Randers Roklub er vært når første afdeling af Langdistanceturneringen 2016 afvikles lørdag den 28. maj 2016. Arkivfoto Leif Thygesen
Af Leif Thygesen
31 hold er anmeldt til årets første langdistancekaproning, Gudenåens Gule Åkande, da anmeldelsesfristen udløb. Det er fem hold færre end ved første langdistancekaproning i Sønderborg i 2015 og otte hold færre, end da Randers Roklub arrangerede første afdeling af langdistanceturneringen i 2014. 13 klubber har hold med ved regattaen. Flest hold har DSR, der stiller med 9 ud af de 31 hold. Københavns Roklub har tre hold til start, to hold har Middelfart, Humlebæk, Viking, Rønne, Roklubberne i Kolding, Vejle, KVIK og ASR. Den arrangerende klub Randers stiller med et hold, ligesom Kalundborg og Strib - og endelig er Nyborg, Aarhus og Horsens repræsenteret ved roere på kombinerede hold.
Randers Roklub plejer at have styr på tingene, når der roes langdistancekaproning på Randers Fjord og Gudenåen, og det forholdsvis beskyttede farvand plejer at give deltagerne gode betingelser, så der er lagt op til en spændende lørdag i Randers, når det går løs den 28. maj 2016 fra kl. 10.30. Gudenåens Gule Åkande er organiseret som ”en god gammeldags langdistancekaproning”, hvor 10-kilometerløbene roes om formiddag og 25-kilometerløbene om eftermiddagen.
Der vil igen være trængsel af robåde ved Randers Roklub, når ”Gudenåens Gule Åkande 2016” skal afvikles. Arkivfoto Leif Thygesen
10-kilometer åben mix 1. division. Viking favorit
Syv hold er tilmeldt ”elite-klassen” over 10-kilometer, heriblandt de regerende mestre Roklubben Viking: Sværke, Hansen og Zangenberg. De tre sydsjællændere møder frem i en spritny båd, og har som sædvanligt forberedt sig godt, så det vil være en mindre sensation, hvis der er nogen, der giver Viking kølvand.
Fuld smæk i åren og højt tempo er kendetegnet for Havnens Helte fra Københavns Roklub. Her er det Kenny Andersen, Mikkel Schmidt, Andreas Bech Mikkelsen, Lars Hvedstrup Jensen og Pia Erikstrup(cox) ved DM finalen i København 2015. Arkivfoto Leif Thygesen
Seriøs konkurrent er dog Københavns Roklub, ”Havnens Helte”. Københavnerne får jysk styrmand i form af Astrid Mohr fra ASR, men stiller ellers med Tinsley, Schmidt, Hvedstrup Jensen og Andersen. I 2015 roede københavnerne sig til en sølvmedalje i hård konkurrence med Hellerup, og der er ingen tvivl om, at kaptajn Kenny Andersen & Co vil gøre deres for igen at komme på podiet.
Middelfart Roklub har lånt et par roere i Nyborg og kan dermed stille med to firere. På holdet ”Middelfarts Veteraner” er det kendte og garvede kræfter, der betjener ror og årer: Bøgh Pedersen, Scheffel, Bendtsen, Lykke Jensen og Steen Hansen. Fynboerne er et af regattaens mest rutinerede hold og kan sagtens blande sig i toppen.
Middelfart Roklubs Veteraner. Ved Dm finalen i 2015 bestod holdet af Bent Juul Jørgensen, Roar Kloppenborg-Skrumsager, Søren Lykke Jensen, Ole Bendtsen og Søren Steen Hansen(cox). I Rabders er der byttet lidt ud og rokeret med Middelfart Roklubs andet startende hold ”Middelfarts Unge Løver”. Arkivfoto Leif Thygesen
”Middelfarts Unge Løver” har besætningen: Ottesen, Rützau, Kloppenborg-Skrumsager, Sørensen og Buchwaldt. Brian Sørensen og Charlotte Buchwaldt roede sig i 2014 til en samlet fjerdeplads i 10-kilometer åben mix for Nyborg, og selvom holdet kalder sig ”Unge Løver”, sidder der også roere med rutine i båden, så at afskrive ”De Unge Løver” på forhånd ville være naivt.
Fra Humlebæk møder Renner Mortensen, Huniche og Tramm. En god del af holdet var sidste år faste deltagere i kvindernes klasse, men har i år valgt mix-klassen.
Rønne Roklub/DSR, ”Bornholmerne” har Thorsen, Grandt og Petersen som besætning. ”Bornholmerne” er altid gode for fight og vilje og har både rutine og nye kræfter - i form af Louise Grandt – ombord.
DSR, ”Det lette Lyn”: Grand Ast, Albrechtsen og Eltorm er sidste hold til start i 10-kilometer åben mix 1. division – også her er der tale om roere, der kender langdistancekaproning, og DSRs navn borger jo altid for kvalitet.
10-kilometer åben motionsmix 2. division. Strib Ro- og Kajakklub debuterer
10-kilomter åben motionsmix kan byde på en debutant – så vidt Signaturen erindrer. Ikke i de seneste ti år har Strib Ro- og Kajakklub figureret på en startliste til en langdistancekaproning. Velkommen til Christoffer Askholm, Jesper Ryttov og Bent Juul Jørgensen - og god tur!
Til start i 10-kilometer åben motionsmix 2. division er, fra roklubberne i Kolding, ”Dream Team”: Michael Colmer, Hanne Espersen og Erik Simonsen. Arkivfoto Leif Thygesen
Roklubberne i Kolding stiller med to hold ”Dream Team”: Colmer, Espersen og Simonsen samt ”Hansen team”: Hansen, Hanquist Jensen og Asaa. ”Dream Team” vandt sidste år et par medaljer, heriblandt guld i Sønderborg.
Vejle/Horsens stiller med Nielsen, Sarrossy og Agerskov. Vejle Roklub arrangerer senere på året langdistancefinalen og er normalt flittige til at deltage på hjemmebanen, men det er første gang siden 2012, at roere fra Vejle tager det store spring og deltager i en regatta, der ikke roes i de vante og trygge rammer på Vejle Fjord.
Senior kvinder 10-kilometer. Tre DSR hold til start
DSRs seje kvinder er som sædvanligt repræsenteret flot i kvindernes klasse. Tre hold stiller Danmarks største roklub med – og det er kendte navne, der tilsammen har vundet en bunke medaljer. Tog DSR-pigerne alle deres medaljer om halsen og satte sig ud i bådene, ville de synke – så mange medaljer har de vundet. Hvem der er favorit, og hvem der er outsider, overlader Signaturen til læserne at afgøre.
At tælle hvor mange medaljer DSRs kvinder har vundet er næsten som at tælle, hvor mange dårlige vitser Otto Leisner fyrede af (yngre læsere der ikke kender Otto Leisner kan kontakte Signaturen for nærmere oplysning) På billedet er det Tanja Nors Tardrup, Emilie Kromann-Andersen og Marie Bruun Nielsen, der var med til at vinde DM i kvindeklassen i 2015. Arkivfoto Leif Thygesen
De tre DSR-hold er ”Blondies”: Don Robbins, Dahl-Petersen og Rosbjerg, ”Saltbomberne”: Lützen Søltoft, Bisgaard og Nors Tardrup og endelig ”Les Dames”: Bruun Nielsen, Jørgensen og Møller. Det er frygtindgydende navne, der garanterer for flow og fart i bådene.
Jubilaren, Roforeningen KVIK, er repræsenteret af Andersen, Andersen og Lassen. Sidste år roede Dorte Lassen på det KVIK-hold, der hjemførte bronze i klassementet.
Sidste års sølvvindere, Københavns Roklub, ”Smilet” stiller med Kjærulf Andersen, Skousen og Holck. Betina Holck er ny på holdet og vil, af helbredsmæssige årsager, styre hele vejen, oplyser Kenny Andersen fra Københavns Roklub.
25-kilometer åben mix. 10 hold til start
Den bedst besøgte klasse er, med ti hold, 25-kilometer åben mix. På tilmeldingslisten finder vi ”gode gamle navne”, men også nye spændende hold, og så er der - som på bedste fodboldmanér – roere, der har skiftet klub, mens ”transfervinduet var åbent”.
Humlebæk Roklub – der sidste år opnåede en flot fjerdeplads i mændenes række - har blandet kortene og stiller i år med et ”vaskeægte” mix-hold bestående af Jens Jørgen Tramm, Pia Rasmussen og Langdistancepræsident Christian Probst.
Den arrangerende klub Randers stiller med Sørensen, Gammelgaard og Hohwü. Kronjyderne er ikke uvante med turen op på podiet, så hold øje med randrusianerne.
Vejle stiller med Juul, Jahn og Lønborg, og vejlenserne er med deres deltagelse med til at gøre reklame for finalestævnet i august på Vejle Fjord.
Roklubben Viking har oprustet til den kommende sæson og har anskaffet en ny båd. På billedet Jørgen Zangenberg, René Hansen og Reinhard Sværke. Arkivfoto Leif Thygesen
De regerende mestre, Roklubben Viking, behøver næppe nærmere præsentation. Viking deltager både på 10- og 25-kilometerdistancen, og i Randers ligger løbene i den rækkefølge, der passer Sværke, Hansen og Zangenberg bedst, så ”man soll sich nicht verblüffen lassen”, som en tysker ville sige (ohne Gewähr), hvis Viking løber med to gange guld i Randers.
”KVIK J-team” består af Krusell, Kofoed og Adelholm. Jacob Krusell roede sidste år for Skjold, men har altså skiftet til naboen KVIK i 2016. Årsagen til, at Skjolds hold er splittet, skal findes i en besværlig geografi, oplyser Jacob Krusell til roinfo.dk
Altid hårdt fightende bornholmere, Olsen og Vesth Hansen, er sammen med Meinert fra Aarhus, også til start i Randers. Sidste år roede holdet sig til en sølvmedalje i klassementet, og Olsen & Co lider aldrig af ”metaltræthed”, så en podieplads er absolut en mulighed.
Hård konkurrence kan ”Bornholmerne” forvente fra Københavns Roklub: Kristensen, Minuva og Simonsen. Københavnerne måtte sidste år se sig slået i klassementet på den yderste decimal af Bornholmerne – det var kun bedste placering i finaleløbet, der sendte sølvet til Bornholm. Mon ikke københavnerne tørster efter revanche? Kristensen, Minuva og Simonsen kalder sig i 2016 for ”KR 150” som en hyldest til deres klub Københavns Roklub, der fylder 150 år.
Rønne/Aarhus starter under det legendariske navn ”Bornholmerne”. På fotoet er det Preben Thorsen, Torben Vesth Hansen og Geert Olsen. I Randers er Preben Thorsen skiftet ud med Jeppe Mark Meinert. Meget kan man sige om ”Bornholmerne”, men næppe, at de skulle være metaltrætte. Arkivfoto Leif Thygesen
Tre DSR-piger, Dahl-Petersen, Bisgaard og Lützen Søltoft, har ifølge egen navngivning fået ”en eftersidning” og skal dermed stille til start på 25-kilometerdistancen efter at have roet 10 kilometer om formiddagen. Mon ikke de tre friske DSR-piger vil bruge eftersidningen konstruktivt til at ro et godt løb – så pas mine herrer (samt et par kvinder, der stiller op på 25-kilometerdistancen) hvis ikke I giver den fuld gas, er der tre DSR-kvinder der er klar til at fravriste jer medaljerne.
DSR har yderligere to hold til start i denne klasse. ”Niels pukler med drengene”: Larsen, Guldbæk og Hansen samt ”Bamses Venner”: Jensen, Garflet-Nielsen og Juhler. Det er erfarne kræfter, der driver DSR-bådene frem, så at undervurdere de to DSR-hold ville være dumt.
Senior mænd 25-kilometer. ASR en kærkommen fornyelse
Hos mændene sker der en kærkommen fornyelse, idet Aarhus Studenter Roklub stiller med to hold. ASR herre 1: Christiansen, Van der Wehl og Skovgaard Nielsen samt ASR herre 2: Laustsen, Ilsø Mahneke og Kvindal. Den hæderkronede århusianske klub var for år tilbage en magtfaktor i langdistancekaproning, så det er meget glædeligt at se ASR tilbage - altid spændende med nye friske kræfter, der tør udfordre de etablerede hold og klubber.
Kalundborg Roklubs regerende mestre er klar til endnu en sæson. Fra venstre Bjarke Christensen Bang, Aleksander Hansen og Lars Modin. Arkivfoto Leif Thygesen
Men ellers er der jo en duel fra sidste år, der skal genoptages: Kalundborg versus DSR. De regerende mestre Kalundborg er i vanlig opstilling: Hansen, Christensen Bang og Modin. DSR har møbleret om, men stiller ellers med to hold: ”Den Gode, Den Onde og Den Grusomme”: Solbjerg Stie Christen, Møller Andersen og Christensen samt ”Den gode nyhed”: Schmidt Hansen, Pierrel Mikkelsen og Stentoft. I frisk erindring står endnu det drama, der udspillede sig sidste år, hvor DSR havde bragt sig forholdsvist komfortabelt i spidsen af klassementet i forårssæsonen, og hvor Kalundborg så gjorde rent bord ved de to sidste kaproninger og dermed lige akkurat pressede sig foran studenterne i kampen om DIF-medaljen. Jo, tronen vaklede under de ellers sejrsvante kalundborgensere, og DSR var tæt på. Det skal blive spændende at se, hvem der er kommet bedst gennem vinteren, og et nyt drama i mændenes klasse kan tage sin begyndelse i Randers.
Nicolai Møller Andersen, der her styrer, er eneste tilbageværende roer fra det DSR-hold, der for alvor udfordrede Kalundborg i 2015. Niels Geertsen og Jacob Søby Pedersen udskiftes med Rasmus Solbjerg Stie Christen og Jesper Christensen, når 2016-sæsonen starter i Randers. Arkivfoto Leif Thygesen
Der kæmpes - blandt andet - om DIF-medaljerI en foranderlig tid er det dejligt, at DM i langdistancekaproning er over de sædvanlige distancer, og at man ikke går på kompromis. Belønningen er vaske- og bideægte DIF-medaljer til vinderne af kvindernes og mændenes rækker, og DIF-medaljer kan godt blive en raritet blandt roere i 2016 – men det er en helt anden historie.
lthygesen@youmail.dk