Quantcast
Channel: Nyt fra Roinfo.dk
Viewing all 1030 articles
Browse latest View live

Historisk standerhejsning i Nakskov

$
0
0
Picture
De to roklubber i Nakskov lagde søndag den 27. marts 2016 fælles kurs og holdt standerhejsning synkront. Til venstre er det NS Roklub i en coastalfirer og til højre Nakskov Roklub i en toåres inrigger. Foto Mette Bisgaard Christensen
Tekst og foto Leif Thygesen
I 1949 blev Nakskov Skibsværfts Roklub - efter uoverensstemmelser mellem medlemmer af bestyrelsen i Nakskov Roklub - dannet som en udbryderklub af Nakskov Roklub. Senere har Nakskov Skibsværfts Roklub skiftet navn til NS Roklub. I mange år var der nærmest kold luft mellem de to klubber, men der er efterhånden løbet meget vand fra Halsted Å ud i Nakskov Fjord, og rivaliseringen er gradvist blevet afløst af stadig tættere tilnærmelser, og som årene er gået, er forårs- og samarbejdsvindene blevet stadig mildere. Et nyt kapitel om makkerskabet blev skrevet ved klubbernes standerhejsning i 2016. 
Fælles standerhejsning - næsten
Et egentligt forsøg på fusion er i første omgang ”sparket til hjørne”, men til gengæld er begge klubber indstillet på at samarbejde, alt det man kan. Det førte søndag den 27. marts 2016 til en historisk standerhejsning i Nakskov, hvor de to klubber i tæt samarbejde indledte sæsonen og holdt ”sammenskudsgilde” for at markere starten på den nye rosæson.
Både Nakskov Roklubs formand Poul Erik Wulff-Høyer og formand for NS Roklub, Ole Jørgensen, udtrykte i deres velkomsttaler ved de respektive standerhejsninger håbet om, at samarbejdet ad åre kan føre til en egentlig fusion mellem NS Roklub og Nakskov Roklub - og begge klubformænd er parate til at give projektet den tid det tager, men det blev understreget, at et nyt skridt blev taget med den fælles standerhejsning.
Først ankom en officiel delegation fra NS Roklub roende til Nakskov Roklub, hvor standeren blev hejst kl. 10.00. 90 minutter senere var det Nakskov Roklub, der sendte en delegation roende til NS Roklub for at være med til at hejse standeren her.
Se nedenstående billedreportagen fra den historiske dag, hvor medlemmer af de to klubber besøgte hinanden på kryds og tværs, og hvor det hele endte med en hyggelig fællesspisning i NS Roklub.
NS Roklub lægger til ved Nakskov Roklubs bro
NS Roklubs delegation er klar til at aflægge officielt besøg i Nakskov Roklub

I Nakskov Roklub bød formand Poul Erik Wulff-Høyer velkommen og glædede sig over det nye samarbejde
I Nakskov Roklub holdt Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen standerhejsningstale. Borgmesteren glæde sig blandt over de gode romuligheder på Nakskov Fjord
I Nakskov Roklub fejrede man 50 års jubilaren Torsten Schultz
og så kom flag og stander op i Nakskov Roklub
Første båd på vandet i Nakskov Roklub. Foto Mette Bisgaard Christensen
senere var det Nakskov Roklubs tur til at fortøjre ved NS Roklub
Medlemmer af Nakskov Brandorkester havde travlt og spille både i Nakskov Roklub og i NS Roklub
I NS Roklub kunne en tilfreds formand Ole Jørgensen konstatere, at et nyt samarbejde havde set dagens lys
I NS Roklub var det medlem af NS Roklub og Regionsråd Sjælland Bøje Winther, der ønskede roerne en god sæson.
I NS Roklub kunne en ny sponsor afsløre sponsorskiltet på en båd
- og senere i NS Roklub
- og også i NS Roklub blev sæsonstarten markeret ved at sende en båd på vandet.

Officiel standerhejsning i Roforeningen KVIK

$
0
0
Picture
Arkivfoto Peter Budtz
Af Leif Thygesen
I efteråret 1865 tog den københavnske grosserer Harald A. Hansen (1835-1902) en toåres robåd med hjem fra et ophold i Storbritannien. Det blev startskuddet på roidrættens historie i Danmark. Den første robåd i Danmark fik en sørgelig skæbne, men nåede dog i sin korte og glorværdige karriere at lægge kimen til dansk ronings imponerende historie. Den importerede båd ”døde” ved et sammenstød med dampskibsbroen i Bellevue ved Klampenborg – ti kilometer nord for Københavns centrum. Bellevue var dengang et stoppested for dampskibsruten mellem København og Skodsborg. Men forinden havde båden nået at stå model til den første danskbyggede robåd: En fireåres inrigger leveret af bådebygger C.L. Jacobsen, der havde værft ved Ny Kalkbrænderi.
​Det er på grund af denne levering, at vi har en dato på roning i Danmark. Båden blev døbt ”Kvik”og var bestilt af et selskab, der havde kaptajn – senere oberst – O.V. Hoskiær som ledende kraft.
Båden blev leveret 1. august 1866. Den blev formodentlig straks taget i brug, men af forhandlingsprotokollen fremgår det at selskabet, der havde bestilt båden, holdt møde den 22. september, og derfor angives denne dag som stiftelsesdag for Roforeningen KVIK - selvom meget tyder på, at roselskabet havde holdt møder inden da. 
O.V. Hoskiær var en driftig mand. I 1866 stifter han Københavns Gymnastikforening. Også tennissporten havde Hoskiærs bevågenhed. Han oversatte reglerne fra engelsk og banede på den måde vejen for danske tennisklubber.
O.V. Hoskiær var Danmarks første offentlige idrætsskribent og en flittig herre, der blandt andet udgav en håndbog i cricket og langbold i 1866 og en håndbog i roning i 1869. Håndbogen i roning blev udgivet i samarbejde med Harald A. Hansen.  Og så var Hoskiær fast skribent for Illustreret Tidende, der udkom fra 1869.



O.V. Hoskiær stod i spidsen for det selskab, der bestilte båden "Kvik", som blev leveret 1. august 1866 - og førte til stiftelsen af Roforeningen KVIK
​Samtidigt med at Roforeningen KVIK havde travlt med at bruge deres båd havde bådebyggeren travlt med at afslutte et nyt projekt: En seksåres inrigger, der fik navnet ”Tak”. Båden ”Tak” blev Danmarks første ”sponsorbåd”. Båden blev betalt af O.B.Suhr (1813-75) som havde et handelshus, der var grundlagt af hans farbror. O.B. Suhr var egentlig uddannet teolog, men udvidede handelsfirmaet betydeligt med Kryolit- Mine- og Handelsselskabet og han var medvirkende til oprettelsen af Privatbanken i 1857 og til dannelsen af Det Forenede Dampskibs-Selskab i 1866.


O.B. Suhr, dansk ronings første sponsor, betalte båden "Tak", som blev Københavns Roklubs første båd.
O.B. Suhr skænkede båden ”Tak” til Handels- og Contoristforeningen, som ikke må forveksles med HK, der blev stifter i 1900. Handels og Contorsitforeningen var stiftet i 1841 som et samlingssted for handelsstanden. Den 20. oktober 1866 stiftede H. Fritsche en roklub for Handels- og Contoristforeningens medlemmer. Denne roklub blev senere til Københavns Roklub, og dermed var dansk roning i gang.
Picture
Arkivfoto Peter Budtz
I år fejrer dansk roning 150 års jubilæum med Dansk Forening for Rosports officiel standerhejsning i Roforeningen KVIK lørdag den 2. april kl. 17.00. Program for dagen kan ses her
lthygesen@youmail.dk

Kilde og fotos ”På Vandet”. Dansk Forening for Rosport 1987

Distancen ved DM bliver 2000 meter

$
0
0
– MEN 2000 meter bliver til 2x1000 meter
Picture
Vandkraftsøen i Holstebro lægger for første gang vand til, når der skal roes om årets danmarksmesterskaber. Robanen på Vandkraftsøen er kun 1000 meter lang, hvorfor det bliver nødvendigt med to gennemroninger for at nå den officielle DM-distance på 2000 meter.
Af Leif Thygesen
I en pressemeddelelse fra 15. februar 2016 meddelte Dansk Forening for Rosports næstformand Birgit Bech Jensen, at det ikke er lykkedes at finde en arrangør af årets danmarksmesterskaber med en 2000 meter bane på grund af ekstraordinær travlhed med World Rowing Masters Regatta på Bagsværd Sø i september. Næstformand Birgit Bech Jensen skrev blandt andet: ”Derfor har det været nødvendigt at tænke helt anderledes for at sikre, at DM afholdes i 2016. Holstebro Roklub har sagt ja til at afholde DM i 2016. Det betyder, at det afholdes over 1.000 meter. Dette er en helt ekstraordinær situation, og vi forventer, at DM er tilbage i sin vante form over 2.000 meter i 2017.”
Picture
Formand for Dansk Forening for Rosports Kaproningsudvalg Reiner Modets. Arkivfoto Mette Bacher
Debat om halv distance
Siden da har der været lidt ”murren” i krogene og blandt andet på Facebook har løsningen med DM over kun 1000 meter være diskuteret. Samtidigt har der været stillet spørgsmål ved, om Danmarks Idrætsforbund(DIF) kunne godkende mesterskaber over halv distance, når der i regulativ for Danmarksmesterskaber står, at distancen er 2000 meter.
- For at være helt sikker på lovligheden har Birgit Bech Jensen og jeg holdt et par møder med DIF, fortæller formand for Dansk Forening for Rosports kaproningsudvalg, Reiner Modest. 
- Jeg vil ikke sige, at DIF direkte sagde, at det var ulovligt, men der var lidt rynkede øjenbryn hos DIFs juridiske konsulent Jan Larsen med henvisning til Danmarks Idrætsforbunds Lovregulativ VI: Fællesbestemmelser for DIF's danmarksmesterskaber. Vi gik derfor i tænkeboks og fandt - synes vi selv – en kreativ løsning, som der er nikket ja til ved sidste møde med DIF.
 
2000 meter bliver til 2x1000 meter
- Alle 2000-metersløb ved DM roes som 2x1000 meter, og det bliver det samlede resultat af de to gange 1000 meter, der tæller. Det betyder, at når man har roet de første 1000 meter og er i mål, så ror man tilbage til start og tager en ny tur, og det er så den samlede tid for de to gennemroninger, der afgør, hvem der bliver dansk mester. Rent logistisk regner vi med at kunne lave planlægningen, så der er tre løb i gang på en gang således, at der konstant er løb undervejs. Det giver kortest mulig ventetid for de deltagende mandskaber og af hensyn til publikum, er det også vigtigt, at anden gennemroning bliver gennemført så hurtigt som muligt. Desuden regner vi med at blande kortene således, at vi fylder eventuelle huller ud med 1000-meterløb for eksempel junior- og masterløb. Vi er godt klar over, at der vil være logistiske udfordringer, siger Reiner Modest men tilføjer, at man jo som bekendt har to dage til at afvikle DM, og det giver en sikkerhedsbuffer, så vi er sikre på, at afvikle sportsligt korrekt. Desuden er det som bekendt ikke muligt at efteranmelde ved Danmarksmesterskaberne, så man vil i god tid kunne lave en detaljeret planlægning. Herudover vil vi fordoble antallet af både med banedommere, og der vil være banedommere, som udelukkende tager sig af trafikregulering, for at undgå kaos, når mange både skal sendes mod start på en gang.
Picture
DSRs otter vandt DM i 2015. For at gentage bedriften i 2016 skal DSR have bedste sammenlagte tid for 2x1000 meter på Vandkraftsøen i Holstebro, når der roes DM den 17. og 18. september 2016. Arkivfoto Mette Bacher
Rig mulighed for tilskuerne for at følge med
- For at sikre at publikum kan følge med i det nye koncept, benyttes helt dugfriske tekniske muligheder. Vi har i Oslo hos Norges Skiforbund lånt et nyt system, der i 2015 blev taget i brug ved langrendskonkurrencer med enkeltstart. Alle deltagende både forsynes med en chip og systemet er under de sidste 1000 meter i stand til at give den nøjagtige placering af de enkelte hold - inklusiv de første roede 1000 meter. Placeringen vil hele tiden kunne ses på en storskærm, der opsættes i målområdet. Som baggrund på storskærmen vil der være direkte live transmission fra en drone med video fra det igangværende løb. Det vil give mulighed for at følge løbene på tætteste hold og undervejs se nærbilleder af de enkelte mandskaber samtidigt med, at man hele tiden er opdateret om, hvordan mandskaberne er placeret i det samlede forløb. Teknikken har været afprøvet med succes ved flere langrendskonkurrencer i Norge. Vi får norsk eksperthjælp af John Anders Mohn Gaustad, Markedsansvarlig, og Bernt Halvard Olderskog, Kommersiell leder, fra Norges Skiforbunds Langrennsadministrasjon, så vi er helt sikre på, at vi kan love både roere og publikum en unik oplevelse, siger Reiner Modest.
Picture
En storskærm i målområdet vil hele tiden vise den samlede stilling samtidigt med, at der er livetransmission fra en drone med video fra det igangværende løb. Billedmanipulation Leif Thygesen
Nye taktiske muligheder
Afvikling af DM-løb i to afdelinger skaber nye taktiske muligheder for de deltagende mandskaber og giver hold, der har kikset lidt i første start en chance for at få revanche i anden gennemroning. Samtidigt giver det publikum en unik og anderledes oplevelse af kaproning, hvor man med dronevideo kommer helt tæt på de deltagende mandskaber undervejs.
Picture
Andreas Kraul, DR Sporten, indledte sin karriere, som reporter ved regattaerne, og han forlader for en dag fodbolden for at dække roningens DM.
Picture
Victor Feddersen, tidligere stroke og OL-vinder på guldfireren har i en kort periode været kommentator på Eurosport.
For at sikre at den enestående billeddækning matches af en tilsvarende højkvalitets lydside, har man truffet aftale med DR Sportens Andreas Kraul, der vil kommentere de enkelte løb undervejs. Andreas Kraul er formand for Danske Sportsjournalister og vil få fagkyndig hjælp af Victor Feddersen - jo, der er tænkt på alt. Der er lagt op til et brag af en transmission til tilskuerne – og naturligvis streames det hele via et link på roinfo.dk til de, der ikke har mulighed for at være i Holstebro den 16. – 17. september 2016. Det bliver et historisk eksperiment.
 
Bliv testpilot på streamingen
Lige pt. arbejdes på fuld tryk for at få DFfRs tilmeldingssystem og det norske program til at tale sammen, så tilmeldingerne kan eksporteres direkte over i det norske program.
For at sikre at drone, storskærm mv. fungerer afprøves hele systemet fredag den 15. september 2016 med nogle løb – dog vil streamningen fredag ske i et lukket forum. Ønsker man at være med i den tekniske afprøvning af streamingen skal man melde sig og få oplyst en adgangskode. Man regner med at skulle bruge cirka 100 deltagere, der hjemme ved deres PC eller på deres smartphone fredag aften den 15. september fra klokken 18.30 til 20.00 skal være med til at sikre, at systemet kører. For at blive ”testpilot” skal man være indstillet på at give en tilbagemelding fredag aften efter test-streamingen. Hvis du vil være en del af testpanelet, skal du melde dig til NU. Skriv en mail til Leif Thygesen, roinfo.dk på adressen lthygesen@youmail.dk. Skriv Streaming i emnefeltet og oplys navn og eventuel klub i mailen. Deltagerne findes efter ”først til mølle-princippet”.
lthygesen@youmail.dk

Henning Bay Nielsen: Dansk rosport er udfordret

$
0
0
Picture
Dansk Forening for Rosports officielle standerhejsning blev holdt i Roforeningen KVIK lørdag den 2. april 2016. Foto Leif Thygesen
Af Leif Thygesen
Ved Dansk Forening for Rosports officielle standerhejsning i Roforeningen KVIK, lørdag den 2. april 2016, var det en bekymret formand for DFfR Henning Bay Nielsen, der konstaterede, at dansk rosport er udfordret på mange fronter i 150 års jubilæumssæsonen.
- Havneudvidelser og naturfredninger er blandt udfordringerne, sagde Henning Bay Nielsen. Herudover er der på det sportslige plan også mørke skyer i horisonten.
Picture
Formand for DFfR Henning Bay Nielsen lykønskede Roforeningen KVIK. Foto Leif Thygesen
Den Internationale Olympiske Komité har luftet planer om at nedlægge den olympiske klasse for letvægtsfireren for at opnå en lige kønsfordeling mellem mænd og kvinder i de olympiske roløb. Danmark har i den forbindelse taget initiativ til at indkalde til møde i Nordisk Roforbund, for at Norden samlet kan kæmpe for bevarelsen af mændenes letvægtsfirer på det olympiske program. Som bekendt har Danmark fejret mange store triumfer i letvægtsfirer, så der er noget at kæmpe for.
Henning Bay Nielsen benyttede lejligheden til at lykønske Roforeningen KVIK og dermed dansk roning med de 150 år, og talte desuden om de mange andre store sportslige arrangementer, der venter de danske roere i 2016.
Picture
Roforeningen KVIKs formand Frederik Østerberg byder velkommen. Foto Mette Bacher
Roforeningen KVIK 150 år
I sin velkomsttale kunne formand for Roforeningen KVIK, Frederik Østerberg, løfte sløret for nogle af de mange arrangementer, som venter KVIKs medlemmer i jubilæumsåret. Blandt andet venter en større ombygning af klubhuset, dåb af fire både, og så er der planer om at sende en armada af samtlige inriggere i KVIKs eje på jubilæumsoptog i Københavns Havn, hvor klubben oprindelig var placeret i Trangraven. Sportsligt håber formanden, at de to KVIK-roere, Anne Dsane Andersen og Fie Udby, kvalificerer sig endegyldigt til OL. Anne Dsane Andersen i toer uden styrmand sammen med Lærke Berg Rasmussen, DSR, og Fie Udby i singlesculler.
Picture
Roforeningen KVIKs formand Frederik Østerberg løftede sløret for nogle af de mange jubilæumsarrangementer, der venter i den nye sæson. Foto Leif Thygesen
I anledning af jubilæet er der også planer om at udgive et jubilæumsskrift, og naturligvis vil der blive holdt reception og fest for klubbens medlemmer. Frederik Østerberg sluttede sin tale med at sende en tak til Oberst Hoskiær, der for 150 år siden stiftede Roforeningen KVIK.
Picture
KVIKs nye coastalfirer - i klubfarven - blev døbt af John Mac Larsen og fik navnet "KVIKS Venner" - opkaldt efter giveren. Foto Leif Thygesen
Bådedåb
En coastalfirer - skænket af KVIKs Venner - blev døbt af John Mac Larsen og fik navn efter giveren. Båden blev døbt i saltvand med en pokal fra 1868 – den første pokal, som Roforeningen KVIK vandt i Gøteborg. Den nye båd får senere på året følgeskab af fire andre nye både – en fireåres inrigger fra Jørgen Andersen, en toåres inrigger fra Grejsdalen og en dobbeltsculler og en singlesculler. De to outriggere er beregnet til klubbens talentfulde ungdomsroere. Endelig indkøbes der fem nye kajakker til klubbens kajakafdeling.
Picture
I Roforeningen KVIK tager man ud at ro før standerhejsningen, men det er af praktiske hensyn, så man kan nå både roning, standerhejsning og fest. Foto Leif Thygesen
I KVIK har de lidt anderledes traditioner vedrørende roning og standerhejsning end i andre roklubber – I KVIK tager man ud at ro før standerhejsningen – måske er det for at være på forkant med tingene? Formand Frederik Østerberg siger til roinfo.dk, at der er givet dispensation, så man har mulighed for at ro inden standerhejsningen, så man kan deltage i standerhejsning og være med til den efterfølgende fest, derfor den lidt omvendte rækkefølge.
Men standeren kom op - og så var der fest bagefter.
lthygesen@youmail.dk

10 til forskel – stem på universitetsroernes film

$
0
0
Picture
Foto Facebookgruppen "Universitetsroning i Aalborg"
Af Leif Thygesen
Så er de flittige universitetsroere fra Aalborg igen med i et projekt for at skaffe penge til nyt materiel. Denne gang har ålborgenserne en lille film med i opløbet om 10.000 kroner i Spar Nord Fondens ”10 til forskel”.
Vinderen findes ved afstemning, og du kan hjælpe universitetsroerne ved at stemme på dem. Gå ind på http://www.10tilforskel.dk/
Se den lille film ”En dag som universitetsroer” og stem på den.
Om 10 til forskel
Om 10 til Forskel skriver Spar Nord Fonden:  10 til Forskel er sat i verden for at hylde de lokale initiativer og sørge for at sætte fokus på de projekter, der gør en forskel for mennesker i lokalsamfundet. Bag 10 til Forskel står Spar Nord Fonden, der siden 2012 og hver måned har givet 10.000 kroner til gode ideer, som personer eller grupper i Danmark har udviklet og selv lagt masser af kræfter i.
Initiativer, som blev vindere, fordi initiativtagerne formår at engagere netværk og lokalsamfund i muligheden for støtte.
Spar Nord Fondens hensigt og mål med "10 til Forskel" er at styrke lysten til, i det hele taget at tage initiativer, som både i sin tilblivelse, i arbejdsprocessen og i udførelsen kan gøre andre glade, rigere på gode oplevelser og klogere.
- og den beskrivelse lyder jo helt som universitetsroningen i Aalborg – så giv den din stemme.
lthygesen@youmail.dk

Ny dansk verdensrekord i ergometret

$
0
0
Picture
Der blev kæmpet om hvert eneste sekund under rekordforsøget - også i skiftene. Foto Mette Bacher
Af Leif Thygesen
På Reiner Modests livestreaming på Facebook kan man i baggrunden høre, at Olivia Newton John synger ”Xanadu” fra filmen fra 1980 af samme navn. Udover at være en filmtitel er Xanadu også en legendarisk by i Kina, der var opført af Djengis Khans børnebørn. Xanadu havde sin storhedstid 1256 - 1368 og endte med at blive Kinas sommerhovedstad.
Som Xanadu er ni svedige og trætte mænd på vej til at blive en legende. Thomas Vedsmand, Klaus Nielsen, Thomas Warrer, Torben Pedersen, Martin Tangø, Jørgen Bloch, Brian René Sørensen, Henrik Thorup og Jesper Skavin har arbejdet benhårdt i nøjagtigt 57 timer, 36 minutter og 51,4 sekunder, da roergometret runder 1000 kilometer. Det giver et gennemsit på 1.43.7 minutter pr. 500 meter. 
Picture
Torben Pedersen, Holte Roklub, i aktion. Foto Mette Bacher
Det er der ingen før dem, der har gjort bedre, så samtidigt med at roerne optages i Concept 2´s ”Million Meter Club”, sætter de ni roere også ny verdensrekord – og der er tale om en eftertrykkelig forbedring af den gamle rekord, der lød på 66 timer, 51 minutter og 16,9 sekunder, og som tilhørte Italian Indoor Rowing Team, Livorno. Rekordforbedringen er på over ni timer eller mere end 13 procent.
De ni danske mænd er alle 40+. Idemand til verdensrekordforsøget er Thomas Warrer. Deltager Brian Rene Sørensen fra Nyborg Roklub siger i en kommentar til roinfo.dk: Det var en fuldstændig vanvittig ide. Fredag gik forrygende, lørdag var en lang sej kamp, der virkelig kunne mærkes af alle. Søndag var der igen overskud til at præstere. Det var en fed oplevelse sammen med seje mænd fra mange klubber. En holdindsats og en individuel kamp i samme ombæring. Vanvittigt og skørt, men her bagefter en fed bedrift.
Roinfo.dks Mette Bacher lagde vejen forbi lørdag ved 19-tiden og fik nedenstående billeder fra den enestående præstation. Stort tillykke til de ni mænd - og til resten af verden: Slå den!
lthygesen@youmail.dk
Picture
Fv. Klaus Nielsen, Thomas Warrer, Torben Pedersen. Foto Mette Bacher
Picture
Klaus Nielsen. Foto Mette Bacher
Picture
Martin Tangø, tidligere Sorø Roklub. Foto Mette Bacher
Picture
Jørgen Bloch trykker til. Foto Mette Bacher
Picture
Tid til hvile - men maskinen kører. Foto Mette Bacher
Picture
Thomas Warrer klar til at overtage efter Torben Pedersen. Foto Mette Bacher

Velkommen til en ny sæson i Motionsturneringen

$
0
0
Picture
Foto Jytte Sauer, Nykøbing Mors Roklub
Peptalk til Danmarks motionsroere
 
Af Leif Thygesen og O.V. Hoskiær
Årets nyhed er, at vi i år arbejder med faste datogrænser for, hvad der må indberettes. Tidligere har indberetningsperioden heddet standerhejsning – 31. oktober. Det har så afstedkommet flere forviklinger, da ikke alle roklubber hejser standeren samtidigt. For at undgå dette problem, vil Motionsturneringen 2016 finde sted fra den 27. marts til den 31. oktober. Indberetningerne for de enkelte måneder skal som sædvanligt foretages senest den 10. i den efterfølgende måned. Første periode er fra 27. marts til og med den 30. april, og derfra er det ellers kalendermånederne, der skal bruges som indrapporteringsperioder.
Picture
Foto Nina Hjort, Vejle Roklub
Nogen løfter vægte - roning løfter mennesker
En ny sæson i Motionsturneringen er altid spændende, og roinfo.dk håber, at mange fortsat vil deltage i denne lille uhøjtidelige turnering, der sætter fokus på motionsroningen. Månedernes samlede resultat kan bruges som ”termometer”, når man vil tage temperaturen på dansk motionsroning.
Hvis man i løbet af vinteren har glemt, hvorfor man skal ro, så bringes her - i 150-året for dansk ronings fødsel -nedenstående et uddrag af en artikel skrevet 1867 af stifteren af Roforeningen KVIK, O.V. Hoskiær – og hvis ikke disse manende og djærve ord kan få dig til at ro, er der intet der kan!
PS! Glem at manden kun taler om mænd og kaproere – det her drejer sig om motionsroning.
Picture
O.V. Hoskiær
Peptalk til Danmarks motionsroere
Den erkendelse synes i den senere tid at være vågnet her i landet, at den nuværende undervisningsmetode for ungdommen ikke er tilfredsstillende, idet den går ud på at bibringe barnet en vrimlende mængde kundskaber, der overlæsses hukommelsen, kvæle selvtænkningen og blive dobbelt ufordøjelig ved, at undervisningen ikke giver barnet lejlighed til samtidigt at få sit legeme udviklet og styrket, så at det næppe bliver de unge muligt at opnå, hvad der dog burde være opdragelsens formål: ”En sund sjæl i et sundt legeme”. Det er imidlertid glædeligt, at der stadig synes at udbrede sig en stærkere overbevisning om, at det ikke alene er gavnligt, men nødvendigt at gøre den opvoksende slægt ikke blot kundskabsrig, men fremfor alt sund og kraftig, og at tilvejebringe harmoni mellem de unges legemelige og åndelige udvikling ved at øve og styrke deres legeme mere, end det for tiden er tilfældet.

Det er derfor glædeligt, at den nylig vakte tilbøjelighed til at øve legemet her i landet allerede er i stærk tiltagende, hvilket man for eksempel skønner af, at de gymnastiske institutter årlig bliver bedre besøgt, at skytteforeningerne udbreder sig landet over, at såvel lyst- som kapsejlads indføres, at cricket, som i året 1866 blev så varmt anbefalet herhjemme, nu har vundet så stor indgang ikke blot her i byen, men i alle de større provinsbyer; vi tro, at det under disse forhold er rigtigt at henlede opmærksomheden på en gavnlig idræt, som man her i landet, der på alle sider er omgivet af vand, så let kan øve – nemlig roning.
Picture
Foto Martin Poulsen, Præstø Roklub
Roning
Der er næppe nogen legemeøvelse, som stærkere lægger beslag på alle legemets enkelte dele og mere bidrager til at styrke dem end roning, og der er vel næppe nogen, som tør betvivle, at roning kan være i højgrad gavnlig for yndlingens sundhed, idet denne bevægelse i den frie søluft under livlige omgivelser styrker legemet, samtidigt med, at den forfrisker ånden. Hvis nogen fatter ønsket om til gavns at ville lære at ro i den lette, hurtige kaproningsbåd, hvis han nærer nogen ærgerrighed efter at udmærke sig i en robåd, da vil han føle det nødvendigt at have regelmæssig og kraftig daglig øvelse, at stå tidligt op, at leve mådeholdent, thi kun som belønning for så megen anstrengelse, udholdenhed og selvfornægtelse opnås denne færdighed, og samtidigt med, at denne øvelse således styrker ungdommens moralitet og bliver det bedste værn mod sanselig udskejelser, der ikke kunne forenes med dygtighed i roning, bidrager den også til at tilvejebringe en ligevægt mellem sjæl og legeme hos den studerende ungdom og til hos denne at udvikle en udholdenhed og handlekraft, der senere i livet hyppigt vil komme den til gode, og som den nuværende slægt i så høj grad mangler.
Hvis de unge kunne bestemme sig til at opgive nogle af deres hyppige besøg i Tivoli, og på de mange andre forlystelsessteder, som findes her i byen, og som erstatning ville adsprede sig ved roning, ville de, foruden at gavne og styrke sig selv, tillige indlægge sig den fortjeneste, at det danske folk derved efterhånden blev gjort mere fortroligt med havet, der lige fra oldtiden af os er fuldt af smukke historiske minder.

lthygesen@youmail.dk

Picture
Foto Per Christiansen, Vejle Roklub

Tid til første indberetning i Motionsturneringen 2016

$
0
0
Af Leif Thygesen
Så nåede vi næsten den 1. maj, og dermed er alle danske roklubber forhåbentlig godt i gang med roningen – også selvom det har været koldt og blæsende.
For at jeres roere kan finde Motionsturneringen må I meget gerne gøre opmærksom på Motionsturneringen på jeres hjemmeside. På forsiden af roinfo.dk finder I et såkaldt RSS feed, brug det, så vil jeres hjemmeside altid være opdateret med seneste nyt fra roinfo.dk
Men ellers er tiden inde til første indrapportering i Motionsturneringen.
Indberet:

  • antal roede kilometer siden 27. marts
  • antal roere der har bidraget til kilometertallet
  • gennemsnit
  • evt. navn og antal kilometer den roer, der har roet flest kilometer i jeres klub
 
En nærmere vejledning findes her
 
Send også et par ord om jeres motionsroning og meget gerne et foto eller to. Oplysning om roede kilometer, antal roere, gennemsnit, ord og billeder sendes til lthygesen@youmail.dk senest tirsdag den 10. maj 2016.
 
Topscorerlisten
Som det fremgår af ovenstående giver vi ”Topscorerlisten” endnu en chance i 2016. Ønsker I at være med så send navn og antal kilometer på den roer, der ligger øverst på jeres kilometerliste.
lthygesen@youmail.dk

Kenny Elkjær Andersen ny medarbejder hos  DFfR

$
0
0
Picture
Kenny Elkjær Andersen, Københavns Roklub. Foto Leif Thygesen
Af Leif Thygesen
I et opslag på Facebook oplyser Kenny Elkjær Andersen, at han fra medio juni er ansat på Dansk Forening for Rosports sekretariat i Bagsværd. I Facebookopslaget skriver Kenny Elkjær Andersen blandt andet, at han skal arbejde med alt muligt ro-relateret.
I stillingsopslaget står, at den nyansatte medarbejder skal arbejde med administartive opgaver herunder: Opdateringer, vedligehold og annoncering på hjemmeside, Facebook side og Instagram.
Se en nærmere præsentation af Kenny Elkjær Andersen her

100 roere med ved Københavnskredsens skovtur

$
0
0
Tekst og foto: Mette Bacher

De mødtes i klubberne tidligt denne formiddag, der blev sat bådhold, og så gik turen ad Øresund til Struckmannparken i Skodsborg nord for København.
Godt 100 roere var med i den traditionelle Kristi Himmelfartstur , som er et af Københavnskredsens stensikre kort.

En ældgammel tradition, så vidt vides blev det roet første gang i 1904, og år efter år har Kristi Himmelfartsdag været mærkedagen for en af kredsens gamle traditioner.

Der har været år, hvor ikke særligt mange har været med - men tidligere lå bådene linet op på stranden side om side, og det så mange, at det kneb med pladsen. Et flot syn er det altid at se de smukke inriggere indtage Skodsborg. Også denne gang, hvor bådene måtte knibes ind.
Picture
Smuk dag - smukt flag. Dansk roning blev præsenteret på flotteste vis ved Øresundskysten. Foto Mette Bacher
For mange er Kristi Himmelfartsdag blevet en del af en miniferie, hvor der holdes fri om fredagen, og derfor har det de senere år været sådan, at roere også har valgt det traditionelle fra og søgt andre udfordringer, men alligevel tropper mange op og møder frem for at få den gode tur, ro ind til kysten, mødes på den store græsplæne, indtage mad og drikke, og deltage i den populære tovtrækning, som Roklubben SKJOLD sørger for finder sted på bedste vis.
Picture
Bemærk nu lige, at i Roklubben Gefion har de helt styr på den ensartede påklædning. Sådan skal det gøres! Foto Mette Bacher
Picture
Alle deltagere uden undtagelse måtte udenbords for at vade i land - også når det handlede om afmonteringen af roret. Foto Mette Bacher
Picture
Hellerup Roklub og Roklubben GEFION imponerede med mange deltagere i skovturen. Foto Mette Bacher
Dagens arrangement fik flot besøg fra nær og fjern. Det er først og fremmest Københavnskredsens klubber, der er med her, men i de senere år har andre klubber, udenfor københavnsområdet, hægtet sig på - og de er også meget velkomne. Dem der entrede stranden først var deltagere fra Rungsted Roklub og Humlebæk.
Også Lyngby Dameroklub, hvis normale farvand er Lyngby Sø, kom roende til, thi lyngbyklubberne har bådehus i Taarbæk, og hvad er mere nærliggende end at udnytte den korte afstand og se et andet farvand, Øresund, denne dag. Damerne kom roende til i inrigger og coastal-2X.

Flere københavnerklubber imponerede. Således havde Hellerup Roklub flere både med, også Roklubben Gefion kom valfartende til med flere hold - og det bemærkedes, at damerne var i ensartet påklædning, den kendte røde farve, som lyste op, da de entrede stranden. Ingen var spor i tvivl om, at Gefions seje kvinder var med denne dag.
Picture
Helt fra Haderslev kom Maria Aas - altså hun roede dog fra DSR - men alligevel. Herligt med besøg af roere langvejs fra. Foto Mette Bacher
Picture
Gensynsglæden var da også stor. Her siger Stella Haagensen, Lyngby Dameroklub velkommen til Struckmannparken, Maria. Foto Mette Bacher
Også Svanemølleklubberne var repræsenteret ved Roklubben SKJOLD og Danske Studenters Roklub, og fra Skovshoved Roklub sås flere mandskaber - og det var særdeles populært, at et par mandlige skovsere havde medbragt en lille grill.

Men også Roklubben SAS og Roklubben Øresund havde mange deltagere med, og de velkendte garvede inriggerroere lånte både i SKJOLD.

En særlig velkomst fik tre roere fra Haderslev!
Nok var de ikke kommet roende helt fra det sønderjyske, men havde lånt både i DSR, men alligevel!
Maria Aas og Co., to ro-kammerater: Lonnie og Kamilla, havde taget den lange tur til hovedstaden for at deltage i den årligt tilbagevendende Skodsborg-tur.
De tre har samtidig planlagt en sø-tur på Lyngby- og Bagsværd Sø, så man skal ikke undre sig, hvis der pludselig kommer tre roere, iført rodragter fra Haderslev susende ind fra højre, når der trænes på Bagsværd Sø i den kommende weekend.
- Jeg har været med i Struckmannparken flere gange, men det er godt nok nogle år siden, fortæller Maria Aas til roinfo.
Picture
Haderslev Roklubs Kamilla, Maria og Lonnie har indtaget hovedstadsområdet, og lagde for med en herlig tur til Skodsborg. Foto Mette Bacher
Efter den traditionelle frokost - medbragt mad - var det tid for endnu en gammel tradition: - Tovtrækningen!
Og her er der flotte præmier - langtursflag til de vindende klubber.
Naturligvis blev der gået til makronerne fra alle sider, så det var lige før, tovet blev hevet midt over.
Tidligere var der også konkurrencer i sækkevæddeløb og teltopslagning, men det er flere år siden, man konkurrerede indenfor disse kategorier.
Picture
I den ene ende af tovet, gav Gefions seje kvinder den max gas ... Foto Mette Bacher
Picture
Men det gjorde Skovserpigerne også! Foto Mette Bacher
Picture
DSR gav den også alt, hvad den kunne trække, og det holdt hårdt over for... Foto Mette Bacher
Picture
... disse seje herrer fra Roklubben Øresund... Foto Mette Bacher
Picture
Også Hellerup Roklubs stærke kvinder var mødt talstærkt frem, og der blev ikke givet ved dørene. Foto Mette Bacher
Picture
Heller ikke hos klubbens herreroere. Foto Mette Bacher
Det var da også sådan, at man helt op til 1980´erne efter den lange Kristi Himmelfartstur roede hjem og gik til fest i Roforeningen KVIK, hvor deltagerne både mødte frem godt solskoldet og med ømme popoer.

Det var før, Kristi Himmelfartsdag blev en del af en miniferie - for efter turen til Struckmannparken og festen i KVIK, stod man tidligt op fredag morgen og gik på arbejde.

Heldigvis holdes selve ro-traditionen stadig i hævd, og fra Københavnskredsens side er det en fryd at kunne konstatere, at med denne “roernes årlige skovtur”, da er sæsonen for alvor skudt i gang.


Langdistanceroerne ud af vinterhiet

$
0
0
Picture
DSR stiller altid med mange hold ved langdistanceregattaerne. Her er det Nicolai Møller Andersen, Jacob Søby Pedersen og Niels Gertsen, der roede Laolands Havørn i 2015. Arkivfoto Leif Thygesen
Af Leif Thygesen
Lørdag den 28. maj 2016 starter årets langdistanceturnering i Randers, hvor Gudenåens Gule Åkande afvikles med Randers Roklub som arrangør.
Det samlede program for de fem langdistancekaproninger ser således ud:
lørdag den 28. maj. Gudenåens Gule Åkande. Randers Roklub
lørdag den 11. juni. Århusbugtens Røde Rose. Egå Rosport
lørdag den 25. juni. Svanemøllebugtens Blågrønne Vande. DSR
lørdag den 13. august. Nordsjællands Blå Bånd. Humlebæk Roklub
lørdag den 27. august. Vejlefjordens Grønne Bøge. DM. Vejle Roklub
​Herudover er Langdistancekaproningsudvalget også involveret i to maratonregatter, som afvikles som nedenstående.
Jysk Maraton, Aalborg, fredag den 17. juni – søndag den 19. juni.
Øresund Maraton, lørdag den 3. september – søndag den 4. september.
 
-Ved langdistancekaproningerne i Aarhus, København (DSR) og i Humlebæk vil der blive tilbudt coastalløb på specielle coastalbaner, og der vil være en ekstra dommer tilstede for at sikre en gnidningsløs afvikling af både langdistance- og coastalløb, siger formand for Langdistancekaproningsudvalget (LDKU) Christian Probst til roinfo.dk.
Picture
Formand for Langdistancekaproningsudvalget Christian Probst. Arkivfoto Leif Thygesen
Ingen deciderede nyheder
-Vi har ingen deciderede nyheder i år, men arbejder videre efter samme koncept som tidligere med den klassedeling, som nu har været brugt et par år, nemlig 10 km åben mix 1. division, 10 km åben motionsmix 2. division, 25 km åben mix, 10 km kvinder og 25 km mænd, siger Christian.
-Vi har valgt at sætte fokus på at få flere ny klubber med og har aftalt med arrangørerne, at de prøver at gøre en ekstra indsats for at skaffe naboklubberne med til langdistanceregattaerne.
På maratonfronten tilbydes hel- og halvmaraton ved Jysk Maraton, mens Øresund Maraton er på den fulde distance på cirka 78 kilometer.
Du kan læse meget mere om langdistance- og maratonroningerne her på roinfo.dk. Brug denne genvej.
lthygesen@youmail.dk
 

Motionsturneringen 1. runde 2016

$
0
0
Summen af Danmarks roaktivitet er konstant
Picture
Det er nok i overkanten at sige at Motionsturneringen er kommet flyvende fra start, men her er det et kamera, der er flyvende ved hjælp af kitesurferens drage.
Af Leif Thygesen
Roning er en udendørs sport, og vejrbetingelserne er ikke altid de bedste – april 2016 var ikke en måned, der vil gå over i historien som en måned med ubetinget godt rovejr. DMI beskriver måneden således: Vejret i Danmark - april 2016. Sjettevådeste siden 1874 (sammen med april 1977) og vådeste siden 1998. Solfattigere og koldere end gennemsnittet for 2001-2010. Solfattigste siden april 2006. April 2016 fik en døgnmiddeltemperatur på 6,3°C i gennemsnit for Danmark som helhed. Det er 0,6°C over normalen beregnet på perioden 1961-90 (5,7°C).
Klager over vejret, men…
Mange roklubber klager da også deres nød i indrapporteringerne til 1. runde af Motionsturneringen, og man skulle jo så tro, at det ville slå klart igennem på resultatet. Men det er som om mængden af roenergi på en eller anden måde er nogenlunde konstant i Danmark. Når nogle klubber skruer ned for aktiviteten, så er der andre, der skruer op. Samlet lyder resultatet for april 2016 på: 2.760 roere fra 45 klubber har tilsammen roet 199.077 kilometer, hvilket giver et gennemsnit på 72,129 km/roer. Sammenlignet med 2015 er det en fremgang på 1,774 km/roer svarende til cirka 2,5 procent. Så uanset om det er koldt, blæsende eller det regner, ja så ror de danske motionsroere ufortrødent videre. Det er måske ikke de samme roere, men der er altid friske folk på ”den store udskiftningsbænk”, som er parate til at tage over, hvis nogen har brug for en lille pause – det gælder også for klubberne. Som det fremgår af tabellen, er der store individuelle forskydninger lige fra 46 pladsers fremgang til 24 pladsers tilbagegang – men det er jo ikke noget nyt, at der er nogen, der lige skal i gang, mens andre klubber ryger ud af starthullerne som skidt ud af en kanin eller hvad det nu hedder. Og sådan kom vi i gang med Motionsturneringen 2016 med høj åreføring på det ”bulede” vand.
 
Hvordan har Motionsturneringen det?
Hvordan har Motionsturneringen det så efter vinterhiet? Jo, det går såmænd helt okay. 45 klubber er med, og det er i den lidt lave ende. Syv klubber som var med i sidste runde i 2015, er ikke med denne gang – til gengæld kan vi byde velkommen (tilbage) til fem nye klubber, der har været ude og tage en pause af varierende længde. Mere om det, når vi dykker ned i de enkelte divisioner.
De gør det igen – Tolo Roklub. Rykker op til førstepladsen i første runde. Det er der jo en naturlig forklaring på, idet foråret er højsæson i den græske klub – der i øvrigt må siges at være et særdeles vellykket projekt. Søren Uldall beretter: Til den nye sæson har vi investeret i yderligere fire både. En ny kulfiber-inrigger, bygget og hentet hos Vejle Yacht Service og tre ældre Slagelse både fra Greve Roklub (to stk.) og Nyborg Roklub. Ufrivilligt er vi havnet i stridighederne på Balkan, da båden fra Nyborg Roklub havde det gode navn "ALBANI".
 Vi fik pænt at vide, at vi hurtigt skulle ændre navnet, da grækere og albanere ikke har det så godt med hinanden. Navnet blev rettet til "BANI".
De regerende mestre fra Randers Roklub har lagt stærkt fra land og indtager andenpladsen. Det er godt nok en enkelt plads ned i forhold til slutstillingen 2015, men ”grækerne” fra Tolo Roklub har det jo med stille og roligt at glide ned gennem rækkerne, som sæsonen skrider frem, så mon ikke Randers indtager sin yndlingsplads snarest.
Hadsund Roklub har også haft en god start på sæsonen. Den gode start belønnes med 16 pladsers fremgang til en bronzeplacering i den bedste række.
Nykøbing Mors Roklub har også haft stor aktivitet i starten af sæsonen. 14 pladser frem til fjerdepladsen i Supermotionsligaen går det for morsingboerne.
Picture
Tolo Roklub hr oprustet med nyt materiel. Foto Søren Uldall
​På femtepladsen finder vi en af de etablerede klubber i Supermotionsligaen. Egå Rosport er rykket to pladser ned, men er dog fortsat med helt fremme. Annie Kaalby skriver fra Egå: I St. Bededagsferien var vi en tur på søerne, hvor lørdag var som ”De fire årstider”: Is på bådene om morgenen, solskin og shortsvejr i løbet af formiddagen, en byge som gav efterårsstorm over Mossø, frokost i sne og hagl, for at ende med at kunne drikke en kold øl i solskin ude i gården, da vi var vel tilbage i Egå.
Roklubben Furesø går fire pladser tilbage til sjettepladsen, men også Furesø er trods det en veletableret klub i Supermotionsligaen. Aarhus Roklub præsterer en fremgang på 23 pladser og indtager dermed en flot syvendeplads i
eliterækken. Hellerup Roklub er også i fremgang - fem pladser op til ottendepladsen.
Rudkøbing Roklub er tilbage i Motionsturneringen på en niendeplads i den bedste række. Sidst Rudkøbing deltog i Motionsturneringen var i oktober 2014. Langelænderne har før været med helt fremme, og det skal blive spændende at se, om Rudkøbing igen kan bide sig fast i ”Top Ti”.
​Sidste klub, der slipper med i den bedste række, er Skanderborg Roklub, der præsterer en fremgang på 15 pladser og dermed kan indtage tiendepladsen i Supermotionsligaen.

1. division
Fredericia Roklub stryger til tops i 1. division. Ni pladser frem går det for østjyderne. Fredericias rapportør - altid veloplagte Steen Houborg ser fremad i sin indberetning: 1.-majturen står for døren, i morgen går turen til Strib Roklub, hvor morgenmaden lige skal klares, næste stop er Middelfart, hvor der efter sigende udskænkes Rød Tuborg, det skal lige prøves. Frokosten indtages i klubbens sommerhus, og så går det ellers hjemad. Vi ser frem til alle tiders sæson med masser af gode ture, skulle turen gå forbi 
Fredericia Roklub, er medlemmerne fra andre roklubber naturligvis altid velkomne til at deltage i de planlagte ture - se aktivitetsplanen på http://www.fredericiaroklub.dk/kalender/

Jens Brandt fra Aalborg Roklub er ikke helt tilfreds og kalder ålborgensernes start for sløj – set i forhold til 2015, men det er dog ikke mere sløjt, end at det med fem pladsers fremgang udløser en andenplads i 1. division.
Frederikssund Roklub rykker hele 19 pladser frem. Frederiksund har blandt andet optjent kilometer til den fine placering på en Kr. Himmelfartstur til Bolmen Sø i Småland.
En af landets helt store roklubber, Roskilde Roklub, rykker 21 pladser frem og sætter sig dermed på fjerdepladsen i den næstbedste række.
Vi tager et smut til det nordjyske for at finde nummer fem Roklubben Ægir. De brave jyder er rykket 14 pladser frem. 
Picture
Aalborg Dame Roklub Marianne Pedersen og Helle Gregersen på maratontræning i Ryå. Foto Lone Thrysøe Larsen
Vi bliver i Aalborg og rykker ind til ”næsten-naboen” – idet vi på sjettepladsen finder Aalborg Dame Roklub. Ikke siden 2012 har Aalborg Dame Roklub figureret i Motionsturneringen – velkommen tilbage og må jeres deltagelse i Motionsturneringen være til gavn og glæde for klubben. I Aalborg Dame Roklub har de store planer for denne sæson, hvor klubben fylder 100 år. Lone Thrysøe Larsen skriver: Aalborg Dame Roklub, som i år fylder 100 år, har sat sig det mål at ville ro 100.000 km i denne sæson. For at der er en chance for at opnå det, har klubben udlovet 500 km trøjer. Håbet er, at de medlemmer som ikke roer så meget, vil give den en ekstra tand i år. Ellers foregår vores motionsroning både i indland og udland. Vores seniorafdeling på cirka 90 medlemmer bidrager til mange ture og kilometer.
Hvidovre Roklub tager et gevaldigt skridt på 22 pladser frem til syvendepladsen i 1. division. Anders-Henrik Petersen er dog ikke helt tilfreds med aktiviteten i klubben, han skriver: Resultatet er Ikke prangende; men hvor har det dog også været HUNDEKOLDT at være på vandet!! Vores seniorroere - der ror i dagtimerne - har været hurtigt ude. Det samme har vores ungdomsroere. Men til de voksnes fællesroning om aftenen har der endnu ikke været den store tilslutning. Det har været for koldt og blæsende, simpelthen! Lad os håbe det ændrer sig, nu hvor vejret ser ud til at blive varmere.
Picture
Frederikssund Roklub på Kr. Himmelfartstur til Bolmen Sø i Småland. Foto Jonna Nøhr
Det har været for varmt!
Og så til noget så usædvanligt som en klage over, at det har været for varmt! Klagen kommer fra Svendborg. For Svendborg Roklub har starten været en lidt blandet affære. Tretten pladser tilbage, til ottendepladsen i 1. division, men det tager næppe humøret fra Svendborg Roklubs rapportør ukuelige Ninna Larsen, der blandt andet kan fortælle: Jeg nåede ikke at sende vores indberetning inden Kr. Himmelfart, hvor jeg - som flere andre danske roere - var i Berlin. Det var dælme varmt, vi nåede 27 grader lørdag.
Picture
Det trods alt var muligt at finde gode dage. Billedet her er fra Vejle Roklub på tur på Lillebælt, hvortil årets første ekskursion i fremmed farvand gik. Foto Kirsten Lauritsen
2. division
​2. division toppes af Kolding Roklub. Det er seks pladser tilbage i forhold til sidst. Fra Kolding kan Uffe Lau Sørensen fortælle spændende nyt: I Kolding har vi her til sæsonstart investeret i en brugt "otter" og skal kæmpe mod Ålborg, Aarhus, Odense og København den 18. juni på Limfjorden mellem de to broer: ”Uni-roning”. Projektet er i fuld gang, og kommende onsdag forventer jeg, at båden får sin første tur på vandet.
 Så er der seks uger til at trimme båd og mandskab og så håbe på det bedste.
For at finde klubben på andenpladsen i 2. division skal vi en tur til Aarhus, hvor vi finder Roklubben ARA, der sidst var med i Motionsturneringen i august 2015. Velkommen tilbage.

Rivalisering brudt ud i lys lue
Nummer tre i 2. division er Humlebæk Roklub – det er godt nok 11 pladser tilbage i forhold til sidst, men mon ikke formand for Humlebæk Roklub, Christian Probst, kan finde trøst i, at man er bedre placeret end nummer seks, Nivå Roklub. Rivaliseringen mellem de to nordsjællandske roklubber er brudt ud i lys lue. Nivå Roklubs rapportør Ulla Behrend skriver således i sin indberetning i denne måned: Nivå Roklub har jo ikke glemt, at Humlebæk Roklub kastede en handske sidste år: De vil være Nordsjællands førende havroklub. Det vil vi i Nivå Roklub også. Det bliver spændende at se, hvem der får trukket mest i årerne i år. Og så må der jo være basis for en hyggelig kop kaffe indimellem, vi bor jo ikke så langt fra hinanden.

Middelfart ser frem til en god sæson
Sønderborg Roklub er rykket 16 pladser frem til fjerdepladsen, mens Middelfart rykker en enkelt plads tilbage til femtepladsen. Klaus Scheffel rapporterer fra Middelfart: Så kom vi i gang med sæson 2016. Det tror jeg, alle har ventet på. Her i Middelfart er vi kommet godt i gang, og der har været en rimelig aktivitet hen over måneden. Vi sluttede af med en dejlig tur i Mariager Fjord St. Bededag og var jo begunstiget af et fantastisk vejr, efter at have haft en måned med meget vekslende vejr. Så nu ser vi frem til en rigtig god sæson.
Picture
Lonnie og Maria fra Haderslev på tur i København. Foto Søren Uldall
​Haderslev Roklub er rykket en enkelt plads ned. Maria Aas er Motionsturneringens korrespondent i Haderslev:  Igen i år har vores oldboys været så venlige at holde Dammen klar til os – de har roet flittigt hele vinteren igennem - dog lige undtagen den periode, hvor vandet var stift…..Jeg har lige tjekket med tallet fra sidste år – og vi har roet mere end 500 kilometer mere end samme tid sidste år, og endda med en roer mindre….
For Roklubben Viking er det to gange otte. Otte pladser frem til ottendepladsen i 2. division. Rønne Roklub er rykket 20 pladser ned og er nu nummer ni, mens Roklubben SAS på tiendepladsen fuldender 2. division.
Roforeningen KVIK tager et ordentligt dyk på 24 pladser – det er der dog en god forklaring på. Det er kun saltvandsroernes kilometer, der er med i den første indberetning. Peter Budtz, der udover at være rapportør til Motionsturneringen også smykker sig med titlen Præsident for Ronkedorsammenslutningen, kan berette: Så er vi her igen. Efter en laaang vinter, et vinterligt forår, det har været til fingervanter, prinsessepuder og rigeligt med tøj. Desværre har Annemarie ikke kunnet inddrive kilometrene 
fra ferskvandsroerne denne måned, men hun agter at forsøge igen i slutningen af maj. 132 roere har været på vandet, heraf 22 tidlige kaniner. Det lader til, at det igen er blevet populært at ro. Vi har et nyt hold i maj og i juni og lur mig om vi ikke må tage et hold igen i juli og august, herligt men ikke godt for gennemsnittet.
Picture
En munter sæl har huseret i farvandet omkring KVIK, hvis den ikke får et lift på agterdækket af en kajak, prøver den med en åre. Foto Kenneth Kæreegaard
​På andenpladsen i 3. division finder vi ingen ringere end Nakskov Roklub. Roaktiviteten i den lollandske metropol har været cirka 52 procent større end i 2015, så det er en fremgang, der er til at føle på. Nakskovitterne belønnes med ni pladsers fremgang. Det er især en flok morgen- og formiddagsroere, der har bidraget væsentligt til det flotte resultat.
Picture
Lyngby Dameroklub på Anemonetur til Lyngby-Bagsværd Sø. Foto Inger Barløse
På tredjepladsen er det status quo for Lyngby Dameroklub. Inger Barløse kan fortælle: Vi er startet lidt forsigtigt i april måned, men forhåbentlig er vi ikke de eneste. Tror bestemt kulden har været imod os denne måned. Vores anemonetur med de øvrige dameklubber fra Sjælland blev omlagt til Lyngby og Bagsværd Sø på grund af kulde. Turen går normalt til Furesøen. Men dejligt med stor tilslutning på trods af udsigten til mere sne.
På fjerdepladsen gør Roklubben Gefion come back. Sidst Gefion var med i Motionsturneringen var for nøjagtigt et år siden i april 2015.

Holbæks rapportør fejrer sølvbryllup
Nykøbing Sj. Roklub rykker otte pladser tilbage og er nu nummer fem i 3. division. Også Kolding Dame-Roklub må konstatere tilbagegang. 14 pladser ned til sjettepladsen. Vi håber, vejret bliver bedre i maj, så flere roere får lyst til at komme på vandet, skriver Jette Hvidtfeldt fra Kolding.
Bogense Ro- og Kajakklub er rykket seks pladser frem. Bogenserne har blandt andet været en tur på Æbelø og mødte her en stor flok rådyr, fortæller Anders fra Bogense.
Roklubben Stevns er rykket syv pladser frem til ottendepladsen, mens Holbæk Roklub på niendepladsen kan glæde sig over tre pladsers fremgang. Holbæks rapportør Jesper Iversen har travl – Det er bare utroligt så meget fruen finder på, der lige skal laves, bare fordi der snart er sølvbryllup, skriver Jesper. Stort tillykke til Jesper og frue.
Tiendepladsen indtages af Strib Ro- og Kajakklub, der dermed er rykket syv pladser tilbage.
Jels Roklub ligger nummer tre, det er seks placeringer dårligere end sidste runde. Nibe Roklub vender tilbage til Motionsturneringen som nummer fire. Sidst Nibe deltog i Motionsturneringen var i 2012. Velkommen tilbage og held og lykke med deltagelsen.
Sidste hold i 4. division er denne gang Høruphav Ro- og Kajakklub på femtepladsen. Det er to pladser ned i forhold til oktober 2015.
Sorø, Præstø, Hobro, Tissø, Silkeborg, Københavns Roklub og Skjold nåede ikke med i denne omgang, men kan vende frygteligt tilbage i næste runde.

Topscorerlisten
21 roere er med på topscorerlisten i denne runde. Øverst ligger Casper Ørtoft, Svendborg Roklub, med 739 kilometer. Casper er styrmand/maskinmester og sejler i langfart, men når han er hjemme, ror han flere gange om dagen.
Men ellers er listen præget af nye stræbsomme roere, der udviser stor aktivitet på vandet.
lthygesen@youmail.dk
 
Se stillingen i Motionsturneringen pr. 30.04. 2016 her
Topscorerlisten pr. 30.04. 2016 her

4. division
Fem klubber i 4. division denne gang. Roklubben Øresund topper divisionen, det er tre pladser frem i forhold til sidst. Varde Roklub ligger nummer to – det er otte pladser tilbage i forhold til oktober 2015. Vi er startet lidt forsigtigt, skriver Lene Balje fra Varde.
Picture
Dragør Fladt vand, en flyveaskine, en robåd og nodre røse. Foto Christian Grønne, KVIK. NB bemærk så lige, at billedet af flyveren ikke er taget af Signaturen

Flot sæsondebut i Sved-på-Panden

$
0
0
Københavnskredsens stensikre hit blandt de mange inrigger- og coastalroere, der befinder sig i de københavnske roklubber, Sved-på - Panden, fik en forrygende sæsonstart torsdag.

Således blev der sat ny deltagerrekord, idet hele 41 mandskaber mødte frem på denne smukke forårsaften, hvor Øresund viste sig fra sin allerbedste - og smukkeste side.
Picture
Der var kamp om at runde vendebøjen først. Foto Mette Bacher
Med udgangspunkt fra Hellerup Dameroklub gik det løs på en næsten stopfyldt Øresundskyst blandt en del unge kajakroere og mange sejlere, der var ude i det gode vejr, hvor det var sikkert, at roerne havde klare fordele i modsætning til sejlerne, der ellers nyder godt af kraftig vind. Det var der ikke meget af i går, og det gav perfekte forhold for roerne, der deltog.
Picture
Øresundskysten ud for Charlottenlund og Hellerup var torsdag præget af mange roere, og forholdene var også perfekte til SPPs 1. afdeling. foto Mette Bacher
Egentlig begyndte det hele for rigtig mange år siden, hvor daværende kredsformand, Michael Kassow - og det før, han blev formand, fandt på med et par andre dedikerede roere, at indføre en slags træ til træ-kaproning, hvor deltagerne kunne forbedre sig med tiden, og konkurrere med sig selv, mod sig selv, og de andre deltagere.

De senere år har en dedikeret gruppe roere sat mange ressourcer og tid af på at arrangere SPP-turneringen, der kører hver 14. Dag i hele sommersæsonen med nogle ugers pause midt i det hele, og afsluttende runder i august/september.
Picture
Fordelingen af opgaver er soleklar, når arrangørteamet bag Sved-På-Panden er i aktion. Fv. Jytte Holm, Roklubben Øresund, der er den skarpsindige nummerspotter, Søren Uldall, Roklubben SAS, der kalder holdene til start, Kurt Holm, Roklubben Øresund, skarp med notater og tider, og Hjalte Graae Magnusson, der skriver tider ind. Foto Mette Bacher
Picture
Jytte Holm og Søren Uldall kalder til start. Foto Mette Bacher
Picture
Der noteres og tastes ind. Fv. Kurt Holm og Hjalte Graae Magnusson. Foto Mette Bacher
Picture
Femte mand i SPP-udvalget er Københavns Roklubs Kenny Andersen, der blandt andet står for den meget flotte hjemmeside, som Sved-på-Panden er i besiddelse af.

Kenny Andersen er i forvejen en kendt langdistancekaproer, og melder klar til Randers om 14 dage.
Han er desuden netop blevet ansat i Dansk Forening for Rosport, på sekretariatet, som ny medarbejder med start fra juni 2016, noget af en gevinst for DFfRs sekretariat.

Ved gårsdagens sæsondebut i Sved-på-Panden, havde Kenny Andersen påtaget sig opgaven som spotter ved vendebøjen i nærheden af Skovshoved, og sammen med datteren Rose, 5 år, nød Kenny den dejlige solskinsaften ved Strandvejen ud for Charlottenlund.

Yndige Rose er nået tandudskiftningsalderen, og havde netop  smidt en tand i undermunden. Det var hun rigtig stolt af, og der er endnu en rokketand, der huserer her, fortalte far Kenny til roinfo.  Foto Mette Bacher

Det er Hellerup Dameroklub og Roklubben SAS, der danner udgangspunkter under turneringen, og næste gang er mandag den 23. Maj i Sydhavnen. Her er Roklubben SAS desværre blevet lukket så meget inde grundet nybyggeri, der skyder op omkring både Roklubben SAS og Amager Ro- og Kajakklub, at det er umuligt at parkere med trailere i området. Derfor tilrådes det deltagerne at sætte bådene i vandet ved Københavns Roklub indtil videre - hvis man altså ikke kommer roende ind i Københavns Havn.

Denne sæson indledtes med en omlægning af banen, således at vendebøjen under første SPP-afdeling i går, var lagt lige syd for Skovshoved, hvorved deltagerne skulle runde den to gange.
Picture
En coastalfirer kan nærmest vende på en tallerken. Det så man flere gange torsdag aften ved vendebøjen. Her er det DSRs ene mandskab. Foto Mette Bacher
Picture
De seje LD-roere fra KR, runder vendebøjen i lånt båd. De har lånt Hellerups inrigger, Jørgen Andersen, og den er der forståeligt nok altid rift om. På styrmandssædet: Betina Holck. Vibeke Skousen stroker, og bag hende: Carina Klein. Foto Mette Bacher
Picture
Roklubben SAS, der også er værtsklub ved SPP, deltog naturligvis på Øresund med flere mandskaber. Foto Mette Bacher
Der er desuden gjort tiltag til, at Coastalfolket til fulde kan deltage ved årets SPP-roning, og det benyttede flere hold sig af, fra henholdsvis Skovshoved og DSR.
Picture
- Sæt HÅRDT I !!! DSRs kvinder gik til stålet - og årerne holdt!. Foto Mette Bacher
Picture
Der er mange måder at runde bøjen på. Foto Mette Bacher
Picture
Sol, næsten sommer, og flotte forhold på Øresund. Der var grund til at nyde rosporten denne smukke aften. Foto Mette Bacher
Se i øvrigt den ret informative hjemmeside, som er tilknyttet selve turneringen: www.sppkbh.dk


Jysk Maraton på Limfjorden

$
0
0
Picture
Arkivfoto fra Jysk Maraton 2015 i Vejle
Jysk Maraton aflyst
I en meddelelse på Facebook skrive Dorte Rothmann fra Roklubben Ægir:  
Desværre kom vi kun på 6 tilmeldte både, hvoraf de 3 var Aalborg både. Vi har i Aalborg fra starten været enige om vi kun gennemførte med minimum 10 tilmeldte både. Vi beklager og ærgrer os meget i Aalborg! For yderligere spørgsmål/kommentarer kontakt formand@roklubben-aegir.dk
Roklubberne i Ålborg inviterer til
Jysk Maraton
Lørdag den 18. - søndag den 19. juni.

Der er mulighed for både at ro hel- og halvmaraton.

Bemærk - sidste rettidige tilmelding er 
lørdag den 28. maj kl. 12.00


Se den detaljerede indbydelse her
- og hvis du har lyst til at læse en lidt mere personlig beretning fra en Maraton-kaproning, så klik her

Semifinaler ved OL-kval i Luzern

$
0
0
Af Leif Thygesen
Nedenstående foreløbig tidsplan for semifinalerne. Roinfo.dk vender tilbage, når der er sat navne på konkurrenter, og tiderne er endelige:

W1 x Fie Udby. Semifinaler mandag den 23. maj kl. 16.00 og 16.07
M1x Sverri Nielsen. Semifinaler mandag den 23. maj kl. 16.14 og 16.21
LM2x Mads Rasmussen og Rasmus Quist. Semifinaler mandag den 23. maj kl. 16.35 og 16.42
W2x Lisbet Jakobsen og Ninna Hollensen. Finale tirsdag den 24. maj kl. 17.00

- uden garanti.

Langdistanceturneringen starter i Randers

$
0
0
Picture
Randers Roklub er vært når første afdeling af Langdistanceturneringen 2016 afvikles lørdag den 28. maj 2016. Arkivfoto Leif Thygesen
Af Leif Thygesen
31 hold er anmeldt til årets første langdistancekaproning, Gudenåens Gule Åkande, da anmeldelsesfristen udløb. Det er fem hold færre end ved første langdistancekaproning i Sønderborg i 2015 og otte hold færre, end da Randers Roklub arrangerede første afdeling af langdistanceturneringen i 2014. 13 klubber har hold med ved regattaen. Flest hold har DSR, der stiller med 9 ud af de 31 hold. Københavns Roklub har tre hold til start, to hold har Middelfart, Humlebæk, Viking, Rønne, Roklubberne i Kolding, Vejle, KVIK og ASR. Den arrangerende klub Randers stiller med et hold, ligesom Kalundborg og Strib - og endelig er Nyborg, Aarhus og Horsens repræsenteret ved roere på kombinerede hold.
​Randers Roklub plejer at have styr på tingene, når der roes langdistancekaproning på Randers Fjord og Gudenåen, og det forholdsvis beskyttede farvand plejer at give deltagerne gode betingelser, så der er lagt op til en spændende lørdag i Randers, når det går løs den 28. maj 2016 fra kl. 10.30. Gudenåens Gule Åkande er organiseret som ”en god gammeldags langdistancekaproning”, hvor 10-kilometerløbene roes om formiddag og 25-kilometerløbene om eftermiddagen.
Picture
Der vil igen være trængsel af robåde ved Randers Roklub, når ”Gudenåens Gule Åkande 2016” skal afvikles. Arkivfoto Leif Thygesen
10-kilometer åben mix 1. division. Viking favorit
Syv hold er tilmeldt ”elite-klassen” over 10-kilometer, heriblandt de regerende mestre Roklubben Viking: Sværke, Hansen og Zangenberg. De tre sydsjællændere møder frem i en spritny båd, og har som sædvanligt forberedt sig godt, så det vil være en mindre sensation, hvis der er nogen, der giver Viking kølvand. 
Picture
Fuld smæk i åren og højt tempo er kendetegnet for Havnens Helte fra Københavns Roklub. Her er det Kenny Andersen, Mikkel Schmidt, Andreas Bech Mikkelsen, Lars Hvedstrup Jensen og Pia Erikstrup(cox) ved DM finalen i København 2015. Arkivfoto Leif Thygesen
​Seriøs konkurrent er dog Københavns Roklub, ”Havnens Helte”. Københavnerne får jysk styrmand i form af Astrid Mohr fra ASR, men stiller ellers med Tinsley, Schmidt, Hvedstrup Jensen og Andersen. I 2015 roede københavnerne sig til en sølvmedalje i hård konkurrence med Hellerup, og der er ingen tvivl om, at kaptajn Kenny Andersen & Co vil gøre deres for igen at komme på podiet.
Middelfart Roklub har lånt et par roere i Nyborg og kan dermed stille med to firere. På holdet ”Middelfarts Veteraner” er det kendte og garvede kræfter, der betjener ror og årer: Bøgh Pedersen, Scheffel, Bendtsen, Lykke Jensen og Steen Hansen. Fynboerne er et af regattaens mest rutinerede hold og kan sagtens blande sig i toppen.
Picture
Middelfart Roklubs Veteraner. Ved Dm finalen i 2015 bestod holdet af Bent Juul Jørgensen, Roar Kloppenborg-Skrumsager, Søren Lykke Jensen, Ole Bendtsen og Søren Steen Hansen(cox). I Rabders er der byttet lidt ud og rokeret med Middelfart Roklubs andet startende hold ”Middelfarts Unge Løver”. Arkivfoto Leif Thygesen
”Middelfarts Unge Løver” har besætningen: Ottesen, Rützau, Kloppenborg-Skrumsager, Sørensen og Buchwaldt. Brian Sørensen og Charlotte Buchwaldt roede sig i 2014 til en samlet fjerdeplads i 10-kilometer åben mix for Nyborg, og selvom holdet kalder sig ”Unge Løver”, sidder der også roere med rutine i båden, så at afskrive ”De Unge Løver” på forhånd ville være naivt.
Fra Humlebæk møder Renner Mortensen, Huniche og Tramm. En god del af holdet var sidste år faste deltagere i kvindernes klasse, men har i år valgt mix-klassen.
Rønne Roklub/DSR, ”Bornholmerne” har Thorsen, Grandt og Petersen som besætning. ”Bornholmerne” er altid gode for fight og vilje og har både rutine og nye kræfter - i form af Louise Grandt – ombord.
DSR, ”Det lette Lyn”: Grand Ast, Albrechtsen og Eltorm er sidste hold til start i 10-kilometer åben mix 1. division – også her er der tale om roere, der kender langdistancekaproning, og DSRs navn borger jo altid for kvalitet.
 
10-kilometer åben motionsmix 2. division. Strib Ro- og Kajakklub debuterer
10-kilomter åben motionsmix kan byde på en debutant – så vidt Signaturen erindrer. Ikke i de seneste ti år har Strib Ro- og Kajakklub figureret på en startliste til en langdistancekaproning. Velkommen til Christoffer Askholm, Jesper Ryttov og Bent Juul Jørgensen - og god tur!
Picture
Til start i 10-kilometer åben motionsmix 2. division er, fra roklubberne i Kolding, ”Dream Team”: Michael Colmer, Hanne Espersen og Erik Simonsen. Arkivfoto Leif Thygesen
Roklubberne i Kolding stiller med to hold ”Dream Team”: Colmer, Espersen og Simonsen samt ”Hansen team”: Hansen, Hanquist Jensen og Asaa. ”Dream Team” vandt sidste år et par medaljer, heriblandt guld i Sønderborg.
Vejle/Horsens stiller med Nielsen, Sarrossy og Agerskov. Vejle Roklub arrangerer senere på året langdistancefinalen og er normalt flittige til at deltage på hjemmebanen, men det er første gang siden 2012, at roere fra Vejle tager det store spring og deltager i en regatta, der ikke roes i de vante og trygge rammer på Vejle Fjord.
 
Senior kvinder 10-kilometer. Tre DSR hold til start
DSRs seje kvinder er som sædvanligt repræsenteret flot i kvindernes klasse. Tre hold stiller Danmarks største roklub med – og det er kendte navne, der tilsammen har vundet en bunke medaljer. Tog DSR-pigerne alle deres medaljer om halsen og satte sig ud i bådene, ville de synke – så mange medaljer har de vundet. Hvem der er favorit, og hvem der er outsider, overlader Signaturen til læserne at afgøre.
Picture
At tælle hvor mange medaljer DSRs kvinder har vundet er næsten som at tælle, hvor mange dårlige vitser Otto Leisner fyrede af (yngre læsere der ikke kender Otto Leisner kan kontakte Signaturen for nærmere oplysning) På billedet er det Tanja Nors Tardrup, Emilie Kromann-Andersen og Marie Bruun Nielsen, der var med til at vinde DM i kvindeklassen i 2015. Arkivfoto Leif Thygesen
De tre DSR-hold er ”Blondies”: Don Robbins, Dahl-Petersen og Rosbjerg, ”Saltbomberne”: Lützen Søltoft, Bisgaard og Nors Tardrup og endelig ”Les Dames”: Bruun Nielsen, Jørgensen og Møller. Det er frygtindgydende navne, der garanterer for flow og fart i bådene.
Jubilaren, Roforeningen KVIK, er repræsenteret af Andersen, Andersen og Lassen. Sidste år roede Dorte Lassen på det KVIK-hold, der hjemførte bronze i klassementet.
Sidste års sølvvindere, Københavns Roklub, ”Smilet” stiller med Kjærulf Andersen, Skousen og Holck. Betina Holck er ny på holdet og vil, af helbredsmæssige årsager, styre hele vejen, oplyser Kenny Andersen fra Københavns Roklub.
 
25-kilometer åben mix. 10 hold til start
Den bedst besøgte klasse er, med ti hold, 25-kilometer åben mix. På tilmeldingslisten finder vi ”gode gamle navne”, men også nye spændende hold, og så er der - som på bedste fodboldmanér – roere, der har skiftet klub, mens ”transfervinduet var åbent”.
Humlebæk Roklub – der sidste år opnåede en flot fjerdeplads i mændenes række - har blandet kortene og stiller i år med et ”vaskeægte” mix-hold bestående af Jens Jørgen Tramm, Pia Rasmussen og Langdistancepræsident Christian Probst.
Den arrangerende klub Randers stiller med Sørensen, Gammelgaard og Hohwü. Kronjyderne er ikke uvante med turen op på podiet, så hold øje med randrusianerne.
Vejle stiller med Juul, Jahn og Lønborg, og vejlenserne er med deres deltagelse med til at gøre reklame for finalestævnet i august på Vejle Fjord.
Picture
Roklubben Viking har oprustet til den kommende sæson og har anskaffet en ny båd. På billedet Jørgen Zangenberg, René Hansen og Reinhard Sværke. Arkivfoto Leif Thygesen
​De regerende mestre, Roklubben Viking, behøver næppe nærmere præsentation. Viking deltager både på 10- og 25-kilometerdistancen, og i Randers ligger løbene i den rækkefølge, der passer Sværke, Hansen og Zangenberg bedst, så ”man soll sich nicht verblüffen lassen”, som en tysker ville sige (ohne Gewähr), hvis Viking løber med to gange guld i Randers.
”KVIK J-team” består af Krusell, Kofoed og Adelholm. Jacob Krusell roede sidste år for Skjold, men har altså skiftet til naboen KVIK i 2016. Årsagen til, at Skjolds hold er splittet, skal findes i en besværlig geografi, oplyser Jacob Krusell til roinfo.dk
Altid hårdt fightende bornholmere, Olsen og Vesth Hansen, er sammen med Meinert fra Aarhus, også til start i Randers. Sidste år roede holdet sig til en sølvmedalje i klassementet, og Olsen & Co lider aldrig af ”metaltræthed”, så en podieplads er absolut en mulighed.
Hård konkurrence kan ”Bornholmerne” forvente fra Københavns Roklub: Kristensen, Minuva og Simonsen. Københavnerne måtte sidste år se sig slået i klassementet på den yderste decimal af Bornholmerne – det var kun bedste placering i finaleløbet, der sendte sølvet til Bornholm. Mon ikke københavnerne tørster efter revanche? Kristensen, Minuva og Simonsen kalder sig i 2016 for ”KR 150” som en hyldest til deres klub Københavns Roklub, der fylder 150 år.
Picture
Rønne/Aarhus starter under det legendariske navn ”Bornholmerne”. På fotoet er det Preben Thorsen, Torben Vesth Hansen og Geert Olsen. I Randers er Preben Thorsen skiftet ud med Jeppe Mark Meinert. Meget kan man sige om ”Bornholmerne”, men næppe, at de skulle være metaltrætte. Arkivfoto Leif Thygesen
​Tre DSR-piger, Dahl-Petersen, Bisgaard og Lützen Søltoft, har ifølge egen navngivning fået ”en eftersidning” og skal dermed stille til start på 25-kilometerdistancen efter at have roet 10 kilometer om formiddagen. Mon ikke de tre friske DSR-piger vil bruge eftersidningen konstruktivt til at ro et godt løb – så pas mine herrer (samt et par kvinder, der stiller op på 25-kilometerdistancen) hvis ikke I giver den fuld gas, er der tre DSR-kvinder der er klar til at fravriste jer medaljerne.
DSR har yderligere to hold til start i denne klasse. ”Niels pukler med drengene”: Larsen, Guldbæk og Hansen samt ”Bamses Venner”: Jensen, Garflet-Nielsen og Juhler. Det er erfarne kræfter, der driver DSR-bådene frem, så at undervurdere de to DSR-hold ville være dumt.

Senior mænd 25-kilometer. ASR en kærkommen fornyelse
Hos mændene sker der en kærkommen fornyelse, idet Aarhus Studenter Roklub stiller med to hold. ASR herre 1: Christiansen, Van der Wehl og Skovgaard Nielsen samt ASR herre 2: Laustsen, Ilsø Mahneke og Kvindal. Den hæderkronede århusianske klub var for år tilbage en magtfaktor i langdistancekaproning, så det er meget glædeligt at se ASR tilbage - altid spændende med nye friske kræfter, der tør udfordre de etablerede hold og klubber.
Picture
Kalundborg Roklubs regerende mestre er klar til endnu en sæson. Fra venstre Bjarke Christensen Bang, Aleksander Hansen og Lars Modin. Arkivfoto Leif Thygesen
​Men ellers er der jo en duel fra sidste år, der skal genoptages: Kalundborg versus DSR. De regerende mestre Kalundborg er i vanlig opstilling: Hansen, Christensen Bang og Modin. DSR har møbleret om, men stiller ellers med to hold: ”Den Gode, Den Onde og Den Grusomme”: Solbjerg Stie Christen, Møller Andersen og Christensen samt ”Den gode nyhed”: Schmidt Hansen, Pierrel Mikkelsen og Stentoft. I frisk erindring står endnu det drama, der udspillede sig sidste år, hvor DSR havde bragt sig forholdsvist komfortabelt i spidsen af klassementet i forårssæsonen, og hvor Kalundborg så gjorde rent bord ved de to sidste kaproninger og dermed lige akkurat pressede sig foran studenterne i kampen om DIF-medaljen. Jo, tronen vaklede under de ellers sejrsvante kalundborgensere, og DSR var tæt på. Det skal blive spændende at se, hvem der er kommet bedst gennem vinteren, og et nyt drama i mændenes klasse kan tage sin begyndelse i Randers.
Picture
Nicolai Møller Andersen, der her styrer, er eneste tilbageværende roer fra det DSR-hold, der for alvor udfordrede Kalundborg i 2015. Niels Geertsen og Jacob Søby Pedersen udskiftes med Rasmus Solbjerg Stie Christen og Jesper Christensen, når 2016-sæsonen starter i Randers. Arkivfoto Leif Thygesen
Der kæmpes - blandt andet - om DIF-medaljer
I en foranderlig tid er det dejligt, at DM i langdistancekaproning er over de sædvanlige distancer, og at man ikke går på kompromis. Belønningen er vaske- og bideægte DIF-medaljer til vinderne af kvindernes og mændenes rækker, og DIF-medaljer kan godt blive en raritet blandt roere i 2016 – men det er en helt anden historie.
lthygesen@youmail.dk

Semifinaler med dansk deltagelse ved FISA European and Final Olympic Qualification Regatta

$
0
0
Mandag den 23. maj kl. 17.07:
Fire danske både til start - fire danske både i finalen. Dansk roning har sendt et signal, der ikke er til at tage fejl af, vi er her, og vi er parate til at tage alle de OL-pladser, som vi overhovedet kan. Der var dask til konkurrenterne. og nu kan man kun ærgre sig over, at ikke alle fire mandskaber pga af diversitet ikke kommer til OL - selvom de sportsligt var kvalificeret.
I morgen roes finalerne og min kollega Mette Bacher overtager nyhedsformidlingen fra Luzern.
Kæmpe tillykke til de danske roere -det er suverænt godt roet - dansk roning lever. HURRA! Vi glæder os af flere grunde til finalerne. Roinfo. dk samler op på dagens begivenheder og laver en oversigt over tider og finalemodstandere 



Mandag den 23. maj
​kl. 15.43:
​God eftermiddag og velkommen til et par spændende timer. Efterhånden som resultaterne foreligger opdateres. Et lille løbsreferat vil komme senere under billederne af roerne.
Kl. 15.56:
Der er perfekte forhold i Luzern. Vandet står som et spejl - men det regner

Kl. 16.15
W1x Fie Udby: Finaleklar efter en suveræn sejr i semifinalen
W1x finalen roes tirsdag den 24. maj kl. 16.00

Kl. 16.28
M1x Sverri Nielsen: Finaleklar med en førsteplads i et tæt løb
M1x finalen roes tirsdag den 24. maj kl.16.10

Kl.16.42
LM2x Mads Rasmussen og Rasmus Quist: Dagens tredje førsteplads efter et meget tæt opløb. Mads og Rasmus er klar til finalen.
LM2x finalen roes tirsdag den 24 maj kl. 16.30

W2x Lisbet Falch Jakobsen og Ninna Hollensen: Er efter en suveræn sejr i indledende heat finaleklar
W2x finalen roes tirsdag den 23. maj kl. 17.00


Af Leif Thygesen

Tre danske både er klar til at tage næste skridt mod Rio, når det i morgen mandag den 23. maj 2016 går løs med semifinalerne om pladserne i finalen ved 2016 FISA European and Final Olympic Qualification Regatta, 22 - 24 May 2016 /Lucerne i Schweiz.
Finaleklar er allerede Lisbet F. Jakobsen og Ninna Hollensen i kvindernes dobbeltsculler. Finalen roes tirsdag den 24. maj kl. 17.00
Tidsplanen for de danske semifinale-roere er:
Mandag den 23. maj Kl. 16.07 Kvinder singlesculler W1x – Fie Udby
Mandag den 23. maj Kl. 16.21 Mænd singlesculler M1x – Sverri Nielsen
Mandag den 23. maj Kl. 16.35 Mænd dobbeltsculler LM2x Mads Rasmussen og Rasmus Quist
Se under fotoet af roerne, hvem de skal møde i semifinalen og banefordelingen. For alle tre mandskaber gælder, at en placering som nummer et, to eller tre giver adgang til finalen og dermed fortsat håb om kvalifikation til OL.
- og som ved de indledende løb forsøger roinfo.dk at være med live. Har du ikke selv tid til at følge semifinalerne direkte, så tryk ind på roinfo.dk - vi har resultatet et par minutter efter løbet er roet.
Picture
Foto Mette Bacher
En suveræn sejr til Fie Udby, hvor Fie første fra start til slut. I dagens anden semifinale roede New Zealand på 7.36.75. "Great rowing" kaldte speakeren fra Luzern Fies præstation. I følge ubekræftede rygter fra en tysk kommentator er en fjerdeplads i morgendagens finale nok til en OL plads.

1. Danmark 7.37.09
2. Hviderusland 7.41.89
3. Ukraine 7.42.18

Fie Udbyder ror semifinale i W1x mandag den 23. maj kl. 16.07.
Banefordelingen er:
1. Italien, 2. Ukraine, 3. Hviderusland, 4. Danmark, 5. England, 6. Tyskland.
Fie møder til semifinalen med den næstbedste tid fra indledende heat – New Zealand, der ror i den anden semifinale, var cirka fire sekunder hurtigere end Fie.
Picture
Foto Mette Bacher
Sverri fik en god start, men ved 500 meter mærket var han indhentet og lå nummer to efter Schweiz. Ved 1000-metermærket havde Sverri generobret førstepladsen. I opløbet fik Sverri næsten sin egen medicin: En stærk slutspurt fra Tyskland udfordrede Sverri, men danskeren nåede målstregen først i et meget tæt løb. 

1. Danmark 7.03.18
2. Tyskland 7.03.93
3. Finland 7.04.68

Sverri Nielsen ror semifinale i M1x mandag den 23. maj kl. 16.21.
​Banefordelingen er:
1. Bulgarien, 2. Schweiz, 3. Slovakiet, 4. Danmark, 5. Finland, 6. Tyskland
Sverri møder til semifinalen med den bedste tid fra indledende heat.
Picture
Foto Mette Bacher
Ved 500-metermærket lå danskerne nummer to, men ved 1000-meter havde Mads og Rasmus roet sig op på førstepladsen og her blev man lige indtil målstregen. Men det var et tæt løb - som det også fremgår af tiderne nedenstående.

1. Danmark 6.35.070
2. Spanien 6.35.260
3. Portugal 6.36.350

Mads Rasmussen og Rasmus Quist ror semifinale i LM2x mandag den 23. maj kl. 16.35. Banefordelingen er:
1. Slovakiet, 2. Ungarn, 3. Danmark, 4. Spanien, 5. Portugal, 6. Tjekkiet
Mads og Rasmus møder til semifinalen med den næstbedste tid. Belgien var 11 hundreddele sekund bedre end danskerne i indledende heat.

Finaler ved OL-kvalen - og hvorfor ikke fortsætte med sejrene? Vi tror på jer - kom så Danmark!

$
0
0
Af Leif Thygesen. Foto Mette Bacher
Så er tiden inde til at gøre arbejdet færdigt og sikre sig en plads ved OL i Rio. Indtil nu har danskerne været suveræne og har afvist alt og alle, men det er ved finalerne tirsdag den 24. maj fra kl. 16.00, at varen skal leveres.
Nedenstående en oversigt over finalerne. Tider ud for de konkurrerende mandskaber er tider opnået i indledende/semifinaler.
 
Kvinder singlesculler. Finale tirsdag den 24. maj kl. 16.00
1Wx Fie Udby
 
Banefordeling med tider roet i semifinale
1. Ukraine 7.42.180
2. Irland 7.40.460
3. Danmark 7.37.090
4. New Zealand 7.36.750
5. Hviderusland 7.41.890
6. Letland 7.46.690
 
Nummer 1 til 4 er kvalificeret til OL i Rio
Mænd singlesculler M1x.
Finale tirsdag den 24. maj kl. 16.10

Sverri Nielsen.

Banefordeling med tider roet i semifinale
1. Australien 07.01.940
2. Ungarn 07.01.920
3. Danmark 07.03.180
4. Belgien 07.00.970
5. Tyskland 07.03.930
6. Finland 07.04.680

​Nr. 1 til 3 er kvalificeret til Rio – dog kan Sverri ikke sikre sig en plads hvis Mads og Rasmus – kvalificerer sig til Rio.
Surt, at man som klubkammerater skal håbe på andres uheld!

​Mænd letvægtsdobbeltsculler LM2x. Finale tirsdag den 24. maj kl. 16.30
Mads Rasmussen og Rasmus Quist. Banefordeling med tider roet i semifinale

1. Portugal 6.36.350
2. Spanien 6.35.260
3. Belgien 6.30.220
4. Danmark 6.35.070
5. Tyrkiet 6.30.610
6. New Zealand 6.32.390

​Nummer 1 og 2 er kvalificeret til Rio
Kvinder dobbeltsculler W2X. Finale tirsdag den 24. maj kl. 17.00

Lisbet Falch Jakobsen og Ninna Hollensen. Banefordeling med tider roet i indledende heat
1. Ukraine 7.06.830
2. Finland 6.57.510
3. Danmark 6.54.180
4. Tjekkiet 6.56.070
5. Italien 6.58.100
6. Holland 6.58.290

​Nr. 1 og 2 er kvalificeret til Rio.
 
Kom så Danmark!!!!!!

FIE KLAR TIL OL I RIO

$
0
0
Tekst og foto: Mette Bacher
Efter et svingende forår, og lidt svingende resultater - lige ind til OL-kvalifikationsregattaen i Luzern, hvor den regerende OL-sølvvinder: Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK, slog til og blev klart finaleklar (!) i går - var det tid.

Med "blot en 4.plads", som skulle til for at sikre billetten til OL i Rio, var håbet mere, end lysegrønt for Fie fra Hobro, da starten gik til den livsvigtige finale.
Og sikke et herrefelt - damefelt - med Ekatarina Karsten, Hviderusland, en af de mest OL-erfarne kvinder i verden, med hele seks gange deltagelse, samt Emma Twigg, New Zealand, der efter en 4. plads ved OL i London, efter Fie, blev verdensmester i 2014.
Fie sikrede sig en god bane i finalen, da hun blandt andet vandt over Karsten i semifinalen.
Picture
Fie Udby Ericsen, Roforeningen KVIK. Foto Mette Bacher

SVERRI MED I SAND GYSER

$
0
0
Tekst & Foto Mette Bacher
Det fås næsten ikke mere nervepirrende!
Sverri Nielsen, Danske Studenters Roklub, Danmarks førende scullerroer - der har gjort lynkarriere, og det ikke kun i ergometer, men så sandelig også på de internationale robaner, fik et wildcard forleden. - Du får lov at ro dit livs chance for at komme til OL i Rio i din sculler, men du skal vide, at 1. prioritet er LM2X. Sådan nogenlunde lød det, da Sverri Nielsen kom hjem efter en meget flot præstation ved EM.

Den bombestærke færing, der er gjort af et ganske særligt stof, og sej, som bare pokker, greb muligheden. Og det velvidende, at hvis han kunne ro sig til en toppræstation i M1X, så ville det kræve en uhyggelig venten på, hvad klubkammeraterne fra DSR, Mads Rasmussen & Rasmus Quist kunne præstere 20 minutter senere.

Sådan er gamet!

Men det endte desværre med, at Sverri måtte tage til takke med en 4. plads - uhyggeligt tæt på den adgangsgivende 3. plads. Derfor blev der ingen OL-billet til dansk roning i M1X...

Picture
Sverri Nielsen, DSR, det er mange år siden, dansk roning har haft en scullerroer af så høj en klasse. Foto Mette Bacher
Viewing all 1030 articles
Browse latest View live