roet over 1000 kilometer på en sæson og sikkert mange andre - nogle personlige - rekorder.”
​Svendborg Roklub slutter med maner og rykker en enkelt plads frem til ottendepladsen. Ninna Larsen er roinfo.dk´s korrespondent på Sydfyn: Her i oktober har vi haft en “arbejdsom” måned for at få flest muligt op over 1000 kilometer. 
Desuden har der været kamp om at komme på “Top 10” eller beholde sin plads på denne. 12 roere har nået at få rumpen over 1000-kilometerlinjen. Derudover har fem roere passeret 2000 kilometer og en enkelt nåede 3.443 kilometer. ”
Picture
Svendborg Roklub siger tak for sæsonen 2016 til resten af Ro-Danmark. Foto Ninna Larsen
​Præstø Roklub har været sådan lidt ”on and off” i Motionsturneringen. Sydsjællænderne slutter i 2016 som nummer ni i den bedste række. Martin Poulsen fortæller om sidste rotur i Præstø: Sidste dag lige inden standerstrygningen var en båd en frisk tur til Fakse Ladeplads og andre var en tur Maderne rundt i næsten helt blink vand.  Sådan en tur får én til allerede nu at glæde sig til den nye sæson starter.”
På tiendepladsen kan vi byde velkommen i Supermotionsligaen til Fredericia Roklub. Det er første gang, at fredericianerne gæster den bedste række. Steen Houborg fortæller: ”Vi har i 2016 roet 50.234 kilometer, det højeste resultat i klubbens historie - selv formanden stod med tårer i øjnene, da han holdt talen ved standerstrygningen.  Vi har deltaget i TV2 KNÆK CANCER, hvor vi holdt gang i seks roergometre fra klokken 12.00 til 18.00. Cirka 50 friske roere måtte spytte hver 100 kroner i kassen for at deltage og sponsorerne sørgede for, at det samlede resultat kom til at lyde på 51.270 kroner. Arrangementet gav en hel del presseomtale, som har fået Fredericia Roklub på landkortet og dermed forhåbentlig flere nye medlemmer i 2017.”
Picture
Fredericia Roklub i gang med at ro penge ind til Knæk Cancer. Foto Steen Houborg
1. division
Amazonerne fra Roklubben Gefion er rykket fire pladser tilbage, men som et plaster på såret topper de flittige piger 1. division. Lotte Smedegaard fortæller: Gefion har aldrig roet så mange kilometer som i denne sæson. Vi har fået rokort.dk i denne sæson, hvilket vi tillægger den store ihærdighed for at få roet nogle kilometer. Desuden har vi haft roferie inden- og udenlands.” Roinfo.dk er ubeskeden nok til at tilføje, at den nye kilometerrekord i 
Gefion måske også skyldes deltagelse i Motionsturneringen, hvor man er blevet presset for at bevare en flot placering.
Horsens Roklub rykker en enkelt plads frem og slutter denne sæson som nummer to i 1. division. I Horsens holdt man standerstrygning, og her døbte klubbens ældste aktive medlem Carl, som er 84, en ny fireåres inrigger. Carl rundede dagen før standerstrygningen 1000 kilometer. Hvor mange roklubber kan slå den? spørger Horsens rapportør Gitte Enghild.
Picture
Ny fireårers båd døbes i Horsens af klubbens ældste aktive medlem, Carl, som er 84 år - og som rundede 1000 kilometer dagen før standerstrygningen. Foto Gitte Enghild
​Hellerup Roklub har det meste af sæsonen ligget i den bedste række, men taber pusten lidt til slut på sæsonen. Fem pladser tilbage til tredjepladsen i 1. division går det for hellerupianerne.
Nyborg Roklub rykker tre pladser tilbage og er nu nummer fire. På femtepladsen finder vi Rudkøbing, der er rykket fem pladser tilbage i forhold til sidste runde. Roklubben ARA rykker to pladser tilbage og ender samlet på en sjetteplads i den næstbedste række.
Nivå Roklub må også konstatere to pladsers tilbagegang, men det tager næppe humøret fra vores rapportør, Ulla Behrend, og de øvrige medlemmer i Nivå. Ulla beretter: ”Efter en forrygende september måned var oktober virkelig ærgerlig! Vi var alle i fin form, men det var østenvinden også, og i de øresundske bølger måtte vi uge efter uge opgive at ro. Her allersidst i oktober kunne vi komme i gang igen. Den allersidste dag havde vi en meget smuk og stille morgenroning. Vi skæver stadig ind til Humlebæk for at se, om de har startet en slutspurt for at overhale Nivå .”
I den forbindelse kan Roinfo.dk oplyse, at hvis Nivå skal finde Humlebæk geografisk, skal de skæve mod nord, men i tabellen mod syd. Helsingør har desværre ikke indrapporteret i denne runde, men vi slutter året med at kåre Nivå Roklub til Nordsjællands flittigste havroklub. Tillykke.
Picture
Bådebroen ved Nivå Roklub er indtaget af skarver, så stille var der i det dårlige rovejr i oktober. Foto Ulla Behrend
​Haderslev Roklub rykker en enkelt plads tilbage til syvendepladsen, mens det er status quo for Silkeborg på niendepladsen. Aalborg Roklub fuldender 1. division på tiendepladsen. I Aalborg har der været indædt kamp om førstepladsen på topscorerlisten mellem langtursroer Allan Pedersen og kaproerne i Aalborg Roklub. Langtursroer Allan Pedersen vandt med 3.109 kilometer, men vittige hoveder har foreslået at langture på de tyske floder kun kan tælle halvt, når det er med strømmen, skriver Jens Brandt.
2. division
Kolding Dame-Roklub forsvarer sin førsteplads i 2. division med succes. Jette Hvidtfeldt fortæller om en af de sidste ture i denne sæson i Kolding Dame-Roklub:  ”Årets løvfaldstur gik til Hadsund Roklub den første weekend i oktober. Ikke specielt godt vejr, men når man er klædt på til det, er det meste vejr rovejr. En rigtig hyggelig tur sammen med Kolding Roklub.”
Frederikssund Roklub er rykket to pladser tilbage til andenpladsen i 2. division, mens det for Roklubben SAS går to pladser frem til tredjepladsen. 
Picture
Frederikssund Roklub på søndagstur inden standerstrygningen, der blev roet i hue og vanter. Foto Leo Nøhr
​På fjerdepladsen finder vi Kolding Roklub, som er rykket en enkelt plads tilbage. I reportagen fra Kolding skriver Uffe Lau Sørensen kort og præcist om den sidste uge i rosæsonen: ”En fantastisk flot afsluttende uge efter en ellers meget kold og blæsende oktober.”
Humlebæk Roklub får den tvivlsomme ære at være den klub, der er rykket flest pladser tilbage i denne runde. Syv pladser tilbage går det, og dermed slutter Christian Probsts kamptropper på femtepladsen i 2. division. Mon ikke østenvinden har drillet? Vi stiller om til Humlebæk for at få en kommentar fra Christian Probst: ”Oktober måned var jo skuffende rent vejrmæssigt. Kraftig vind hovedsageligt fra øst og kun 39 ture afsted fra klubben på en hel måned. Heldigvis var der godt tyve ture fra andre klubber, specielt hos vores naboer Fredensborg Roklub på Esrum Sø – så nogen aktivitet blev det til. Dog ikke så meget som forventet. Men vi glæder os over, at vi havde sytten roere med til Harbour Race, cirka 14 procent af de aktive medlemmer.” Som nævnt ovenstående blev det Nivå, der til slut kunne smykke sig med titlen ”Nordsjællands flittigste havroklub”, men Humlebæk kan jo få revanche i 2017.
Picture
Silkeborg Roklub, der ligger i 1. division, på tur til Himmelbjerget, der blev besteget inden turen gik tilbage til Silkeborg. Foto Sonja Linnet
​Skanderborg Roklub rykker en plads frem og erobrer dermed sjettepladsen. Rønne Roklub rykker fem pladser tilbage til syvendepladsen, mens nummer otte Lyngby Dameroklub er rykket to pladser tilbage. Middelfart er rykket fem pladser tilbage til niendepladsen, men også her er det den ”kære” østenvind, der har drillet. Klaus Scheffel skriver: ”Ja, så endte sommersæsonen 2016. Når vi ser tilbage på tiden, der gik, har den været præget af megen vind specielt fra øst/nordøst, der er vores drillehjørne. Til gengæld må vi sige, at der er gået til makronerne, når vejret så har været der. Igen i år kan vi glæde os over, at vi har haft 94 procent af vores aktive medlemmer på vandet. Herudover har vores ergometre også været brugt flittigt, idet der er roet cirka 5000 km i dem ved siden af.”
Aarhus Roklub er nummer ti i 2. division, og det er tre placeringer bedre end i sidste runde.
3. division
Duks i 3. division er Nykøbing Sj. Roklub. Det er i forhold til sidst en plads tilbage. En plads tilbage går det også for nummer to, Roskilde, mens KVIK på tredjepladsen er rykket en plads frem.
Københavns Roklub er rykket seks pladser tilbage til fjerdepladsen, mens det er gået to pladser den modsatte vej for nummer fem, Jels Roklub.

Hvidovre Roklub er rykket en enkelt plads tilbage til sjettepladsen. Anders Henrik Petersen fortæller:  ”Rosæsonen sluttede blæsende, koldt og regnfuldt. Vi gennemførte blandt andet en langtur til Esrum Sø, hvor Fredensborg Roklub venligt udlånte inriggere til os. Vi var umådeligt heldige med vejret! På turen derop kørte vi igennem nogle gevaldige regnbyger. Vi roede hele dagen i tørvejr (men dog under kulsorte skyer), og vi kørte derfra i øsende regnvejr.”
Picture
Scratch Regatta i KVIK
​Nummer syv, Roklubben Ægir, er rykket fem pladser tilbage. I Ægir glæder kaproerne og syv hardcore motionister sig til at ro vinterroning.
Strib Ro- og Kajakklub bevarer sin ottendeplads, mens Nakskov Roklub er rykket tre pladser tilbage til niendepladsen. G.R.I.N. – som er en forkortelse af Gamle Roere i Nakskov - har holdt standerstrygning. Seksten mand var på vandet, mens der deltog 25 i den efterfølgende spisning af biksemad.
Roklubben Viking er sidste klub i 3. division på tiendepladsen. Også i Viking har vinden fra nordøst sat en stopper for roningen flere gange i løbet af oktober, fortæller René Hansen.
4. division
Otte klubber i 4. division i denne runde. Alle klubber må konstatere tilbagegang, men der er dog for syv ud af otte klubbers vedkommende kun tale om en enkelt plads, mens Varde ”må bide i det sure æble” og konstatere ”hele” to pladsers tilbagegang. Til gengæld trøstes Varde med en førsteplads i divisionen. Lene Balje fra Varde konstaterer tørt: ”Det er så dejligt, at der er rigelig plads til forbedring til næste år.”
Holbæk ligge nummer to, Sønderborg nummer tre og Roklubben Øresund nummer fire. Fra nummer fem Bogense Ro- og Kajakklub skriver Anders Rosschou: ”Vi starter nu den mørrrrke tid op med blandt andet spinning. Det har allerede givet interesse for at starte et par vinterkaniner op. Håb om at vi kan komme flere på vandet næste år.”
Picture
Bådene rengøres inden vinteren i Lyngby Dameroklub, der ligger i 2. division. Foto Inger Barløse
​Høruphav, Stevns og Tolo lukker døren i Motionsturneringen. Fra Tolo skriver Søren Uldall blandt andet: ”Succesen hvad angår antal roede kilometer er hjemme! Succesen hvad angår antal roere er hjemme! Succesen hvad angår samarbejde med Antonis og Hotel Romvi er hjemme! Succesen hvad angår bevarelse af sidstepladsen i Motionsturneringen ser ud til at være hjemme! Tolo Roklub vil gerne takke alle, der har støttet os som medlem passivt såvel som aktivt. En tak skal også lyde for de rosende ord, der flyder til os i en lind strøm fra alle egne af Danmark. Søklubberne har for alvor fået øjnene op for vort paradis, og flere har allerede booket i 2017, hvor der er ledige både i april, maj, juli, august og november. Flere har desværre allerede opdaget vores succes for sent, så vi åbner snart for reservation i 2018.”
Picture
Bogense Ro- og Kajakklub, har haft kursus i rospinning. Foto Leif Thygesen
Picture
Ole Erlich-Eriksen, Hellerup Roklub, har roet 3800 kilometer i løbet af 2016. Foto Leif Thygesen
Topscorerlisten
Rent deltagermæssigt er der ny rekord på Topscorerlisten. 35 roere er med i denne omgang, så mange har der aldrig været før. Steen Hansen fra Nykøbing Sj. Roklub blev topscorer med 4116 kilometer, mens Hellerups Ole Erlich-Eriksen besatte andenpladsen med 3800 kilometer. Nummer tre blev Amalie Kiær, Fredericia Roklub med 3448 kilometer.
I 2. division deles førstepladsen af de to ungdomsroere fra Hvidovre, Marcus Villiam Lyngesen og Thomas K.I. Jensen. Marcus måtte virkelig arbejde for sagen. På en blæsende dag blev der roet i alt 30 kilometer i Hvidovre Havn frem og tilbage. Havnen er 300 meter lang, så det blev til halvtreds ture frem og tilbage, således at de to friske drenge sammen kunne henvise seniorerne til de sekundære placeringer. 
Vejle Roklub fra Supermotionsligaen på tur til Brejning. Jytte Vodstrup, Vejle, fortæller: Havnen ligger i en afstand på cirka 10 kilometer fra Vejle og er ofte målet for en rotur. De ældste roere ("Masterne") ror om formiddagen og lægger tit til ved Brejning Bådklubs bro for at holde kaffepause. Og billedet er lidt interessant, fordi det er med udgangspunkt i Brejning Bådklub, at der er planer om at starte en ny roklub. Nogle af Vejles Masterroere har været behjælpelige med at give de nye roere fra Brejning et "minikursus". Her på billedet er det dog Vejle-roere, der har lagt fra efter en pause. Foto Jytte Vodstrup. Læs om den nye roklub her
 
Tak for i år
Til slut en kæmpe tak for alle de venlige og rare ord jeg modtager sammen med jeres indberetninger. Det er brændstof og motivation til at fortsætte arbejdet, og de venlige ord varmer nu det er blevet koldt. Tillad mig at citere Dronningen: Af hjertet tak!
Vi er ikke helt færdige med Motionsturneringen 2016. Der kommer mindst to artikler mere, hvor vi piner det sidste ud af tallene. Til slut et forslag til en vinteraktivitet i jeres klub: Når I samles næste gang til fest, generalforsamling eller andet, hvor der er mange af klubbens medlemmer til stede, stil så op i rundkreds og klap roeren foran dig på skulderen, mens du siger ”Vel roet”. Det har I fortjent. Tillykke med rekorden!
lthygesen@youmail.dk
 
Slutstillingen i Motionsturneringen 2016 her
Topscorerlisten 2016 her

Stor ergometersæson i gang

$
0
0
Tekst og foto: Mette Bacher
Næppe er den danske ergometersæson skudt i gang, før et par af Danmarks stærkeste landsholdsroere understreger, at de er godt med for fuld styrke.

Således har Christian Thor Hagemann, Maribo Roklub, netop fået roet sig ind på den internationale liste over verdensrekorder ved, over 6000 meter, at have klaret dette i tiden
20.28.0 - klasse: letvægt, alder: 18 år!
Picture
Christian Thor Hagemann, Maribo Roklub, her sekunderet af sin træner: Morten Borg Jensen, har haft en forrygende sæson 2016 - og nu indleder Hagemann med en verdensrekord i maskinroning. Sådan!. Foto Mette Bacher
Christian Hagemann, har haft en forrygende sæson. Sikkert den bedste for maribonitten nogensinde.
Således indledte han sæson-2016 med at være tilmeldt Kraftcenter Odense og kom under de dygtige fynske træneres kyndige hænder.
Det gik så godt, at Hagemann kom med i et juniorotterprojekt, hvor han indtog strokepladsen, og drengene blev Nordiske Mestre, mens de tillige viste særklasse ved Sorø Regattaen, blev udtaget til EM, hvor de markerede sig flot, og siden kom til junior-VM, hvor de dog fandt ud af, at træerne ikke altid vokser direkte ind i himlen. Alligevel - det er den stærkeste juniorotter, dansk roning har haft med ved EM & VM de seneste år.

Træningen fortsætter - i nabobyen
Hagemann, der ellers har været Maribo Roklubs bedste kort indenfor kaproning, har sidst på sæsonen været nødsaget til at overveje sin fremtid, som kaproer, og da klubben i domkirkebyen ikke har andre roere, der kan matche den dygtige junior, har Christian besluttet at flytte træningen over til nabobyen, Saxkjøbing, mens han fortsætter med at være tilknyttet træningscentret i Odense.

Sverri Nielsen godt på vej til ny rekord - igen!
At den seje færing fra Danske Studenters Roklub er gjort af et helt specielt stof, er der ingen tvivl om. Sverri har markeret sig godt og grundigt indenfor maskinroning ved, endelig, at være den første danske roer, der kunne skære af DRC-sportschefs Lars Christensens gamle rekord på 5.55.5.
Det tog sådan ca. 20 år at barbere af denne, men det gjorde Sverri Nielsen, og siden har han eftertrykkeligt skåret yderligere af sin egen rekord.
Picture
Sverri Nielsen, DSR, samler på mesterskabsrekorder, og det bliver spændende at se, om han ved de kommende Danmarksmesterskaber i maskinroning, i slutningen af januar 2017, kan komme under de officielle: 5.50.0. Her tordner han i mål i: 5.51.6 ved DM i 2016. Sekundant er OL-sølvvinder i LM4-, Morten Jørgensen. Foto: Mette Bacher
Forleden roede: Sverri i tiden: 5.48.3 - da DRC havde ergometertest, over 2000 meter,  og det er et pænt stykke under Sverris egen mesterskabsrekord, sat i januar 2016: 5.51.6.
Men Nielsen har været helt nede på: 5.45.9, og selvom det er en uofficiel tid, så er der ingen tvivl om, at Danmarks øvrige tunge herreroere, har noget at se til og kæmpe for - og med - , hvis de skal nærme sig Sverris tid.
Der er atter lagt op til en ny dansk rekord, når der fyres op under kedlerne i Gladsaxe Sportshal i januar 2017.
Der er dog stadig en bid vej til Verdensrekorden, sat for en del år siden, af New Zealænderen: Rob Wadell: 5.38.3!


Individuelle verdensrekorder:
Andre danske roere har også vist vejen og markeret sig flot på listen over verdensrekorder i maskinroning:

7.30.3 Fie Udby, Hobro Roklub, 12 år - og under, 1998
7.56.7 Ingrid Petersen, Sorø Roklub, 65-69 letv. 2012
6.06.4 Eskild Ebbesen, DSR, 30-39 år letv. 2004
6.06.5 Henrik Stephansen, Roklubben Furesø, 2007 - 18 år.
5.56.7 Henrik Stephansen, Roklubben Furesø, 2013 - 24 år



De danske OL-deltagere anno 1980

$
0
0
Tekst: Mette Bacher
Foto: Aktuelt


En flytning af et voluminøst lager, hvor en del af kasserne også indeholder herligt historisk ro-litteratur, eller rettere ro-memorabilia, giver for en stund et tilbageblik på tidligere eliteroeres deltagelse ved EM, VM og OL.
Et slidt hæfte, med samlebilleder, udgivet af Aktuelt, arbejderbevægelsens dagblad fra 1871-2001, giver minder, og fortæller også om en tid uden computere, smartphones og I-phones, og hvor man sagtens kunne lade sig nøje med at kommunikere via telefonen eller telefaxen, eller sende et brev med postvæsenet. Vi kunne følge OL-atleterne i fjernsynet - og høre radiotransmissionen - og OL-atleterne havde ikke mulighed for at flashe sig selv, før, under og efter OL. Det nærmeste var medierne, de trykte, og der blev skrevet væsentligt mere om roningen dengang, end nu.
På daværende tidspunkt var letvægtsroningen slet ikke kommet på det olympiske program. Det drejede sig om høje tunge roere for mænd og kvinder, og den sidstnævnte kategori roede 1000 meter, som fast distance.
Vi skal afholde os helt fra at kommentere på avisernes politiske tilknytning, som man kunne have en holdning til på daværende tidspunkt. Lige meget hvad, så var Aktuelt god på den sportsjournalistiske del. Og derfor var det et scoop for en samler af ro-memorabilia (memoRObilia) at få fingre i arbejderavisen, som dengang i 1980, hvor de mange, der ville følge OL i Moskva tæt, kunne komme på forkant med situationen og klippe billeder m. facts om de danske idrætsudøvere ud af avisen og lime dem ind i det tilkøbte hæfte. Hæftet her er dog fundet i en bogkasse på et loppemarked og bragt hjem i en sand triumf over at have fået noget mere spændende til samlingen...
Picture
Det var før, der var noget, der hed: Team Danmark. Her er det Danmarks olympiske Komité, der er samlet, og det er Bagsværd-roer, og tidligere OL-deltager: Elo Tostenæs, der er forrest i billedet. Foto Daugaard.
Boycuttede legene
Men selvom vi her helt vil undlade at blande det politiske ind i, hvad aviserne grundlæggende stod for, og bragte, så blev OL i Moskva i allerhøjeste grad ramt af en politisk verdensomspændende situation.  
De store nationer, som Japan, USA og Vesttyskland boycuttede legene, som følge af Sovjetunionens invasion af Afghanistan. Danmark stillede op, men under OL-flaget, og ikke Dannebrog, og de danske guldmedaljevindere hørte den olympiske hymne i stedet for den danske nationalsang, når de få kom øverst på podiet.                    
Udtaget til OL som 18-årig
Lise Justesen, Odense Roklub, var dengang Danmarks scullerdronning, og allerede, som juniorroer et oplagt talent. Lise blev trænet af sin far, Poul, og hun indledte for alvor sin flotte karriere ved at vinde VM-bronze ved junior-VM i 2X med Charlotte Hansson.
Som et kuriosum til historien kan fortælles, at både Lises far, Poul Justesen, og Charlotte Hanssons far, Hans, tidligere kendt leder og bådtransportør for Fynskredsen, begge indledte deres karriere i Maribo Roklub. Siden flyttede Poul og Hans til Fyn. Døtrene, Lise & Charlotte dannede en stærk 2X, og Hans Hanssons søn, Søren, har tillige, som elitekaproer, mange ædle medaljer bag sig. Søren Hansson er i dag træner i Bagsværd Roklub.
Picture
Lise Justesen, Odense Roklub, stod bag to bronzemedaljer ved junior-VM. Den ene med Charlotte Hansson i 2X, den anden stod hun helt selv for, i JW1X. Det gav udtagelser til VM og OL. Lise var Danmarks yngste deltager ved OL i 1980. Foto: Aktuelt
Men det var Lise, der udover bronzen i 2X, også vandt bronze i 1X, som junior, og hun blev udtaget, som yngste danske deltager til OL i Moskva i 1980. Lise Justesen var også, med sine 18 år, yngst i scullerfeltet. Den stærke Odense-roer blev nummer ni. Ved VM i München 1981 blev Lise nummer 6 og to år senere, ved VM i Duisburg, blev Justesen nummer 4. I 1984, hvor det nu var Østblokken, der boycuttede legene i Los Angeles, opnåede Fynboen en flot 5. plads i finalen.
Lise blev Danmarksmester i 1X i perioden 1980-1985. I 1988 & 1989 blev det desuden til to Danmarksmesterskaber i 2X med Hanne Brusch, og de to kvinder stillede op for Roklubben SKJOLD. Siden har Lise Justesen trukket sig helt væk fra roningens verden. Hendes træner - og far - Poul Justesen, er stadig med blandt morgenroerne i Odense Roklub.

Lægen og portøren fra KVIK

Erik Christiansen & Michael Jessen begyndte i Roforeningen KVIK i slutningen 1970´erne.
Picture
Roforeningen KVIKs Erik Christiansen og Michael Jessen, der efter ganske få år indenfor kaproningens verden, roede sig direkte ind i den internationale elite. Bemærk, at Michael Jessen har scoret en ærkeægte robluse fra DDR - det var næsten umuligt dengang, og derfor noget af et scoop. Foto Aktuelt.
Det var godt tænkt at sætte de to høje roere sammen i en toer uden. I 1979 blev det til en fornem 6. plads ved VM, og det gav en udtagelse til OL i Moskva året efter. Jessen & Christiansen nåede ikke i nærheden af medaljerne i Moskva, men de fortsatte karrieren og blev udtaget i 4- med: Lars Nielsen, DSR,  & Per Rasmussen, Svendborg, til OL i 1984 i Los Angeles. Da hovedparten af roerne fra Østblokken var blevet hjemme, blev det unægtelig noget nemmere for andre at komme langt på robanen. Således vandt Erik, Michael, Lars og Per bronzemedalje i firer uden styrmand.
Det samme gjaldt for den kvindelige dobbeltfirer med Bodil Rasmussen, Lotte Kofoed, Hanne Eriksen og Birgitte Hanel med styrpige Jette Larsen.
Erik Christiansen uddannede sig til læge, og var i flere år med, som roernes stabslæge ved VM.

Mændenes dobbeltfirer
Efter at have været næstbedst i verden i tre år, i letvægts-1X, med tre VM-sølvmedaljer i rap, i slutningen af 1970´erne, kom Morten Espersen, Bagsværd Roklub med til OL i Moskva i en dobbeltfirer med: Per Rasmussen, Svendborg, Reiner Modest, Lyngby og Ole Bloch Jensen fra Roklubben SKJOLD.
Alle fire havde indtil da haft nogle forrygende år indenfor international roning. Men det gik stærkt i dobbeltfireren i mændenes åbne klasse.
Picture
Kan I genkende dem? Fv. Reiner Modest, Per Rasmussen, Ole Bloch og Morten Espersen. Tydeligvis fotograferet ved Sorø Regattaen i 1980. Foto Aktuelt
Ved OL i Moskva var det, ikke uventet, Østblokkens deltagere, der dominerede her. A-finalen i M4X- vandtes af DDR foran Sovjet og Bulgarien. Den danske dobbeltfirer blev nummer tre i B-finalen efter Polen og Holland.

Men de fire danske roere stoppede slet ikke efter OL-turen til Moskva. Roningen førte dem videre til enten trænergerninger eller lederposter indenfor roningens verden.
Morten Espersen blev landstræner i Australien, og var derude i flere år, inden han og familien vendte tilbage. Espersen blev siden formand for Dansk Forening for Rosport, og har de seneste år været tilknyttet irsk roning, som sportschef.
Per Rasmussen fortsatte, som nævnt, og vandt bronze i firer uden ved OL i Los Angeles i 1984. Siden blev han landstræner i Danmarks Rocenter. Reiner Modest har i flere omgange været formand for KU under Dansk Forening for Rosport, og fik bygget hele ro-ergometerkulturen op i Danmark, som han stadig står for. Han er desuden formand for Lyngby Roklub og formand i Københavns Regattaforening. Ole Bloch blev træner for sin datter, Mette, og far og datter førte dansk roning til tops indenfor kvindernes letvægtsklasse ved verdensmesterskaberne, hvor Mette Bloch blev Danmarks første kvindelige verdensmester indenfor letvægt. Det skete på Tasmanien i 1990. Bloch opnåede desuden at vinde bronze ved VM i 1991, VM-guld i 1992 og rundede det hele flot af med endnu en VM-bronzemedalje i LW1X i 1993. Mette er stadig eneste danske roer, der har klaret verdensmesterskaber hjem i LW1X.
Ole Bloch havde for længst taget ideen om mentaltræning til sig, dengang i begyndelsen af 1990´erne, og byggede et anerkendt Mental Coaching-firma op. Han flyttede det hele til Slovenien, hvor han bor i dag.




Hvor meget bidrog din klub til den nye rekord i Motionsturneringen?

$
0
0
Picture
Seniorroerne Lene Vittup og Birgit Thomsen fra Aalborg Dameroklub har ydet deres bidrag til den nye rekord i Motionsturneringen. Foto Lone Thrysøe Larsen
Af Leif Thygesen
Som omtalt i artiklen om sidste runde i Motionsturneringen 2016 her på roinfo.dk blev der sat ny gennemsnitsrekord.
 
Læs artiklen her:
http://www.roinfo.dk/motionsturneringen/motionsturneringen-7-runde2349601#.WCxOuYWcFZU
 
Rekorden lød på 378,298 km/roer. En rekord der var sat af 5.135 roere fra 48 klubber, der tilsammen havde roet 1.942.558 kilometer. Nedenstående skal vi beskæftige os lidt med, hvordan det ser ud for de enkelte klubber. Gennemsnittet for den enkelte klub (Slutstillingen i Motionsturneringen 2016) fremgår af tabellen, som man kan se her:
 
http://www.roinfo.dk/uploads/2/5/7/8/25787450/stillingen_311016.pdf

Læs meget mere om årets resultat her. pdf-fil med tabeller

Motionsturneringen - statistik og rekorder

$
0
0
Picture
Arkivfoto Leif Thygesen
Af Leif Thygesen
I denne artikel vil vi vride de sidste oplysninger ud af de indrapporterede tal i årets Motionsturnering og sætte årets resultat i forhold til tidligere år. Med en stor tak til læsere, rapportører og til roinfo.dk´s annoncører lukker vi Motionsturneringen 2016 med nedenstående kolde facts og analyser.
 
Jeg bekender
Men inden vi går til det, har Signaturen en bekendelse at gøre: Jeg er godt klar over at ”æren er det fagreste træ i skoven”, og at man ikke deltager i Motionsturneringen på grund af præmierne – alene af den grund, at der ingen præmier er. Men manglende præmier ødelægger åbenbart ikke fornøjelsen for klubberne. I starten gav Dansk Forening for Rosport jo kolde kontanter i præmie til Motionsturneringen, men det blev som bekendt afskaffet, men på en eller anden måde kunne jeg godt tænke mig igen at belønne jer for jeres indsats med et konkret bevis.
Jeg har nu i snart et år forsøgt at finde sponsorer og/eller fondsstøtte til Motionsturneringen, således at der atter kunne udbetales præmier til nogle af klubberne, der deltager i Motionsturneringen – men det er ikke lykkedes.
Jeg har efterhånden investeret mange timer i projektet, men alt er kikset. Jeg har ikke været god nok i min argumentation, selvom jeg synes, at varen – at få flere til at ro motionsroning – stort set sælger sig selv. Måske er det ens egen entusiasme, der gør én blind? Jeg har endnu ikke kastet håndklædet i ringen og opgivet at finde økonomiske midler til Motionsturneringen, men det er tæt på – og det ærgrer mig. Så har du et godt råd til mig, eller kender du potentielle sponsorer, ja så hører jeg meget gerne fra dig. Om ikke andet må vi jo fortsætte som hidtil uden præmier. Det andet alternativ, at lukke Motionsturneringen, er for mig ikke en mulighed så længe I bakker op om Motionsturneringen, som I gør nu. Tak for jeres indberetninger og jeres arbejde – det er en fornøjelse at arbejde sammen med jer.
Og her er så de sidste tal i en pdf fil

Roinfo er opdateret og klar til 2017

$
0
0
Picture
Foto Leif Thygesen
Af Leif Thygesen
Om lidt over en måned skåler vi og lytter til Dronningens nytårstale som en markering af, at vi tager hul på et nyt år.
Roinfo.dk har opdateret sin kalender for 2017 med de arrangementer, som vi har kendskab til. Vores kilder har været
 
  • Dagsordenen for Kaproningsudvalgets seminar
  • Referat af Langdistancekaproningsudvalgets seminar
  • Artikel om Coastalroningens seminar
  • http://tilmeld.roning.dk/
 
Alle oplysninger er hentet på roning.dk. Desuden har vi benyttet:  http://www.worldrowing.com/
Vi kan ikke garantere, at sæsonen så vil forløbe som oplyst i vores kalender. Det er ikke en ukendt øvelse for Kaproningsudvalget at flytte deres regattaer, men det må vi så tage hen ad vejen, hvis det sker.
Udover kalenderen har vi også opdateret vores afsnit om ”Langdistancekaproning” og ”Motionsturneringen”. Resultater for 2016 er lagt i ”Arkiv”, og den nye turneringsplan for både Langdistanceturneringen og Motionsturneringen er klar.
Dermed er vi klar til endnu en spændende og begivenhedsrig sæson. Hvis du vil vide, hvad der sker, så er det roinfo.dk du skal trykke ind på.
lthygesen@youmail.dk

Sjællandske Mesterskaber i ergometerroning

$
0
0
Tekst og foto: Mette Bacher
Fotos må ikke benyttes af andre uden tilladelse fra roinfo.dk

Det er en del år siden, roinfos udsendte sidst har overværet Sjællandske Mesterskaber i roning, der tog sin spæde begyndelse i Roskilde Roklub. Mesterskaberne har også været afviklet i Kalundborg, men i de senere år er det blevet sådan, at roningen finder sted på Kildemarkskolen i Næstved. Rammerne er gode, der er ikke langt til opvarmningen i nabosalen, kiosken eller omklædning. Forholdene er ligeledes gode for tilskuerne, og denne gang mødte ca. 200 deltagere op for at kæmpe om medaljer i de forskellige finaler.
Hovedparten af deltagerne kom fra det meste af Sjælland. En fra Nakskov, få københavnerklubber deltog også, men der var ingen med fra Fyn eller Jylland. Til gengæld blev der ikke givet ved dørene i de forskellige løb.

Nogle af deltagerne var debutanter. Andre har prøvet at være med ved mesterskaberne flere gange, og aldersmæssigt spænder det fra 6 år til 70+.

To Lyngbyroere lagde ud med at afholde klubkaproning i maskinerne. De kæmpede i en heftig duel over 6000 meter, som Martin Korsner Christensen vandt over Asger Lenzing. Begge var yderst tilfredse med trykket: Asger havde et tryk på 1.43, og Martin: 1.41.

Derefter ilede man videre, til de yngstes hurtige 200 m-finaler, hvor Cecilia Tornehøj Kroll fra Roklubben Stevns vandt over Nicky Alex Olsen fra Tissø Roklub, mens Kristina B. Nielsen fra Roklubben Stevns blev nummer tre.
OG så gik det ellers slag i slag ved denne flotte indendørs regatta.
Roinfo bringer her en billedreportage med pluk fra dagen:
PictureFrederik har ikke roet særligt længe. Han er 10 år, og ifølge faderen, Morten Juel Hansen, skal han nok også deltage ved indendørs-DM til januar. Frederik roede en 2 minutters finale, hvor det blev til hele 431 meter. Foto Mette Bacher
  Godt nyt fra Dragør Roklub
Frederik Juel Hansen var stolt over sin bronzemedalje, og bemærk så lige den skønne ekstrapræmie, en chokoladejulekalender. 
Frederiks far er kendt indenfor kaproning, som en skattet og dygtig rodommer: Morten Juel Hansen. - En lille flok unge er begyndt at gå til roning i Dragør Roklub, og jeg træner dem. Det er rigtig godt, og de virker meget glade for det, fortæller Morten til Roinfo.dk     


PictureLaura Friis er Tissø Roklubs stærke kort indenfor maskinroning. Foto Mette Bacher
    Tissø Roklubs stærke unge
Ukuelige Lis Bay har endnu et stærkt kobbel af unge lovende roere.
De går til den i ergometrene, og blandt de yngste og meget lovende, er Laura Friis, 10, der allerede er så dygtig, at hun har sat dansk rekord i maskinroning.
Ved lørdagens finale i Næstved,  blev det til endnu en medalje over distancen: 200 meter, som Laura tilbagelagde over 461 meter.


Picture
Høje Smilla Post-Kallenbach fra Sorø Roklub, er blot 12 år, og har bare roet i 1 år. - Det var en veninde, der fik mig med i roklubben, fortæller Smilla til roinfo.dk. th. sølvvinder: Alma Biltoft Benediktson, Bagsværd Roklub, og bronzen gik til: Frederikke Munch, Rødvig Roklub. Foto Mette Bacher
Picture
Vinder blev: Alexander Aldrich, Bagsværd Roklub,Nr. 2 blev Jakob Iversen, Roklubben Stevns, Emil Nielsen fra Sorø Roklub blev nr. 3. 12-årige Alexander har roet i to år,og det både i 1X, 2X og 4X. Han har bl.a. deltaget ved Årgangsmesterskaberne i Holstebro. Foto Mette Bacher
Picture
Pigernes junior C-klasse var velbesøgt med 13 deltagere, her: Eva Marie Lerdorf, Køge Roklub. Foto Mette Bacher
Picture
Hvor langt kan du ro på 4 minutter? Caroline Munch, Roskilde Roklub, fik roet sig i føring, lige indtil der var 1 minut tilbage, så fik Emma Braad Olesen, Bagsværd Roklub, roet sig op på siden af Caroline, men selvom Bagsværd-pigen gav alt - og lidt ekstra, tabte hun alligevel til Caroline med sølle 8 meter!. Foto Mette Bacher
Picture
Fv. Nikoline Kroll, Roklubben Stevns, der vandt bronze, i midten Caroline Munch, Roskilde Roklub, og th. Emma Braad Olesen, Bagsværd Roklub
Picture
Clara Hornnæss fra Roklubben Furesø, vinder pigernes finale, hvor der skal ros for fuld hammer over 3 minutter. De nærmeste kommer fra Køge og Bagsværd. - Jeg har roet i 1½ år, og det i 1X, hvor jeg blandt andet har vundet Årgangsmesterskab, fortæller Clara til roinfo.dk
Picture
Medaljetagerne i drenge junior C, hvor der skulle ros 3 minutter: Næstved Roklubs Rasmus Bjerre, 14, vinder finalen, og udover medaljen også et gavekort til et pizzaria i Næstved. Sådan!. Sølv til Christian Nielsen, Sorø Roklub og bronzen til: Oskar Dinesen Usmani. Foto Mette Bacher
Picture
Medaljerne ligger klar på sølvbakken - pebernødderne ligger klar i kagedåsen. Der så indbydende ud på regattakomitébordet. Foto Mette Bacher
         Næstved Roklubs friske præmiepiger
Picture
Der var hele tiden smil og glæde fra de utrættelige præmiepiger, der både delte medaljer og flotte sponsorgaver ud til medaljetagerne. Begge piger har roet i flere år, og Anne Ørsted kom selv på podiet senere efter løbet i LW. Foto Mette Bacher
Picture
Anne Ørsted, Næstved Roklub. Foto Mette Bacher
Picture
Drenge junior-C, Vinder Køge Roklub: Kasper Krejberg Nr. 2: Roklubben Viking v/Aske Storm, nr. 3: Næstved Roklub: William Kjærgaard. Foto Mette Bacher
Picture
Det ligger i generne. Louise Hyldager, vinder, er datter af Niels Hyldager, dygtig kaproer i DSR for år tilbage, mens Louises mor, Anette Tornehøj også gjorde det godt på kaproningsbanerne. Th: Agnete Jersild, Bagsværd Roklub, og bronzen går til: Malli Segoli, Roskilde Roklub. Foto Mette Bacher
Picture
Alle tre er kendte fra kaproningsbanerne. I midten Christine Amalie Meinert Cardel, 15, Bagsværd Roklub, th. Victoria Munch, Roskilde Roklub, og Clara Møller, Roklubben Furesø. - Jeg har netop været til U19-træningssamling, og er blevet nummer fire ved årets Baltic Cup i 4-. - Kan du lide at ro med én åre, spørger roinfo. - Ja, meget, jeg synes det er sjovt, siger Cardel. Foto Mette Bacher
Picture
Jacob Lenzing, Lyngby Roklub, var som sædvanlig i særklasse, og der var lige ved 17 sekunder ned til nummer to, Sigurd Hutnik, Ringsted Roklub, der også gjorde det flot. Foto Mette Bacher
Picture
Hutnik, sekundere af Gert Busk, var også godt kørende i finalen. Foto Mette Bacher
Picture
Bagsværds Lasse Maigaard, Lyngbys Jacob Lenzing og Ringsteds Sigurd Hutnik. - Jeg satser på at komme til junior-VM i 2017, og gerne i 4X-, fortæller Jacob til roinfo. dk. Foto Mette Bacher
Picture
Yndige Karla Riis fra Tissø Roklub er klubbens yngste deltager. Karla er bare 6 år, men er allerede medaljetager. Hun er også i gang med at skifte tænder, så man kan ikke komme og sige, at løbet trak tænder ud, eller at hun i finalen gav den en ekstra tand... Men Karla smilte stolt, da hun viste sin medalje frem. Foto Mette Bacher
Picture
Karla Riis, Tissø Roklub, viser et skønt smil og en flot medalje. Foto Mette Bacher
Picture
Tid til at se på roning? Nej da, ikke lige nu... De to ropiger fra Rødvig Roklub var optaget af noget helt andet... Foto Mette Bacher
Picture
... Sammen til roning. Foto Mette Bacher
Picture
Man kan også benytte telefonen til noget helt andet. Foto Mette Bacher
Picture
Store smil i Roskilde-lejren. Det var tydeligt for enhver, at disse tre herrer ikke sådan lige skulle ud at ro finale. Roinfo spotter: Andreas Dyrby og Bastian Secher ud af de tre. Foto Mette Bacher
PictureKate Rasmussen glæder sig over, at de unge melder sig ind i Helsingør Roklub. Foto Mette Bacher

- Ungdomsroning i Helsingør Roklub
en dejlig nyhed


- Vi har fået en håndfuld unge mennesker, som virker meget glade for at gå til roning hos os, og det er rigtigt dejligt, fortæller den kendte Coastal- og Mastersroer: Kate Rasmussen til roinfo.

Helsingør Roklub har i årevis mest haft med aldersgruppen 50+ at gøre, men nu er der sket noget.- Det skyldes blandt andet at der fra DFfRs side er taget initiativer for de unge, og det er altså lykkedes for os at få fat i de unge, og vi har nogen af dem med i dag, siger Kate Rasmussen, der dog ikke undlader at nævne, at de inkarnerede medlemmer lige skal vænne sig til, at der er kommet nyt liv i klubben vis a vis Kronborg.


Picture
Oliver Kristensen, Helsingør Roklub, debuterede ved Sjællandske Mesterskaber lørdag, og kom i menneskehænder over for flere deltagere, der har roet i flere år og fået roet sig til ´landsholdet. Måske er det snart Olivers tur? Her sekunderes han af Kate Rasmussen. Foto Mette Bacher
Picture
Drengenes finaler var velbesøgte, som i junior B. Disse tre unge herrer på billedet viste særklasse i en forrygende finale. Bagsværd Roklubs Oliver Skov Jerkovic vinder over: Hvidovre Roklubs Thomas Jensen og Bagsværd Roklubs Frederik Larsen. Foto Mette Bacher
Picture
Der blev heller ikke givet ved dørene i pigernes finale, som Næstved Roklubs Anna Frimann vinder. Til gengæld er der kamp til stregen mellem Bagsværd Roklubs: Emma Linnea Thonning Jørgensen, der har indtaget 2. pladsen op til 1000 meter, hvorefter Tissø Roklubs Mette Nissen tager over og vinder sølvet. Foto Mette Bacher
- Ej altså bare en sølle tiendedel...
Timon Strømgren, Københavns Roklub, kommer bedst fra start, men derefter overtager Roklubben Furesøs Jonas Lund føringen og styrer løbet på de næste 1000 meter. Men så...
Strømgren lægger pres på over de sidste 500 meter - og nu gør det avs. Se hvordan både sekundant: Mads Boesen og Jonas Lund kæmper for tingene. Og der bliver gået til stålet!
Tju bang - Strømgren og Lund tordner i mål, hvor det er Timon, der vinder med... en tiendedel af et sekund!

Picture
Føj for den. Det er en af dem, der gør avs. Både for roer og sekundant, ser det ud til. Foto Mette Bacher
Picture
Bolchedrengene... Udover ´daljer er der bolcher. I midten en glad Timon Strømgren, KR, th., Jonas Lund, Roklubben Furesø, og tv. det kommende stortalent fra Humlebæk Roklub: Sigurd Reistad, der trænes i det daglige i Bagsværd Roklub. - Det var Nils Henrik Stene, der så muligheder, og spurgte, om jeg kunne tænke mig at komme ind til træningssamlinger, siger Humlebæk Roklubs Sigurd til roinfo.dk. Foto Mette Bacher
Første dag på jobbet
Få timer forinden blev han valgt som kaproningschef ved fredagens generalforsamling i Danmarks største roklub, DSR. Nu var Martin Schjerning med, som sekundant for DSRs to kvindelige roere. Schjerning er inkarneret Coastalroer, og har i flere år ledet denne afdeling i Danske Studenters Roklub, mens han tillige har været aktiv ved coastalregattaer herhjemme og ved VM. Han har også prøvet lidt kaproning, men er nu blevet valgt til kaproningschef
Picture
Louise Grandt, DSR, lagde ud, som lyn og torden og førte længe finalen i kvindernes klasse. Men så fik hendes klubkammerat fra Rønne, begge har også tilhørsforhold til Rønne Roklub, Kate Petersen, roet sig ind, og overhalet Grandt. Foto Mette Bacher
Picture
Seje Kate Petersen er inkarneret Coastalroer og har netop opnået en 10. plads ved VM i Monaco. Foto Mette Bacher
Picture
Fv. Signe Frederiksen, Tissø Roklub, Kate Petersen i midten og Louise Grandt,begge fra DSR. Foto Mette Bacher
Picture
Mette Møller, Roklubben Furesø og Marianne Becker, Roforeningen KVIK, kender hinanden indgående fra indendørs- og udendørs regattaer. - Det er sådan, at jeg ikke kan hamle op med Marianne i ergometret, mens hun til gengæld ikke kan hamle op med mig på vandet, fortalte Mette Møller efter præmieoverrækkelsen. Foto Mette Bacher
Efter mændenes mastersfinaler og de forrygende stafetter, kunne deltagerne drage hjem efter en dejlig dag i Næstved. Dernæst gælder det Slide Regattaen og Forbunds- og Danmarksmesterskaberne i maskinroning i slutningen af januar 2017.
Meget tyder på, at dansk roning har fået gang i de unge roere, og at flere af de klubber, der ikke har haft ungdomsroning i årevis er begyndt at tage de unge ind, hvilket er vigtigt for klubbernes fortsatte beståen.

Det var en gode nyheder, roinfo fik med hjem fra Kildemarkskolen i Næstved.

Roinfos julekalender 2016

$
0
0
Picture
Foto Leif Thygesen
Prolog - Julekalenderen 2016
I dag - søndag den 27. november 2016 - er det første søndag i advent, og om tre dage begynder julemåneden. På redaktionen er vi ”Til julekalender klar”! og glæder os til kommandoen ”Julekalender væk”! Kommandoen vil lyde 1. december. Vi benytter lejligheden til at se tilbage på nogle af årets markante begivenheder, men i år er der i forhold til tidligere mere ”jul” i kalenderen og flere af spørgsmålene relaterer sig til jul, men med afsæt i roningen og vice versa.
Hver dag præsenteres læserne for et foto fra 2016 (cirka) med tilhørende link til artiklen, der fortæller mere om begivenheden på billedet.
Til hvert foto hører en lille opgave med tre svarmuligheder. Om spørgsmålene er svære? Ja! Men som en klog mand engang sagde: ”alt er relativt”. Nogen spørgsmål vil man umiddelbart kunne svare på, afhængigt af hvilken indgangsvinkel man har til roning (kaproning, motionsroning, langtursroning etc.), andre spørgsmål vil man kunne finde hjælp til i de tilhørende artikler, nogle spørgsmål vil måske kræve et opslag på Google, og endelig vil der være et par spørgsmål, hvor man nok er tvunget til at gætte. Men har du fulgt godt med på roinfo er du godt på vej.
 
Find kodeordet
Ved hver opgave er der tre svarmuligheder, man vælger et svar og ud for dette står et bogstav. Bogstaverne samler man. Man løser hele opgaven ved at finde det hemmelige kodeord på 24 bogstaver, og man får bogstaverne i omvendt orden, således at opgave 1 giver bogstav nummer 24, opgave 2 giver bogstav nummer 23 og så videre - med andre ord staves kodeordet bagfra. Kodeordet er en begivenhed.
 
Sådan deltager du
Når alle 24 afsnit har været bragt, og du forhåbentligt har fundet kodeordet, sender du en mail med løsningen til lthygesen@youmail.dk. Blandt de rigtige løsninger vil der blive trukket lod om en lille præmie. God fornøjelse med julekalenderen.
Genvej til julekalenderen her

Bent Fransson i fornemt selskab

$
0
0
Picture
Arkivfoto Leif Thygesen
Bent Fransson i fornemt selskab - og dermed i hård konkurrence
Fransson er en af 13 kandidater til Kulturministerens Idrætspris 2016
Af Leif Thygesen
Bent Fransson – mangeårig legendarisk træner for Danmarks mest vellykkede idrætsprojekt: Letvægtsfireren - også kendt under navnet ”Guldfireren” - kommer i fornemt selskab, når Kulturministeren mandag den 5. december 2016 uddeler ”KULTURMINISTERENS IDRÆTSPRIS 2016” i Dansk Arkitektur Center.
Ikke mindre end 13 indstillede kandidater bejler til prisen. For den nyudnævnte kulturminister Mette Bock (LA) bliver det formentlig det første officielle møde med dansk idræt, når prisen uddeles i Dansk Arkitektur Center i forbindelse med den årlige idrætsreception.
​Kulturministeriet skriver i en pressemeddelelse:
 
Kulturministerens Idrætspris 2016 vil igen i år blive uddelt ved Kulturministerens Idrætsreception. Idrætsreceptionen er en markering af idrætsudøvernes bidrag til et rigt idrætsliv i Danmark
 
Der bliver deltagelse af udøverne, som i årets løb har taget medaljer ved OL, PL, VM og EM. Desuden vil idrætsudøvere fra DGI og Dansk Firmaidræt blive inviteret til at deltage i receptionen, da det rige danske idrætsliv skyldes styrken i både elite- og breddeidrætten.
De indstillede til Kulturministerens Idrætspris 2016:
 
Team Danmark har indstillet følgende tre kandidater til prisen:
 
Bent Fransson
Træneren bag succesbåden ”Guldfireren”. I næsten ti år, har han sat standarden for roerne, fastholdt og udviklet elitemiljøet, som er baggrunden for ”Guldfirerens” kontinuerlige succes.
 
Badmintonlandsholdet (herrer)
Badmintonherrerne formåede som det første ikke-asiatiske hold nogensinde, at vinde VM for badmintonlandshold (Thomas Cup). Resultatet vidner om, at Danmark stadigvæk er i stand til at producere nogle af verdens absolut bedste badmintonspillere.
 
Sara Slott Petersen
Har i år skrevet dansk idræts historie med sin olympiske sølvmedalje i 400 meter hæk og sit EM guld i samme disciplin tidligere på året. Sara Slott Petersen har med sine flotte sportslige præstationer vist, at man både kan være studerende, mor OG fastholde en atletikkarriere på allerhøjeste niveau.
Danmarks Idrætsforbund har indstillet følgende tre kandidater:
 
Danmarks Idrætsforbund har indstillet følgende tre kandidater:

Mark O. Madsen
Leverede i år karrierens højdepunkt, da han vandt OL-sølv i græsk-romersk brydning. Mark O. Madsen er et dedikeret idrætsmenneske, også når det handler om at give noget tilbage til foreningslivet og barndomsklubben, Brydeklubben Thor på Falster. Han beskrives som en ildsjæl, der altid stiller op, når lokalområdet har brug for ham.
 
Arctic Winter Games
Arctic Winter Games 2016 er Grønlands største event nogensinde, hvor mere end 1200 udenlandske atleter fra hele den arktiske verden deltog. Næsten 1700 frivillige hjalp til ved AWG 2016, hvilket svarer til hver tiende borger i Nuuk. AWG 2016 satte grønlandsk idræt på landkortet.
 
Skole OL
I 2016 deltog omkring 30.000 børn fra 1.635 klasser på 446 skoler i Skole OL. Skole OL er et bud på, hvordan mere fysisk aktivitet kan inkorporeres i skoledagen. Arrangementets succes har betydet, at atletikken fremover får følgeskab af flere af DIFs specialforbund, som vil være en del af konceptet.
 
DGI har indstillet følgende tre kandidater:
 
Pan Idræt
Har skabt en moderne storby-forening og udviklet Pan Idræt app’en, der sikrer en fleksibel kom-og-vær-med-tilgang. På kommunikationsområdet har Pan Idræt ligeledes været nytænkende, hvilket bl.a. har resulteret i indgåelsen af et mediepartnerskabe med Out & About.
 
Torben Adolfsen
Er en sand ildsjæl. Han indstilles for sit store engagement i Ringkøbing Badmintonklub, hvor han har været træner siden han var 17 år. Torben har været bestyrelsesmedlem, formand og kasserer, og har igennem årene øget antallet af ungdomsspillere i klubben samt trænet 706 forskellige ungdomsspillere.
 
Jump4fun
Har skabt et tilbud til motionsuvante børn i samarbejde med lokale foreninger i 14 kommuner på Sjælland. Jump4fun 2017-mål er at udvide konceptet til også at omfatte Fyn.
 
Dansk Firmaidrætsforbund har indstillet følgende kandidat:
 
Axel Petersen
Er indbegrebet af en ildsjæl. Han indstilles for have ydet en ekstraordinær indsats i sin klub og for forbundet som kasserer og tidligere foreningsformand, samt som medlem af Dansk Firmaidrætsforbunds øverste politiske ledelse.
Dansk Handicap Idræts-Forbund har indstillet følgende kandidat:
 
Dansk Svømmeunion
Formår at gøre en ekstraordinær indsats for at inkludere para-atleter bl.a. ved at afholde det første mesterskab for parasvømmere, synliggøre parasvømning på unionens hjemmeside samt udbyde parasvømning for alle handicapgrupper.
 
Kulturministeriets Forskningsudvalg har indstillet følgende kandidat:
 
Bjarne Ibsen
Er Professor ved Syddansk Universitet, hvor han i næsten 30 år har arbejdet med temaerne civilsamfund og frivilligt arbejde og foreningsliv. Bjarne Ibsens forskning rækker også ud over de danske grænser, og han leder i dag et EU-finansieret projekt, som skal kortlægge og fremme social inklusion og frivillighed i idrætsforeninger i ti europæiske lande.
 
Anti Doping Danmark har indstillet følgende kandidat:
 
Dansk Triatlon Forbund
Er et foregangsforbund i forhold til at sikre en målrettet og struktureret antidopingindsats. Forbundet tager med synlige og aktive holdninger til doping et stort ansvar for kulturen i triatlon på alle niveauer og i alle aldersgrupper.
 

Kvindernes dag da kulturministeren uddelte sin pris

$
0
0
Picture
Foto Leif Thygesen
​Det blev Sara Slott Petersen der i bogstaveligste forstand løb med kulturministerens pris i 2016 – men Bent Fransson var glad for at være nomineret til den fornemme pris. Roinfo følger op med en billedreportage senere

Roinfo til uddeling af Kulturministerens pris

$
0
0
Picture
Foto Leif Thygesen
Tekst og foto Leif Thygesen
Ved Kulturministerens årlige idrætsreception mandag den 5. december 2016 i Dansk Arkitektur Center blev Kulturministerens idrætspris på kr. 100.000 uddelt. Blandt de nominerede var Bent Fransson - mangeårig og særdeles succesfuld træner for den danske letvægtsfirer - også kendt som "Guldfireren."
Kulturministerens pris gik til hækkeløberen Sara Slott Petersen, men det ødelagde ikke humøret hos Bent Fransson, der var glad for bare at være nomineret til den fornemme pris.
Tryk read more og se roinfos billedreportage fra begivenheden
For Kulturminister Mette Bock var det første møde med idrætten, da hun skulle uddele sin egen pris til en idrætsudøver.
Bent Fransson havde fået følgeskab af formanden for Dansk Forening for Rosport, Henning Bay.
Formand for Dansk Forening for Rosport Henning Bay, Bent Fransson og Team Danmarks direktør Lone Hansen får en lille snak.
Kasper Jørgensen og Morten Jørgensen fik frisket minder fra OL op sammen med bryderen Mark O. Madsen fra Nykøbing F.
Det var en mediebegivenhed. De var der allesammen: DR, TV2 og ja selv...
TV Øst - der havde svært ved at forstå, at roinfos medarbejder, der er fra Nakskov, ikke heppede på Mark O. Madsen fra Lolland Falster, men på Bent Fransson fra Fyn.
Og så gik Kulturminister Mette Bock på talerstolen og sagde blandt andet, at idræt er et af grundfundamenterne for dansk kultur.
En glad og stolt prismodtager Sara Slott Petersen takkede for prisen.
Bent Fransson og fru Hanne hyggede sig ved prisoverrækkelsen.
Prismodtager Sara Slott Petersen sammen med Mark O. Madsen - begge har rødder på Lolland Falster - jo, roinfos fotograf fik lov til at få det unikke foto ved at sige det hemmelige kodeord "Lolland Falster".
Er der en fusion på vej? Henning Bay hentede selv roinfos udsendte medarbejder og gjorde opmærksom på mødet mellem Dansk Forening for Rosports sekretariatsleder Anne Meisner og Direktør for Dansk Kano og Kajakforbund Christian Jacobsen. Her er de to funktionærer flankeret af Henning Bay.
To gæve gutter fra Guldfireren Morten Jørgensen og Kasper Jørgensen gjorde Bent Fransson selskab i Kulturministeriet. Da roinfo ville vide noget om fremtiden for de to OL-medaljevindere var kommentaren: Det kunne være fedt at slutte af i dobbeltsculler sammen med - nå ja, hvem de to roere peger på som makker fremgår af billedet - og hvem skulle så træne jer? ville roinfo vide. FRANSSON naturligvis, lød det med én stemme.
​I virkeligheden startede de to roere sammen i dobbeltsculler og roede blandt andet mod Signaturens søn - og hvem der trak det længste strå i den duel, nægter Signaturen at skrive.

Ida og Frida nomineret til Årets Fund

$
0
0
Tekst og foto: Mette Bacher
Ida Birkjær Petersen, Holstebro Roklub,  og Frida Sanggaard Nielsen, Bagsværd Roklub er, ikke overraskende, indstillet som kandidater til listen: Årets Fund 2016.
De to stærke juniorer har præsteret noget helt unikt ved både at vinde sølv ved junior-EM, og sølv ved junior-VM, og det i den sværeste bådtype af alle: Toer uden styrmand. Pigernes træner er: Morten Frank, Bagsværd Roklub.
Picture
Sølvpigerne fra junior-EM - og VM, Frida og Ida, hvor de bliver fejret ved den fine medaljereception i DSR for noget tid siden. Tv. Pigernes træner: Morten Frank. Foto Mette Bacher
Men Ida og Frida får kamp til stregen, da de øvrige nominerede tæller tre deltagere fra de olympiske lege, heraf en medaljevinder, samt andre stortalenter, der er indstillet af de enkelte idrætsforbund.
Årets Fund blev kåret første gang i 1929, og det er således Danmarks ældste idrætspris. Trods det, at den har været uddelt 86 gange, og det at rosporten har haft en del  dygtige roere, blandt de nominerede, er det blot sket to gange tidligere, at roningen har været begunstiget med den ærefulde titel, og for begge Funds vedkommende i nyere tid.
Det er en komité, bestående af repræsentanter fra blandt andet Danmarks Idrætsforbund og Politikens Hus, der tildeler de nominerede point, hvor flest point ikke overraskende udløser titlen: Årets Fund.

I 2002 blev Mads Rasmussen og Rasmus Quist Årets Fund. I 2008 var det Næstved-roer, og guldfirerbesætningsmedlem: Morten Jørgensen, der blev kåret, som Årets Fund, og det lige foran den kendte kajakroer: René Holten Poulsen.
Det synes som om, at det mest har været enkeltpræstationer, der har vægtet højest, når talenterne skulle udpeges af komiteen.

Følgende indenfor roningen, har været nomineret i nyere tid:
1981: Letvægtsotteren
1990: Mette Bloch Jensen
1991: Trine Hansen
1995: Juniorfirer uden styrmand
1997: Christina Rindom & Maria Vraa
2000: Søren Madsen
2001: Thor Kristensen
2002: Mads Rasmussen & Rasmus Quist
2003: Stephan Mølvig
2004: Mads Andersen
2006: Henrik Stephansen & Nils Henrik Stene
2008: Morten Jørgensen
2009: Jens Vilhelmsen
2012: Rikke Quist Hansen
2015: Anne Dsane Andersen & Lærke Berg Rasmussen
2016: Frida Sanggaard Nielsen & Ida Birkkjær Petersen

Den endelige kåring finder sted den 29. december i Politikens Hus, hvor der er hyldest, gaver og pengepræmier til alle 10 nominerede, og 100.000 kroner til vinderen.

Nye internationale rodommere

$
0
0
Tekst og foto: Mette Bacher

Danmarks roere har altid nydt godt af en dygtig dommerstand, hvad enten det drejer sig om kaproning på kortbane, langdistancekaproning eller coastalroning.
Der bliver aldrig gået på kompromis med sikkerheden, og derfor kan roerne altid føle sig i gode hænder, når de er med i konkurrencer på vandet. Vi kan glæde os over den erfarenhed, dommerne har med sig, hvor de fleste selv har klaret sig på fornemmeste måde i kaproningens verden.
Tidligere i dag modtog alle den glade nyhed, at to danske rodommere, nu kan kalde sig internationale dommere, idet Marie Heide, Fredensborg Roklub, og Kasper Haagensen, DSR bestod den svære eksamen, der fandt sted i belgiske Gent.
Picture
Rodommer: Marie Heide i aktion ved Sorø Regattaen. Foto Mette Bacher
Det er en dag, de to dommere har set frem til gennem to år, for så lang tid har det taget at uddanne sig til international rodommer.

- Det er en eksamen, der kommer omkring alt indenfor international roning. Spørgsmålene kan både handle om coastal-VM, handicappedes rokonkurrenser, reklamer/sponsor-spørgsmål med størrelsesforholdet til, hvad der må stå på bådene eller roernes tøj, til de mere praktiske rodommeropgaver, fortæller den ene nybagte internationale rodommer, Kasper Haagensen, til roinfo, da han efter en lang weekend i Gent, er landet i Kastrup Lufthavn lørdag aften.
Picture
Kasper Haagensen i tårnet, der er placeret i startområdet ved Basværd Sø. Th. Helle Engell, også en dygtig og kendt dansk rodommer. Vi er til indledende heats ved testregattaen i 2016. Foto Mette Bacher
Picture
En rodommer har mange opgaver ved regattaerne. Her tjekker Marie Heide de polske deltageres båd ved den store Mastersregatta på Bagsværd Sø i 2016. Foto Mette Bacher
At de to nye banedommere ikke er kommet sovende til det, kan Kasper Haagensen bekræfte. - Det har været intensiv læsning, rollespil og at høre hinanden i spørgsmålene igen og igen, og det har været guld værd, at få opbakning fra de fire danske rodommere: Lars Christoffersen, Morten Juel Hansen, Flemming Gaur og Jan Nissen, der også har givet os opbakning hjemmefra i denne intensive weekend i Belgien, slutter Kasper Haagensen.
Picture
En oplevelse ud over det sædvanlige. Et smukt stort hjerte sivede ud over Sorø Sø midt under - over - en finale for et par år siden, og lige foran dommerbåden med Marie Heide. Roinfo sender de hjerteligste lykønskninger til Kasper Haagensen og Marie Heide med de nye titler på roningens CV. Foto Mette Bacher

Nisser kom roende fra nær og fjern

$
0
0
Tekst og foto: Mette Bacher
Københavnskredsens traditionelle juleroning havde besøg af 60 roere, der ankom med godt humør, røde kinder og nissehuer
Selv den Lille Havfrue lige i nærheden, Danmarks største turistattraktion, måtte vige for interessen for en stund, da de mange udenlandske turister fra en nærliggende voluminøs luksusliner, hev kameraer og mobiltelefoner op for at tage billeder af de roende julenisser.
Picture
Nisseroerne vakte opsigt, da de ankom til Langelinie. Foto Mette Bacher
Traditionen med juleroning har en del år på bagen efterhånden.
Det var et par inkarnerede langtursroere i DSR, Pernille og Ib Jørgensen, der i slutningen af 1980´erne fandt på, at klubbens roere kunne tage på kanaltur med indlagt landgang, hvor der blev budt på gløgg, inden julefreden sænkede sig over byen.
Picture
ARK - Amager Ro- og Kajakklubs deltagere var de første, der kunne træde i land og søge ind til varm gløgg og lune æbleskiver. Foto Mette Bacher
Picture
Gefions Pernille, Hanne og Lotte ankom i højt humør. Foto Mette Bacher
Picture
En nisse-styrpige. Foto Mette Bacher
Picture
En hjælpe-nissepige. Foto Mette Bacher
Siden fik flere lov at være med, og igennem mange år har B&W Roklub lagt lokaler til arrangementet der på et tidspunkt blev lagt i Københavnskredsens hænder.
Det er da også bestyrelsesmedlemmer her fra, og et par hjælpere udefra, der står for det store arbejde med at købe ind - og styre ovnen med de  hundredvis af æbleskiver, mens kæmpe store gryder står og snurrer lystigt med den velduftende gløgg.
Picture
Flere af deltagerne var fra Hellerup Dameroklub. Foto Mette Bacher
Picture
Københavns Roklub deltog som vanligt i Københavnskredsens Juleroning. Foto Mette Bacher
Picture
Fra den modsatte side af havnen ankom deltagerne fra Roforeningen KVIK. Foto Mette Bacher
Klokken 13 lagde de første roere til ved Langelinie, og de kom fra Amager Ro- og Kajakklub. Derudover kom deltagerne fra KR, SAS, Tolo, KVIK, Hellerup Dameroklub, Skovshoved, B&W & Gefion.
Picture
Tolo Roklub var blandt andet repræsenteret af Søren Uldall, tv., her foreviget med Knud Erik Strømming, KR. Foto Mette Bacher
Picture
KVIK nisse... Jørgen Lannov har deltaget i Københavnskredsens Juleroning flere gange. Foto Mette Bacher
Efter en times tid, hvor der blev indtaget mængder af varm gløgg og lune æbleskiver, og snakken gik lystigt i B & W Roklubs stopfyldte opholdsstue, blev bådene atter entret, og af sted det gik ud af havnen mod de forskellige destinationer, der er jo et vinterroningsreglement, der skal overholdes, og her skal roerne være hjemme igen i god tid inden mørkets frembrud.
Lotte Smedegaard, Gefion, og Eva Guld stod for indkøb. Eva, og Jean Lawrence, begge HDR, og Mette Bacher, Københavnskredsen, stod for traktementet af de 60 tilroende julenisser
Picture
Foto fra en herlig eftermiddag. Foto Mette Bacher
Picture
Også her blev der taget billeder, inden turen gik hjem til klubberne efter en dejlig times tid i B&W Roklub. Foto Mette Bacher

Roinfo overværede Ro-slide og skiløb på én gang

$
0
0
Tekst og foto: Mette Bacher

Roinfo fik en travl lørdag. Således har begge journalister været ude på opgaver. Den ene helt i Horsens, her kan resultatet ses på roinfo.dk inden længe. Den anden var først til juleroning i Københavns Havn, dernæst til en times dækning af slideregattaen i Gladsaxe Sportshal - og så hjem på redaktionen og interviewe en nybagt international rodommer.
Den traditionelle årsafslutning indenfor dansk roning, slideregattaen havde denne gang udvidet repertoiret med ski-mesterskaber i ergo.
Slideregattaen i Gladsaxe Sportshal har Bagsværd Roklub, som vært, og man må sige, at den tiltrækker deltagere fra nær og fjern.
Picture
En heftig firerfinale sås i masters-mix, hvor Roskilde Roklub mødte: Skovshoved/Bagsværd og Odder Roklub. Foto Mette Bacher
Hvad Sjællandsmesterskaberne for 14 dage siden ikke kunne mønstre, kunne slideregattaen denne lørdag. Og det er at tiltrække Danmarks allerbedste kaproere i alle kategorier til flere timers roning i “mandskabsbåde” - slide-ergometrene. Man må håbe, at nogen af de dygtige landsholdsroere også vægter de individuelle ergometerkonkurrencer højt, så arrangørerne udenfor København får lige så  fint et besøg fremover.

De unge lagde for, og det var herligt at konstatere, at flere af de klubber, der i årevis har haft det tungt med at få unge til at dyrke roning - og specielt kaproning - nu er ved at være på fuld omgangshøjde med de inkarnerede kaproningsklubber.

Således spottede roinfo flere deltagere fra Roklubben Skjold, og det er rart at klubben har erkendt, at hvis man skal overleve, så kræver det, at der kommer yngre medlemmer til. Det kræver et benhårdt arbejde, og ikke kun en stor omstilling for bestyrelsen og de ældre medlemmer, men så sandelig også fra engagerede ledere og trænere. I Roklubben Skjold har Frederikke Bay Toft for alvor fået gang i de helt unge, og kunsten i at fastholde dem. Roklubben Skjolds juniorer havde en herlig dag i Gladsaxe Sportshal, hvor de var med i flere finaler og samtidig kunne snuse lidt til den atmosfære, der er, når Danmarks allerbedste roere, dem, der har taget medaljer ved OL og VM, er med i konkurrencerne under samme tag i sportshallen i Gladsaxe

Præmier til sommerens TU Cup-vindere
Bedre sent, end aldrig. Lørdag eftermiddag blev vinderne af årets TU Cup-finaler kaldt frem til præmiepodiet i Gladsaxe Sportshal for at modtage en erkendtlighed. Men der var en årsag til, at der er gået noget tid. I modsætning til tidligere har de unge vindere selv fået mulighed for at præge billedet, hvad angår præmierne, så de får lige præcis den størrelse, de har brug for, når det handler om rotøj.
Picture
Erantis Fodgaard-Sørensen, Odense Roklub, kunne drage hjem med en flot præmie efter sommerens fine resultat i TU-Cuppen, og det var rotøj fra Athletes Own. Foto Mette Bacher
Picture
Casper Girke Christensen, der nu ror for Bagsværd Roklub, var stolt over sin flotte præmie. Foto Mette Bacher
Picture
Christine Amalie Meinert Cardel, tv., og Astrid Bardram Strarup, begge fra Bagsværd Roklub, havde lige tid til et smil til fotografen, inden de hastede videre til den næste finale, de deltog i. De har roet 2X med stor succes i de senere år. Foto Mette Bacher
Emilie Lynæs og Smilla Post-Kallenbach, Sorø Roklub, indledte regattaen med en sejr i de yngste pigers klasse. Flere af pigerne var med forleden, da der blev afviklet Sjællandsmesterskaber i Næstved, men det var dog i de individuelle kategorier.

Konkurrenter i samme båd
Slyngveninder er de ikke, og det er der heller ingen, der siger, man skal være. Det har da også budt på arrige kampe på vandet i hver sin sculler, for de to kvindelige juniorer.
Den ene, Roskilde Roklubs Simone Sørensen har i denne sæson været udtaget i singlesculler til internationale opgaver, uden at ro sig til noget nær medaljeskamlen. Den anden, Mette Køchs Nielsen, Aarhus Roklub, har også været udtaget, i 4X-, og opnåede, som Simone Sørensen gjorde det i 2015, i samme bådtype, en 4. plads i B-finalen ved junior-VM, mens det blev en 5. Plads ved EM.
Men ser man på det nationale plan, da har Mette opnået to mesterskaber i 1X.
Nu var de med i samme toer-slide og besatte 1. Pladsen for junior A- og B-roere, hvor 15 deltagende mandskaber var med, deriblandt Mette Køchs lillesøster, Rikke, der roede med en klubkammerat fra Aarhus Roklub, Laura Boldsen.

Rodommersøn indtog 1. Pladsen
Bo Kaliszan, Roskilde Roklub, er tidligere landsholdsroer, og nu en skattet rodommer. Sønnike, Leander, går tilsyneladende farmand i bedene, thi sammen med Magnus Dollerup Madsen, indtog han førstepladsen i drengenes klasse: junior C & D. Tolv mandskaber var til start her.

Oliver Skov Jerkovic & Jonas Lund, Bagsværd/Furesø vandt i klassen junior A, og det ifølge resultatlisten over blandt andet brødrene Lenzing fra Lyngby Roklub, Jacob & Emil.

Aarhus Roklub imponerer
Mon ikke, det er “Nina-effekten”, der har slået igennem i Smilets By?
Aarhus Roklub imponerede ved Slide-mesterskaberne, idet hele 5 hold var tilmeldt i kvindernes 2X-klasse.
Og det endda uden søstrene Køchs, der forinden havde slået til i pigernes finale.
Hvis dette Aarhus-boom fortsætter, så er den kendte klub fra den jyske hovedstad sikkert på plads, når der kaldes ind til finalen i W8+ ved Danmarksmesterskaberne i 2017.
Og vi har jo ikke set en otter fra Aarhus Roklub på spindesiden siden de kronede dage, da dansk roning havde succes med 8GP - det er i øvrigt savnet - man bør genindføre turneringen på vandet igen…

Træner Helle Krogh har fået noget at se til, og i et tæt samarbejde med Odder Roklubs Per Amby, har de virkelig fået gang i de kvindelige roere, og gør det fremragende.
Det var dog to velkendte roere fra Odder, der satte sig på finalen i kvindernes toer-slide, idet OL-roer Juliane Elander, der stadig går efter at stige til tops i international roning, her, sammen med Julie Poulsen, tog sig af 1. pladsen i 2X. Mai Nielsen og Nina Hollensen, Aarhus blev nummer to. EM- og VM-sølvvinderne, Ida Petersen, Holstebro og Frida Sanggaard Nielsen, Bagsværd Roklub, besatte tredje pladsen.  Interessant er det at følge, hvad der kommer til at ske med Odense Roklubs guldpiger fra sommerens EM, hvor Anne Larsen og Marta Kempf blev europamestre i 2X. Nu er de rykket op, og ved slideregattaen roede Anne med Iben Østergaard, Bagsværd Roklub. De to blev nummer 4. Coastaleksperterne: Julie Schou og Kate Petersen, DSR, bliver nummer 5. Der var 15 hold til start i denne disciplin, hvor roinfo yderligere bemærkede det glædelige, at Aalborg Dameroklub havde en deltager med, og at den tidligere landsholdsroer: Mette Noll Nielsen var tilbage blandt de stærke kvinder.

I mændenes 2-slide, er det landsholdsroerne: Mathias Larsen, tidligere Odder, nu Bagsværd, der med ergometerfænomenet, Sverri S. Nielsen, tager sig af 1. Pladsen. Roskildes Bastian Secher og Andreas Dyrby bliver nummer to, og på 3. Pladsen to garvede og hurtige langdistancekaproere fra DSR. Lars Fjord og Rasmus Solbjerg Stie Christensen. De suser ind foran flere stærke “kortbane-VM-roere“. 23 mandskaber er til start her, hvor hele ni mandskaber består af universitetsroerne fra Aalborg og Odense.

I mastersklassen vinder Odders Per Amby og Tage Staal over Sorøs Bjarne Hjorth og Christian Mølvig. På tredjepladsen Ian Baden og Mikael Espersen, begge fra Bagsværd Roklub.

Amber Stienstra og Martin Grand Ast, DSR, vinder Mix-klassen over Bonnie Noer og Peter Lindblom fra Sorø. På tredjepladsen DFfRs formand, Henning Bay Nielsen, DSR og frue: Birgitte Toft, Bagsværd Roklub.

Vi stiller om til... Skiløb
Dernæst benyttes pausen, hvor 2X trylles om til 4X, til en ny disciplin, som det for trænende kaproere sikkert er et sandt hit, men hvor det kan være lidt svært at se sammenhængen med ro-regattaen indendørs for publikum, mesterskaberne i ski-ergometer. Dette nye tiltag indenfor dansk roning, har dog lokket flere tidligere stjerneroere af huse, og ski-entusiasterne har kronede dage. Et tip til næste gang, der afvikles denne disciplin sammen med roningen må være, at man flytter den til en bedre og mere publikumsvenlig placering i hallen, hvis det er meningen, at folk skal kunne følge ordentligt med i ski-entusiasternes ellers ret underholdende udfoldelser.
PictureNøjagtig som på vandet, prægede de mange universitetsroere fra Aalborg Roklub billedet i Gladsaxe Sportshal, hvor vi her er inde i en heftig stafet med 500 meter pr. mand. Foto Mette Bacher
Hos kvinderne er det seje: Ida Nymann Petersen fra Lyngby Roklub, der vinder uden kamp.

Til gengæld er der mere konkurrence i mændenes klasse, hvor det er OL-sølvvinder i LM4-, Kasper Jørgensen, Roskilde Roklub, der viser sig som en sand mester udi skisporten også. Det bliver til et herligt gensyn med den tidligere VM-roer: Claus Kjærulff-Jørgensen, Bagsværd Roklub, der bliver nummer to, mens Emil Meland Knudsen, Lyngby Roklub, bliver nummer tre.
Der er ni deltagere med i ski-ergo. Martin Korsner Christensen, Lyngby, vinder mastersklassen i ensom majestæt.

Ski-deltagerne fra Aalborg Roklub er ude mod Lyngby Roklubs deltagere i en heftig stafetfinale, som Aalborg Roklub ene mandskab vinder over LR. Aalborg tager sig desuden af tredjepladsen.

Det skal nævnes, at Bjarne Petersens roere naturligvis skal have noget for startpengene og også gør det godt i romaskinerne, inden det hedder skistafet denne lørdag i Gladsaxe.

Picture
De første vindere af skistafet i Gladsaxe Sportshal nogensinde: Christian Hauge, Kent Kongsøre Klitgaard, Esben Ravn & Mikkel Paetau. Foto Mette Bacher
Picture
Sølv i skistafet til Lyngby Roklubs: Jesper Vedel, tidligere VM-roer i bl.a. LM8+, hvor det blev til bronze i 1988, John Knudsen, Ida Nymann Petersen og Emil Meland Knudsen. Foto Mette Bacher
Picture
Aalborg Roklubs Uni-roere kommer også på bronzepodiet efter den forrygende skistafet. Foto Mette Bacher

Det spotter roinfo

Hovedparten af deltagerne kæmper nu i 4-slide, da roinfo kommer ind i sportshallen, hvor VM-deltagere fra mændenes elite, netop har overstået finalen.
Picture
Ensartet påklædning kan være lidt af en kunst - når man kommer fra tre forskellige klubber, men en ting har de fire roere til fælles: De har alle været en del af ro-landsholdet i de senere år, så det er nemt at nappe en landsholdsdragt hjemme i skabet og benytte den. Fv. Tobias Kempf, Odense Roklub, Sverri S. Nielsen, DSR, Nick Larsen, Odense Roklub, og Mathias Larsen, Bagsværd Roklub. Foto Mette Bacher
Picture
Lyngby Roklub vinder sølv i mændenes 4-slide. Fv. Emil Lenzing, Oliver Rying Thomsen, Martin Korsner Christensen og Alexander Modest. Foto Mette Bacher
daNu er det mastersroernes tur, og der er glæde over hele linjen, da finalerne er overstået i 4-slide.
Picture
Når medaljerne ligger og venter lige foran fødderne på én... Se, hvem vinderne er... Foto Mette Bacher
Picture
Sorøs kvindelige vinderkvartet: Fv. Birgit Juel-Hansen, Jane Stensberg, Linda Milling og Ingrid Petersen. Foto Mette Bacher
Picture
Stor glæde hos Roskilde Roklubs seje damer. - Vi har ikke været afsted tidligere med det her hold, så vi er ovenud tilfredse, fortæller Astrid Krüger, tv., til roinfo. Astrid har i flere år også roet masters-2X og gjort det fint i mixklassen. Hendes kollegaer på billedet er: Dorte Olsen, Maike Benter, og Mille Nissen. Foto Mette Bacher
Picture
Sorøs kvartet i herrernes mastersklasse vil ikke stå tilbage for klubbens kvinder, og triumferer i firerslide foran Roklubben Furesø. Fv: Christian Mølvig, Bjarne Hjorth, Thomas Larsen og Peter Carstens. Foto Mette Bacher
Picture
Jesper Skavin, ved starten i 4-slide, hvor hans mandskab består af roere fra Skovshoved & Bagsværd. Foto Mette Bacher
Picture
- Hey, lige et øjeblik.. Per Amby, Odder Roklubs kendte og dygtige træner, er også en temmelig dygtig ergometerroer, her sammen med sine kollegaer: Tage Staal, Ulla Neess og Ole Skeem. Foto Mette Bacher
Picture
Sølvet bliver Roskilde Roklubs v: Peter Skafte, Anja Stabel Nielse), Anders Voss og Peter De Place, foto Mette Bacher
Picture
Glæde over bronzen til Skovshoved/Bagsværd. fv. Jesper Skavin, Carsten Mollerup, Lise Hendriksen og Lene Svanebjerg. Foto Mette Bacher
Dagen i Gladsaxe Sportshal rundes af med flere forrygende otterløb, før deltagerne kan ønske hinanden glædelig jul og gå hver til sit, velvidende, at om 1½ måned mødes de igen - denne gang til Danmarksmesterskaberne - og de åbne mesterskaber i de individuelle ergometerklasser i Gladsaxe Sportshal.

Roinfo har forsøgt at sætte sig grundigt ind i resultatlisten fra Slideregattaen, men da der tilsyneladende er flere 1. pladser i de enkelte finaler, ifølge disse lister, må vi nøjes med at nævne de første placeringer, og håbe på, at den offentliggjorte resultatliste lige på dette punkt er 100% korrekt ..


​Ildspåsætteren i Odense Roklub dømt

$
0
0
Picture
Odense Roklubs klubhus blev flammernes bytte 15. august 2015. Arkivfoto Mette Bacher
Af Leif Thygesen
En 41-årig mand med kontakter til rockermiljøet er blevet idømt fem års fængsel for 11 påsatte brande i Odense-området, herunder branden i Odense Roklub den 15. august 2015, oplyser dr.dk/nyheder/regionale/fyn.
Den 41-årige var kendt af politiet og er udover brandstiftelse også dømt for blufærdighedskrænkelse. Han er tidligere dømt for røveri, vold og trusler.
Det var blandt andet videoovervågning, der viste, at den 41-årige forlod hjemmet på tidspunkter, som passede med ildspåsættelserne, der fældede gerningsmanden. Motivet for ildspåsættelserne er ukendt.
Læs mere her

Det er aldrig for sent

$
0
0
Picture
84-årige Carl Lomholt, Horsens Roklub, har med 1003 roede kilometer i sæsonen 2016 sat ny personlig rekord for flest roede kilometer i en sæson. Foto Leif Thygesen
84-årige Carl Lomholt, Horsens Roklub, sætter en flot ny
personlig rekord i antal roede kilometer på en sæson
Af Leif Thygesen
Det er aldrig for sent at sætte sig nye mål. Det er 84-årige Carl Lomholt, Horsens Roklub, et særdeles levende bevis på. Carl har roet i over 40 år, og dermed skulle man tro, at Carl havde opnået det, han ville som roer. Men i år, i sæsonen 2016, blev det med 1003 kilometer til en ny personlig rekord i antal roede kilometer. 
Picture
Carl Lomholt i sit es i en robåd, hvor han stroker for Per. Foto Ria Hessler
​”Det er første gang jeg runder de 1000 kilometer, men det er nu ikke det, der har været sæsonens primære mål. For mig er det selve roningen, der er det vigtigste. Roning er en dejlig sport. Du kommer tæt på andre mennesker, du kan ro med alle uanset alder, køn og baggrund. Roning er et teamwork, og det nyder jeg. Når man sidder så tæt sammen, som man gør i en robåd, er man en del af et fællesskab - og roning giver jo også mulighed for at tale sammen om andre ting undervejs end lige netop roning. Det nyder jeg meget, og jeg synes, det er meget givende. At tale med andre mennesker og udveksle livserfaringer giver livskvalitet og glæde. Nu må man ikke tro, at vi sidder og skvadrer løs hele tiden. Der er også under roningen tid til eftertanke og at vende nogle af de ting, som optager en lige nu. Især på etter-pladsen i en firer er der tid til eftertænksomhed. Her sidder du i fred og ro og bliver ikke forstyrret af, hvad styrmanden og treeren og fireren taler om."
Picture
For Carl Lomholt er en robåd værktøjet til et fællesskab, som Carl beskriver som meget givende. Foto Leif Thygesen
​”Hvis jeg er i dårligt humør, er en rotur den helt rigtige medicin, og hvis jeg har tunge og svære beslutninger, der skal tages, sker det ofte under en rotur. En af de store beslutninger jeg har taget i en robåd var, da jeg valgte at gå på pension.
Samtidigt er der jo så sidegevinsterne; naturen, den friske luft og motionen. Når man er nået min alder, er det vigtigt at holde sig i gang, og her er aftalerne med rokammeraterne med til at holde en til ilden, så man ikke bare springer over og finder på undskyldninger for ikke at komme af sted. ” 
Picture
Foto Leif Thygesen
​Helbredsmæssig er Carl frisk som den havørn, han engang imellem møder på Horsens Fjord. En større rygoperation for et par år siden satte ikke en stopper for roningen. ”Svømmeprøven var efter operationen en udfordring, men den blev løst ved at svømme på ryggen, hvilket der jo ikke er regler imod, ” siger Carl.
Jo, de mange timer ved åren fornægter sig ikke, og Carl er endnu et bevis på, at roning er en enestående idræt, som styrker hele kroppen, og samtidigt holder både krop og sjæl i topform. I Carls tilfælde kan man med særdeles god ret tale om ”en sund sjæl i et sundt legeme ”.
”Med hensyn til natur er Horsens Fjord jo et enestående område. Naturen skifter hele tiden, og der er altid nye oplevelser - og så er fjorden jo et stort område at boltre sig på. Jeg har roet alle mine 1003 kilometer indenfor Horsens Fjord. Jeg har ikke været på langtur, men det behøver jeg heller ikke. Hver rotur på Horsens Fjord er en ny oplevelse.
Picture
Foto Leif Thygesen
​”Jeg startede egentlig med at ro sammen med en flok roere, der kaldte sig ”Mandagsroerne”, men der gik lidt for meget ”hygge” i den, og vi fik ikke roet, så meget som jeg ønskede. Senere kom jeg på et pensionisthold, som blev kaldt ”Advokaterne” – det var nu ikke fordi det udelukkende bestod af advokater, her var roere med vidt forskellig baggrund, men vi havde alle sammen et ønske om at ro gode lange ture.
En typisk rotur for os er på cirka tyve kilometer. Man skal ro rigtigt og gøre noget ud af det. Det skal være sådan, at man kan mærke, man har brugt sig, når man kommer ind, ellers er det jo bare det rene pjat.
Jeg kom i roklubben, fordi min søn Anders var begyndt at ro. Jeg skulle jeg køre ham til roning og fik syn for sagen og blev hurtigt solgt. ”
Carl Lomholt har været præst i 42 år, heraf de sidste 25 i Horsens Statsfængsel. Han er gift med Ingeborg – foreløbig i 56 år, som Carl udtrykker det, og har tre børn. ”Politisk har jeg fundet mit ståsted hos socialdemokraterne”, siger Carl.
”Jeg gik på pension i år 2000 som 68 årig, og det var egentlig i utide. Horsens Statsfængsel lukkede først seks år senere, og det var svært at sige farvel til de mennesker, man kendte. Der var især en fange, der næsten følte sig svigtet, for han havde regnet ud, at han og jeg blev ”løsladt” samtidigt, når jeg fyldte 70. Jo, jeg ønskede egentlig at fortsætte, til jeg blev 70. Men jeg havde et videnskabeligt projekt, som jeg bare måtte lave. Jeg skrev en ph.d. om, hvordan vi behandler samfundets mest udsatte. Det er et problem, der altid har optaget mig. I de første ti år som præst arbejdede jeg i Kirkens Korshær i København blandt sprittere og vagabonder. I 25 år i Horsens Statsfængsel var jeg omgivet af retten og lovmaskinen på godt og ondt – mest på ondt. De mest udsatte - fangerne - var nederst i en pyramide, hvor toppen bestod af et ministerium og et direktorat. Og udgangspunktet for reformer og regler var altid toppen af pyramiden, selvom det i virkeligheden jo handler om de nederste i pyramiden – fangerne. 
Picture
”Udgangspunktet for reformer og regler er altid toppen af pyramiden ministeriet og direktoratet, selvom det i virkeligheden jo handler om de nederste i pyramiden – fangerne. ” Foto Leif Thygesen
​”Da jeg studerede teologi, læste jeg om et samfund i det gamle Palæstina, som tog udgangspunkt i de nederste samfundslag - nemlig slaverne, kvinderne og de fremmede – problematikken med de fremmede er jo meget aktuel lige nu. I stedet for hele tiden at fokusere på, hvad der tjener toppen af pyramiden, kan man jo også prøve at starte i den anden ende og sikre rettighederne for de mest udsatte og svage.
Jeg kan godt se, det at skrive en ph.d.-afhandling som 68-årig er lidt underligt og omvendt. Normalt er det jo de unge løver, der starter deres karriere med at skrive en ph.d. Men for mig var det vigtigt – også fordi, at jeg oplevede, at flere af mine venner blev senile og demente - energien forsvandt og livslyset gik ud. Jeg tænkte ved mig selv, at hvis jeg skulle nå det, så var det nu. ”
Man kan mærke, at Carl Lomholt brænder for sin sag. Stemmen og øjnene har fået glød, luften sitrer af entusiasme og næstekærlighed. Der er ingen tvivl om, at Carl Lomholt har et meget stort hjerte for de svage og udsatte, og inden vi i starten af interviewet overhovedet havde fået talt om roning, var Carl godt i gang med at fortælle om sin passion for samfundets svageste. Carl beskriver sig selv som eftertænksom, social og et kristent menneske – ”Nå, kristent menneske skulle jo egentlig være kommet først, ” tilføjer Carl.
Carl Lomholt har aldrig haft nogle tillidserhverv i roklubben. ”Mit arbejde har taget langt det meste af min tid, men jeg har hjulpet til, hvor jeg kunne. ”
Picture
”Jeg ved jo ikke om mine åndelige interesser kan interessere roerne, og det skal jo ikke være selvros og pral – jeg skal kunne se mig selv i spejlet, men jeg kan jo ikke tie stille. ” Foto Leif Thygesen
Rundt omkring summer det af aktivitet i Horsens Roklub. Der roes ergometer, og der hygges denne lørdag formiddag i december måned 2016. Interviewet er ved at være slut, og Carl har endelig fået tid til at nyde rundstykket og kaffen, der blev serveret i starten af interviewet, men som i mellemtiden er blevet kold.
”Du skal lægge vægt på roningen og det sportslige ”, siger Carl til Signaturen. Jeg ved jo ikke om mine åndelige interesser kan interessere roerne, og det skal jo ikke væres selvros og pral – jeg skal kunne se mig selv i spejlet, men jeg kan jo ikke tie stille. ”
Signaturen forsikrer Carl om, at han undervejs intet pral eller selvros har hørt, men tværtimod har det været fascinerende at møde et menneske, der brænder for roning og ikke mindst samfundets svageste – og hvem ved, måske står Carls personlige rekord i antal roede kilometer på en sæson ikke så længe, forbedres den allerede i 2017?
lthygesen@youmail.dk
Carl Lomholt med legepladsen, Horsens Fjord, i baggrunden. Foto Leif Thygesen

Med Ida & Frida til kåringen af Årets Fund

$
0
0
Tekst & Foto: Mette Bacher
Danmarks ældste idrætspris: Årets Fund har for længst rundet de 75 år, og selve kåringen blev som vanlig fejret ganske få dage før et nyt år - et stort idrætsår - begynder.
Det sker ikke ret ofte, at roningen er begunstiget - men til gengæld er det ofte set, at roerne er blandt de nominerede. Også denne gang, hvor Dansk Ronings dygtige sølvpiger: Ida Birkjær Petersen, Holstebro Roklub og Frida Sanggaard Nielsen, Bagsværd Roklub, var blandt de nominerede.
Picture
Frida og Ida kunne fortælle, at de er i fuld gang med træningen med henblik på gode resultater i 2017. Men vi skal lige have en fast træner efter Morten Frank har valgt at trække sig, da han ikke har tid til at være træner på fuld tid for os. Derfor er det Søren Madsen & Alexander Sørensen, der samarbejder om træningen af os, fortalte Frida og Ida til roinfo.dk. Foto Mette Bacher
Danmarks dygtigste var også nomineret
Det er en stor ære at blive nomineret til Årets Fund, og det mindede Danmarks Idrætsforbunds formand, Niels Nygaard om, da han holdt tale for de unge nominerede atleter.
- Vi skal ikke glemme, at så store navne, som Michael Laudrup, Lene Køppen, Paul Elvstrøm og Peter Gade, alle har været nomineret til årets fund, uden at blive kåret som det. Til gengæld opnåede de topresultater i idrætten siden hen, sagde Niels Nygaard. Roinfo minder om, at Danmarks OL-bronzepiger, Anne Dsane Andersen, og Lærke Berg Rasmussen, var blandt de nominerede i fjor, uden at ryge helt til tops. De vandt som bekendt en flot og overraskende bronzemedalje ved sommerens OL i Rio. For en del år siden var den dobbelte verdensmester i LW1X Mette Bloch blandt de nominerede, uden at blive kåret, som årets fund, men hun vandt siden et par VM-guldmedaljer - og en af bronze, så det er i forvejen ret unikt, at blive nomineret til Danmarks ældste idrætspris.
Picture
Der blev budt på champagne, snacks og minglen, inden selve kåringen, der fandt sted i det gamle trykkeri i Politikens Hus ved Rådhuspladsen i København. Foto Mette Bacher
Begge mødre inviteret med
Før selve kåringen torsdag aften, blev de nominerede og deres gæster, man måtte invitere fire hver, vist rundt i Politikens Hus.
- Det var en meget stor og spændende oplevelse, fortalte Frida Sanggaard Nielsen efterfølgende til roinfo.dk.
Lidt i 17 samledes alle til et lille glas og snacks i husets gamle trykkeri, og her mødte roinfo to meget stolte mødre til Frida og Ida.
Picture
Helle Sanggaard Nielsen (tv.), mor til Frida, og Anna Grethe Birkjær, der havde taget turen helt fra Holstebro for at opleve den store dag for datteren, Ida Birkjær Petersen ved kåringen af Årets Fund i Politikens Hus. Foto Mette Bacher
- Vi er benovede og synes, det er lidt uvirkeligt, for det er en fantastisk oplevelse, at pigerne er nået så langt, og alene det, at de nu er nomineret til denne idrætspris er SÅ flot, lød det fra Helle Sanggaard Nielsen inden kåringen fandt sted.
De to mødre har lært hinanden rigtigt godt at kende, og det er der en helt bestemt årsag til: Ida & Fridas landsholdsroning. - Vi kendte ikke hinanden på forhånd, men da vi skulle til Rotterdam og se vores døtre ro, besluttede vi os for at køre sammen derned, og så kommer man til at kende hinanden rigtigt godt, fortalte Helle Sanggaard Nielsen og Anna Grethe Birkjær til roinfo.dk.

Sportens koryfæer samlet
Inden selve taler og kåring, samledes de senere års vindere på podiet, og her var OL-roerne: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, samt Morten Jørgensen med.
Picture
Bagerste række, nr. 2 fv., Mads Rasmussen, DSR, Årets Fund i 2001, nr. 4 fv., Morten Jørgensen, Næstved Roklub, Årets Fund i 2008, Forreste række, fv. Rasmus Quist, DSR, Årets Fund i 2001. Herren længst th., er Niels Holst-Sørensen, der blev Årets Fund i 1941. Det gav et stort og velfortjent bifald fra de mange gæster denne aften i Politikens Hus. Foto Mette Bacher
Picture
Formand for Danmarks Idrætsforbund, Niels Nygaard, nævnte blandt andet, at det er triste nyheder fra sportens verden, vi netop er blevet vidner til, og nævnte det store systematiske dopingmisbrug, som Rusland har erkendt. - Det er snyd og sådan noget gør vi ikke i Danmark. Det er godt at vide, at I unge atleter dyrker idræt på ærlig vis, sagde Nygaard, mens Team Danmarks Direktør, Lone Hansen hørte på. Foto Mette Bacher
De ti kandidater blev præsenteret ved små filmklip.
- Nu er tiden kommet til, at vi skal kåre Årets Fund. Vi begynder med 10. Pladsen, sagde Politikens sportsredaktør: Søren-Mikael Hansen, og kaldte et ungt sportsdanserpar op på scenen.
Nummer 9 er roerne: Ida Petersen & Frida Nielsen.
Picture
- Den ene af jer bor i Lemvig, og den anden i København, jamen hvordan får I det til at hænge sammen med den lange afstand og den megen træning, spurgte Sportsredaktør: Søren-Mikael Hansen. - Vi benytter DSB i uhyggelig høj grad, lød det med et smil fra Ida & Frida. Foto Mette Bacher
Picture
Flotte buketter, diplomer, pengegaver og sportstasker. Det var fine ting, der ventede de nominerede til Årets Fund. Foto Mette Bacher
Picture
Årets Fund blev fodboldspilleren: Kasper Dolberg, men det var hans søster, der repræsenterede brormand. - Kan du røbe, hvorfor han ikke er her, spurgte sportsredaktøren. - Det kan jeg desværre ikke, men han skulle til noget vigtigt i Holland, lød det fra den stolte søster, der sidder i midten på forreste række. Lige bag hende: roerne Ida & Frida. Foto Mette Bacher
Picture
- Er I tilfredse med jeres placering, spurgte roinfo.dk. - Ja, mon ikke. Vi er meget glade og stolte over at være med i dette fine selskab, lød det fra Frida og Ida, inden Politiken bød på en fin middag for dem og de tidligere kandidater. Foto Mette Bacher
Nyt fra OL-roerne
Der er ikke mange idrætsgrene, der kan præstere hele fire OL-atleter ved så fin en begivenhed. Men det kunne rosporten. Således var Mads Rasmussen, Rasmus Quist og Morten Jørgensen med, og naturligvis havde de fruerne med. Blandt dem: Juliane Elander, garvet OL-roer. Men de øvrige fruer er også tidligere kaproere. Sine Christiansen, gift med Rasmus Quist er tidligere landsholdsroer fra Hadsund, Sara Jørgensen, tidligere kaproere i Næstved Roklub mødte sin mand, Morten, i den sjællandske roklub.
Ihukommende babyboomet efter OL i London i 2012, hvor de fleste af OL-roerne sikrede næste generation, spurgte roinfo naturligvis fruerne til Rasmussen & Quist, om det nu også var sådan hos dem, at der var nye babyer i vente, som efter sidste OL. - Uha, nej da, ikke lige nu. Vi holder lige en pause, lød det fra en smilende Sine Christiansen, der med Rasmus Quist har tre små drenge. Også Juliane Elander kunne melde hus forbi.
Picture
- Vi venter en pige til marts, fortæller Morten & Sara, der i forvejen har sønnike: Oscar, snart fire, hjemme i Næstved. Foto: Mette Bacher
- Hvad nu, Morten, kan du se dig selv tage endnu et OL med om fire år, spørger vi. - Lige nu og her holder jeg en pause fra roningen, men jeg træner stadig meget, og til sommer går jeg efter at deltage i Ironman, som foregår i København. Jeg vil bestemt ikke afskrive et OL mere. Jeg kan godt se mig selv være med ved næste OL, men det kommer an på flere ting. Blandt andet, om letvægtsfireren stadig er der, og hvem der skal sidde på den. Du får mig ikke at se, som tung roer ved et OL. Hvis jeg skal med til OL igen, så er det for at vinde, og intet andet, men jeg går da og prikker lidt til Kasper (Jørgensen), så må vi se, hvad der sker, siger Næstved-roeren til roinfo.dk
Picture
Mads Rasmussen & Juliane Elander. Hun i en smuk grøn blondekjole, købt i Odder. Foto Mette Bacher
Picture
Rasmus Quist & Sine Christiansen. Hun i en smuk velourkjole, guld, selvfølgelig, når det handler om kåringen af Årets Fund inden for idrætten. Foto Mette Bacher
- Kan du se dig selv være med ved OL om fire år, spørger vi Rasmus Quist.
- Nej, ikke lige nu. Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig, men jeg kan slet ikke se mig være inde i varmen igen om fire år. Det er ikke så meget det, at vi har tre børn, men mere med at få en dagligdag til at hænge sammen, når man ser på arbejdet, og om at sikre sig for fremtiden. Der er jo på et eller andet tidspunkt om nogle år noget, der hedder pension, og den får man altså ikke meget af, hvis man skal træne i årevis for at komme med til et OL, siger Rasmus Quist til roinfo.dk
Men jeg træner stadig meget, og hvis jeg ikke lige skulle på skiferie, så ville jeg have deltaget ved indendørs-DM om en måned, siger Rasmus Quist til roinfo.dk
Picture
Rasmus Quist holder sig stadig i rigtig god form. - Jeg har fået arbejde i et firma på Frederiksberg, og jeg cykler til og fra Bagsværd der til hver eneste dag, mens jeg også tager nogle gode ture i ergometret hjemme i kælderen, fortæller den tidligere OL-vinder til roinfo. dk. Foto Mette Bacher
Juliane Elander Rasmussen, Odder Roklub, er eneste kvindelig roer herhjemme, der har deltaget ved hele fire OL. I 2004 med Johanne D. Thomsen, i 2008 med Katrin Olsen og i 2012 & 2016 med Anne Lolk. Juliane har ikke fået nok.
- Jeg er med i letvægtsgruppen med henblik på OL i Tokio. - Kunne du ikke tænke dig et år, hvor det blot hedder LW1X, spørger roinfo.dk.
- Nej, for bådtypen hedder LW2X. Det er den, der er olympisk, og det er den, vi pt. er tre roere om at kæmpe om de to pladser til. Det er ikke fordi, jeg har noget imod at ro singlesculler, slet ikke, for det har jeg roet meget før i tiden, men jeg går efter at komme til OL igen og denne gang vil jeg have en medalje med hjem, siger Juliane til roinfo.dk
PictureJuliane Elander Rasmussen satser alt på at komme med til sit femte OL. Det vil blive i Tokio i 2020 - og denne gang skal medaljen med hjem, siger hun til roinfo.dk
- Vi er tre, der er inde i letvægtsgruppen, og det er meget stærke piger, jeg skal kæmpe med - og imod - det er Aja Runge Holmegaard, Rsokilde Roklub, og Mathilde Persson, Bagsværd Roklub. Vi trænes af Mads Haubro, og det, der har været en klar fordel for mig er, at jeg jo var i rigtig god form, da jeg kom hjem fra OL i Rio. Den kan jeg bygge videre på, siger Juliane Elander til roinfo. dk.
Mit næste mål er indendørs-DM om en måned. Her skal jeg gerne komme under de 7 minutter. Det har jeg gjort før.
Mens Juliane er helt på det rene med, at målsætningen hedder et femte OL for hendes vedkommende, så har hendes gemal, Mads Rasmussen andre udfordringer, der gerne skal komme sikkert hjem i sommeren 2017.
Mads kan blive færdig med lægestudiet til sommer, og lige nu får han bistand af blandt andet Birgitte Hanel og Niels Henry Secher, så det bliver i roningens verden, lyder det med et smil fra Juliane Elander.



info@bachers.dk
Viewing all 1030 articles
Browse latest View live